فواید بادام زمینی برای زنان و مردان

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

بادام زمینی، آجیل‌ های کوچک بیضی شکلی هستند که تصور می‌ شود یکی از اولین آجیل‌ های استفاده شده توسط بشر باشند. تاریخچه استفاده از بادام زمینی در آشپزی به هند باز می‌ گردد. در سال‌ های نه چندان دور، این دانه‌های ترد، خوش طعم و معطر به دلیل محتوای روغن زیادی که دارند در دستورهای پخت غذا به خصوص آشپزی هندی کاربرد فراوان داشته‌ اند. درحالی که روغن گردو برای پخت غذا و حتی سرخ کردن مورد استفاده قرار می‌ گرفت، این دانه‌ های کم رنگ به عنوان یک میان وعده‌ی خوشمزه در اواسط روز بکار گرفته می‌ شد. با ترکیب آشپزی غربی و هندی، روغن بادام زمینی به تدریج از آشپزخانه‌ های هندی کنار گذاشته شد. دلیل این موضوع، تئوری‌ های مختلف در مورد ارتباط بین مصرف بادام زمینی و بیماری‌ های قلبی و عروقی و سایر بیماری‌ های مزمن بود. اما در چند سال اخیر، روغن‌ های سنتی دوباره به آشپزخانه‌ ها بازگشته‌ اند، زیرا متخصصان تغذیه، مصرف ویتامین‌ ها و مواد معدنی موجود در آن‌ ها را توصیه می‌ کنند. برای آشنایی با فواید بادام زمینی برای زنان و مردان، همراه این مطلب از مینویسم باشید.

 خواص بادام زمینی برای سلامتی

بادام زمینی بومی آمریکای جنوبی می باشد و قرن‌ ها پیش به دیگر کشورهای گرمسیری معرفی شده است، اگرچه در دسته‌ آجیل‌ ها قرار می‌ گیرد اما در واقع آجیل نیست زیرا به خانواده حبوباتی مانند سویا، لوبیا و عدس تعلق دارد.

بادام زمینی درخچه‌ ای است با شاخه‌ های کوتاه و بلند که باکتری‌ های اصلاح کننده نیتروژن را به خاک می‌ دهد و همین امر موجب حاصلخیزی هرچه بیشتر خاک می‌ شود. ساقه‌ های گیاه بادام زمینی دارای برگ‌ های مرکب با دو جفت برگچه و گل به رنگ زرد طلایی با طول حدود 10 میلی متر می باشد. بادام زمینی از طریق خود گرده افشانی در غلاف‌ های مستطیلی با انتهای گرد در زیر زمین شکل می‌ گیرد. هر غلاف شامل دو تا سه دانه است که در یک پوسته نازک، قهوه‌ای یا سفید پوشیده شده است. شکل‌گیری و رشد این غلاف‌ ها به مقدار کلسیم و سایر مواد مغذی موجود در خاک بستگی دارد.

ارزش غذایی بادام زمینی

بادام زمینی که به شکل‌ های مختلف در دسترس است، ارزش غذایی بسیار چشمگیری دارد، به گونه‌ ای که با سایر آجیل‌ های درختی مانند گردو و بادام به لحاظ طعم، مقدار ویتامین‌ ها و مواد معدنی مطابقت دارد. بادام زمینی حاوی 13 ویتامین مختلف از جمله ویتامین‌ های گروه A، B، C و E است و علاوه بر این حاوی 16 ماده معدنی ضروری بدن مانند آهن، کلسیم، روی و بور است. بادام زمینی با مقدار نمک کم به خوبی احساس سیری را در فرد به وجود می‌ آورد زیرا سرشار از اسید های چرب مفید است.

مقدار کلسترول موجود در بادام زمینی صفر است. با این وجود، این آجیل سرشار از اسیدهای چرب مفید غیر اشباع است. در واقع، بیش از 80 درصد از این اسید های چرب برای سلامت قلب مفید هستند. این اسیدهای چرب سالم در آووکادو و روغن زیتون نیز به وفور وجود دارند و به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌ های قلبی و عروقی کمک می‌ کنند.

از میان انواع بادام زمینی، خاصیت بادام زمینی خام بیشتر است و برای سلامت کلی بدن مفید می باشد.

بادام زمینی سرشار از پروتئین، اسیدهای چرب سالم و فیبر غذایی است. علاوه بر این، سرشار از پتاسیم، کلسیم، فسفر و ویتامین‌ های گروه B است که فواید زیادی برای بدن دارند. ترکیب اسیدهای چرب سالم، پروتئین و فیبر موجب می‌ شود که شما برای مدت طولانی احساس سیری کنید، خطر بیماری‌ های قلبی را کاهش می‌ دهد و سطح گلوکز خون را تنظیم می‌ نماید.

ارزش غذایی و کالری 100 گرم بادام زمینی

کالری

567 کیلوکالری

کربوهیدرات 16 گرم
فیبر غذایی 9 گرم
قند 4 گرم
پروتئین 26 گرم
چربی کلی 49 گرم
اسیدهای چرب اشباع 7 گرم
اسیدهای چرب تک غیراشباع 24 گرم
اسیدهای چرب چند غیر اشباع 16 گرم
کلسترول 0
سدیم 18 میلی گرم
پتاسیم 705 میلی گرم
ویتامین B1 9/0 میلی گرم
ویتامین B2 2/0 میلی گرم
نیاسین 6/17 میلی گرم
ویتامین B6 5/0 میلی گرم
فولات 350 میکروگرم
کلسیم 134 میلی گرم
آهن 7/6 میلی گرم
منیزیم 245 میلی گرم

فسفر

549

فواید خوردن بادام زمینی

در ادامه برخی از فواید بادام زمینی برای زنان و مردان را با هم بررسی می‌کنیم:

کنترل دیابت

بادام زمینی یک میان وعده عالی برای افراد مبتلا به دیابت است زیرا به کاهش قند خون کمک می‌کند. به منظور کنترل گرسنگی و همچنین افزایش ناگهانی سطح قند خون یک مشت بادام زمینی بوداده بخورید. مطالعات نشان می‌دهند که بادام زمینی به ازای هر 100 گرم 21 درصد منگنز دارد که نقش مهمی در جذب کلسیم و تنظیم قند خون دارد.

پیشگیری از ابتلا به سرطان

بادام زمینی سرشار از بتا سیتوسترول است که به پیشیگری از ایجاد تومورها در بدن کمک می‌کند. بتا سیتوسترول مانع از رشد تومورها در بدن می‌شود؛ به خصوص در مورد سرطان دهانه رحم و سینه بسیار موثر است. تحقیقات نشان می‌دهند که خوردن این آجیل حداقل سه بار در هفته، خطر ابتلا به سرطان را در مردان و زنان تا 58 درصد کاهش می‌دهد.

تقویت حافظه

بادام زمینی عملکرد مغز را بهبود می‌بخشد زیرا سرشار از ویتامین B3 و نیاسین است. علاوه بر این، سرشار از مواد مغذی ضروری مانند نیاسین، پروتئین، اسیدهای چرب سالم و ویتامین E است که نقش مهمی در بهبود عملکرد شناختی مغز دارند. به همین دلیل در پیشگیری از بیماری های دژنراتیو (فرسایشی تخریبی) مانند آلزایمر، پارکینسون و زوال عقل موثر است.

جلوگیری از ریزش مو

این آجیل‌های کوچک شگفت‌انیگز منبع خوبی از ویتامین C هستند که به تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از ریزش مو کمک می‌کنند. مصرف منظم بادام زمینی می‌تواند تولید کلاژن را افزایش داده، فولیکول‌های مو را تقویت کرده، به رشد مو کمک نموده و در نهایت از ریزش مو و طاسی جلوگیری کند.

کمک به کاهش وزن

همانطور که گفته شده، بادام زمینی ترکیب خوبی از پروتئین، اسیدهای چرب سالم و فیبر است که برای سلامت روده مفید است و می‌تواند برای مدت زمان طولانی شما را سیر نگه دارد. این آجیل سطح انرژی و فعالیت متابولیک شما را افزایش می‌دهد و به همین دلیل از اضافه وزن جلوگیری می‌کند. بنابراین، بادام زمینی را به عنوان یک میان وعده مفید برای کاهش وزن مد نظر داشته باشید.

رشد کودک

برای تقویت سلامت استخوان‌ ها و عضلات کودک خود، یک مشت بادام زمینی را در کوله پشتی مدرسه او بگذارید. بادام زمینی که منبع غنی پروتئین است به هضم غذا کمک می‌کند، فعالیت متابولیک را افزایش می‌دهد و در عضله‌سازی و تقویت استخوان‌ها موثر است.

درخشش پوست

مصرف منظم بادام زمینی موجب درخشش پوست می‌شود. رسوراترول یک نوع آنتی اکسیدان است که تولید بیش از حد روغن سبوم و ایجاد آکنه و جوش جلوگیری می‌کند. وجود ویتامین E و ویتامین C در پیشگیری از خطوط ریز، چین و چروک و جلوگیری از علائم پیری موثر است.

پیشگیری از بیماری آلزایمر

همانطور که در بخش‌های قبل گفته شده این آجیل حاوی مواد مغذی حیاتی مانند نیاسین، ویتامین E، پروتئین و اسیدهای چرب سالم است که برای پیشگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال عقل ناشی از افزایش سن مفید هستند. این مواد مغذی به تقویت عمکلرد مغز شامل تقویت حافظه، تقویت شناخت و رفع علائم و نشانه‌های زوال عقل مفید می‌باشند.

درمان سنگ کیسه صفرا

مصرف منظم بادام زمینی در رژیم غذایی موجب کاهش خطر تشکیل سنگ کیسه صفرا می‌شود. طبق مطالعه انجام شده توسط دانشکده پزشکی هاروارد، مشخص شد که مصرف بیش از پنج وعده آجیل از جمله بادام زمینی به طور قابل توجهی خطر تشکیل سنگ کیسه صفرا را کاهش می‌دهد.

آیا بادام زمینی برای قلب مضر است؟

یک باور رایج در میان مردم وجود دارد که خوردن بادام زمینی به دلیل افزایش کلسترول بد برای سلامت قلب مضر است و منجر به گرفتگی عروق می‌شود. اما واقعیت چیست؟ آیا مصرف منظم این آجیل یا بکارگیری آن در آشپزی موجب اسیب به سلامت قلب و عروق می‌شود؟ برای پاسخ به این سوال ادامه این مطلب را بخوانید.

درست است که بادام زمینی سرشار از چربی است، اما همه آنها 100٪ بدون کلسترول هستند. به عبارت دیگر، بیشتر چربی موجود در آن از نوع چربی‌های تک اشباع است؛ یعنی چربی سالمی که می‌تواند تا حد قابل قبولی LDL یا کلسترول بد را کاهش دهد. سازمان غذا و داروی ایالات متحده بیان کرد که طبق مطالعات انجام شده، مصرف 30 گرم بادام زمینی در روز برای 5 روز در هفته می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را تا 25 درصد کاهش دهد.

علاوه بر این، منبع خوبی از اسیدهای چرب چند غیر اشباع و تک غیراشباع و آنتی اکسیدان‌هایی مانند اسید اولئیک، پلی فنولیک است و مصرف منظم آن باعث ارتقای سطح چربی سالم، جلوگیری از گرفتگی عروق و کاهش خطر سکته می‌شود. در واقع یک منبع غذایی جایگزین پروتئین برای گیاهخواران است.

مقایسه روغن بادام زمینی و روغن آفتابگردان

شاید این سوال برای شما نیز مطرح شده باشد که آیا استفاده از روغن بادام زمینی برای پخت و پز و حتی سرخ کردن به جای روغن آفتابگردان مفید است یا نه؟ همانطور که در ابتدای این مطلب گفته شد، قرن‌هاست که در آشپزی هندی از روغن بادام زمینی استفاده می‌شود. این در حالی است که استفاده از روغن آفتابگردان به تازگی و در سال‌ های اخیر محبوبیت پیدا کرده است.

اگرچه روغن‌های آفتابگردان تصفیه‌شده این روزها به ماده اصلی پخت و پز تبدیل شده‌اند، اما روغن بادام زمینی نیز به تدریج راه خود را برای آشپزی باز کرده است. تنها مشکل روغن بادام زمینی این است که هنگام گرم شدن کف می‌کند. برای رفع این مشکل، یک گلوله تمر هندی خشک را به روغن اضافه کنید تا کف آن از بین برود.

هر دو این روغن‌ها خواص و ویژگی‌های خوبی دارند و برای سلامت مفید هستند. در ادامه ارزش غذایی هر یک را بررسی می‌کنیم.

ارزش غذایی روغن بادام زمینی در مقایسه با روغن آفتابگردان

روغن بادام زمینی حاوی آهن، منیزیم، مس، ویتامین E، ویتامین B6، پتاسیم، روی و کلسیم است. این در حالی است که روغن آفتابگردان نیز حاوی منیزیم، فسفر، مس، ویتامین E، ویتامین B1، آهن، روی، کلسیم، مس و پتاسیم می‌باشد.

روغن بادام زمینی سرشار از اسیدهای چرب تک غیر اشباع و اسیدهای چرب چند غیر اشباع است. همچنین سرشار از اسیدهای چرب امگا 6 است که متابولیسم و سیستم عصبی را تقویت می‌کند. در مقابل، روغن آفتابگردان دارای مقادیر خوبی از اسیدهای چرب چند غیر اشباع است که نقش مهمی در حفظ سلامت قلب دارند.

از فواید سلامتی روغن بادام زمینی می‌توان به تقویت حافظه، کاهش کلسترول بد یا LDL، پیشگیری از انواع سرطان، کاهش وزن، مقابله با افسردگی و حفظ سطح قند خون اشاره کرد. در مقابل، مصرف منظم روغن آفتابگردان برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی، آسم، التهاب، کمک به سلامت روده و هضم مفید است.

کلام آخر

بادام زمینی و روغن آن منبع سرشاری از پروتئین، اسیدهای چرب خوب است و هیچ کلسترولی ندارد. این آجیل را می‌توان به شکل‌های مختلف به عنوان میان وعده و یا در پخت و پز استفاده کرد. برخلاف باور غلط عموم که مصرف بادام زمینی و روغن آن برای سلامت قلب مضر است، بسیاری از پزشک‌های متخصص مصرف روزانه‌ی این آجیل مغذی را به بیماران قلبی توصیه می‌کنند. با این وجود، مانند هر ماده غذایی دیگر مصرف متعادل آن توصیه می‌شود.

نظرات