چگونه خانه خود را ضدعفونی کنیم؟ (نکات خانه داری برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا)
با پاندمی و شیوع ویروس کرونا تمیز کردن وسایل کاملا تغییر کرده است. بهترین راه برای مقابله با ویروس کرونا شستن دست ها و ضد عفونی کردن وسایل است. ولی آیا پروتکل های بهداشتی خاصی برای ضدعفونی کردن خانه در زمان شیوع ویروس کرونا وجود دارد؟
در ادامه این مطلب توصیه های لازم برای ضدعفونی کردن وسایل و خانه و مکانی که فرد ابتلا به بیماری کرونا را در آن قرنطینه نمودید را مطالعه نمایید.
بیشتر بخوانید: نحوه تمیز کردن و جرم گیری انواع کاشی و سرامیک در خانه
چگونه خانه خود را ضدعفونی کنیم؟
اینکه چگونه خانه خود را ضدعفونی کنیم؟ دغدغه اکثر خانم های خانه داری است که در چنین شرایطی نگران سلامتی همسر و فرزندانشان هستند و سعی دارند با روش هایی خانه خود را تمیز و ضد عفونی نگاه دارند تا از ابتلا به بیماری کرونا در امان بمانند.
شما میتوانید با استفاده از مواد ضد عفونی کننده موجود در بازار به روش هایی که در ادامه این مطلب توضیح می دهیم منزل تمیز و پاکیزه ای را داشته باشید.
1. وسایل و سطوح منزل را ضدعفونی نمایید
دستکش بپوشید و سطوح را با آب و صابون تمیز کنید. تمیز کردن و شستن سطوح با آب و صابون، جرم، کثیفی و آلودگی ها را از بین می برد. این کار را بطور منظم (حداقل حفته ای 2 بار) انجام دهید. وسایلی که در محیط های عمومی استفاده می شوند (مثل کارت های خرید و صفحه کلید موبایل و غیره) باید قبل و بعد از استفاده ضدعفونی شوند.
سطوحی که زیاد لمس می شوند مانند : میز، دستگیره در، کلید برق، آشپزخانه، دستگیره ها، میز تحریر، تلفن، صفحه کلید، توالت، شیرآلات، سینک آشپزخانه و …مهم هستند.
به هنگام ضدعفونی کردن وسایل منزل به مواد زیر توجه نمایید :
- جهت ضد عفونی کردن برخی از وسایل به هشدارهایی مثل استفاده از دستکش و داشتن تهویه هوای مناسب در طول انجام کار توجه نمایید.
- از تهویه مناسب استفاده کنید.
- از مواد ضدعفونی کننده بیشتر از مقدار پیشنهاد شده استفاده نکنید.
- از مخلوط کردن محصولات شیمیایی با یکدیگر خودداری کنید.
- روی محلول های پاکننده برچسب بزنید تا از استشمام و یا حتی نوشیدن اشتباهی آن خودداری شود.
- مواد شیمیایی را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی بگذارید.
- حیوان خانگی خود را با مواد شیمیایی تمیز نکنید.
- افرادی که به آسم مبتلا هستند، در هنگام ضدعفونی نباید از این مواد استفاده کنند چون سبب تشدید آسم می شود.
- برچسب روی آن را چک کنید تا ببینید شوینده شما برای ضدعفونی کردن چه سطوحی مناسب است.
- به هنگام خرید مواد ضد عفونی کننده مطمئن شوید تاریخ انقضای آن نگذشته باشد. بعضی سفید کننده ها ممکن است برای ضدعفونی کردن وسایل خانه مناسب نباشند.
راه های پیشگیری از کرونا در باشگاه ها و سالن های ورزشی
هرگز ضدعفونی کننده خانگی را با آمونیاک یا تمیز کننده های دیگر مخلوط نکنید. حداقل اجازه دهید محلول ۱ دقیقه روی سطوح بماند. برای درست کردن یک سفید کننده ۵ قاشق غذاخوری سفید کننده (با یک گالن آب) را با ۴ قاشق چای خوری سفید کننده با یک کوارت آب در دمای اتاق مخلوط کنید.
محلول های سفید کننده تا ۲۴ ساعت برای ضدعفونی کردن موثر هستند. محلول های الکلی نیز حداقل باید ۷۰ درصد الکل خالص داشته باشند.
2. نحوه ضد عفونی کردن کف ، سقف و پرده ها
کف ، دیواره و پنجره های را با ترکیب آب و مواد شوینده (پودر) بشویید و با دستمال خشک کنید. پرده ها و لباس های شستنی را طبق معمول در لباسشویی انداخته و با پودر رختشویی و آب گرم در مدت زمان مشخص اجازه دهید شسته شوند.
3. نحوه ضدعفونی کردن وسایل الکترونیکی در خانه
برای ضد عفونی کردن وسایل الکترونیکی مثل صفحه کلید ها؛صفحه لمس موبایل،کنترل ریموت و … از تمیز کننده های الکلی یا اسپری هایی که شامل ۷۰ درصد الکل هستند استفاده کنید و سپس آن ها را به طور کامل خشک کنید. (البته قبل از اینکه آنها را تمیز کنید مطمئن شوید که به برق متصل نباشند).
4. لباس هایی بیرون و محل کار خود را مرتب بشویید
لباس های بیرون و محل کار خود را به محض ورود به خانه تعویض نمایید و داخل ماشین لباسشویی قرار دهید. برای شستن لباس ها؛ حوله ها و دیگر وسایل موارد زیر را رعایت کنید.
لباس ها را طبق دستورالعمل درست خود بشوئید. از آب گرم استفاده و بعد اجازه دهید به طور کامل خشک شوند. هنگام برداشتن لباس های کثیف یا لباس هایی که برای فرد بیمار بوده است؛ از دستکش استفاده کنید.
لباس های کثیف فرد بیمار نیز می توان با لباس های دیگر شست اما حتما بلافاصله دستکش را در آورید و دست هایتان را بشوئید. اگر شخصی بیمار بود، وسایلش را کامل ضدعفونی و تمیز کنید. فرد بیمار را در یک فضای محدود قرار دهید (قرنطینه کنید) و اجازه ندهید خارج شود.
5. نحوه صحیح ضدعفونی کردن دست ها
پس از ضد عفونی کردن خانه طبق روش هایی که در قسمت فوق گفته شد باید دوش بگیرید اگر امکان استحمام وجود ندارد دست هایتان را بخوبی ضد عفونی نمایید.
اما اگر خارج از منزل بودید و صابون و آب در دسترس نبود باید یک ضدعفونی کننده ی الکلی شامل حداقل ۶۰ درصد الکل به همراه داشته باشید. به هر حال اگر کثیفی دست ها مشخص است، همیشه با آب و صابون آن ها را به مدت 20 ثانیه طوریکه بین انگشت ها و کف دست ها خوب شسته شوند، بشویید.
برای استفاده موثرتر همیشه برچسب روی مواد ضدعفونی کننده ها را بخوانید. ضدعفونی کننده ی دست را دور از آتش نگهداری کنید. برای کودکان زیر ۶ سال، ضدعفونی کننده ی دست باید با مراقبت مادر و پدر انجام شود. همیشه ضدعفونی کننده را دور از دسترس کودک و حیوانات خانگی قرار دهید.
زمان های کلیدی برای شستن دست ها: بعد از گرفتن بینی؛ هنگام عطسه یا سرفه؛ بعد از استفاده از سرویس بهداشتی؛ قبل از خوردن یا آماده کردن غذا، بعد از تماس با حیوانات؛ قبل و بعد از تماس با فردی که احتیاج به مراقبت دارد.
معرفی ضدعفونی کننده : کاربردهای آب اکسیژنه چیست؟
6. نحوه تمیز کردن فضای خانه که فرد بیمار در آن بوده است
اگر فرد مبتلا به کرونا در خانه دارید نباید بجز موارد ضروری از اتاق خارج شود. پس از پایان دوره قرنطینه و بهبود بیمار باید اتاق وی را بخوبی ضد عفونی نمایید در این بخش از مقاله می خواهیم به این موضوع بپردازیم.
ابتدا درها و پنجره ها را باز کنید تا جریان هوا در فضا برقرار باشد پس از ۲۴ ساعت تمام فضاهایی که توسط فرد بیمار استفاده شده اند مثل حمام ، دستشویی، وسایل الکترونیکی، صفحه کلید، کنترل تلویزیون، تخت ، کلید و پریز و … را تمیز کنید در صورت لزوم فرش اتاق را نیز بشویید.
تهویه داخل اتاق را به طور موقت خاموش کنید تا از پخش آلودگی جلوگیری کنید به طور موقت؛خنک کننده ی اتاق و سیستم HVAC مرکزی را خاموش کنید تا ذرات و آلودگی ها در محیط یا روی وسایل ننشینند. وقتی محیط را به طور کامل ضدعفونی کردید آن را روشن کنید.
لازم است بخوانید: از بین بردن عادت لمس صورت در این روزهای کرونایی با چند روش ساده
وسایلی که در تماس مستقیم با شخص مریض نیست، می توانند قابل استفاده باشند و نیازی به ضد عفونی کردن نداشته باشند. اگر بیشتر از ۷ روز میگذرد که فرد بیمار در اتاق نیست یا از وسایل استفاده نمی کند، دیگر نیازی به تمیز یا ضدعفونی کردن نیست.
نحوه تمیز و ضدعفونی کردن فضای بیرون خانه
فضای بیرون مثل زمین بازی در مدارس و پارک ها به تمیز کردن روزانه نیاز دارند اما به ضدعفونی کردن احتیاج نیست. ضدعفونی کننده را روی زمین بازی اسپری نکنید چون ریسک ابتلا به کووید ۱۹ در محیط عمومی را کم نمی کند.
وسایلی که بیشتر از بقیه لمس می شوند و از پلاستیک یا فلز ساخته شده اند (مثل میله ها یا …) باید به طور منظم تمیز شوند. تمیز و ضدعفونی کردن سطوح چوبی یا کف خانه پیشنهاد نمی شود. جاده ها یا پیاده روها نباید ضدعفونی شوند. گسترش ویروس کووید ۱۹ از این سطوح بسیار کم است و ضدعفونی کردن موثر نیست.
کارگران خدماتی شهرداری می توانند با استفاده از مواد ضد عفونی کننده فضاهای عمومی همچون توالت های عمومی ، ایستگاه های اتوبوس ، مترو و … را ضد عفونی نمایند. اما فضاهایی همچون رستوران ها ، آرایشگاه ها ، کافه ها و باشگاه نیز باید توسط پرسنل آن اماکن بخوبی ضدعفونی شوند. البته افرادی که به این اماکن میروند نیز باید از ماسک ، دستکش استفاده نمایند.
به کارگرانی که وظیفه تمیز کردن اماکن عمومی ، برداشتن زباله و کار هایی از این قبیل را انجام می دهند. تشخیص علائم کووید ۱۹ را آموزش دهید. دستورالعمل هایی فراهم کنید تا بدانند اگر مبتلا شدند، در طول ۱۴ روز باید چه کارهایی انجام دهند. متدهایی برای محافظت و آموزش آن ها فراهم کنید تا بتوانند به خوبی وظیفه تمیز کردن را انجام دهند.
اثر متدهای جایگزین مثل امواج اولتراسوند، UV، و نور آبی لامپ LED جهت کاهش شیوع بیماری کووید ۱۹ شناخته شده نیست. EPA امنیت یا تاثیر وسایل را در برابر اشعه UV، LED و اولتراسوند تضمین نمی کند. بنابراین EPA نمی تواند مشخص کند که تحت چه شرایطی این محصولات در برابر گسترش بیماری کووید ۱۹ موثر هستند.
استفاده از تونل های ضدعفونی کننده که امروزه بسیاری از کافه و رستوران ها از آن استفاده می کنند نیز پیشنهاد نمیشود. شواهدی وجود ندارد که بگویند در کاهش گسترش کووید ۱۹ موثر هستند. مواد شیمیایی استفاده شده در ضدعفونی کننده ها، سبب آسیب تنفسی یا خارش پوست و چشم می شود.
بیشتر بخوانید : آیا استفاده از الکل صنعتی برای پوست ضرر دارد؟