در این صفحه همراه شما هستیم تا در تاریخ قدمی بزنیم و مهمترین رویدادهای تاریخ جهان را بررسی کنیم. وقایع مهمی که در تاریخ 30 مهر مصادف با 22 اکتبر رخ داده اند. اشخاص مشهور و تاثیر گذاری که در 30 مهر به دنیا آمده اند و افرادی مهمی که در تاریخ نامشان پرآوازه بود و در این تاریخ درگذشته اند را بصورت مختصر و مفید بررسی خواهیم نمود.
رویدادهای مهم تاریخی مصادف با امروز 30 مهر
ساخت نخستین ماشین فتوکپی با نام زیراکس 1938
چستر کارلسون، وکیل حق ثبت اختراع در نیویورک، دست به اختراعی به الکتروفوتوگرافی زد که در 22 اکتبر(30 مهر) سال 1938 نام آن را به Xerograph تغییر داد و به عنوان اولین فتوکپی با نام (10-22-38 Astoria) شناخته شد.
این اختراع به عنوان یکی از معروف ترین اختراعات قرن بیستم شناخته می شود که تحسین جهان را به همراه داشت و به ایجاد یک صنعت میلیارد دلاری انجامید که ثروت زیادی از آن کسب می شد.
مخترع این دستگاه مقدار زیادی از اموال خود را به موسسات و بنیادهای خیریه بخشید و به این ترتیب دستگاه فتوکپی آغاز به فعالیت کرد.
ورود شاه به نیویویرک برای درمان سرطان 1979
در 30 مهر برابر با 22 اکتبر سال 1979 محمدرضاه شاه پهلوی که از سلطنت برکنار شده بود با کسب اجازه از جیمی کارتر، رئيس جمهور وقت آمريكا وارد این کشور شد و در بیمارستانی در نیویورک بستری شد تا بیماری سرطان خود را درمان کند.
با ورود محمدرضا شاه به آمریکا تظاهرات اعتراض آمیزی از سوی ایرانیان ساکن آمریکا به پا خاست و در تهران نیز با مخالفت توده وسیعی از مردم همراه بود.
در مورد این سفر و نتایج آن تفاسیر مختلفی وجود دارد که با گذشت 32 سال از آن زمان، مورخان هنوز علل و عوامل آن را به طور دقیق به دست نیاورده اند.
صدور قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در رابطه با جنگ ایران و عراق 1361
براساس تقاضای عراق، برای نخستین بار موضوع جنگ، با عنوان تبعات طولانی شدن درگیری بین ایران و عراق در دستور کار اجلاس عمومی سازمان ملل متحد قرار گرفت.
بنابراین در 30 مهر سال 1361 مجمع عمومی قطعنامه ای را تصویب کرد که اقدامی مهم از سوی مجمع در رابطه با جنگ ایران و عراق شمرده می شد. محتوای این قطعنامه حاکی از این مسئله بود که ادامه منازعه به تنهایی، مجمع را وادار به صدور قطعنامه نموده است.
تا قبل از این جریان و با پیشروی عراق در خاک ایران، مجمع هیچ اقدامی انجام نمی داد اما با آزادسازی خرمشهر و شکست رژیم بعثی، صدور قطعنامه در برنامه مجمع قرار گرفت.
تولد اشخاص مشهور جهان به تاریخ 30 مهر
تولد نادرشاه افشار، موسس سلسله افشاریه 1688
30 مهر برابر با 22 اکتبر مصادف است با تولد نادر شاه افشار، که قبل از پادشاهی نادر قلی خان نامیده می شد و ملقب به طهماسب قلی خان بود که از ایل افشار بود که بنیانگذار سلسله افشاریان بود و به مدت 26 سال پادشاهی ایران را به عهده داشت.
نادرشاه از مشهورترین پادشاهان ایران پیش از اسلام می باشد. نادر با سرکوب افغان ها، بیرون راندن عثمانی و روسیه از کشور و تجدید استقلال ایران، فتح دهلی و ترکستان و جنگ های پیروزمندانه به شهرت رسید. نادر آخرین فاتح آسیایی است که درباره او روایات متعددی وجود دارد.
نادر شاه افشار تاکنون یکی از دو پادشاه محبوب گذشتگان ایران می باشد.
تولد فرانتز لیست، آهنگساز برجسته دروه رمانتیسیسم 1811
فرانتس لیست (Franz Liszt) آهنگساز دورهٔ رمانتیک، نوازندهٔ پیانو، تنظیمکننده، معلم موسیقی، و نویسندهٔ مجاری بود که در 30 مهر (22 اکتبر) سال1811 در مجارستان متولد شد.
فرانتز در خانواده ای هنرمند پرورش یافت که همگی دستی در موسیقی داشتند. او نخستین کنسرت خود را در سن 9 سالگی اجرا کرد. او از موسیقیدانان و آهنگسازان برجسته قرن نوزدهم و دوره رمانتیک بود که به تدریس موسیقی مجارستانی نیز می پرداخت و از ماندگارترین چهره ها در تاریخ موسیقی بود که آثارش تاثیر زیادی بر دیگر آهنگسازان داشت.
فرانتس در تاریخ موسیقی کلاسیک اولین هنرمندی است که جسارت داشت کنسرت کامل با ساز تنها برگزار کند و محبوبیت ویژه ای در حد ستارگان موسیقی پاپ و راک امروزی، در قرن نوزدهم به دست آورد.
تولد لو یاشین، دروازه بان تیم ملی شوروی 1939
30 مهر(22 اکتبر) مصادف با تولد لو ایوانوویچ یاشین، معروف به (عنکبوت سیاه) یا (پلنگ سیاه) دروازه بان تیم ملی فوتبال شوروی بود که از سوی بسیاری افراد به عنوان بهترین دروازه بان تاریخ فوتبال شناخته شده است.
یاشین به دفع ضربات پنالتی معروف بود که بیش از ۱۵۰ پنالتی را مهار کرد و اولین دروازه بانی بود که توپ طلای اروپا و توپ طلای فیفا را بدست آورد. او همچنین نخستین دروازه بانی بود که عنوان فوتبالیست سال اروپا را از آن خود کرد.
لو یاشین در جام جهانی 1962، نمونه تمام عیار یک دروازه بان مدرن بود که به عنوان بهترین گلر جام برگزیده شد. در سال 1963 به عنوان مرد سال فوتبال اروپا انتخاب شد و تا به امروز تنها دروازه بانی است که چنین مقامی را کسب نموده است.
تولد آرسن ونگر، مربی فوتبال فرانسوی 1949
آرسن ونگر (Arsène Wenger) بازیکن فوتبال پیشین و سرمربی فوتبال حرفهای فرانسه است که در 22 اکتبر(30 مهر) سال 1949 متولد شده است.
او فوتبال حرفه ای را در سال 1978 آغاز نمود و نخستین بازی اش را در برابر موناکو انجام داد. در سال 1981 با اخذ مدرک مربیگری، به عنوان مربی تیم جوانان استراسبورگ انتخاب شد.
ونگر به کشف استعدادها و شکوفا کردن توانایی بازیکنان شهرت دارد. او که از سوی عده بسیاری پروفسور نامیده می شود، نمایانگر نسل جدیدی از مدیران تحصیل کرده می باشد و با عناوین متفاوتی که بدست آورده موفق ترین مربی آرسنال نامیده می شود. او همچنین از محبوبیت زیادی در بین مردم برخوردار است.
افراد مشهوری که در تاریخ 30 مهر، از دنیا رفتند
درگذشت حاج ملا احمد نراقی، فقیه، مدرس، شاعر و نویسنده ایرانی 1208
30 مهر مصادف است با سالروز درگذشت احمد بن محمد مهدی فاضل نراقی، دانشمند و فقیه شیعه، که در سده دوازدهم از شاعران و نویسندگان برجسته بود.
او دوران تحصیل خود را نزد پدر طی نمود و پس از مدتی به دلیل هوش و استعداد فراوان به عنوان استاد در حوزه علمیه قم به تدریس مشغول شد و پس از مدتی با رفتن به کربلا و نجف و تحصیل و تدریس به مقام اجتهاد نائل شد.
مسجد آقابزرگ که برای نماز، تبلیغ و تدریس ملا مهدی نراقی ساخته شده بود؛ از زیباترین بناهای اسلامی شناخته می شود. نراقی به ذلیل بیماری وبا که در شهر کاشان گسترش یافته بود در سال1245 در نراق از دنیا رفت.
درگذشت آلبرت سنت گئورگی، برنده جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی 1986
آلبرت سِنت-گیورگی، کاراندام شناس مجارستانی بود که در سال 1937 جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی را به خود اختصاص داد.
شهرت او به دلیل کشف ویتامین ث و واکنش های چرخه اسید سیتریک می باشد. او همچنین در گروه مقاومت مجارستان جنگ جهانی دوم نیزفعالیت داشت و پس از جنگ به عضویت گروه سیاست مداران مجارستان درآمد.
گفته شده که سه نسل از خاندان گئورگی همگی پزشک بوده اند، همچنین موسیقی نقش مهمی در خانواده او داشته است. در سال 1911 تصمیم گرفت مطالعات خود را در آزمایشگاه کالبد شناسی ادامه دهد که پس از مدتی با اعزام او به جنگ به عنوان پزشک ارتش، مطالعات او متوقف شد.
او سرانجام در 30 مهر(22 اکتبر) سال 1986 درگذشت.