طرز استفاده از زیره در غذا
همه ما سعی می کنیم برای اماده کردن غذا از چاشنی های خوشمزه و البته پرخاصیت استفاده کنیم. یکی از مهم ترین چاشنی های پرخاصیت از گذشته نیز به عنوان گیاه دارویی وجود داشته، زیره از خانواده جعفری می باشد که به دو شکل زیره سیاه و زیره سبز وجود دارد و طریقه مصرف هر کدام متفاوت است. اما تفاوت اصلی زیره سبز و سیاه در بو و اسانس آن دو می باشد. گیاه زیره که بطور وحشی در مناطق مدیترانه ای می روید، خواص درمانی زیادی دارد و کمی شیرین و تلخ است. اما استفاده از ان در غذا علاوه بر اینکه طعم بسیار خوبی به غذا می دهد و بوی خامی مواد غذایی را می گیرد، بسیار مفید و پرخاصیت است. برای آشنایی با طرز استفاده از زیره در غذا، این مطلب را دنبال کنید.
نحوه استفاده زیره در غذا
زیره گیاهی با گل های سفید و صورتی می باشد که به دانه آن ژیرا هم گفته می شود. امروزه زیره در بسیاری از محصولات غذایی و به عنوان ادویه جات کاربرد دارد که افزایش متابولیسم بدن، کاهش وزن و لاغری شکم را می توان یکی از مهم ترین خواص زیره دانست.
بنابراین با استفاده از زیره در غذا ،در وعده های مختلف، بعد از مدتی شاهد کاهش وزن خود خواهید بود.
علاوه بر ایران و قاره آسیا، زیره در قاره های اروپا و آفریقا به عنوان ادویه اصلی شناخته می شود و بصورت پودر یا دانه خشک شده مورد استفاده قرار می گیرد. می توانید بطور جداگانه پودر زیره را داخل غذا بریزید و یا آنرا با پودر کاری و چیلی ترکیب کنید و یک چاشنی فوق العاده داشته باشید.
با آشنایی از نحوه استفاده زیره در غذا، می توانیم آنرا در وعده های اصلی غذایی مصرف کنیم اما توجه داشته باشید که میزان مصرف زیره از میزان استاندارد بیشتر نباشد.
طرز استفاده زیره در غذا بصورت پودر
ساده ترین روش استفاده از زیره در غذا، مصرف آن بصورت پودر است. بنابراین اگر زیره ای که دارید بصورت دانه خشک شده است، باید آن را آسیاب کنید.
همچنین می توانید برای داشتن پودر زیره صاف و یکدست، زیره را خیس کنید و سپس بجوشانید، تا جایی که آب آن کاملا خشک شود و در نهایت از صافی عبور دهید.
پودر زیره بدست آمده را می توانید به برنج در حال جوشیدن اضافه کنید. همچنین اضافه کردن پودر زیره به روغن گرم نیز باعث می شود عطر و طعم زیره در ظرف پراکنده شوند.
روش دیگر طرز استفاده زیره در غذا به این صورت است که پودر زیره را به سایر ادویه های پودری اضافه کنید و همراه آنها درون غذا بریزید.
برای استفاده از زیره در غذا بهتر است زیره سیاه را انتخاب کنید و بهتر است زیره سیاه را قبل از طبخ غذا آسیاب کرده و بلافاصله با غذا ترکیب کنید تا عطر و طعم خود را حفظ کند.
طرز استفاده از زیره در زیره پلو
اما یکی از رایج ترین موارد استفاده از زیره، مصرف آن در غذایی بنام زیره پلو می باشد. معمولا در زیره پلو از زیره سیاه استفاده می شود.
مواد لازم برای تهیه زیره پلو برای دو نفر |
|
برنج | 2 پیمانه |
زیره سیاه | 3 قاشق غذاخوری |
کره | یک قاشق غذاخوری |
روغن و نمک | به مقدار لازم |
مراحل تهیه زیره پلو
- برای تهیه زیره پلو، ابتدا زیره را به مدت نیم ساعت در آب خیس کنید و در نهایت آنرا آبکشی نمایید.
- حالا برنج در حال جوشیدن را با زیره ترکیب کنید و برنج را دم بگذارید.
- بعد از 10 دقیقه کمی آب و کمی روغن به برنج در حال دم کشیدن اضافه کنید.
- می توانید بهمراه زیره پلو از ترکیب گوشت چرخکرده و پیاز میل کنید.
استفاده از زیره بهمراه ماست
علاوه بر استفاده از زیره در غذا، می توانید زیره را بهمراه ماست بخورید. برای این کار یک قاشق چای خوری پودر زیره را به ماست اضافه کنید و در کنار غذا و یا بعد از صرف غذا، آنرا میل نمایید. برای خوردن زیره با ماست می توانید از زیره سیاه یا سبز استفاده کنید. اما اگر پودر زیره ندارید، برای تمیز کردن زیره سیاه، باید آنرا با دست پاک کنید.
دیگر موارد استفاده از زیره عبارتند از :
- استفاده از زیره در سالاد
- استفاده از زیره در پخت کیک و نان
- استفاده از زیره در پنیر
- استفاده از زیره در سوپ قرمز
- استفاده از زیره در چای
برای برشته کردن دانه زیره می توانید آنها را داخل ظرفی روی حرارت متوسط قرار دهید و به مدت 2 دقیقه بپزید. بعد از خنک شدن می توانید از انها به عنوان طعم دهنده غذا استفاده کنید.
نکاتی در مورد نحوه استفاده زیره در غذا
گرچه زیره خاصیت فراوانی دارد و به عنوان یک ماده مفید شناخته می شود، اما از مصرف بیش از حد زیره خودداری نمایید.
- خانم های باردار و افرادی که تیروئید پرکار دارند، همچنین افرادی که بیماری دیابت دارند، از مصرف زیره اجتناب نمایید.
- اگر سطح قند خون شما پایین است در مصرف زیره احتیاط کنید.
- افرادی که ناراحتی معده دارند و همچنین افرادی که به مواد مختلف حساسیت دارند در مصرف زیره محتاط باشند.