6 تاثیر شگفت انگیز لیمو بر سلامتی
لیموها سرشار از ویتامین C، فیبر و ترکیبات گیاهی مفید متنوع هستند.این مواد مغذی عامل فواید سلامتی بیشماری به حساب می آیند.در واقع، لیمو ممکن است موجب سلامت قلب، کنترل وزن و سلامت دستگاه گوارشی و هضم غذا شود.در اینجا 6 مورد از فواید لیمو برای شما آورده شده است.
پشتیبانی از سلامت قلب
لیموها منابع خوبی از ویتامین C به شمار می روند. یک لیمو حاوی حدود 31 میلی گرم ویتامین C است که %51 از میزان مصرف روزانه مورد نیاز بدن (RDI) را شامل می شود.
تحقیقات نشان می دهند که مصرف میوه و سبزیجات سرشار از ویتامین C می تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته قلبی کمک کند.
با این وجود، تنها ویتامین C برای سلامت قلب مفید نیست بلکه فیبر و ترکیبات گیاهی دیگر موجود در لیمو نیز می توانند به طرز چشمگیری فاکتورهای ریسک بیماری های قلبی را کاهش دهند.
به عنوان مثال، مطالعه ای آشکار کرد که مصرف 24 گرم از عصاره فیبر مرکبات به صورت روزانه به مدت یک ماه موجب کاهش سطوح کلی کلسترول خون شده است.ترکیبات گیاهی موجود در لیموها- با عنوان هسپریدین و دیوزمین- نیز موجب کاهش سطح کلسترول خون می شوند.
شاید جالب باشد ← نوشیدنی لاغری با لیمو
کمک به کاهش وزن
لیموها معمولاً به عنوان یک میوه ی کاهش دهنده ی وزن در نظر گرفته می شوند و چندین نظریه برای این باور وجود دارد.
یک نظریه ی رایج این است که فیبر محلول پکتین موجود در لیمو در معده منبسط می شود و موجب می شود تا فرد برای معده طولانی تری احساس سیری کند. با این وجود، بسیاری از افراد یک لیمو کامل را نمی خورند. و از آنجایی که آبلیمو فاقد فیبر پکتین است، نوشیدنی های آبلیمو هیچ کمکی به احساس سیری در فرد نمی کنند.
یک نظریه دیگر عنوان می کند که نوشیدن آب گرم با لیمو به کاهش وزن کمک می کند. با این وجود، ثابت شده است که نوشیدن آب به صورت موقتی موجب افزایش کالری سوزی شما می شود و شاید این خود آب است که به کاهش وزن کمک می کند و نه لیموی موجود در آن.
نظریه های دیگر بیان می کنند که ترکیبات گیاهی موجود در لیمو در کاهش وزن موثر هستند.
تحقیقات نشان می دهند که ترکیبات گیاهی موجود در عصاره های لیمو ممکن است به جلوگیری یا کاهش افزایش وزن به شیوه های مختلف کمک کنند.
در یک مطالعه، به موش هایی که رژیم غذایی چاق کننده داشتند، پلی فنول های لیموی استخراج شده از پوست لیمو داده شد. افزایش وزن و چربی بدنی در آن ها نسبت به موش های دیگر کاهش یافت.
با این وجود، هیچ مطالعه ای تاثیر مثبت ترکیبات گیاهی لیمو بر کاهش وزن در انسان ها را مورد مطالعه قرار نداده است.
جلوگیری از سنگ کلیه
سنگ های کلیه، توده های کوچکی هستند که با کریستالیزه شدن مواد زائد در کلیه ها تشکیل می شوند. سنگ کلیه بسیار رایج است و افرادی که سنگ کلیه دارند معمولاً به صورت مکرر با این مشکل روبرو می شوند.
سیتریک اسید ممکن است با افزایش حجم ادرار و افزایش pH ادرار به جلوگیری از تشکیل سنگ های کلیه کمک کند زیرا محیط کمتر مطلوبی برای تشکیل سنگ کلیه فراهم می شود.
تنها نصف فنجان(4 اونس سا 125 میلی لیتر) از آبلیمو به صورت روزانه می تواند سیتریک اسید مورد نیاز برای جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه در افراد مستعد تشکیل سنگ را تامین کند.
همچنین، برخی از مطالعات نشان داده اند که لیموناد به طور موثر به جلوگیری از سنگ های کلیه کمک می کند اما نتایج کاملاً قطعی نمی باشند. مطالعات دیگر هیچ تاثیری را پیدا نکرده اند.بنابراین، مطالعات بیشتر برای بررسی تاثیرات آبلیمو بر تشکیل سنگ کلیه مورد نیاز است.
بهتر است بدانید ← چگونه پوست خود را با لیمو پاکسازی کنیم
حفاظت در برابر کم خونی
کم خونی ناشی از کمبود آهن بسیار رایج است. این مشکل وقتی رخ می دهد که آهن کافی از مواد غذایی مصرفی در رژیم غذایی به بدن شما نمی رسد.لیمو حاوی مقداری آهن است اما این میوه در درجه نخست با بهبود جذب آهن از مواد غذایی گیاهی به جلوگیری از کم خونی کمک می کند.
روده شما آهن مورد نیاز را از گوشت، مرغ و ماهی(که با عنوان آهن هم شناخته می شود) به راحتی جذب می کند اما آهن موجود در منابع گیاهی(آهن غیر هم) به سادگی جذب نمی شود. با این وجود، این جذب را می توان با مصرف ویتامین C و سیتریک اسید بهبود بخشید.
از آنجایی که لیمو حاوی ویتامین C و سیتریک اسید است، با تضمین جذب حداکثری آهن از رژیم غذایی مصرفی شما می تواند به جلوگیری از کم خونی ناشی از کمبود آهن کمک کند.
کاهش ریسک ابتلا به سرطان
یک رژیم غذایی سالم سرشار از میوه و سبزیجات می تواند به جلوگیری از برخی از انواع سرطان کمک کند.
برخی از مطالعات شهودی نشان داده اند که در افرادی که مرکبات بیشتر مصرف می کنند، ریسک ابتلا به سرطان کاهش می یابد در حالی برخی دیگر از مطالعات چنین یافته هایی نشان نداده اند.
در مطالعات آزمایشگاهی، بسیاری از ترکیبات موجود در لیمو منجر به از بین رفتن سلول های سرطانی شده اند. با این وجود، آن ها ممکن است تاثیر یکسانی بر بدن انسان نداشته باشند.
برخی از محققان بر این باورند که ترکیبات گیاهی موجود در لیموها- همانند لیمونن و نارینوژنین- می توانند تاثیرات ضد سرطانی داشته باشند اما این فرضیه به بررسی بیشتر نیاز دارد.
مطالعات بر حیوانات نشان داده است که D-لیمونن، یک ترکیب گیاهی موجود در روغن لیمو، دارای خواص ضد سرطانی است.
مطالعه ای دیگر از پالپ نارنگی استفاده کرد که حاوی ترکیبات گیاهی همچون بتا-کریپتوکسانتین و هسپریدین است. این ترکیبات در لیمو نیز یافت می شود.
مطالعه به این نتیجه دست یافت که این ترکیبات موجب جلوگیری از پیشرفت تومورهای بدخیم در زبان، ریه ها و روده های جوندگان می شوند.
با این وجود، لازم به ذکر است که تیم تحقیقاتی از دوز بسیار بالایی از مواد شیمیایی استفاده کرد، مقداری بسیار بیشتر از آنچه با مصرف لیمو یا پرتقال جذب بدن می شود.
در حالی که برخی از ترکیبات موجود در لیمو یا دیگر مرکبات ممکن است خواص ضد سرطانی داشته باشند، اما هیچ مدرک محکمی در مورد تاثیر لیمو در مبارزه با سرطان در انسان ها وجود ندارد.
مقالات مرتبط ← تهیه موم اپیلاسیون با لیمو
بهبود سلامت گوارشی
لیموها از حدود 10% کربوهیدرات تشکیل می شوند که عمدتاً به شکل فیبر محلول و قندهای ساده است. فیبر اصلی موجود در لیمو، پکتین نام دارد که یک فیبر محلول مرتبط با چندین فایده ی سلامتی است.
فیبر محلول می تواند سلامت روده ها را بهبود بخشد و هضم قند و نشاسته را کند سازد. این تاثیرات ممکن است منجر به کاهش سطح قند خون شوند.
با این وجود، برای دستیابی به فواید فیبر موجود در لیمو، شما باید پالپ آن را مصرف کنید.
افرادی که آبلیمو را بدون فیبر موجود در پالپ آن مصرف می کنند، از فواید فیبر آن بی بهره خواهند بود.
کلام آخر
لیموها حاوی مقادیر زیادی ویتامین C، فیبر محلول و ترکیبات گیاهی هستند که فواید سلامتی بیشماری دارند.بهتر است در رژیم غذایی خود لیمو را جایگزین دیگر طعم دهنده های مصنوعی کنید.