مواد غذایی رقیق کننده خون کدامند؟

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

افرادی که بیماریهای خاصی مانند نقص مادرزادی قلب دارند ، ممکن است برای کاهش خطر حمله قلبی یا سکته به داروهای رقیق کننده خون نیاز داشته باشند. قبل از استفاده از این داروها ، مشورت با پزشک ضروری است ، زیرا ممکن است به اندازه داروها موثر نباشند و ممکن است با برخی از داروهای تجویزی تداخل داشته باشند.

بسیاری از مواد طبیعی ممکن است لخته شدن را تا حدی کاهش دهند. اما بعید است داروهای طبیعی به اندازه داروهای رقیق کننده خون موثر باشند و افرادی که در معرض لخته شدن خون هستند نباید از آنها به جای داروهای تجویزی استفاده کنند.

افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند، نباید بدون مشورت با پزشک خود از مواد غذایی رقیق کننده خون استفاده کنند. حتی اگر طبیعی باشند ، برخی مواد و غذاها ممکن است خون را بسیار رقیق کنند، به ویژه مواد غذایی کاهش غلظت خون هنگامی که همراه با داروها مصرف شوند، خطر خونریزی را افزایش میدهد.

در حالی که مردم معمولاً می توانند غذاهای رقیق کننده خون را با خیال راحت در مقادیر معقول مصرف کنند، ضروری است قبل از استفاده از داروهای گیاهی و یا مواد غذایی رقیق کننده خون با پزشک مشورت کنید.

مواد غذایی که خون را رقیق می کنند

برخی از غذاها به عنوان رقیق کننده طبیعی خون عمل کرده و باعث افزایش رقت خون می گردند. در ادامه خواهیم گفت چه مواد غذایی باعث کاهش غلظت خون می شود:

  1. زردچوبه

یکی از مواد غذایی که خون را رقیق می کند زردچوبه است، مردم از دیرباز از ادویه طلایی معروف به زردچوبه برای اهداف آشپزی و دارویی استفاده می کردند. ماده موثره زردچوبه کورکومین است که دارای خواص ضد التهابی و رقیق کننده خون یا ضد انعقاد است.

مصرف روزانه زردچوبه ممکن است به افراد در حفظ وضعیت ضد انعقاد خون کمک کند.

مردم می توانند زردچوبه را به سوپ اضافه کنند یا آن را با آب گرم مخلوط کنند و نوش جان کنند.

  1. زنجبیل

زنجبیل یکی دیگر از مواد غذایی که خون را رقیق می کند و از ادویه های ضد التهابی است که ممکن است لخته شدن خون را متوقف کند. حاوی اسید طبیعی به نام سالیسیلات است. آسپرین (استیل سالیسیلیک اسید) مشتق مصنوعی سالیسیلات و رقیق کننده قوی خون است.

مردم از زنجبیل تازه یا خشک شده به طور منظم در پخت ، پخت و پز و آب میوه استفاده میکنند. همچنین از زنجبیل برای تنبلی تخمدان استفاده می شود.

  1. مواد غذایی رقیق کننده خون فلفل قرمز

فلفل دلمه ای سرشار از سالیسیلات است و می تواند به عنوان عوامل رقیق کننده خون قوی عمل کند. بنابراین در لیست چیزهایی که خون را رقیق می کنند قرار می گیرد.

از دیگر فواید این ادویه می توان به کاهش فشار خون بالا ، افزایش گردش خون و کاهش احساس درد اشاره کرد.

  1. ویتامین E

یکی از مواد غذایی موثر در کاهش غلظت خون ویتامین ای است. ویتامین E با چند روش مختلف باعث کاهش لخته شدن خون می شود و جزو غذاهایی که باعث رقت خون می شود می باشد. این اثرات بستگی به میزان ویتامین E دارد که فرد مصرف می کند. افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند باید از مصرف دوزهای زیاد ویتامین E اجتناب کنند.

مشخص نیست که ویتامین E چقدر خون را رقیق می کند ، اگرچه به احتمال زیاد افراد باید روزانه بیش از 400 واحد بین المللی منبع معتبر مصرف کنند. مصرف دوزهای بالای مکمل های ویتامین E ، به عنوان مثال ، بیش از 1500 IU روزانه ، به طور طولانی مدت ، ممکن است اثرات منفی داشته باشد.

شاید دریافت ویتامین E از غذاها به جای مکمل ها ایمن تر باشد. غذاهای حاوی ویتامین E عبارتند از:

  • بادام ها
  • روغن گلرنگ
  • روغن آفتابگردان
  • روغن جوانه گندم
  • غلات کامل
  1. سیر

سیر علاوه بر استفاده در غذا و آشپزی ، دارای خواص آنتی بیوتیکی و ضد میکروبی طبیعی است و علاوه بر این از مواد غذایی مفید برای کاهش غلظت خون می باشد.

برخی منابع تحقیقاتی معتقدند که پودر سیر بدون بو فعالیت های ضد ترومبوتیک را نشان می دهد. عامل ضد ترومبوتیک ماده ای است که تشکیل لخته خون را کاهش می دهد.

با این وجود ، آکادمی پزشکان خانواده آمریکا توصیه می کند که افراد 7 تا 10 روز قبل از انجام عمل جراحی برنامه ریزی شده مصرف سیر را به دلیل خواص رقیق کنندگی اش متوقف کنند.

  1. دارچین

دارچین حاوی کومارین ، یک عامل قوی رقیق کننده خون است.  وارفارین ، رایج ترین داروی رقیق کننده خون ، از کومارین مشتق شده است.

مصرف دارچین غنی از کومارین در طولانی مدت سبب آسیب کبدی میشود.

شاید بهتر باشد علاوه بر استفاده از سایر رقیق کننده های طبیعی ، مقدار دارچین را در رژیم غذایی رعایت کنید. برای خواندن اثر دارچین بر فشار خون کلیک کنید.

  1. جینکو بیلوبا

پزشکان طب سنتی چینی هزاران سال است که از برگ درخت جینکو بیلوبا استفاده می کنند. جینکو یک مکمل گیاهی بسیار محبوب است. مردم آن را به دلیل اختلالات خونی ، مشکلات حافظه و انرژی کم و خستگی مداوم مصرف می کنند.

گینگکو خون را رقیق می کند و دارای اثرات فیبرینولیتیک است و لخته های خون را حل میکند. عصاره جینکو اثرات مشابهی با استرپتوکیناز دارد ، دارویی که برای درمان لخته شدن خون استفاده می شود.

  1. عصاره هسته انگور

عصاره هسته انگور مزایای بالقوه ای برای بیماری قلبی و خونی دارد.

حاوی آنتی اکسیدان هایی است که از فشار خون بالا جلوگیری میکند.

عصاره هسته انگور ممکن است به عنوان یک رقیق کننده طبیعی خون عمل کند. افراد مبتلا به اختلالات خونی ، افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند و افرادی که قصد انجام عمل دارند نباید عصاره هسته انگور مصرف کنند.

  1. دونگ کوی

دونگ کوآی که به جینسنگ نیز معروف است ، یکی دیگر از گیاهان سنتی چینی است که لخته شدن خون را کاهش میدهد.

دونگ کوی مدت زمان لازم برای لخته شدن خون (زمان پروترومبین) را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد.

این اثر ممکن است ناشی از محتوای کومارین دونگ کوآی باشد ، همان ماده ای که دارچین را به یک ضد انعقاد قوی تبدیل می کند.

دونگ کوآ به صورت خوراکی مصرف می شود و می تواند به عنوان بخشی از چای یا سوپ گیاهی مصرف شود.

  1. Feverfew

Feverfew یک گیاه دارویی از خانواده گل مروارید یا خانواده Asteraceae  است.

برای میگرن ، برخی اختلالات گوارشی و تب از تب بری استفاده می کنند.

Feverfew با مهار فعالیت پلاکت ها از لخته شدن خون به عنوان منبع رقیق کننده، جلوگیری میکند.

  1. بروملین

بروملین از آناناس استخراج می شود. یک داروی موثر برای بیماریهای قلبی عروقی و فشار خون بالا است.

بروملین می تواند خون را رقیق کرده ، لخته های خون را تجزیه کرده و تشکیل لخته را کاهش دهد.

بروملین به صورت مکمل در فروشگاه های بهداشتی و داروخانه ها موجود است.

علت رقیق شدن خون

آزمایش CBC می تواند رقیق شدن خون را تشخیص دهد.

پلاکت ها در طحال ساخته می شوند. پلاکت ها پس از تشکیل ، عمر کوتاهی بین 7 تا 10 روز دارند.

رقت خون به دلیل تعداد کم پلاکت است. طیف وسیعی از عوامل ممکن است باعث کم شدن پلاکت شوند، از جمله موارد زیر:

  • عفونت های ویروسی مانند HIV ، هپاتیت C ، اوریون ، سرخجه سبب کاهش تعداد پلاکت ها میشود.
  • اختلالات مغز استخوان مانند لوسمی و لنفوم نیز می تواند بر تعداد پلاکت های تولید شده تأثیر بگذارد.
  • طحال پلاکت تولید می کند ، بنابراین مشکلات مربوط به طحال می تواند باعث رقت خون شود. شرایطی که بر طحال تأثیر می گذارد عبارتند از:
  • اسپلنومگالی یا بزرگ شدن طحال.
  • هیپر اسپلنیسم ، که ممکن است باعث گیر افتادن پلاکت ها در طحال شود
  • آرتریت روماتوئید و لوپوس اریتماتوز سیستمیک می تواند تعداد پلاکت های تخریب شده را افزایش دهد. اگر پلاکت های جدید به اندازه کافی سریع ساخته نشوند ، ممکن است فرد دارای رقت خون شود.
  • بیماری مزمن کبدی سطح ترومبوپویتین را که هورمونی است که باعث تحریک تولید پلاکت می شود ، کاهش می دهد. سطوح پایین ترومبوپویتین میزان تولید پلاکت ها را کاهش می دهد.

برخی متغیرهای فیزیولوژیکی نیز بر تعداد پلاکت ها تأثیر می گذارد:

  • افزایش سن: ممکن است با افزایش سن تعداد پلاکت ها کمتر شود.
  • ژنتیک: برخی از افراد به دلیل عوامل ژنتیکی تعداد پلاکت های پایینی دارند.
  • بارداری: تعداد کم پلاکت ها در حدود 5-7 درصد از زنان باردار را تحت تأثیر قرار می دهد و باعث نازک شدن خون می شود.

علائم رقیق شدن خون

رقیق شدن خون اغلب علائم ندارد. معمولاً در حین آزمایش خون برای بیماری دیگری تشخیص داده می شود.

تعداد پایین پلاکت ها می تواند لخته شدن خون را بیش از حد معمول سخت کند ، بنابراین هر کسی که خونریزی بیش از حد یا طولانی مدت را تجربه کند ، حتی از یک برش جزئی ، ممکن است باریک شدن رگ داشته باشد.

علائم دیگر شامل خونریزی لثه، خونریزی بینی ، خون در مدفوع و جریان قاعدگی شدید بدون لخته شدن است.

تشخیص رقیق شدن خون

پزشک می تواند با بررسی تعداد پلاکت ها در شمارش کامل خون یا CBC ، باریک شدن رگ را تشخیص دهد.

هنگام صحبت با پزشک ، ضروری است که فرد در مورد هرگونه دارو یا مکمل هایی که ممکن است باعث رقت خون شود ، به پزشک بگوید.

تفاوت خون رقیق و خون غلیظ

خون رقیق مشکلات لخته شدن ، بهبود زخم و کبودی را ایجاد می کند.

خون غلیظ می تواند خطر لخته شدن خون و ترومبوز را افزایش دهد که می تواند زندگی را تهدید کند.

عوامل خطر خون غلیظ عبارتند از:

  • ژنتیک
  • چاقی
  • التهاب مزمن
  • مقاومت به انسولین و دیابت
  • رژیم غذایی ، مانند مصرف بیش از حد کلسترول
  • پلی سیتمی: تعداد زیاد گلبول های قرمز باعث ضخیم شدن خون می شود.

پزشکان می توانند داروهای ضد انعقاد خون مانند هپارین و وارفارین را هنگامی که خون غلیظ است تجویز کنند.

درمان رقت خون

درمان خون رقیق به بیماری زمینه ای بستگی دارد. گاهی اوقات درمان بیماری زمینه ای ممکن است تعداد پلاکت ها را تغییر ندهد و خون رقیق باقی بماند.

در مواردی ، پزشکان کورتیکواستروئیدها را برای درمان خون رقیق در شرایطی مانند پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایدیوپاتیک  تجویز می کنند. در موارد شدید ، ممکن است تزریق پلاکت را توصیه کنند.

زمان مراجعه به پزشک

در صورتی که فردی علائمی داشته باشد که نشان دهنده خون رقیق است ، برای تشخیص به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند علت اصلی را مشخص کرده و یک برنامه درمانی شخصی ایجاد کند.

تداخل موادغذایی رقیق کننده خون با بعضی داروها

در حالی که سبزیجات برگ دار ، گریپ فروت و چای سبز به طور کلی جزء اصلی رژیم غذایی سالم محسوب می شوند ، ممکن است با اثرات برخی رقیق کننده های خون مقابله کنند.

  • بیمارانی که وارفارین مصرف میکنند باید از غذاها و مکمل های غنی از ویتامین K اجتناب کنند.
  • اگر به بیمار کومادین یا وارفارین تجویز شود و به طور مداوم غذاهای سرشار از ویتامین K بخورد ، ویتامین K بر ضد دارو عمل می کند و تنظیم خون بیمار را دشوارتر می کند.
  • داروهای ضد انعقاد خوراکی جدید Pradaxa ، Eliquis ، Xarelto  تحت تأثیر ویتامین K قرار نمی گیرند و محدودیت های غذایی ندارند.

در صورت مصرف رقیق کننده خون از مصرف این غذاها و نوشیدنی ها خودداری کنید:

سبزیجات برگ دار

سبزیجات برگ دار مانند کلم پیچ ، اسفناج ، کلم بروکسل و کاهو حاوی مقادیر زیادی ویتامین K هستند.

جایگزین های خوب برای این غذاها شامل گوجه فرنگی ، سیب زمینی و خیار است.

چای سبز

سبزیجات برگ دار ، چای سبز حاوی ویتامین K است و نوشیدن آن هنگام مصرف وارفارین یا کومادین می تواند تأثیر مشابهی بر توانایی لخته شدن خون داشته باشد.

زغال اخته

در صورت مصرف داروی رقیق کننده خون ، حتی انواع جدید ، آب کرن بری می تواند خطر خونریزی را افزایش دهد.

گریپ فروت

شبیه به سبزیجات برگ دار ، گریپ فروتحاوی ترکیباتی هستند که می توانند عملکرد رقیق کننده های خون را خنثی کنند. خوردن گریپ فروت یا نوشیدن آب میوه می تواند منجر به خونریزی شود.

گریپ فروت بر داروهای رقیق کننده خون مانند Apixaban (Eliquis) ، Rivaroxaban (Xarelto) ، Clopidogrel (Plavix) و Ticagrelor (Brilinta) تأثیر می گذارد.

گریپ فروت و دیگر مرکبات می توانند در متابولیسم بدن با این داروها اختلال ایجاد کنند.

الکل

الکل نه تنها بر زمان لخته شدن خون تأثیر می گذارد ، بلکه نوشیدن زیاد آن می تواند مشکلات دیگری را به دنبال داشته باشد.

غذاهایی که هنگام مصرف داروهای قلبی باید از آنها اجتناب کرد

همه داروها دارای عوارض و خطرات بالقوه هستند. اگر برای قلب دارو مصرف می کنید ، پزشکان توصیه می کنند به دلیل خطر تداخل از برخی غذاها دوری کنید.

غذاهای سرشار از ویتامین K می توانند اثرات رقیق کننده خون وارفارین (کومادین) را خنثی کنند. این غذاها را در حد متعادل مصرف کنید:

  • مارچوبه
  • کلم بروکلی
  • جوانه بروکسل
  • گل کلم
  • پیاز سبز
  • کلم پیچ
  • جعفری
  • اسفناج
  • چای سبز
  • الکل
  • آب کرن بری
نظرات