آیا پریود نامنظم خطرناک است؟ تا چند روز طبیعی است؟
حدود یک سوم از زنان پریود نامنظم را تجربه می کنند به این معنی که فاصله بین پریودها خیلی زیاد بوده و یا از سیکلی به سیکل دیگر تغییر کند.
پریود نامنظم همیشه خطرناک نیست، اما قطعا می تواند آزاردهنده باشد. به عنوان مثال، وقتی زمانی پریود می شوید که آمادگی آن را ندارید یا برای رفتن به تعطیلات برنامه ریزی می کنید. از این مهم تر، پریود نامنظم باعث ایجاد مشکل در بارداری می شود یا می توانند اولین سیگنال از وجود یک مشکل در سلامتی فرد باشند.
پس، چگونه متوجه می شوید که پریود شما منظم است؟ پریود نامنظم به چه پریودی گفته میشود؟ مدت زمان طبیعی بین دو پریود چقدر است؟ نامنظمی پریود تا چند روز طبیعی است؟ چه وقت باید احساس نگرانی کنید؟
پریود نامنظم چه خطراتی دارد؟
پریود نرمال و طبیعی چگونه است؟
وقتی پزشکان یک پریود طبیعی و نرمال را به صورت دوره 28 روزه تعریف می کنند، به آنچه اشاره دارند که به طور متوسط برای زنان رخ می دهد. این بدان معنی است که اگر از تعداد زیادی از زنان سوال شود که فاصله زمانی بین روز اول یک پریود و روز اول پریود بعدی چقدر است، 28 روز تقریبا در میانه قرار می گیرد. اما زن ها با هم تفاوت دارند و فاصله زمانی بین دو پریود می تواند بین 21 تا 40 روز باشد.
پریودها تحت تاثیر هورمون های استروژن و پروژسترون هستند که در زمان های مختلف در طی یک سیکل افزایش یا کاهش می یابند. از شروع یک سیکل، سطح استروژن به تدریج افزایش می یابد و بالغ شدن یک تخمک در تخمدان رخ می دهد. سپس، آن تخمک رها می شود که به آن تخمک گذاری می گویند. سطح استروژن در تخمک گذاری به اوج خود می رسد.
همچنین بخوانید: چه زمانی از سیکل قاعدگی بیشترین احتمال بارداری وجود دارد؟
زمان بین پریود و تخمک گذاری است که بین زنان متفاوت است و اگر زمان بین پریودهای شما متفاوت باشد، بین یک سیکل تا سیکل بعدی نیز متغیر خواهد بود. هنگامی که تخمک گذاری رخ می دهد، زمان پریود بعدی بین زنان بسیار ثابت است: معمولا 13 الی 14 روز.
سطوح پروژسترون تنها بعد از تخمک گذاری افزایش می یابد. این به رحم کمک می کند تا برای بارداری آماده شود. در طی این دوران، پوشش داخلی رحم تغییر می کند به طوری که یک تخمک بارور شده می تواند به جنین تبدیل شده و رشد کند. اگر بارداری اتفاق نیفتد، پوشش داخلی لازم نیست و در پایان هر سیکل از بین می رود. سطح پروژسترون حدود 12 روز بعد از تخمک گذاری کاهش می یابد و باعث شروع پریود جدید می شود.
پریودها ممکن است بین 2 الی 7 روز به طول انجامند و مدت آن ها از یک پریود به پریود دیگر متفاوت است. سنگین بودن یک پریود به ضخامت پوشش داخلی رحم بستگی دارد. ضخامت پوشش داخلی رحم معمولا نشانگر میزان بالا بودن سطح استروژن در طی یک سیکل است. همچنین، گاهی اوقات تحت تاثیر مدت زمانی که از آخرین سیکل گذشته است، قرار می گیرد.
گاهی اوقات، وقتی فاصله بین دو سیکل افزایش می یابد، پوشش داخلی رحم ضخیم تر می شود زیرا قبل از تخمک گذاری مدت زمان بیشتری در معرض سطح بالایی از استروژن قرار گرفته است.
طول سیکل پریود چیست؟
برای این که تصور درستی از طول یک سیکل و دلیل اصلی پریودهای خود داشته باشید، بهتر است پریودهای خود را یادداشت کنید. این کار را می توانید بر روی یک اپلیکیشن مدیریت پریود یا با استفاده از تقویم گوشی خود انجام دهید.
طول یک سیکل از اولین روز پریود تا اولین روز پریود بعدی محاسبه می شود.
ایده خوبی است که طول سیکل خود را طی چند ماه متوالی ردیابی کنید تا تغییرات آن را متوجه شوید. این به شما کمک می کند تا متوجه شوید یک پریود نرمال برای شما به چه معنی است. اگر نگران هستید و می خواهید با یک پزشک مشورت کنید، این ردیابی به شما کمک خواهد کرد به خصوص اگر هیچ الگوی منظمی وجود نداشته باشد.
پریود نامنظم چه زمانی خطرناک است؟
طبق گفته پزشکان متخصص در زمینه هورمون شناسی، لازم نیست نگران چند پریود نامنظم در طول سال باشید. این به این دلیل است که بدن هیچ یک از ما مانند ساعت کار نمی کند. در واقع، از هر سه زن یک زن داشتن پریود نامنظم را گزارش می کند و به همین دلیل پریود نامنظم چیز غیرطبیعی نیست.
به عنوان یک قانون کلی، پزشکان توصیه می کنند که در موارد زیر معاینه شوید:
- کمتر از 8 پریود در سال دارید
- سه ماه متوالی پریود نشده اید
- پریودهای شما با فاصله کمتر از 21 روز اتفاق می افتند
- پریودهای شما بیشتر از 8 روز طول می کشند
اما این ممکن است نحوه عملکرد سیستم شما را نشان دهد. مراجعه به پزشک به شما در حل این مشکل کمک خواهد کرد. اگر متوجه تغییرات غیرعادی در پریود خود شدید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید و ممکن است به درمان نیاز داشته باشید. اگر موارد زیر را متوجه شدید، به پزشک مراجعه کنید:
- مقدار زیادی لخته خون در پریود شما دیده می شود،
- پریود شما دارای بافت یا بوی غیرطبیعی است.
پریود نامنظم نشانه چیست؟
یک دوره نامنظم اگر همیشگی نباشد نگران کننده نیست. با این حال، اگر سیکل شما به طور مداوم خارج از برنامه است، می تواند نشانه ای از موارد زیر باشد بنابراین بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
- سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
- عوارض حاملگی خارج رحمی
- اندومتریوز (تفاوت تنبلی تخمدان و آندومتریوز)
- عفونت های مقاربتی (STIs)
- فیبروئید رحم
- شرایط پیش سرطانی و سرطانی رحم
- شرایط پزشکی مانند بیماری تیروئید
- شرایط خاصی که بر کبد و کلیه تأثیر می گذارد
- اختلالات انعقاد خون
در صورت عدم درمان، بسیاری از این شرایط می توانند منجر به مشکلات باروری شوند. اقدام به موقع برای درمان می تواند به جلوگیری از این عوارض خطرناک کمک کند.
عوامل پریود نامنظم
پریودها همچنین در نتیجه عدم تعادل هورمونی نامنظم می شوند. دلایل مختلفی برای عدم تعادل هورمونی وجود دارد. این می تواند در نتیجه تغییر ناگهانی در وزن باشد (هم افزایش و هم کاهش در وزن)، که ممکن است با تغییر در سطح تحرک و ورزش یا تغییر در الگوی غذایی شما رخ دهد. جالب اینجاست که برای برخی از زنان کاهش وزن و شروع ورزش می تواند باعث شود که پریودها به حالت منظم خود بازگردند.
استرس
استرس و ناخوشی نیز می تواند باعث شود که پریود نشوید، به خصوص وقتی که استرس در فاصله زمانی بین یک پریود و زمان معمول تخمک گذاری شما رخ دهد.
استرس می تواند یکی از دلایل پریود نامنظم باشد. برای کاهش استرس مدیتیشن، یوگا، تای چی و تکنیک های آرامش بخشی مشابه را امتحان کنید.
اختلالات خوردن
زنانی که از اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی رنج می برند نیز ممکن است دچار پریود نامنظم شوند. وقتی تعادل هورمونی از دست می رود، این احتمال وجود دارد که پریود به طور کامل متوقف شود. به این اتفاق «آمنوره» یا فقدان پریود می گویند.
با تغییر در سبک زندگی احتمال بازگشت پریودهای منظم وجود دارد، هرچند این یک فرآیند زمان بر و دشوار است. پزشک می تواند به شما کمک کند تا یک متخصص (متخصص غدد درون ریز) را پیدا کنید تا از شما در این تغییرات حمایت کند.
تنبلی تخمدان
پریود نامنظم می تواند اولین نشانه از ابتلای شما به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) باشد. این یکی از شایع ترین بیماری ها در زنان در سنین باروری است و می تواند زنان را به روش های مختلف تحت تاثیر قرار دهد. برخی از زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک پریودهای منظم را تجربه می کنند، اما سیکل ها اغلب نامنظم و غیرقابل پیش بینی هستند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است با تغییرات فیزیکی مانند افزایش وزن (رابطه تنبلی تخمدان و وزن)، رشد موهای زائد یا ریزش موهای سر بیش از حد معمول همراه باشد یا نباشد. پزشک شما می تواند برای شما آزمایش خون یا حتی سونوگرافی تجویز کند تا بررسی کند که آیا تخمدان پلی کیستیک دارید یا نه.
نامنظم بودن هورمون تیروئید و یا پرولاکتین
اگر پریود نامنظم دارید، پزشک ممکن است سطح هورمون تیروئید و سطح پرولاکتین شما را اندازه گیری کند زیرا اختلال هورمون پرولاکتین و کم کاری یا پرکاری تیروئید منجر به نامنظم شدن پریودها می شوند. بنابراین، اگر کمتر از 8 بار در سال پریود می شوید، سه ماه پریود نشده اید، به پزشک مراجعه کنید تا دلیل آن را مشخص کند.
این مهم است زیرا پزشک می تواند به برنامه ریزی برای بازگرداندن پریودهای منظم و تعادل هورمونی کمک کند.
سن
پریودها اغلب در چند سال آغازین و در سال های منتهی به یائسگی نامنظم هستند. آن ها ممکن است بیشتر یا کمتر، سبک تر یا سنگین تر از حد معمول رخ دهند.
اگر خیلی جوان هستید، ممکن است چند ماه تا یک سال طول بکشد تا بدن شما در یک الگوی قابل پیش بینی قرار بگیرد. به همین ترتیب، با نزدیک شدن به یائسگی، ممکن است تغییرات طبیعی را در برنامه قاعدگی خود تجربه کنید. اگر در هر یک از این گروه های سنی هستید، داشتن قاعدگی نامنظم هرازگاهی غیر معمول نیست.
ورزش، رژیم غذایی و نوسانات وزن
هر گونه تغییر شدید در رژیم تناسب اندام، رژیم غذایی یا وزن بدن شما می تواند باعث پریودهای نامنظم شود.
روش های ضدبارداری
شایع ترین دلایل پریود نشدن و یا پریود نامنظم شامل بارداری، استفاده از داروهای ضدبارداری هورمونی (مانند قرص های خوراکی) و یائسگی است.
هر گونه تغییر در هورمون ها برای کنترل بارداری می تواند چرخه قاعدگی شما را برای چند ماه مختل کند.
درمان پریود نامنظم
بهتر است روزهای قاعدگی خود را یادداشت کنید. اگر چندین دوره نامنظم داشتید بهتر است با یک متخصص زنان مشورت کنید.
پزشک ممکن است معاینه لگن یا تست پاپ اسمیر انجام دهد. اگر پزشک مشکوک به موارد دیگری باشد ممکن است آزمایشهای دیگری را برای تکمیل تشخیص خود تجویز کند، مانند:
- آزمایشات خون
- بیوپسی آندومتر
- سونوگرافی لگن
- کشت های واژن
چرا رنگ پریود تیره می شود و یا تغییر می کند؟
رنگ پریود می تواند از قرمز روشن تا قهوه ای بسیار تیره یا حتی سیاه تغییر کند. خونی که به سرعت از پوشش داخلی ریخته می شود، روشن تر از خونی است که برای مدت طولانی باقیمانده است. به همین دلیل است که در اغلب موارد در شروع پریود خون به رنگ روشن تر است و هرچه به پایان سیکل نزدیک می شوید، خون تیره تر می شود.
همچنین غیرمعمول نیست که پریودهای سبک (خون کمتری ریخته می شود) تیره تر از پریودهای سنگین باشند. از انجایی که خون آهسته تر حرکت می کند، رنگ آن تغییر می کند. لخته های خونی کوچک نیز معمولا دلیلی برای نگرانی نیستند، زیرا طبیعی است که خون باقیمانده قبل از ریخته شدن لخته می شود.
کلام آخر
زنان با هم تفاوت دارند. حدود یک سوم از زنان پریود نامنظم را تجربه می کنند، به همین دلیل است که پریود نامنظم تا حد زیادی غیرمعمول نیست. اما اگر در طول یک سال کمتر از 8 بار پریود می شوید یا سه ماه پشت سر هم پریود نشده اید یا نگران هستید، بهتر است با پزشک مشورت کنید.