پنج روش برای بالا بردن مهارت های آگاهی محیطی
آخر شب است و شما می خواهید راه خود را در تاریکی به سوی خانه ی خود پیدا کنید اما هیچ ایده ای از جایی که هستید، ندارید: این امکان وجود دارد که شمال را با جنوب اشتباه بگیرید و تصور کنید که تنها پنج دقیقه با خانه فاصله دارید یا این که از آن خیلی دور هستید. ساعت 9 صبح است و شما باید مسیر خود به سمت یک مصاحبه ی مهم شغلی را بیابید، وارد مترو می شوید و در مکانی عجیب و غریب قرار می گیرید که باید برنامه نقشه را بر گوشی هوشمند خود چک کرده و مسیر را بیابید اما در خواندن درست نقشه با مشکل روبرو می شوید.
به جهان آگاهی محیطی خوش آمدید: جهانی که نیازمند توجه به محیط اطراف دارد تا شهر را به طور کامل در اختیار داشته باشید. بعضی از افراد این توانایی را دارند و برخی دیگر نه، برخی می دانند آن کوچه ی مد نظر در کجا قرار دارد در حالی برخی دیگر از گم شدن در خیابان های شلوغ و پر ازدحام می ترسند. آگاهی محیطی هم یک مهارت ذاتی و هم یک مهارت اکتسابی است که به منظور تقویت فعالیت مغزی و بهبود درک محیط پیرامون باید به صورت منظم تمرین شود.
مطالعات نشان داده اند که افرادی که آگاهی محیطی خوبی دارند، از فعالیت مغزی بالاتری برخوردار هستند و توانایی مدلسازی سه بعدی یک سناریو در حین مسیریابی کمی مشکل را دارند. همچنین بین مسیریابی در شهر و جنسیت، همبستگی وجود دارد. در حالی که مردان از ترسیم مسیر برای مسیریابی استفاده می کنند، زنان با شناسایی مکان های محلی و اتصال نقاط به هم به آگاهی محیطی می رسند. با این وجود، مطالعات تنها جنبه مطالعاتی دارند و برخی به این نتایج اعتراض دارند اما همین که هست و فرقی نمی کند که آگاهی محیطی شما به کدام طیف تعلق دارد، در هر صورت باید به طور منظم آن را تمرین دهید تا تقویت شود.
به منظور کمک به تقویت مهارت های آگاهی محیطی، در ادامه 5 نکته ارائه شده است.
1 . گم شدن
به احتمال زیاد موثرترین روش برای تقویت مهارت های آگاهی محیطی شما به حساب می آید. گم شدن نه تنها شما را در یک موقعیت ناشناخته قرار می دهد بلکه در فرد اضطراب ایجاد می کند و فعالیت مغزی فرد را افزایش می دهد. این روش را امتحان کنید، در محله ی خود به مکانی بروید که تابحال در آنجا نبوده اید و متوجه خواهید شد که چگونه نسبت به وقتی که از یک مسیر همیشگی به بلوک خود می رفتید، توجه بیشتری به محیط اطراف می کنید. گم شدن همچنین به شما در یافتن راه های خروج و ترسیم مسیرهایی که شما را به مسیرهای آشنا متصل می کنند، کمک خواهد نمود.
2 . در پایان روز تصویرسازی یا تجسم کنید
این یک تمرین مدیتیشن است. در پایان روز، چشمان خود را ببندید و سعی کنید روز خود را از لحظه ی بیدار شدن تا رفتن به رختخواب تجسم کنید یعنی آن را تصویرسازی نمایید. به عنوان مثال در یک نقشه ذهنی، سعی کنید مسیر پیموده را ترسیم کنید، خانه خود را از نقشه بیرون بکشید، مسیر خود به مترو، به محل کار، مسیر طی شده در هنگام کار کردن و مسیر نهایی به سمت خانه و پایان رسیدن آن روز را ترسیم کنید. علاوه بر این با زمان بندی ها بازی کنید، زمان را به جلو و عقب بکشید و نتیجه را در ذهن خود تحلیل کنید. انجام این کار بسیار لذت بخش است و علاوه بر این به تقویت حافظه شما کمک می کند و المان هایی مانند ساختمان ها و افرادی که توجه کمی به آن ها می کنید را بر مبنای روزانه برای شما قرار می دهد.
3 . مسیر خود را ترسیم کنید
نقشه ای از محله یا شهر خود بخرید و با رنگ های مختلف مسیر خود تا پایان روز را ردیابی کنید. با انجام این کار، الگوهایی ایجاد خواهند شد که حتی ممکن است اطلاعاتی در مورد شما را به نمایش گذارند. به عنوان مثال، ممکن است اینگونه تصور کنید که یک ماجراجو هستید اما بعد از گذشت چند روز متوجه خواهید شد که هر روز مسیر یکسانی را طی می کنید، در نتیجه ممکن است تصمیم بگیرید که مسیر جدیدی را امتحان کنید! این روش همچنین به ترسیم ذهنی نقشه شهر و کاهش وابستگی شما به نقشه های نصب شده بر گوشی های هوشمند کمک می کند. همچنین، این امکان وجود دارد که به پیکاسوی بعدی تبدیل شوید!
4 . بازی های ویدئویی بازی کنید
همه مردم دوست ندارند برای ساعت ها به صفحه نمایش و یک کنترل خیره شوند اما حقیقت این است که بازی های ویدئویی به تقویت مهارت های روانشناختی و آگاهی محیطی کمک می کنند. دلیل آن این است که بازی های ویدئویی موجب تعامل شما با المان های محیطی، نقشه خوانی، مشارکت بصری و هماهنگی فیزیکی می شوند. همه ی این موارد وقتی در زندگی واقعی بکار گرفته شوند، بسیار سودمند خواهند بود. وقتی یک مرحله پیچیده در یک بازی ویدئویی را به خاطر می سپارید، در واقع مقدار زیادی اطلاعات را در ذهن خود به یاد می آورید. با توجه به محیط اطراف خود، این کار را در هنگام مسیریابی در شهر انجام دهید. و اگر کسی به شما می گوید که یک بازیکن بازی های ویدئویی است، به یاد داشته باشید که به احتمال زیاد یک متخصص مسیریابی شهری در کنار شما نشسته است- هرچند ممکن است خود او از این موضوع اطلاعی نداشته باشد.
5 . به اطراف خود نگاهی بیاندازید!
لازم نیست که آسمان را نگاه کنید بلکه کافی است نگاهی به اطراف خود بیاندازید. اکثر مردم مقصد خود را تثبیت کرده و بدون توجه به آنچه در اطرافشان رخ می دهد بر رسیدن از نقطه A به نقطه B تمرکز دارند. شاید این روش ساده ترین و مهم ترین تمرین به منظور تقویت و بالا بردن مهارت های آگاهی محیطی باشد. در روز زمانی را برای نگاه کردن به اطراف اختصاص دهید، این که چه ساختمان هایی در اطراف شما وجود دارند، جدید هستند یا قدیمی؟ چه رستوران هایی وجود دارند؟ آیا در آن زمان از روز شلوغ می باشند یا خلوت؟ و چقدر از مقصد شما فاصله دارند؟ آیا مسیر خاصی را در ذهن شما تداعی می کنند؟ یا آیا می توانید آن محله را با رنگ خاصی ارتباط دهید؟ در پایان این تمرین، نه تنها از اطلاعاتی که بدست آورده اید، متعجب خواهید شد بلکه چگونگی مرتبط کردن کارآمدتر مناطق مختلف با المان های فیزیکی و همبستگی های مفهومی، شما را متعجب خواهد کرد.
آگاهی محیطی یک المان کلیدی در زندگی روزمره ما به شمار می آید. آگاهی محیطی به ما در درک، تعامل و قدردانی از محیطی که در آن زندگی می کنیم، کمک می کند. متاسفانه، با ظهور گوشی های هوشمند و تکنولوژی های دیگر، بسیاری از ما فراموش کرده ایم که جهانی پیرامونمان وجود دارد. این تکنولوژی های می توانند مفید واقع شوند اما محرک اصلی تقویت آگاهی محیطی نیستند. تمرین های پیشنهادی تنها تعداد معدودی از تکنیک های موجود هستند و ما علاقمندیم تا از روش شما برای به روز نگه داشتن آگاهی محیطی خود و چگونگی برقراری ارتباط با شهر خود اطلاع یابیم.