طرز تهیه شیره انگور خانگی به روش زنان روستایی
شیره انگور یک چاشنی شیرین و خوشمزه تهیه شده از آب انگور است که سرشار از مواد معدنی و ویتامین های مختلف می باشد و بویژه برای افرادی که دچار کم خونی و ضعف سیستم بدنی هستند و یا حافظه ضعیفی دارند بسیار مفید است. اگر تصمیم به پخت شیره انگور گرفته اید اما طرز تهیه شیره انگور در منزل را بلد نیستید، تا انتهای مطلب همراه ما باشید تا با طرز تهیه شیره انگور خانگی به روش زنان روستایی آشنا شوید.
طرز تهیه شیره انگور در خانه
به عصاره حرارت دیده و پخته شده آب انگور، شیره گفته می شود که کالری بسیار بالایی دارد و در روش سنتی با خاک سفید شیره پخته می شود. خاک سفید قلیایی است که در واقع مانع از رشد باکتری و ایجاد ناخالصی در شیره انگور می شود و سرشار از مواد معدنی، کلسیم، آهن و روی می باشد.
در مینویسم با انگور مناسب برای شیره و رفع مشکل شیره شکرک زده آشنا شوید.
مواد لازم برای تهیه شیره انگور
انگور عسگری | 10 کیلو (برای 2 کیلو شیره) |
خاک مخصوص شیره | یک هشتم انگور مورد نظر |
طرز تهیه شیره انگور در منزل دشوار نیست اما نیاز به رعایت برخی نکات دارد و در ادامه دستور پخت شیره انگور را با شما در میان می گذاریم:
مراحل پخت شیره انگور
- شستن انگورها
در اولین مرحله از تهیه شیره انگور ابتدا انگورها را به خوبی شسته و اگر برخی دانه های خراب شده، آنها را جدا کنید.
- آبگیری انگور
حالا نوبت گرفتن آب انگورهاست. در تهیه شیره به روش زنان روستایی، انگورها را داخل کیسه ای بزرگ ریخته و آنرا داخل یک تشت یا لگن قرار دهید، سپس (با رعایت نکات بهداشتی) انگورهای داخل کیسه را لگد می کنند تا آب انگور خارج شود. اما می توانید آب انگور را با دستگاه آبگیری هم آماده کنید.
- قرار دادن آب انگور روی حرارت
در این مرحله از تهیه شیره انگور خانگی، آب انگور را داخل تابه ای بزرگ بریزید و روی حرارت قرار دهید.
- جوشاندن آب انگور
حرارت برای جوشاندن آب انگور باید متوسط باشد و دقت کنید زمانی که حباب های ریز اطراف تابه مشاهده کردید، یعنی زمان اضافه کردن خاک مخصوص شیره انگور است.
- اضافه کردن خاک شیره پزی
خاک شیره انگور رنگ روشنی دارد و در عطاری ها موجود است. به آرامی و کم کم خاک شیره را اضافه کنید و هم بزنید.
- جدا کردن کف شیره
کم کم روی آب انگور شروع به ایجاد کف می کند که رنگ تیره ای دارد. این کف با خاک شیره همراه است و باید دور ریخته شود.
- .ته نشین شدن خاک شیره
تا جایی که ممکن است کف های روی آب انگور را جدا کنید و زمانی که کف اضافی مشاهده نکردید، تابه را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید خاک شیره انگور در کف تابه ته نشین شود. (بین 6 تا 10 ساعت)
- صاف کردن آب انگور
بعد از ته نشین شدن خاک مخصوص شیره پزی، با یک ملاقه عصاره صاف و زلال انگور را به آرامی داخل تابه ای دیگر انتقال دهید و روی حرارت متوسط بگذارید. (از هم زدن آب انگور که کف آن خاک شیره است خودداری کنید). برای اطمینان بیشتر می توانید آب انگور را از صافی ریز رد کنید.
- جوشاندن عصاره انگور
شیره انگور هنگام جوشیدن داخل تابه نیازی به هم زدن ندارد. تنها باید کف های ریزی که در اطراف تابه ایجاد می شود را بردارید. (این کف تمیز و بسیار پرخاصیت است، می توانید آنرا داخل ظرف مناسبی بریزید.)
- برداشتن از روی حرارت
هنگام جوشیدن آب انگور مراقب باشید عصاره انگور سر نرود و علاوه بر هم زدن، زمانی که به غلظت مناسب رسید، از روی حرارت بردارید. (توجه داشته باشید که شیره انگور بعد از سرد شدن سفت می شود، بنابراین از زیاد جوشاندن عصاره انگور پرهیز کنید)
- نگهداری شیره انگور
بعد از سرد شدن شیره آنرا از تابه داخل ظرف (ترجیحا شیشه ای درب دار) بریزید و در محل خشک و خنک نگهداری کنید.
طرز تهیه شیره انگور بدون خاک سفید
- در طرز تهیه شیره انگور خانگی بدون خاک، بعد از شستن و دان کردن انگور، خود انگورها را داخل ظرف روی حرارت قرار داده و بعد از ترکیدن پوست انگور انرا از روی حرارت بردارید.
- سپس انگورها را از صافی رد کرده و آب انگور بدست آمده را روی حرارت قرار دهید.
- در این مرحله به جای خاک شیره پزی، شکر و شربت ذرت به آن اضافه کنید و تا رسیدن به غلظت مورد نظر روی حرارت قرار دهید.
نکات مهم در تهیه شیره انگور
- بهترین انگور برای تهیه شیره، انگور عسگری درشت و کمتر آبیاری شده است.
- برخی افراد برای خوش طعم شدن شیره انگور، در مراحل آخر جوشیدن، یک عدد بِه اضافه می کنند.
- برای شفاف تر شدن رنگ شیره انگور، خاک سفید شیره انگور را قبل از مصرف در معرض نور خورشید قرار دهید.
- برداشتن مرتب کف از روی آب انگور در حال جوشیدن به خوشرنگ شدن شیره کمک می کند.
- جوشیدن شیره انگور باید به اندازه ای باشد که مقدار آب انگور داخل تابه به یک سوم برسد.
- بهتر است تابه ای که برای جوشاندن آب انگور استفاده می کنید از جنس روحی باشد.
- برخی برای شفاف شدن شیره انگور در اولین مرحله انگور را از خوشه جدا و به اصطلاح دان می کنند که البته کمی وقت گیر است.
- خاک شیره پزی برای تصفیه و جلوگیری از ترش شدن آب انگور استفاده می شود.
- برای جلوگیری از شکرک زدن شیره انگور بهتر است آنرا داخل یخچال قرار ندهید.
- غلظت کم شیره باعث می شود شیره طعم ترش پیدا کند و یا کپک بزند.
- در صورت شکرک زدن شیره، آنرا چند دقیقه هم بزنید و برای زمان کوتاهی در معرض نور غیر مستقیم آفتاب قرار دهید.
- گرچه شیره انگور سرشار از ویتامین است و برای درمان انواع بیماری ها موثر است، اما از جمله مضرات شیره انگور می توان به میزان قند بالای آن برای افراد مبتلا به دیابت و چاقی اشاره کرد.
- علت کف شیره انگور، ذرات معلق در اثر ریختن خاک سفید است.
از آنجایی که علت استفاده از خاک در شیره برای جلوگیری از ترش شدن آن است و این خاک سرشار از مواد معدنی و املاح می باشد استفاده از ان در شیره انگور مانعی ندارد.