نشانه‌های زوال عقل در مردان و زنان سالمند که باید جدی بگیرید!

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

اگر نگران این هستید که یکی از عزیزانتان به زوال عقل مبتلا است یا نه، این مقاله گردآوری شده است. برای کمک به شما در تعیین اینکه آیا والدین، پدربزرگ، مادربزرگ، عمه، عمو یا سایر عزیزان شما از زوال عقل رنج می برند یا خیر، ما نشانه‌های زوال عقل را معرفی می‌کنیم که می‌توانند زنگ خطری برای شما باشند با ما همراه باشید.

نشانه های زوال عقل چیست

زوال عقل عبارتی است که برای تعدادی از بیماری‌های مغزی مورد استفاده قرار می‌گیرد که حافظه و شناخت را مختل می‌کنند. طبق گفته سازمان بهداشت جهانی، در حال حاضر بیش از 50 میلیون نفر به زوال عقل مبتلا هستند و پیش‌بینی می‌شود که طی چهار دهه‌ی آینده این رقم سه برابر شود. در مطالب قبلی درباره تفاوت فراموشی و آلزایمر صحبت کردیم در ادامه درباره علائم زوال عقل در پیری خواهیم گفت.

ناتوانی در انجام فعالیت‌های معمول روزانه

اگر متوجه شده‌اید که فردی که دوستش دارید در به یاد آوردن مسیری که با آن آشناست مشکل دارد یا از فروشگاه برمی‌گردد بدون این که مواد و لوازم مورد نیاز را خریداری کرده باشد، نحوه‌ی چیدن میز را فراموش می‌کند یا بازی که قبلا با هم می‌کردید را به یاد نمی‌آورد، می‌تواند نشانه‌هایی از مراحل اولیه زوال عقل باشد.

از دست دادن حافظه

نشانه های زوال عقل چیستیکی از اصلی‌ترین نشانه‌های زوال عقل، ناتوانی در به یاد آوردن اطلاعات جدید و یا پایه‌ای است. به عنوان مثال، فرد قرار ملاقات، شماره تلفن‌ها، تاریخ، فصلی که در آن قرار دارد یا حتی نام اعضای خانواده‌اش را از یاد می‌برد. بهتر است مقاله علائم و نشانه های آلزایمر را مطالعه کنید.

مشکل در برقراری ارتباط

افراد مبتلا به زوال عقل در برقراری ارتباط و شرکت در یک مکالمه مشکل دارند. آن‌ها ممکن است یک جمله را بارها و بارها تکرار کنند یا از شما سوالی را بپرسند که به تازگی توضیح داده‌اید و به شما گوش دهند گویی هرگز آن را نشنیده‌اند. همچنین، ممکن است متوجه شوید که در یافتن کلمات در وسط جمله با مشکل مواجه می‌شوند و نمی‌توانند جمله‌ی خود را کامل کنند.

بی تفاوتی

از دست دادن علاقه و تمایل به فعالیت‌ها و سرگرمی‌هایی که قبلا برایشان لذت‌بخش بوده است، یکی از اصلی‌ترین نشانه‌های زوال عقل به شمار می‌آید. در واقع، مطالعات اخیر نشان می‌دهند که حدود 70% از افرادی که نسبت به یادگیری چیزهای جدید یا ملاقات با افراد جدید بی تفاوت هستند، از زوال عقل رنج می‌برند.

اضطراب

افراد مبتلا به زوال عقل بر مشکلات یا مشکلاتی که احتمال دارد به وقوع بپیوندند، بیش از حد تمرکز می‌کنند و برای چیزهایی که برای شما جدی به نظر نمی‌آیند نگران و مضطرب می‌شوند. با پیشرفت زوال عقل، اضطراب افراد تشدید می‌شود. توصیه‌ی ما این است که با عزیزانتان در مورد ترس‌ها و نگرانی‌هایشان صحبت کنید تا آرامش بیشتری داشته باشند. اگر اضطراب شدید و جدی است،‌ مصرف داروهای ضداضطراب می‌تواند اثربخش باشد.

پرسه زدن بدون هدف

طبق اعلام انجمن آلزایمر، 60% از افراد مبتلا به زوال عقل بدون داشتن هیچ هدف خاصی پرسه می‌زنند و دلیل مشخصی برای مسیر حرکت خود ندارند. آن‌ها همچنین ممکن است مکان‌های آشنا در خانه مانند آشپزخانه یا حمام یا حتی اتاق خواب خود را پیدا نکنند. در موارد حاد، فرد ممکن است از خانه بیرون رفته و سرگردان شود و خود را در موقعیت خطرناکی قرار دهد.

پریشانی و آشفتگی

وقتی فردی که دوستش دارید در به یاد آوردن چیزها با مشکل روبرو می‌شود یا وقفه‌ای غیرمنتظره در انجام کارهای روزانه و معمولی خود دارد، ممکن است احساساتی مختلفی همچون پریشانی، آشفتگی، عصبانیت و سایر تغییرات در خلق و خو و روحیه را تجربه کند. این پریشانی می‌تواند به صورت خشم کلامی، قدم زدن، گریه کردن یا تهاجم فیزیکی ظاهر شود.

نشانه های زوال عقلقرار دادن اشیا در جای نادرست

همه‌ی ما گاهی اوقات کلیدهای خود را فراموش می‌کنیم، اما افراد مبتلا به زوال عقل اغلب مدارک و وسایل ضروری برای فعالیت‌های روزانه‌ی خود را در مکان‌های عجیب و غیرمعمول قرار می‌دهد. وقتی بعدها نمی‌توانند آن را پیدا کنند، فرد دیگری را مقصر می‌شمارند و یا ادعا می‌کنند که کسی شی با  ارزشی را از آن دزدیده است.

کلام آخر

اگر نگران تضعیف حافظه‌ی عزیزانتان هستید، بهتر است با نشانه‌های زوال عقل آشنا شوید. در صورتی که هر یک از این نشانه‌ها را در فرد مورد نظر متوجه شدید، بهتر است از افراد حرفه‌ای کمک بگیرید و یا با یک پزشک متخصص مشورت کنید.

نظرات