ضرب المثل درباره شتر با معنی
ضرب المثل ها همیشه می تواند پیام های و داستان های زیادی را به ما یاد بدهد و هر کدام مفهومی زیبا دارند. در این بخش مجموعه کاملی از ضرب المثل ها با شتر را جمع آوری کرده ایم تا با معنی و کاربرد آنها آشنا شوید.
ضرب المثل با شتر
ضرب المثل ها هر کدام دارای معنی و مفهوم درونی زیادی می باشند که در موقعیت های مختلف از آنها استفاده می شود.
انواع ضرب المثل با شتر:
شتر سواری دولا دولا نمی شه
این ضرب المثل در زمانی به کار می رود که شخصی برای انجام یک کار راه حل درستی را انتخاب نکرده است ولی انتظار نتیجه درست را دارد. برای اینکه کاری را پنهانی انجام بدهی باید مسیر درستی را نیز برای آن انتخاب کنی.
دور از شتر بخواب، خواب آشفته نبین
این ضرب المثل در زمانی به کار می رود که فرد ترس از انجام کاری را دارد ولی انجام می دهد. اگر بیمی از انجام کار و قرار گرفتن در موقعیتی را دارید بهتر است آن را انجام ندهی.
شتر را گفتند چرا گردنت کج است. گفت کجام راست است؟
وقتی یک شخص کارها و رفتارهایی برخلاف عرف و عدات انجام بدهد این شرب المثل را در وصف او بکار می برند.
شتر با بارش گم میشه
در قدیم وقتی شخصی شلخته بود و خانه زندگی اش نامرتب بود می گفتند شتر با بارش گم می شود. کنایه به کسی که تمیز و مرتب نمی باشد و یا برای توصیف مکان شلوغ بکار برده می شود.
شتر در خواب بیند پنبه دانه، گهی لف لف خورد گه دانه دانه
زمانی که یک فرد در سرش آرزوهای دور دراز زیادی دارد و در رویا به سر می برد و افراد دیگر آرزوهای آن را دور از واقعیت می بینند این ضرب المثل را به کار می برند.
کینه شتری
شتر از نظر استقامت بسیار قوی می باشد و می تواند مسافت زیادی را بدون آب و غذا طی کند. در قدیم که ساربان از شهری به شهر دیگر می رفتند شترها را بسیار اذیت میکردند آنها نیر فقط با خشم و کینه با ساربان چشم می دوختند. تا زمانی فرا می رسد و شترها انتقام خود را از ساربان می گیرند. این ضرب المثل به این داستان اشاره دارد و به کسانی که به جاب بخشیدن دیگران به فکر گرفتن انتقام می باشد اشاره می کند.
تخم مرغ شتر دزد می شود
در قدیم این ضرب المثل را برای زمانی که بکار می بردند که شخص اشتباهی کرده اما کسی او را بازخواست نمی کند. این ضرب المثل به این معنا می باشد که اگر جلوی دزدی و یا اشتباهات کوچک کسی را نگیریم فردا دست به خطاها و دزدی های بزرگ تری خواهد زد.
این شتری که پشت در خونه همه میخوابه
این ضرب المثل را بیشتر بریا مرگ به کار می برند که مردن برای همه است و یک روزی عاقبت همه ما مرگ است. اما در کل برای اتفاقاتی که ممکن است برای بیشتر افراد رخ دهد از این ضرب المثل استفاده می شود.
شتر بزرگه زحمتش هم بزرگه
هر کسی که کار بهتری دارد و مال و ثروت بیشتری نیز دارد ممکن است دردسرها و مشکلات زیاد تری نیز برایش ایجاد شود.
شتر که نواله (خوراک و غذا) بخواهد گردن را دراز می کند
اگر شخصی می خواهد از نعمت های دنیا استفاده کند باید خودش هم سعی و تلاششی بکند و یه حرکتی انجام بدهد. اگر کسی آرامش و آسایش می خواهد باید از جایش بلند شود.
آنکه شتر را به پشت بام برد خودش هم پایین آورد
زمانی که شخصی کاری را شروع می کند و افرادی با آن مخالف هستند و در وسط راه از بقیه کمک می خواهد این شرب المثل برای او بکار برده می شود. یعنی کسی که کاری را شروع کرده خودش هم باید آن را به پایان برساند.
نه شیر شتر نه دیدار عرب
در قدیم مردی شیر شتر را در ظرفی ریخت بعد ماری آمد شیر را خورد و مهره با ارزشی در ظرف قرار داد. مرد با دیدن این موضوع هر روز این کار را تکرار کرد و هر روز هم صاحب مهره باارزشی می شد. تا یک روز تصمیم گرفت در کمی بماند و مار را شکار کند تا مهره های آن را بگیرد. اما اشتباهی دم مار را به جای سر آن قطع کرد. در هنگام شب مار آمد و فرزند آن مرد را نیش زد و او کشته شد. مرد و خانوادش بعد زا مدتی که همه چیز خود را به دلیل خشکسالی از دست دادند دوباره شیر شتر ریختند تا شاید صاحب مهره های با ارزش شوند اما ما آمد و از آن شیر نخورد و گفت من به تو خوبی کردم ولی تو دم من را قطع کردی.
معنی این ضرب المثل یعنی کسی که برای سود بیشتر طمع می کند ولی در آخر چیزی نیز نصیبش نمی شود.
شترها را نعل می کردند قورباغه هم پایش را بلند کرد
در زمان قدیم شخصی شتر داشت و می خواست پاهای او را نعل بکوبد. همه می گفتند مگر پای شتر را هم نعل می زنند. شتر هم حاضر نمیشد پاهایش را بلند کند تا نعل را به پاهایش بکوبند. در همین حین قورباغه ای رد میشد و از ماجرا مطلع شد. گفت نعل کوبیدن که چیزی نیست بیاید به پای من بگوبید تا شتر ترسش بریزید.
بعد از این ماجرا این ضرب المثل را بکار بردند برای کسی که عاقبت ماجرا خبر ندارد اما بدون فکر می خواهد آن کار را انجام بدهد.
شتر را گفتند: چکارهای؟ گفت:علاقه بندم، (ابرشیم باف) گفتند:از دست و پنجه نرم و نازکت پیداست!
کسی که تظاهر به انجام کاری می کند که در آن مهارت ندارد و یا ظاهر و باطنی یکی نداشته باشد از ضرب المثل استفاده می شود.
شتر اگر مرده هم باشد پوستش بار خر است
کسی و یا چیزی که تحت هر شرایطی ارزش خود را حفظ کند و مهم باشد. این ضرب المثل این پیام را می رساند.
شتر را گم کرده دنبال افسارش میگرده
کسی که در زندگی به جای اهمیت دادن به چیزهای با ارزش و مهم به چیزهای بیهوده توجه بیشتری دارد.
شتر دیدی، ندیدی
شتر دیدی ندیدی یعنی کسی که رازی را می داند و نباید آن را بازگو کند و اگر لب یه سخن باز کند ممکن است دچار آسیب و گرفتاری برای خودش یا دیگری شود.