رب گوجه فرنگی به عنوان یک چاشنی پرکاربرد برای تهیه غذاهای مختلف استفاده می شود و برای همه افراد مهم است که چه طعم و رنگی داشته باشد. از اینرو بعضی افراد ترجیح می دهند رب گوجه فرنگی را بصورت خانگی آماده کنند، اما رب گوجه فرنگی خانگی به دلیل عدم وجود مواد نگهدارنده ممکن است کپک بزند یا رنگ آن تغییر کند. در این مطلب طرز تهیه رب گوجه فرنگی خانگی ساده با ماندگاری بالا را با شما به اشتراک گذاشته ایم.
طرز تهیه رب گوجه در خانه
گرچه در سراسر دنیا از رب گوجه به عنوان چاشنی غذا استفاده می شود اما تهیه رب گوجه فرنگی به عنوان چاشنی نخستین بار در ایتالیا انجام شد.
شاید تصمیم به درست کردن رب گوجه فرنگی خانگی داشته باشید اما از نکاتی مثل مدت زمان پخت رب گوجه فرنگی، خوشرنگ شدن رب گوجه و طرز تهیه رب خانگی با ماندگاری بالا بدون کپک، اطلاع چندانی نداشته باشید. همراه ما باشید تا طرز تهیه رب گوجه فرنگی خانگی مرغوب را یاد بگیرید.
دستور تهیه رب گوجه فرنگی خانگی
تهیه رب گوجه فرنگی عالی و خوشرنگ نیاز به رعایت برخی نکات دارد. در ادامه طرز تهیه رب گوجه خانگی مرحله به مرحله را مشاهده می کنید. همچنین در مینویسم می توانید نحوه تهیه سس کچاپ خانگی و پودر گوجه فرنگی را یاد بگیرید.
برای پختن رب گوجه خانگی می توانید به روش زیر عمل کنید:
مواد لازم برای تهیه رب گوجه فرنگی
گوجه رسیده آبدار | 20 کیلو |
نمک | 80 گرم |
روغن مایع | 200 گرم |
این دستور برای پخت 4 کیلو رب گوجه فرنگی مناسب است. برای تهیه رب گوجه فرنگی به مقدار زیاد می توانید مقدار مواد را ضرب یا تقسیم کنید.
روش پخت رب گوجه فرنگی خانگی
برای پختن رب گوجه فرنگی خانگی به روش زیر عمل کنید:
زمان مورد نیاز: 3 ساعت
- شستن گوجه ها
در اولین مرحله از تهیه رب گوجه فرنگی خانگی، گوجه ها را شسته و اجازه دهید بخوبی خشک شوند.
- آماده کردن گوجه ها
بعد از خشک شدن گوجه ها، آنها را خرد کرده، روی آنها نمک بریزید و یک شبانه روز در برابر نور مستقیم آفتاب قرار دهید.
- صاف کردن گوجه ها
حالا نوبت جدا کردن پوست گوجه است. برای این کار، گوجه ها را از یک توری یا صافی عبور داده، با دست فشار دهید تا عصاره آن بخوبی جدا شود. (توجه داشته باشید که پوست یا دانه های گوجه قاطی عصاره آن نشود.) برای اطمینان می توانید چند بار این کار را انجام دهید.
- جوشاندن گوجه ها
در این مرحله از آماده کردن رب گوجه فرنگی خانگی، عصاره بدست آمده از گوجه ها را داخل قابلمه مناسب (ترجیحا از جنس مسی یا روحی) ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید.
- پخت رب گوجه فرنگی خانگی
بعد از تبخیر شدن آب اضافی گوجه، حباب هایی بزرگ روی رب گوجه تشکیل می شود و شروع به قل زدن می کند. در این مرحله با احتیاط هر هر یک ربع، رب گوجه را هم بزنید تا ته نگیرد.
- اضافه کردن روغن
اضافه کردن رب گوجه فرنگی خانگی را خوشرنگ می کند و مانع از یخ زدن آن در فریزر می شود. اما قبل از اضافه کردن روغن، رب گوجه فرنگی را بچشید و نمک آنرا اندازه کنید. سپس روغن مایع را اضافه کنید (به ازای هر 1 کیلو رب گوجه، 1 قاشق غذاخوری) و بعد از غلیظ شدن رب، آنرا از روی حرارت بردارید.
(اگر نمی دانید غلظت رب گوجه خانگی چقدر باید باشد، با قاشق روی رب خطی ایجاد کنید و اگر رد قاشق باقی ماند، یعنی رب گوجه شما به غلظت کافی رسیده است.) - بسنه بندی و نگهداری رب خانگی
بعد از پخت رب گوجه فرنگی، چنانچه از خنک شدن رب مطمئن شدید آنرا داخل ظرف شیشه ای تمیز و خشک ریخته، در آنرا محکم ببندید و در یخچال قرار دهید.
نکات مهم در تهیه رب گوجه خانگی
- اگر می خواهید رب گوجه خانگی خوشمزه و خوشرنگ داشته باشید برای تهیه آن از گوجه گلخانه ای استفاده نکنید.
- برای تهیه رب گوجه خوشمزه حتما توجه داشته باشید که آب گوجه ها بطور کامل کشیده شود.
- اینکه پختن رب گوجه فرنگی خانگی چند ساعت طول می کشد به عوامل مختلفی از جمله میزان آبدار بودن گوجه، بستگی دارد. پخت رب گوجه در زمان طولانی و در حرارت ملایم به ماندگاری بیشتر رب گوجه خانگی کمک می کند.
- برای تهیه رب گوجه خانگی بدون کپک، حتما از قاشق و ظرف تمیز استفاده کنید.
- انتخاب گوجه های رسیده و سالم به خوشمزه تر شدن رب گوجه شما کمک می کند.
- خیلی از افراد اضافه کردن کمی روغن زیتون به رب گوجه، قبل از برداشتن آن از روی حرارت را روش مناسبی برای جلوگیری از کپک زدن رب گوجه خانگی می دانند.
- چنانچه کناره های قابلمه یا دیگ رب گوجه سوخته یا خشک شده چسبیده است، از جدا کردن آنها و اضافه کردن به شیشه رب خودداری نمایید.
- برای داشتن رب گوجه گوجه فرنگی خوشرنگ و خوشمزه از ماندن طولانی مدت رب گوجه بر روی حرارت خودداری کنید.
- برای جلوگیری از تلخ شدن رب گوجه فرنگی، حتما پوست و دانه های گوجه را با دقت جدا کنید.
- توجه داشته باشید که پر کردن تدریجی شیشه رب می تواند باعث تیره شدن رنگ رب گوجه فرنگی شود.
- در صورت کپک زدن رب خانگی، قسمت کپک زده را بطور کامل جدا کنید و مقداری روغن زیتون روی سطح رب بریزید.
- نگه داشتن رب خانگی در فریزر نیز روش خوبی برای جلوگیری از کپک زدن رب گوجه فرنگی است.
- اضافه کردن نمک قبل از غلیظ شدن رب گوجه خانگی رنگ رب را تیره تر می کند.
- در صورت تمایل می توانید در مرحله آخر پخت رب گوجه خانگی، به آن فلفل، زعفران یا عصاره سبزیجات اضافه کنید تا رب گوجه خانگی طعم دار داشته باشید
دستور تهیه رب پولبیبر ترکیه در خانه
در پختن رب گوجه فرنگی در خانه، با توجه به نوع و اندازه گوجه، تقریبا از هر 4 یا 5 کیلو گوجه فرنگی می توان 1 کیلو رب گوجه فرنگی خانگی غلیظ تهیه کرد.
عوامل مختلفی می تواند باعث کپک زدن رب گوجه خانگی شود که رایج ترین آن را می توان آبکی بودن رب گوجه خانگی و عدم غلظت کافی رب گوجه دانست. استفاده از قاشق و ظرف کثیف، مخلوط شدن دانه های گوجه در رب گوجه، نگهداری در ظروف پلاستیکی نامناسب و هوای گرم و باز ماندن در ظرف رب نیز از دیگر دلایل کپک زدن رب گوجه خانگی هستند.
البته باید توجه داشته باشید که رب گوجه خانگی نگهدارنده خاصی ندارد و ماندگاری آن از رب گوجه آماده و صنعتی کمتر است.
طرز تهیه رب گوجه فرنگی فوری
تهیه رب گوجه فرنگی با چرخ گوشت یا مخلوط کن یکی از روش های درست کردن رب گوجه خانگی فوری است. در این روش از پخت رب گوجه فرنگی دیگر نیازی به ماندن گوجه ها در زیر آفتاب نیست و مراحل پخت رب گوجه بسرعت پیش می رود.
طرز تهیه رب گوجه خانگی با مخلوط کن
- برای تهیه رب گوجه خانگی با کیفیت با استفاده از مخلوط کن، ابتدا گوجه ها را شسته و بخوبی خشک کنید. (بهتر است دانه های گوجه را با یک چاقو جدا کنید)
- گوجه ها را برش بزنید، عصاره بدست آمده را داخل قابلمه روحی ریخته و روی حرارت قرار دهید.
- بعد از نرم شدن گوجه ها، آن را از روی حرارت بردارید و داخل مخلوط کن بریزید.
- برای تهیه رب گوجه خانگی با مخلوط کن بهتر است از دور تند مخلوط کن استفاده کنید.
- حالا عصاره بدست آمده را از صافی رد کنید.
- آب گوجه بدست امده را مجددا داخل قابلمه ریخته و روی حرارت قرار دهید.
- بعد از اینکه آب اضافی گوجه گرفته شد، نمک رب خانگی را اندازه کنید.
- اگر رب گوجه شما به غلظت کافی رسیده، آنرا از روی حرارت بردارید و اجازه دهید خنک شود.
- حالا رب گوجه فرنگی آماده شده را داخل شیشه تمیز و خشک بریزید و قبل از بستن در شیشه، مقداری روغن زیتون روی آن بریزید.
- برای درست کردن رب گوجه فرنگی خانگی، از قرار دادن درب روی قابلمه خودداری کنید چون باعث بخار کردن رب و آب انداختن می شود.
- برای ماندگاری بالا رب گوجه خانگی بدون اینکه کپک بزند می توانید رب آماده شده را داخل قالب یخ در فریزر نگهداری کنید.
طرز تهیه رب گوجه فرنگی سنتی ساده در خانه
یکی از روش های تهیه رب خانگی به روش سنتی، درست کردن رب گوجه خانگی در آفتاب است که مراحل تهیه آن به ترتیب زیر می باشد:
- در این روش بعد از شستن و خشک کردن گوجه ها، آنها را خرد کرده و روی آنها نمک یا طعم دهنده های مختلف می ریزید و دبه مدت 2 یا 3 روز در مقابل نور آفتاب قرار می دهید.
- بعد از اینکه کوجه ها بخوبی نرم شد انها را داخل قابلمه ریخته و روی حرارت قرار دهید، گوجه را بخوبی فشار دهید تا پوست آن بطور کامل جا کند.
- قابلمه را از روی حرارت بدارید و گوجه های پخته شده را از صافی رد کنید.
- در آخر دوباره عصاره گوجه بدست آمده را روی حرارت قرار دهید تا بخوبی پخته شود و به غلظت برسد.
- بعد از اندازه کردن نمک رب گوجه، کمی روغن به آن اضافه کنید.
- رب گوجه فرنگی ساده و مرغوب شما آماده است.
امروزه تهیه رب گوجه فرنگی خانگی به روش آفتابی کمتر مورد استفاده قرار می گیرد و خیلی از افراد معتقدند در این روش آلودگی های محیط جذب رب گوجه خانگی می شود.
كنسرو كردن رب گوجه فرنگي خانگی
یک روش برای تهیه رب گوجه گوجه خانگی مرغوب با ماندگاری بالا و جلوگیری از کپک زدن رب آن، کنسرو کردن رب گوجه خانگی است. کنسرو کردن رب گوجه در خانه به کمی حوصله و دقت نیاز دارد.
- شیشه مورد نظر برای نگهداری رب گوجه خانگی را چند دقیقه داخل آب جوش قرار داده و بخوبی آنرا خشک کنید.
- رب گوجه خانگی را داخل شیشه بریزید به شکلی که کمی سرخالی باشد.
- حالا با قاشق سطح رب داخل شیشه را فشاردهید تا حبابی باقی نماند.
- درب شیشه رب گوجه خانگی را محکم کنید و آنرا داخل قابلمه ای پر از آب قرار دهید. (آب روی سطح شیشه را بپوشاند.)
- قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و بعد از 20 دقیقه تا نیم ساعت، شعله را خاموش کنید.
همچنین بخوانید: