در روز عاشورا بر امام حسین و یارانش چه گذشت؟

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

سرگذشت امام حسین و یاران ایشان در روز عاشورا را همه ما شنیده ایم و تا حدودی می دانیم که در روز عاشورا بر امام حسین و یارانش چه گذشت؟ اما ممکن است جزئیات روز عاشورا را نشنیده باشید و ندانید که به طور جزئی چه اتفاقاتی در این روز رخ داد. از مهمترین اتفاقاتی که در روز عاشورا به وقوع پیوست شهادت امام حسین و یاران ایشان و به اسارت گرفته شدن خاندان امام حسین می باشد که تعداد زیادی از زن ها و بچه ها جزو آن ها بودند.

پیشنهاد ویژه(التماس دعا): دانلود زیارت عاشورا صوتی

جزئیات وقایع روز عاشورا به صورت داستان

در روز عاشورا اتفاقات ناگوار زیادی رخ داد و امام حسین و یاران و خاندان ایشان روز سخت و دردناکی را پشت سر گذاشتند. در ادامه با جزئیات و به صورت داستان توضیح می دهیم که در عاشورا چه گذشت و داستان واقعی عاشورا چه بود. ذکر وقایع روز عاشورا به ترتیب بوده و سعی شده از منابع معتبر برای ذکر آن ها استفاده شود تا تحریفی در وقایع روز عاشورا صورت نگیرد.

صبح روز عاشورا

امام حسین و هم رزمان ایشان نماز صبح را اقامه کردند و پس از نماز امام حسین برای آن ها سخنرانی را اقامه نمودند. امام (ع) بعد از نماز صبح نحوه چینش سپاهیان را تعیین فرمودند. یاران امام حسین (ع) شامل 32 نفر سواره و 40 نفر پیاده بودند. امام حسین (ع) زُهَیر بن قَین و حبیب بن مُظاهِر را به فرماندهی دو طرف سپاه ماشتند و پرچم را به دست حضرت عباس (ع) دادند.

اطراف خیمه ها که خندق کنده شده بود را بوسیله هیزم پر کردند و اتش زدند تا دشمن نتواند به خیمه ها دسترسی پیدا کند.

در سپاه دشمن نیز عمر سعد بعد از نماز صبح به چینش سپاهیان پرداخت و عَمرو بن حَجّاج زُبَیدی، شمر بن ذی الجوشن و عُزْرَةِ بْن قَیس اَحْمَسی را به فرماندهی گماشت.

تعداد سپاهیان امام حسین (ع) در مقایسه با سپاه عمر سعد بسیار کم بودند.

امام حسین پیش از جنگ سپاه دشمن را موعضه فرمودند

امام حسین (ع) قبل از این که جنگ شروع شود سپاه عمر سعد را به عدل و انصاف دعوت نمودند و حدیث جابر را خواندند و به شجره و اجداد خود اشاره نمودند و حدیثی از پیامبر را قرائت کردند که در آن حسن و حسین سرور جوانان اهل بهشت معرفی شده اند. امام حسین (ع) همچنین به سپاه یزید یادآوری کردند که نامه نگاری ها و دعوت آن ها باعث شده که امام حسین و یارانشان به کوفه بیایند و خیانت آن ها را یادآور شدند.

پس از صحبت های امام حسین زهیر بن قین که یکی از شهدای کربلا شد، خطاب به کوفیان از فضایل امام حسین (ع) گفت که با توهین شمر مواجه شد.

سپاهیان شمر به امام حسین پیشنهاد تسلیم شدن دادند که امام حسین (ع) با آن مخالفت کرد.

در روز عاشورا چه کسی جنگ را آغاز کرد؟

امام حسین (ع) رو با یاران خود فرمودند که نمی خواهند آغازگر جنگ باشند و جنگ با دستور عمر سعد آغاز شد. پسر عمر سعد اولین شخصی بود که در این مبارزه شروع به تیراندازی کرد.

در شروع جنگ مبارزه به صورت گروهی انجام شد و طی این مبارزه تعداد زیادی از سپاهیان امام حسین (ع) به شهادت رسیدند. به این مبارزه حمله اولی هم گفته می شود. مرحله دوم جنگ به صورت انفرادی بود که از هر دو سپاه به صرت تک به تک به جنگ و مبارزه پرداختند.

اولین صحابه امام حسین (ع) که به شهادت رسید مسلم بن عوسجه اسدی بود.

اقدامات شمر در روز عاشورا 

شمر در روز عاشورا علاقه زیادی به نبرد نشان می داد و در حملات متعدد قصد کشتن زنان و آتش زدن خیمه ها را داشت که با مقاومت سپاهیان امام حسین (ع) رو به رو می شد. تا قبل از ظهر عاشورا تعدادی از سپاهیان امام حسین (ع) مانند  عبدالله بن عمیر کلبی به شهادت رسیدند.

در ظهر عاشورا چه گذشت؟

در روز عاشورا بر امام حسین و یارانش چه گذشت؟هنگام فرا رسیدن نماز ظهر یکی از یاران امام حسین وقت نماز را یادآوری کردند و امام حسین از ایشان تشکر کردند و در حق ایشان دعا نمودند. امام حسین از سپاه ابن سعد درخواست مهلت کردند تا نماز را اقامه کنند که با مخالفت عمر مواجه شدند. عمر خطاب به امام  حسین گفت که نماز او پذیرفته نیست. حبیب بن مظاهر در پاسخ به این صحبت با ابن سعد درگیر شد و به شهادت رسید.

امام حسین همراه با افراد سپاه خود به نماز ایستادند و چند تن از سپاه امام حسین مانند زهیر مسئول مراقبت از سپاه شدند. در حین نماز تیرهای فراوانی از سمت دشمن به سمت نمازگزاران ارسال شد که به آنان برخورد می کرد اما آن ها نماز را رها نکرده و آن را به پایان رساندند.

شهادت حضرت علی اکبر خاندان امام حسین در روز عاشورا

بعد از اقامه نماز ظهر عاشورا جنگ ادامه پیدا کرد و تنی چند از اصحاب امام حسین به شهادت رسیدند. اولین شخصی که از نزدیکان امام حسین (ع) به شهادت رسید حضرت علی اکبر پسر امام حسین (ع) بود. تعداد زیادی از خاندان امام حسین نیز به شهادت رسیدند مانند عبدالله بن مسلم بن عقیل، عدی بن عبدالله بن جعفر طیار، قاسم بن حسن و برادرش ابوبکر و برادران حضرت ابوالفضل (ع)، یعنی عبدالله، عثمان و جعفر.

شهادت حضرت ابوالفضل (ع)

حضرت ابوالفضل که پرچمدار سپاه امام حسین بود در روز عاشورا به شهادت رسید. ایشان که برای آوردن آب به رودخانه فرات رفته بودند و در راه برگشت و پس از یک مباره جانانه و جنگ با سپاهیان دشمن با محاصره ایشان و بصورت ناجوانمردانه به شهادت رسیدند.

پیشنهاد ویژه: دانلود گلچین نوحه های حضرت عباس (ع)

رفتن امام حسین به میدان نبرد

امام حسین پس از شهادت یاران و صحابه خود عازم رفتن به میدان نبرد شدند. امام سجاد در روز عاشورا بیمار بودند و امام حسین علیرغم درخواست های مکرر ایشان اجازه نبرد به ایشان ندادند. امام حسین که در این لحظات بسیار تنها شده بودند رو به اجساد شهدا کرده و با آن ها درد و دل نمودند.

صحبت های امام حسین با کشته شدگان بسیار سوزناک و ناراحت کننده بود و باعث شد ناله و شیون از خیمه ها برخیزد.

شهادت امام حسین در روز عاشورا

امام حسین قبل از شهادت به خیمه ها برگشتند و با اهل بیت خود وداع نمودند و لباس مخصوص خود را در زیر جامه رزم خود پوشیدند و به میدان مبارزه رفتند. امام حسین بعد از رفتن به میدان مبارزه طفل شیرخوار خود حضرت علی اصغر را به بالای سر خود بردند و تقاضای آب برای او کردند، حرمله تیری به گلوی او شلیک کرد و او را به شهادت رساند.

مبارزه بی امان امام حسین (ع) در روز عاشورا

طبق روایات بسیاری که رسیده امام حسین با وجود اینکه در این مبارزه تنها بودند و تعداد زیادی از یاران و اعضای نزدیک خاندان خود را از دست داده بودند اما همچنان به شمشیر زدن و نبارزه با دشمن ادامه دادند و تعداد زیادی از آن ها را به هلاکت رساندند.

محلی که امام حسین به مبارزه می پرداختند نزدیک به خیمه ها بود و امام بعد از مدتی مبارزه به خیمه ها برمی گشتند و به آن ها دلداری می دادند و آن ها را به صبر دعوت می نمودند.

شمر بین امام حسین و خیمه ها فاصله انداختند و مانع از این شدند که امام حسین به خیمه ها رفت و آمد داشته باشد که در اینجا بود که امام حسین جمله معروف:

“وای بر شما اگر دین ندارید و از روز معاد نمی‌ ترسید لااقل در دنیایتان آزاده باشید”

را خطاب به شمر و سپاه دشمن گفتند.

امام حسین پس از وقوع تیرهای فراوان به بدن ایشان و مورد هجوم قرار گرفتن از سمت سپاه سعد به شهادت رسیدند. دشمنان پس از شهادت امام حسین به بدن مبارک ایشان نیز رحم نکردند و خولی به دستور سعد سر از تن ایشان جدا کرد و همه عدوات جنگی و لباس رزم ایشان را به غارت بردند.

به دستور عمر سعد و ابن زیاد، ده نفر  از سپاهیان کوفه از جمله اِسحاق بن حَیوَه واَخنَس بن مَرثَد، داوطلب شدند و با اسب از روی پیکر مطهر امام حسین رد شدند.

در روز عاشورا در خیمه ها چه گذشت؟

پس از شهادت امام حسین حمله به خیمه ها شروع شد و سپاهیان دشمن به غارت خیمه ها و آتش زدن آن ها پرداختند. آن ها طلاهای زنان و دختران را دزدیدند و آنان را به اسارت بردند.

شام غریبان عاشورا

زنان و بچه ها در عصر روز عاشورا از خیمه ها بیرون انداخته شدند و با صحنه کشته شدگان روبرو شدند و به ناله و شیون پرداختند. سپس با گروهی از لشکریان عمرسعد بادست هایی بسته با طناب به سمت کوفه راهی شدند. نقش حضرت زینب در عاشورا از این به بعد پررنگ تر می شود و ایشان با وجود رنج و مشقت فراوانی که به ایشان وارد شده بود همچنان ایستادگی می کردند.

توبه حر در روز عاشورا

حر از افرادی بود که تا لحظات اخر عمر خود در سپاهیان عمربن سعد بود و در روز عاشورا و تا لحظاتی قبل از شهادتش به امام حسن پیوست و راه خود را تغییر داد. حر قبل از عاشورا جزو کسانی بود که با امام حسین مخالف بود و پس از شنیدن صحبت های امام حسین و جمله معروف ایشان (آیا یاری دهنده‌ای هست که به یاری من آید) تصمیمش عوض شد و سپاه شمر را ترک کرد و نزد امام حسین آمده و اظهار توبه و پشیمانی کرد و امام حسین نیز با روی باز ایشان را پذیرفتند.

در این نوشته سعی کدیم داستان واقعی روز عاشورا به صورت داستان وار برای شما نقل کنیم و بگوییم که در روز عاشورا بر امام حسین و یارانش چه گذشت؟ واقعه روز عاشورا و داستان دردناک آن را با جزئیات ذکر کردیم که امیدواریم مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

نظرات