آیا قهوه برای میگرن خوب است؟
کافئین نوعی ماده شیمیایی است که به طور طبیعی در برخی مواد غذایی یافت می شود و در آزمایشگاه ها هم می توان آنرا تولید کرد. کافئین به تنهایی عطر و طعم و بو ندارد و قرن هاست که مردم از آن برای تسکین سردرد کمک می گیرند. برخی از مبتلایان به میگرن می دانند که نوشیدن یک فنجان قهوه به آنها کمک می کند تا حملات میگرن را متوقف کنند یا سردردهایشان را کاهش بدهند. به همین خاطر است که به برخی از داروها کافئین اضافه می شود. اما با این حال، تاثیر کافئین در همه افراد مبتلا به میگرن یکسان نیست و گاهی اوقات ممکن است برعکس عمل کند و باعث ایجاد سردرد در شما شود. همراه مینویسم باشید تا تاثیر قهوه بر میگرن را مورد بررسی قرار دهیم.
ایا قهوه برای سردرد میگرنی خوب است
مطالعات زیادی درباره خوردن قهوه برای سردرد میگرنی و تاثیر کافئین بر روی حملات میگرن انجام شده اند. تحقیقات نشان داده که کافئین موجود در قهوه برای سردرد میگرنی بهتر از برخی قرص ها از جمله استامینوفن عمل می کند.
تاثیر خوردن قهوه برای سردرد میگرنی
کافئین روی یکی از مواد شیمیایی مغز به نام آدنوزین تأثیر می گذارد. آدنوزین به طور طبیعی در سلول های انسانی یافت می شود. در طی حمله میگرن، میزان آدنوزین در مغز بالا می رود. این اتفاق باعث بزرگ شدن رگ های خونی مغز، کاهش فعالیت الکتریکی و تغییر سایر عملکردهای بدن می شود. خاصیت قهوه برای میگرن این است که با متوقف کردن این اقدامات موجب کاهش سردرد می شود.
مواد غذایی حاوی کافئین
علاوه بر قهوه، کافئین در بسیاری از غذاها و نوشیدنی ها وجود دارد، اما مقدار کافئین مصرفی در هر کدام از آن ها می تواند بسیار متفاوت باشد. برخی از خوراکی های رایج حاوی کافئین عبارتند از:
- قهوه کافئین دار (142 گرم): 30 تا 164 میلی گرم بسته به روش تهیه آن
- قهوه بدون کافئین (142 گرم): 2 تا 5 میلی گرم
- نوشیدنی های انرژی زا (227 تا 567 گرم): 47 تا 500 میلی گرم
- کاکائو داغ (170 گرم): 2 تا 8 میلی گرم
- چای (142 گرم): 8 تا 110 میلی گرم ، بسته به روش تهیه و نوع چای
- نوشابه (340 گرم): 36 تا 57 میلی گرم بسته به مارک تجاری
- شکلات: 9 تا 18 میلی گرم بسته به مارک و مقدار آن
- نوشیدنی های انرژی زا (227 تا 567 گرم): 47 تا 500 میلی گرم
داروهای ضد میگرن حاوی کافئین
بسیاری از داروهای تجویز شده توسط پزشک و همچنین داروهایی که بدون نسخه میگرن را درمان می کنند حاوی کافئین هستند مثل:
- آناسین: کافئین و آسپرین
- اکسدرین میگرن: کافئین، آسپرین و استامینوفن
- میدول: کافئین، استامینوفن و پیرلیامین مالیئات
- نورجیزک: کافئین، آسپیرین و اورفنادرین سیترات
- فیوریست: کافئین ، استامینوفن و بوتال بیتال
- دارون کامپاند: پروپوکسیفن هیدروکلراید، آسپرین و کافئین
تحقیقات زیادی نشان داده اند که کافئین هم به تنهایی و هم وقتی که با سایر داروهای میگرن مخلوط می شود می تواند در درمان میگرن موثر باشد. یکی از این تحقیقات نشان می دهد که 1000 میلی گرم استامینوفن به همراه 130 میلی گرم کافئین و همچنین سوماتریپتان (امیرتکس) 50 میلی گرمی برای درمان میگرن حاد موثر است. هر دوی این ترکیبات عوارض جانبی مشابهی داشتند که خفیف یا متوسط بودند. پزشکان معتقدند این بدان معنی است که استامینوفن با کافئین برای افرادی که نمی توانند تریپتان مصرف کنند گزینه خوبیست.
برخی از داروهای سرماخوردگی و داروهای ادرار آور نیز حاوی کافئین هستن، این داروها باعث می شوند بدن شما آب و نمک بیشتری دفع کند.
قهوه برای میگرن خوب است یا نه
این درست است که مصرف قهوه واسه میگرن خوبه و بسیاری اوقات سردرد افراد را تسکین می دهد، اما تحقیقات نشان می دهد که از هر 3 نفر 1 نفر بعد از مصرف کافئین دچار برخی عوارض می شود. همین مطالعات نشان می دهد که برخی از افراد مبتلا به میگرن باید از مصرف کافئین به طور کامل خودداری کنند. برخی مبتلایان به میگرن نیز نباید بیش از 200 میلی گرم قهوه در روز مصرف کنند و برخی مصرف قهوه را برای سردردهای میگرنی خود مفید می دانند.
حالا سوال اینجاست که چرا افراد مختلف واکنش های متفاوتی به مصرف قهوه و کافئین نشان می دهند؟ افرادی که تقریباً هر روز قهوه می خورند و کافئین مصرف می کنند ممکن است بدنشان نسبت به این ماده مقاوم شود. این به معنای آن است که برای داشتن همان اثر قبلی، باید کافئین بیشتری مصرف کنند. به همین دلیل بدنشان در انتظار کافئین می ماند و اگر آن را دریافت نکند احساس نیاز می کند. این اتفاق منجر به بروز عوارضی مثل سردرد، خستگی، مشکل در تمرکز و تهوع می شود.
پزشکان معتقدند “سردرد برگشتی” هنگامی ایجاد می شود که عروق خونی بدون کافئین باز می شوند تا رگ ها تنگ و باریک نگه داشته شوند. همچنین ، استفاده طولانی مدت از کافئین ممکن است نحوه عملکرد آدنوزین در مغز را تغییر دهد.
به همین دلیل است که برخی از پزشکان توصیه می کنند افرادی که میگرن شدید یا مزمن دارند از مصرف قهوه به طور کامل خودداری کنند. علاوه بر قهوه، این مساله شامل کافئین موجود در غذاها، نوشیدنی ها یا داروها نیز می شود، ولی کسانی که به طور منظم کافئین مصرف می کرده اند و به خوردن قهوه عادت دارند، نباید به طور ناگهانی مصرف قهوه را قطع کنند. برای جلوگیری از برگشت سردرد یا میگرن، بسیار مهم است که مصرف قهوه و کافئین را به صورت آهسته و تدریجی کم کنید.
همچنین حتما باید در روند کنترل سردردهای میگرن در مورد میزان مصرف قهوه و کافئین با پزشکتان صحبت کنید.