چند راهکار عملی برای افزایش اعتماد به نفس در کوتاه مدت
اعتماد به نفس همواره یکی از عناصر و لازمه های موفقیت در تمامی زمینه های زندگیست و ما در مواجهه با تمام آدم های موفق بدون استثنا این خصیصه را در برخورد اول در آن ها خواهیم یافت، چرا که بدون وجود این عنصر و باور درونی هیچ موفقیتی در بیرون از ما امکان پذیر نمیباشد. این یک قانون است چه در کسب و کار، چه جایگاه اجتماعی، چه روابط عاطفی یا هر نوع رابطه ی دیگری، همیشه افرادی برای دیگران جذاب و مورد پذیرش هستند و دیگران به آن ها اعتماد میکنند که ابتدا خودشان، به توانایی خودشان باور داشته باشند. در ادامه میخواهیم به بررسی اعتماد بنفس بطور کلی و چند راهکار برای افزایش اعتمادبه نفس در کوتاه مدت بپردازیم.
اعتماد به نفس چیست؟
اعتماد به نفس یعنی داشتن یک باور و ایمان درونی نسبت به توانایی های خودم، که یک نیروی محرک از درون ما برای تلاش و پیش رفتن در تمامی امور است. اعتماد بنفس یعنی باور به اینکه من میتوانم و همین باور میشود دلیل تلاش و محکم و ثابت قدم بودن در یک مسیر. و در واقع این همان توانایی ذهن است در پیش برد امور. بارها و در منابع و زمان های مختلف روانشناسان و افراد متخصص مختلف به اثر پلاسیبو یا همان دارو نما اشاره کرده اند که این موضوع برمیگردد به باورهای ما و اثر آن در مورد به نتیجه رسیدن امور مختلف، که بنظر من با این وجود این موضوع به دلیل اهمیت و کاربردی بودن آن در مورد تمامی مسائل هنوز جای بحث و تحقیق بسیار دارد. در واقع اعتماد بنفس هم یک باور است. باور به توانایی و استعداد هایمان در زمینه مختلف. شکل گیری اعتماد به نفس تحت تاثیر عوامل مختلفیست که عمده ترین آن ها موفقیت هایی است که ما در یک زمینه کسب میکنیم و این باعث ایمان آوردن و باور کردن توانایی هایمان در زمینه آن موفقیت میشود اما علاوه بر این بازخوردهایی که بابت این موفقیت ها از دیگران میگیریم نیز در شکل گیری اعتماد به نفس در ما اثر دارد. اما جز این دلایل دیگری نیز در شکل گیری یا تخریب اعتماد به نفس در یک فرد نقش دارند که بسیاری از آن ها ریشه در مسائل دوران کودکی دارند. در ادامه به بررسی مختصر این دلایل و ارائه راهکار های برای افزایش اعتماد به نفس در کوتاه مدت میپردازیم.
دلایل کمبود اعتماد بنفس
- گرفتن بازخوردهای منفی از اطرافیان: اگر در دوران کودکی اطرافیان مدام بابت کارهایتان از شما ایراد گرفته و شما را سرزنش کرده و این باور را به شما القا کنند که به اندازه کافی خوب نیستید و از عهده انجام هیچ کاری برنمی آیید این باعث میشود شما نتوانید تصویر مثبتی از خودتان داشته باشید و اعتمادبنفستان تخریب شود.اما نگران نباشید راهکارهایی وجود دارند که برای ترمیم این آسیب و افزایش اعتمادبنفس در کوتاه مدت به شما کمک خواهند کرد.
پیشنهاد مطالعه: بالا بردن اعتماد به نفس در 2 دقیقه با یک روش کاربردی
- بی توجهی والدین: این باور که برای کسی مهم نیستید و اطرافیان شما را نمیبینند ممکن است از بی توجهی و غفلت والدین تان در کودکی سرچشمه گرفته باشد.
- حمایت بیش از حد: گاهی کمبود اعتماد به نفس در فرد ناشی از حمایت بیش از حد والدین در کودکی و نادیده گرفتن استقلال فرزندشان و نسپردن هیچ مسئولیتی به فرزندشان است که گاهی اوقات این نیز به نوبه خود ناشی از وابستگی و ترس والدین از دور شدن از فرزندشان است.
- مسئله جالب اینکه در سن خاصی در کودکی کودکان خودشان را مسئول دعوای پدر و مادر میدانند و دعوای بیش از حد بین والدین باعث شکل گیری خود پنداره و احساسات منفی در کودکان و مقصر دانستن خودشان میشود.
- نظام ارزشی نامناسب: گاهی نظام ارزشی و باورهای مذهبی غلط باعث میشود دائما احساس گناه و عذاب وجدان داشته باشید و دچار نارضایتی از خودتان و عدم توانایی انتخاب و تصمیم گیری شوید که این به نوبه خود باعث تخریب اعتماد به نفس در شما خواهد شد.
- پدر و مادر و اطرافیان با توقعات بیجا بدون در نظر گرفتن استعداد و توانایی های کودکشان، و توقع کامل و بی نقص بودن باعث میشوند اعتماد به نفس فرزندشان تخریب شود.
بیشتر بخوانید: 10 عادت افراد با اعتماد به نفس بالا چیست؟
مقایسه کودکان با دیگران و سرکوفت زدن به آن ها باعث بدترین آسیب ها به روح و روان کودکان شده و اعتماد به نفس آنان را تخریب میکند و باعث میشود همیشه خودشان را با دیگران مقایسه کنند و در نهایت به این نتیجه برسند که در مقایسه با دیگران به اندازه کافی خوب نیستند.
راهکارهای افزایش اعتماد به نفس در کوتاه مدت
- بخشیدن: شاید عجیب بنظرتان برسد اما اولین کار که لازمه ی ترمیم و افزایش اعتماد بنفس در کوتاه مدت است بخشیدن است. کسانی را که فکر میکنید زمانی با رفتار اشتباهشان باعث رنجش و تخریب اعتماد به نفس شما شده اند ببخشید. چه پدر، چه مادر، چه معلم، چه …تصور کنید فردی که باعث کمبود اعتماد بنفس در شما شده در حالی که روبه رویتان نشسته و به شما اجازه داده هر چیزی که دلتان میخواد، هر آسیب و رنجشی را که او باعثش شده به او بگویید فریاد بزنید، خشم خودتان را تخلیه کنید. این حرف ها را در قالب نامه در حالی که تصور میکنید او روبه رویتان نشسته و میگوید هر چه که دلت میخواهد به من بگو اما، از این به بعد اجازه داری آزادانه و با اعتماد به نفس کامل هر کاری را انجام دهی.
- خودگویی های مثبت: از دیگر روش های افزایش اعتماد به نفس در کوتاه مدت تکرار کردن مداوم خودگویی های مثبت است. اما لازم به ذکر است که این روش تنها در صورتی به عنوان راهکارافزایش اعتماد به نفس در کوتاه مدت موثر است که با احساس خوب انجام شود و حال شما را خوب کند در غیر اینصورت تکرار کردن ماشین وار یکسری جمله هیچ نتیجه ای برای شما در بر نخواهد داشت.
- مسئله بسیار به عنوان راهکار ترمیم و افزایش اعتماد به نفس در کوتاه مدت شناخت توانایی ها و نقاط قوت تان و تقویت آن هاست.
- مسئله مهم دیگر در افزایش اعتماد به نفس در کوتاه مدت شناخت باورهای غلط تان در هر زمینه ای و تغییر آن هاست زیرا هر چه قدر حصول خواسته ای برای ذهنتان باور پذیرتر باشد امکان دست یابی به آن بیشتر خواهد بود و این جزو قوانین کائنات است که هیچ خواسته ای در عالم ماده واقعیت نمیابد مگر اینکه اول در ذهن مان تبدیل به واقعیت شود.
- راهکار دیگر برای افزایش اعتماد به نفس در کوتاه مدت تجسم رویاها و آرزوهایتان در حالیست که محقق شده و در آن رویا زندگی میکنید.برای اینکار سناریو نویسی انجام دهید. برای فردا یا یک هفته بعد اتفاقاتی را که دوست دارید بیفتند در حال اتفاق افتادن بنویسید در حالی که خودتان اول شخص آن سناریو هستید. در انجام این کار تکرار و تداوم داشته باشید تا نتیجه بگیرید.
- تحت هر شرایط و موقعیتی سعی کنید حالتان را خوب نگه دارید و فرکانس مثبت بفرستید تا مثبت اندیشی به یکی از خصایص شما تبدیل شود. اینکار در افزایش اعتماد به نفس در کوتاه مدت تاثیر بسیار زیادی دارد.
- اگر تا کنون در جمع ها خودتان را مخفی میکردید و سعی میکردید مرکز توجه دیگران نباشید از حالا به تدریج سعی کنید در جمع شروع به حرف زدن و برقراری ارتباط و شریک شدن در بحث دیگران کنید.
- این باور را در خودتان ایجاد کنید که شما موظف نیستید همه را از خودتان راضی نگه دارید. این یکی از راهکارهای مهم افزایش اعتماد به نفس در کوتاه مدت است.
- راهکار بعدی این است که برای خودتان هدف تعیین کنید. اهدافی که به اندازه کافی برای ذهن باورپذیر و قابل دسترس باشند. نه اهداف خیلی بزرگ و دور از واقع که ذهنتان نمیتواند حصول آن ها را باور کند و شما نیز بعد از شکست های متعدد در راه رسیدن به آن فقط خستگی نصیبتان شده و اعتمادبنفستان را از دست میدهید.