مراحل ساخت نمک خوراکی | منابع استخراج نمک

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

آیا طریقه ساخت نمک خوراکی را می دانید؟ یکی از عمده ترین مواد روی زمین نمک است که بسیار برای حیات انسان اهمیت دارد برای همین از چاشنی های اصلی غذا به شمار می رود. کمبود نمک در بدن انسان باعث مشکلات هورمونی می شود و البته مصرف بیش از اندازه نمک بسیار برای سلامتی خطر دارد و ان وقت است که نمک مضر است. نمک حاوی ید است که به عنوان عنصر ثانویه یاد می شود. نحوه ساخت نمک خوراکی به این صورت است که نمک در ابتدا به شکل سنگ نمک است که متشکل از مواد معدنی سدیم کلراید NaCl می باشد. یا در آب های شور اقیانوس ها و دریاها موجود می باشد که به عنوان یک منبع بی پایان برای کشورهای ساحلی محسوب می شود و سپس بعد از گذراندن مراحل ساخت نمک خوراکی به سفره های ما می رسد.

تولید نمک یکی از قدیمی ترین اقدامات شیمیایی است که توسط انسان انجام می شود. اگرچه نمک هنگام تبخیر آب دریا به طور طبیعی تولید می شود، اما فرآیند ساخت نمک خوراکی می تواند پیچیده تر باشد تا نمک بهتری به دست آید و مصارف مختلفی داشته باشد. مقداری نمک هنوز با استفاده از روش های باستانی تولید می شود، اما روش های جدید، سریعتر و گرانتری تولید شده است. بسته به منبع نمک و تکنیک استفاده شده برای ایجاد آن، محصول نهایی، طعم ها و بافت های مختلفی خواهد داشت. در ادامه مراحل ساخت نمک خوراکی توضیح داده شده است.

منابع استخراج نمک خوراکی

قبل از اینکه روش و مراحل ساخت نمک خوراکی را توضیح دهیم بگوییم منبع استخراج نمک خوراکی کجاست. سه منبع برای استخراج نمک خوراکی، یکی آب دریا دیگری آب نمکی و سنگ نمک از اعماق زمین، می باشد، اولین استخراج نمک خوراکی در رومانی از جوشاندن آب چشمه آغاز شد. و به طور همزمان در چین هم استخراج نمک دیده شده بود. بیشتر نمک های مصرفی انسان محصول آب نمکی است، در حالی که نمک های خاص یا لذیذ هنوز از طریق تبخیر آب دریا تولید می شوند. نمکی که برای اهداف صنعتی استفاده می شود از طریق استخراج از معادن سنگ نمک و اعماق زمین به دست می آید.

چین بزرگترین تولید کننده نمک خوراکی است و پس از آن ایالات متحده قرار دارد. از 220 میلیون تن نمک، فقط 6 درصد آن برای مصرف خوراکی استفاده می شود.

همچنین بخوانید: بدن انسان به طور میانگین به چه میزان سدیم (نمک) در طول روز نیاز دارد؟

مراحل ساخت نمک خوراکی

نمک

استخراج نمک خوراکی از سنگ نمک در اعماق زمین

بسته به اینکه منبع استخراج نمک خوراکی کجا باشد طرز ساخت نمک خوراکی متفاوت خواهد بود.

سنگ نمک که به آن هالیت نیز گفته می شود، در سنگ های زیر لایه های عمیق سطح زمین وجود دارد. و می توان از طریق حفر چاه های عمیق نمک استخراج کرد. این ذخایر بزرگ نمک نتیجه آبراه های زیرزمینی قدیمی است که مدت هاست خشک شده اند. روی منابع نمک، چاه حفر می شود و آب تازه به آن ها اضافه می شود تا نمک در آب حل شود، سپس نمکی که به شکل محلول شده را استخراج می کنند. و برای تبخیر و تصفیه به کارخانه منتقل می شود.

کشور سوئیس نمک خوراکی خود را از این روش تولید می کند بدین صورت که در سایت های غنی از لایه های سنگ نمک را به عمق 400 متر حفر میکند و شستشو می دهد. محلول نمک غلیظ از طریق خطوط لوله به مخزن منتقل می شود و از آنجا برای کار نرم سازی و انجام مراحل تبلور در دستگاه اواپراتور به کارخانه های نمکی منتقل می شود. محلول نمک (آب نمک) قبلاً در قابلمه های بزرگ “جوشانده” می شد. نمک معمولی بدست آمده از این طریق به عنوان نمک “پخته شده” یا “بخار شده” شناخته می شد.

این اصطلاحات سنتی تا زمان معاصر همچنان به کار می رود. یک روش دیگری برای استخراج نمک از اعماق زمین وجود دارد که از طریق انفجار دینامیتی است مانند استخراج از دیگر معادن معدنی، زمانی که سنگ های نمک به سطح زمین می رسند خرد می شوند و برای مصارف صنعتی و غیر خوراکی استفاده می شوند چرا که در این روش استخراج نمک حاوی ناخالصی ها و مواد معدنی بسیاری است.

مراحل ساخت نمک: تبخیر طبیعی

نمک طبیعی

ساخت نمک خوراکی به کمک خورشید

یک روش سنتی و ساده هم وجود دارد که به جای کارخانه از خورشید و باد برای تبخیر نمک کمک می گیرند که البته این روش باید در شرایط خاص آب و هوایی دمای بالا و بارش کم صورت گیرد و بیشتر کشورهای مدیترانه ای این شرایط خاص را دارا می باشند. که عملا سالی یک بار مقدور می باشد زیرا که باید نمک به غلظت خاصی برسد.

نمک حدود 3.5 درصد از اقیانوس های جهان را تشکیل می دهد. این ماده به طور طبیعی هنگامی تولید می شود که حوضچه ها و خلیج های کم عمق در معرض آفتاب و باد خشک شوند و کریستال های بزرگ نمک در جایی که آب نمک بوده است، تشکیل شوند. هنگام تولید نمک دریا در مقیاس صنعتی، آب دریا در “حوضچه های متمرکز” قرار می گیرد تا تبخیر موثر از خورشید و باد امکان پذیر شود. تولید نمک دریا فقط در مناطقی با بارندگی کم انجام می شود تا زمان کافی برای تبخیر بگذرد. به همین دلیل ، نمک دریا اغلب در آب و هوای خشک مانند مدیترانه و استرالیا تولید می شود.

مراحل ساخت نمک خوراکی: دستی

ساخت نمک خوراکی

استخراج و ساخت نمک خوراکی به روش دستی

در برخی دریا و دریاچه ها نمک فراوانی وجود دارد که می شود به صورت دستی از آنها نمک استخراج کرد. آب نمکی ممکن است قبل از تبخیر برای کاهش محتوای مواد معدنی، برای تولید کریستال سدیم کلرید خالص تصفیه شود. این روش ساخت نمک خوراکی ارزان است، عملکرد بالایی دارد و نمکی بسیار تمیز تولید می کند. بیشتر نمک خوراکی با این روش تولید می شود.

با روش های مختلف تهیه نمک خوراکی این ماده ضرروی برای بدن انسان آشنا شدیم. به یاد داشته باشید مصرف کم و زیاد نمک هر دو باعث ایجاد بیماری می شود پس به اندازه نمک مصرف کنیم.

نمکدان را که پُر میکنی
توجهی به ریختن نمکها نداری …
اما زعفران را که میسابی به دانه دانه اش توجه میکنی
حال آنکه بدونِ نمک هیچ غذایی خوشمزه نیست،
ولی بدون زعفران ماهها و سالها میتوان آشپزی کرد و غذا خورد.
مراقب نمک های زندگیتان باشید…
ساده و بی ریا و همیشه دم دستتان هستند.
ولی روزی اگر نباشند
وای بر سفره زندگی…!
دکتر_محمود_معظمی

امیدواریم آشنایی با مراحل ساخت نمک خوراکی و منابع استخراج آن برای شما مفید بوده باشد.
نظرات