آلزایمر از چه سنی شروع میشود؟ آلزایمر زودرس چیست؟
وقتی بیماری آلزایمر زودرس در میانسالی شروع میشود، تشخیص دادن آن سخت است و ممکن است با بیماریهای دیگر اشتباه گرفته شود. این نوع نادر از بیماری آلزایمر کار، امور مالی و روابط خانوادگی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. در ادامه درباره این موضوع که آلزایمر از چه سنی شروع میشود و اطلاعات مفید درباره آلزایمر پیش از سن 65 سالگی که به ان آلزایمر زودرس گفته می شود اطلاعات مفیدی را ارائه می دهیم. در مطالب قبلی درباره تفاوت آلزایمر با فراموشی توضیح داده شد که پیشنهاد می کنیم مطالعه بفرمایید.
سن شروع بیماری آلزایمر | آلزایمر زودرس
آلزایمر زودرس یک نوع غیرمعمول و نادر از زوال عقل است که افراد با سن کمتر از 65 سال را تحت تاثیر خود قرار میدهد. حدود 5% الی 6% از بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر قبل از سن 65 سالگی علائم بیماری را بروز میدهند. بنابراین اگر فرض کنیم که 4 میلیون آمریکایی مبتلا به بیماری آلزایمر هستند، چیزی حدود 200000 تا 240000 مبتلا به نوع زودرس آن هستند.
بیشتر افراد مبتلا به بیماری آلزایمر زودرس در سنین بین 30 الی 60 سالگی علائم این بیماری را از خود بروز میدهند.
دلایل ابتلا به بیماری آلزایمر زودرس
بیشتر افراد مبتلا به آلزایمر زودرس به رایجترین نوع این بیماری یعنی آلزایمر پراکنده مبتلا هستند. این نوع آلزایمر ریشهی ارثی ندارد و متخصصان دلیل اصلی ابتلای افراد جوان به این بیماری را نمیدانند.
اما سایر افراد مبتلا به آلزایمر زودرس به نوعی از این بیماری به نام آلزایمر خانوادگی مبتلا هستند. به احتمال زیاد در خانوادهی آنها یکی از والدین یا اعضای خانواده مبتلا به بیماری آلزایمر زودرس بودهاند.
آلزایمر زودرس خانوادگی به سه ژن APP، PSEN 1 و PSEN 2 مرتبط هستند که متفاوت از ژن APOE است که به طور کلی خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش میدهد.
به طور کلی، این سه ژن در کمتر از 1% از کل افراد مبتلا به آلزایمر وجود دارند، اما حدود 11% از افراد مبتلا به آلزایمر زودرس دارای این سه ژن هستند. اگر شما دارای جهش ژنتیکی در یکی از این سه ژن مذکور باشید، این احتمال وجود دارد که قبل از سن 65 سالگی به آلزایمر مبتلا شوید.
تست ژنتیک برای این جهشهای ژنتیکی در دسترس هستند، اما فردی که مایل به انجام این تستهاست باید با یک مشاور ژنتیک مشورت کند تا قبل از انجام تست از مزایا و معایب آن مطلع شود.
به عنوان مثال، این تست میتواند در تعیین نحوهی تاثیرگذاری تست مثبت بر شرایط مراقبت بلند مدت و ناتوانی و بیمه عمر اثرگذار باشد.
از طرف دیگر، اگر بدانید که یکی از ژنهای آلزایمر زودرس را دارید، این دانش میتواند به شما و اطرافیانتان در نحوهی مقابله با تاثیرات این بیماری کمک کند. اگر آلزایمر زودرس ناشی از یکی از این ژنهای سه گانه را دارید و یا مستعد نوعی از این ژنها بدون علائم هستید، با پزشک خود رد مورد مشارکت در مطالعات تحقیقاتی مشورت کنید. با مطالعهی بیماری آلزایمر زودرس، محققان امیدوار هستند تا اطلاعات بیشتری در مورد دلایل و نحوهی پیشرفت آن کسب کنند و به درمانهای جدید دست یابند.
راه تشخیص دقیق بیماری آلزایمر زودرس
تشخیص دقیق بیماری آلزایمر زودرس به دلایل پزشکی بسیار مهم است زیرا در تعیین مناسبترین درمان هم برای خود فرد و هم به دلایل حرفهای تاثیرگذار میباشد.
برای شما و خانوادهتان، تشخیص عامل اصلی نحوهی واکنش به درک درست و مقابله با آن است. همچنین، این تشخیص به شما و خانوادهتان زمان کافی را میدهد تا تصمیمات مهمی را در مورد هزینههای درمان و مسائل حقوقی اتخاذ کنید.
در مورد مسائل کاری نیز به شما این امکان را میدهد تا شرایط خود را به کارفرما توضیح دهید و شاید بتوانید یک جدول زمانی سادهتر و راحتتر را برای خود تنظیم کنید.
نحوه مقابله با بیماری آلزایمر زودرس
بیماری آلزایمر تاثیر بسزایی در سنین مختلف دارد. اما افراد مبتلا به آلزایمر زودرس ممکن است با چالشهای منحصر به فردی مواجه شوند.
آنها ممکن است با باورها و کلیشههای موجود در رابطه با این بیماری روبرو شوند. و به دلیل سن پایین، این امکان وجود دارد که سایرین باور نکنند که فرد به آلزایمر مبتلا است و یا در مورد علائم و تشخیص آن سوالاتی را مطرح کنند.
افراد مبتلا به آلزایمر زودرس ممکن است روابط و یا حتی شغل خود را در نتیجهی درک نادرست از دست دهند، در صورتی که به لحاظ پزشکی هیچ مشکلی ندارند و تواناییهای خود را از دست ندادهاند. همین امر میتواند بر منبع درآمد آنها و خرج و مخارج زندگی تاثیر منفی بگذارد.
مقابله با آلزایمر زودرس در محیط کار
قبل از این که علائم این بیماری تاثیر قابل توجهی بر توانایی شما در انجام کار داشته باشند، با کارفرمای خود صحبت کنید. آنچه میتوانید انجام دهید در ادامه آورده شده است:
- تلاش کنید موقعیت شغلی خود را تغییر دهید به گونهای که وظایف شغل جدید متناسب با محدودیتهای شما باشند.
- خود، شریک زندگی، اعضای خانواده و ارائهدهندهی خدمات بهداشتی را با تواناییهای خود آشنا کنید و بررسی کنید که آیا برنامه کمک به کارمندان در دسترس است یا نه.
- بررسی کنید که چه مزایایی طبق قوانین کار به شما ارائه خواهد شد.
- اگر کار کردن برای شما دشوار است، کاهش ساعات کاری و یا یک دوره مرخصی را مد نظر قرار دهید.
نکات کلیدی مقابله با آلزایمر برای زوجهای جوان
بعد از تشخیص بیماری آلزایمر زودرس، زوجهای جوان احساس تنهایی یا درمانگی میکنند زیرا این احتمال وجود دارد که برای سالهای متمادی به یک شریک غیرفعال تبدیل شوند. از دست دادن کسی که دوستش دارید و از شما پشتیبانی میکند نیز میتواند پیچیدگیهایی را به رابطه اضافه کند.
به منظور مقابله با آلزایمر، زوجهای جوان باید اقدامات زیر را انجام دهند:
- با طرف مقابل صحبت کنید و نیازهای خود را با آنها در میان بگذارید. در مورد تغییرات احتمالی با هم صحبت کنید و روشهایی که به واسطهی آنها نیازهای شما تغییر کردهاند را نیز بررسی کنید. از کمک خواستن نترسید.
- تا حد امکان مشارکت در فعالیتهای دلنشینی را که با هم انجام میدهید، ادامه دهید و مطابق با تغییرات جدید خود را انطباق دهید. یا فعالیتهای مشترک جدیدی را بیابید.
- سابقهی پزشکی بیماری خود را نگه دارید تا با پیشرفت بیماری با مراحل آن آشنا باشید.
- مشاوری را بیابید که سابقهی کار با زوجهای درگیر با بیماری آلزایمر را داشته باشد و بتواند شما را راهنمایی کند.
چگونه کودکان را برای بیماری آلزایمر زودرس والدین آماده کنید؟
تشخیص بیماری آلزایمر زودرس یکی از والدین میتواند برای کودکان نیز چالشبرانگیز و دشوار باشد زیرا ممکن است درک درستی از این موضوع نداشته باشند. کودکان ممکن است خود را مقصر بیماری والدین خود بدانند، خشمگین شوند و یا واکنشهای ناخواستهای را از خود بروز دهند:
به منظور آماده کردن آنها اقدامات زیر را انجام دهید:
- فعالیتهایی را بیابید که میتوانید با کودکان خود انجام دهید.
- تعامل خود را با آنها حفظ کنید و صادقانه در مورد آنچه تجربه میکنید با کودکان صحبت کنید.
- یک گروه پشتیبانی برای کودکان خود بیابید و آنها را همراه خود به برخی از جلسات مشاوره ببرید. مشاور و سایر کارکنان مدرسه کودک خود را در جریان شرایط خود بگذارید.
- یک فایل صوتی، ویدئویی و یا حتی دستنوشته از افکار، احساسات و تجربیات خود برای کودکان خود تهیه کنید. آنها قدردان این موضوع خواهند بود.
مقابله با مشکلات مالی بعد از آلزایمر زودرس
افراد مبتلا به آلزایمر زودرس معمولا باید از کار خود استعفا دهند و این از دست دادن شغل موجب بروز مشکلات جدی مالی برای آنها و خانوادههایشان میشود. این موضوع وقتی جدیتر میشود که شریک زندگی نیز برای مراقبت از فرد مجبور به ترک شغل خود شود و دیگر عملا منبع درآمدی برای خانواده وجود نخواهد داشت.
برخی از برنامههای حمایت اجتماعی و مددکاری تا وقتی فرد مبتلا به آلزایمر به سن 65 نرسیده باشد، کمک نمیکنند. افراد جوانتر برای استفاده از چنین برنامههایی باید مشکلات زیادی را پشت سر بگذارند. در نتیجه برای پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی بهتر است اقدامات زیر را انجام دهید:
- با یک برنامهریزی مالی و وکیل صحبت کنید تا شما را در برنامهریزی برای نیازهای مالیتان در آینده کمک کند.
- از کارفرمای خود سوال کنید که آیا امکان بازنشستگی زودتر از موعد وجود دارد یا نه.
- از سازمانهای اجتماعی مختلف در مورد مزایایی که برای چنین شرایطی ارائه میدهند، پرسوجو کنید.
- اسناد مالی خود را سازماندهی کنید و اطمینان حاصل کنید که همسرتان به خوبی روند کار را درک کرده و میتواند امور مالی خانواده را مدیریت کند.
آزمایشهای بالینی آلزایمر زودرس
انجمن آلزایمر، مطالعهی بیماری آلزایمر زودرس در بلند مدت (LEADS) را ترتیب داده است تا اطلاعات بیشتری در مورد خود بیماری ازجمله دلایل به وجود آمدن آن و احتمال تشخیص زودهنگام آن بدست آورد. برای کسب اطلاعات بیشتر به در مورد این مطالعه به صفحهی Alzheimer’s Association مراجعه کنید.
کلام آخر
المانهای کلیدی مراقبت از آلزایمر، آموزش و پشتیبانی و حمایت هستند. این المانها خصوصا در مورد آلزایمر زودرس بسیار مهم هستند زیرا فرد با چالشهای منحصر به فردی روبرو میشود. تعامل با گروههای پشتیبان و خدماتی که ارائه میدهند، میتواند به شما در درک عمیقتر از ناتوانی خود کمک کند و روشهایی را برای مقابله با آن و نیز منطبق کردن خود با شرایط جدید بیاموزید.
به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید. افراد زیادی از شما پشتیبانی میکنند و به شما کمک خواهند کرد. گزینههای متعددی بر اساس محل زندگی پیش روی شما قرار دارند. در مراحل آغازین و اولیهی بیماری، برنامهریزیهای لازم را برای آیندهی خود و خانوادهتان انجام دهید. داشتن برنامه و کمک از جانب اعضای خانواده همان چیزی است که در آینده بدان نیاز خواهید داشت.