چای سبز بهتر است یا چای سیاه؟ سوالی که خیلی ها می پرسند
نوشیدن چای سبز بهتر است یا چای سیاه؟ چای سبز سالم تر است یا چای سیاه؟ 4 نوع چای وجود دارد که عبارتند از:
- چای تخمیری که همان چای سیاه است
- چای تخمیر نشده یا چای سبز
- چای نیمه تخمیری یا چای اولانگ
- چای سفید
در این نوشته ما دو نوع چای سبز و چای سیاه را با هم مقایسه می کنیم تا ببینیم نوشیدن چای سبز بهتر است یا چای سیاه؟
چای نوشیدنی است که همه ما حتی اگر به اصطلاح چای خور هم نباشیم حداقل روزی یک فنجان از آن می نوشیم. ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که چای سبز بهتر است یا چای سیاه و خواص کدام بیشتر است. در ادامه به معرفی فواید و مضرات چای سبز می پردازیم و مقایسه می کنیم که نوشیدن کدام مفیدتر است.
چای سبز بهتر است یا چای سیاه؟
تفاوت طرز تهیه چای سبز و سیاه
هر دو نوع چای سبز و سیاه از گیاه کاملیا سیننسیس (Camellia Sinensis) تهیه می شون. تفاوت تهیه چای سبز و سیاه این است چای سیاه پس از فرایند تخمیر حاصل می شود اما چای سبز بدون فراوری و تخمیر حاصل می شود. در فرایند تهیه چای سیاه برگ ها در واکنش با هوا شروع به تخمیر می کنند و این باعث می شود که رنگ چای تیره شود. اما در تهیه چای سبز ه کارنمی برند بلکه چای را در معرض حرارت مستقیم قرار می دهند تا خشک شود و به این شکل از تخمیر آن جلوگیری می کنند.
تفاوت میزان کافئین چای سبز و سیاه
چای سبز و چای سیاه هر دو دارای کافئین هستند. میزان کافئین چای سبز کمتر از چای سیاه است. در هر 200 گرم از چای سبز 30 گرم و در هر 200 گرم از چای سیاه حدود 40 تا 100 گرم کافئین وجود دارد که بستگی به نوع چای دارد.
تفاوت رنگ چای سبز و سیاه ناشی از چیست؟
چای سبز کمرنگ است و چای سیاه پررنگ تفاوت آن به دلیل میزان تخمیر بیشتری است که در فرایند تهیه چای سیاه شکل می گیرد. فرایند تخمیر متفاوت چای سبز و سیاه باعث می شود مواد موجود در آن ها متفاوت باشد و همین موضوع باعث می شود رنگ چای سبز و سیاه متفاوت باشد.
خاصیت آرامبخشی چای سبز بیشتر است
آمینو اسید L-Theanine در هر دو چای سبز و سیاه وجود دارد. این آمینواسید نقش بسزایی در کاهش استرس و تنش های روانی دارد. میزان آمینو اسید L-Theanine در چای سبز بیشتر از چای سیاه است و به همین دلیل تأثیر بیشتری در بهبود روحیه و کاهش اضطراب دارد.
چای سبز و سیاه به یک اندازه مانع جذب مواد معدنی می شوند.
خاصیت آنتی اکسیدانی چای سبز بیشتر از چای سیاه است
پلی فنول یک ترکیب موجود در چای سبز و سیاه است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و خطرات رادیکال های آزاد را خنثی می کند و به همین جهت خاصیت ضدسرطانی دارد. انواع مختلفی از پلی فنول ها وجود دارد که شامل فلاونوئید، فنولیک اسید، پلی فنولیک امید و … می باشد.
پلی فنول چای موجود در چای سبز نسبت به چای سیاه بسیار بیشتر است بنابراین از این جهت نوشیدن چای سبز بهتر از چای سیاه است.
چای سبز برای لاغری مفیدتر از چای سیاه است
چای سبز بیشتر از چای سیاه باعث لاغری و افزایش سوخت و ساز بدن می شود و از ین جهت برای کاهش وزن مفیدتر است. چای سبز به چهار روش به لاغری کمک می کند:
نوشیدن چای سبز باعث جلوگیری از انتقال قند به میکروارگانیسمهای چربی می شود. چای سبز سرعت متابولیسم را افزایش داده و از این طریق باعث کاهش وزن در شما خواهد شد. چای سبز باعث پیشگیری از تجمع قند در خون می شود. چای سبز همچنین با کاهش استرس باعث کمتر خوردن می شود و به این شکل در کاهش وزن مؤثر است. مه این خواص در چای سبز بیشتر از چای سیاه است.
آنتی اکسیدان EGCG در چای سبز وجود دارد
چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان اپی گالوکاتین-3-گالات (EGCG) است. اگرچه چای سبز حاوی پلی فنول های دیگری مانند کاتچین و اسید گالیک است، اما EGCG قدرتمندترین و مؤثرترین ماده موجود چای سبز است. این ماده مزایایی به شرح زیر دارد:
- از تکثیر سلول های سرطانی جلوگیری کند.
- EGCG می تواند اثرات مضر پلاک های آمیلوئید ایجاد شده در بیماران آلزایمر را کاهش دهد
- این ماده اثر ضد خستگی دارد.
- EGCG باعث بهبود عملکرد کبد چرب می شود.
- خاصیت ضد میکروبی دارد.
- آرامش بخش است.
خواص چای سبز
- چای سبز حاوی آنتی اکسیدان EGCG است که حاوی خواص دارویی است که می تواند برای درمان بیماری های مختلف استفاده شود که در بالا ذکر شد.
- چای سبز حاوی کافئین است، یک ماده محرک شناخته شده که عملکرد مغز را افزایش داده و باعث خلق و خوی بهتر و تمرکز بیشتر می شود. در حالی که مقدار کافئین چای سبز به اندازه قهوه قوی نیست، چای سبز حاوی اسید آمینه L-theanine نیز هست که می تواند عملکرد مغز را بهبود بخشد و اضطراب را کاهش دهد.
- مصرف منظم چای سبز می تواند به سوزاندن چربی و بهبود عملکرد بدنی کمک کند.
- چای سبز برای دندانهای شما عالی است. کاتچین موجود در چای سبز می تواند باکتری های موجود در دهان شما را از بین ببرد و همچنین به شما در جلوگیری از ابتلا به آنفلوانزا کمک می کند.
- یک مطالعه در 40.530 بزرگسال در ژاپن نشان داد افرادی که پنج یا بیشتر فنجان چای سبز نوشیده اند به طور قابل توجهی کمتر در طی یک دوره 10 ساله جان خود را از دست می دهند. به طور متوسط از هر علتی ، کاهش احتمال مرگ در زنان 23٪ و در مردان به میزان 12٪ بود.
خواص چای سیاه
طبق تحقیقاتی که توسط مؤسسه ملی بهداشت عمومی و محیط زیست هلند انجام شده است، بین مصرف چای سیاه و کاهش تغییرات سکته مغزی ارتباط معناداری وجود دارد. محققان داده های یک مطالعه را بررسی كردند كه فواید سلامتی غذاهایی را كه از نظر فیتونوئیدها حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدانی هستند را اثبات می کند.
در حالی که برخی از فلاونوئیدها از میوه و سبزیجات به دست می آمدند ، هفتاد درصد از چای سیاه حاصل می شد. در این مطالعه 552 مرد طی یک دوره 15 ساله بررسی شدند. محققان نتیجه گرفتند که فلاونوئیدهای موجود در چای سیاه به کاهش تولید LDL کمک می کنند – کلسترول “بد” که می تواند منجر به سکته مغزی و حملات قلبی شود. علاوه بر این ، مردانی که روزانه بیش از چهار فنجان چای سیاه می نوشند ، خطر ابتلا به سکته مغزی به میزان قابل توجهی پایین تر از مردانی است که روزانه فقط دو تا سه فنجان می نوشند.
کلام اخر
چای سبز و سیاه حاوی پلی فنول هایی هستند که دارای اثرات آنتی اکسیدانی قوی دارند و احتمالاً خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهند. هر دوی آنها برای افزایش هوشیاری و تمرکزمفیدند که استرس را آزاد کرده و بدن شما را آرام می کنند. نکاتی را نام بردیم که مطالعه آن ها به شما کمک می کند تا بدانید چای سبز بهتر است یا چای سیاه؟