عوارض خوردن میوه بعد از غذا | آیا خوردن میوه بعد از غذا ضرر دارد

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

میوه‌های تازه با رنگ‌ها و طعم‌های مختلف به مانند آبنبات طبیعی هستند. اگر مراقب وزن خود هستید یا تلاش می‌کنید سبک زندگی سالمی داشته باشید، خوردن میوه بعد از غذا به جای دسرهای شیرین و پر کالری می‌تواند جایگزین مناسبی برای کاهش کالری مصرفی و افزایش جذب مواد مغذی مورد نیاز بدن باشد. در ادامه در رابطه با اینکه آیا خوردن میوه بعد از غذا ضرر دارد و یا عوارض احتمالی میوه خوردن بعد از غذا بیشتر صحبت می کنیم.

عوارض خوردن میوه بلافاصله بعد از غذا

ادعاهای زیادی در مورد این که نباید انواع خاصی از غذاها را در زمان‌های خاصی مصرف کنید، وجود دارند. یکی از این موارد این است که خوردن میوه بعد از غذا موجب می‌شود تا بخشی از ارزش غذایی آن از بین برود یا به عبارت دیگر بدن شما نمی‌تواند مواد مغذی موجود در میوه را به صورت کامل جذب کند. مورد دیگر این است که وقتی میوه با غذایی که خورده‌اید، ترکیب می‌شود در نهایت فاسد می‌شود.

طبق شواهد و مدارک علمی هیچ یک از این ادعاها صحت ندارند. این اطلاعات غلط به احتمال زیاد از اصول رژیم غذایی سنتی هند ناشی می‌شوند که در آن غذاها نباید با هم ترکیب شوند. اما هیچ شواهد یا مدارک علمی برای پشتیبانی از این نظریه وجود ندارند.

تنها دلایل شخصی می‌تواند مانع از خوردن میوه بعد از غذا شود. به عنوان مثال، اگر مشکل سوزش معده دارید و بلافاصله بعد از خوردن غذا مرکبات مصرف کنید، این کار موجب تحریک ریفلاکس معده شده و شما را اذیت خواهد کرد؛ خصوصا اگر بلافاصله بخوابید. دراز کشیدن مقدار اسید بازگشتی را تشدید می‌کند که یکی از عوارض خوردن میوه بعد از غذا خصوصا شام است.

چند نکته مهم درباره خوردن میوه بعد از غذا

مهم‌ترین نکته‌ی رژیم غذایی در ارتباط با خوردن میوه‌های تازه (و سبزیجات) این است که باید در چندین وعده در طی روز مصرف شوند. میوه‌ها، فیبر، ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان‌هایی را برای بدن تامین می‌کنند که برای سلامت عمومی بدن حیاتی هستند. فیبر موجود در آن‌ها نه تنها روند هضم را تنظیم می‌کند، بلکه از بیماری‌های مرتبط با روده‌ی بزرگ جلوگیری می‌نماید. علاوه بر این، احساس سیری را بدون افزایش مقدار کالری مصرفی در هر وعده‌ی غذایی در فرد بیشتر می‌کند.

فیبر موجود در مواد غذایی وقتی در تماس با مایعات سیستم گوارش قرار می‌گیرد، متورم شده و همین امر موجب نفخ شکم می‌شود. طبق نتایج حاصل از یک مطالعه‌ی مروری در مجله‌ی تغذیه و متابولیسم در سال 2019، خوردن میوه بعد از غذا علاوه بر ایجاد احساس سیری، سیگنال‌هایی به مغز ارسال می‌کند که مانع از ترشح هورمون تحریک‌کننده‌ی اشتها به نام گرلین می‌شود.

فیبر همچنین به تنظیم قند خون کمک می‌کند. اگرچه برخی از میوه‌های مقدار زیادی قند طیبعی دارند، اما فیبر موجود در آن‌ها موجب می‌شود تا جذب قند در جریان خون به آرامی صورت گیرد و از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری به عمل آید. اما همانطور که همه به خوبی می‌دانیم این مورد در ارتباط با یک تکه کیک شکلاتی صدق نمی‌کند.

کیک شکلاتی همچنین حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در میوه نیست. مرکبات منابع غنی از ویتامین C می‌باشند که برای ساخت کلاژن مورد نیاز است. کلاژن همان پروتئینی است که ساختار بدن به آن وابسته است و به ترمیم زخم کمک می‌کند. هندوانه، انبه، طالبی و گریپ فروت میوه‌هایی هستند که منابع ویتامین A به شمار می‌آیند. ویتامین A برای سلامت پوست و چشم‌ها حیاتی است. کیوی، گیلاس و گوجه فرنگی سرشار از پتاسیم می‌باشند که یک ماده‌ی معدنی الکترولیت است که به تنظیم فشار خون کمک می‌کند.

در نهایت، تمامی میوه‌ها خصوصا میوه‌های قرمز و بنفش مانند بلوبری، تمشک و توت سیاه حاوی مواد شیمیایی گیاهی با خاصیت آنتی اکسیدان و ضد التهابی هستند. «اکسیدان» یا رادیکال‌های آزاد، الکترون‌های جفت نشده‌ای هستند که هم به صورت فرآیندهای فیزیولوژیکی طبیعی و هم به صورت قرار گرفتن در معرض آلاینده‌های محیطی به وجود می‌آیند. اکسیدان‌ها می‌توانند به سلول‌های سالم حمله کرده و موجب بروز بیماری‌هایی همچون سرطان شوند. همانطور که از نامشان پیداست، آنتی اکسیدان‌ها می‌توانند به خنثی‌سازی رادیکال‌های آزاد و جلوگیری از آسیب به سلول‌های سالم کمک کنند.

خوردن میوه بعد از غذا خوب است اگر

میوه یک میان وعده عالی برای بعد از غذا است، به شرطی که به حد تعادل مصرف شود. با توجه به داده‌های USDA، اگرچه موز مقوی است اما در مقایسه با برخی دیگر از میوه‌ها سرشار از قند و کالری است.

خوردن بیش از حد موز می‌تواند موجب افزایش میزان کالری مصرفی و در نتیجه افزایش وزن شود. با این وجود، اگر بخواهیم درست قضاوت کنیم خوردن موز به مراتب مفیدتر از خوردن کیک یا دسر است.

آیا فکر می‌کنید میوه هرگز نمی‌تواند جایگزین شیرینی‌های مورد علاقه‌ی شما شوند؟ یکبار امتحان کنید. ذائقه‌ی شما ممکن است به قند موجود در دسرها و شیرینی‌ها عادت کرده باشد. اما اگر امتحان کنید، ممکن است با گذشت زمان حسگرهای چشایی شما نسبت به شیرینی طبیعی موجود در میوه‌ها حساس شوند.

اگرچه یک سیب کامل یا یک کا سه از انواع توت به خودی خود خوشمزه است، اما شما می‌توانید آن‌ها را با مواد غذایی دیگر ترکیب کنید تا در نهایت طعم دلخواه خود را داشته باشید. به عنوان مثال، می‌توانید بلوبری، تمشک و توت سیاه را با ماست یونانی ترکیب کنید و بر روی آن کمی شکلات تلخ رنده کنید تا طعم بی‌نظیری بدست آید.

همچنین، می‌توانید بستی میوه‌‌ای یخی درست کنید. برای این کار کافی است مقداری موز یا گیلاس یخ زده را در مخلوط کن بریزید تا یکدست و میکس شود. سپس، آن را با نارگیل، آجیل خرد شده یا شکلات تلخ طعم‌دار کنید.

کلام آخر

همانطور که گفته شد شواهد و مدارک علمی برای عوارض خوردن میوه بعد از غذا وجود ندارند. در بسیاری از موارد، خوردن میوه به عنوان جایگزینی برای دسرهای پر کالری و شیرین برای سلامت عمومی بدن مفید نیز است. با این وجود، توصیه می‌شود که بعد از غذا میوه را در حد تعادل مصرف کنید و از خوردن زیاد میوه‌ها اجتناب نمایید.
نظرات