علائم دیابت بارداری، روش تشخیص و خطرات آن برای مادر و نوزاد
دیابت بارداری دیابتی است که برای اولین بار در دوران بارداری تشخیص داده می شود. مانند سایر انواع دیابت، دیابت بارداری بر نحوه استفاده سلول های شما از قند (گلوکز) تأثیر می گذارد. دیابت بارداری باعث قند خون بالا می شود که می تواند بر بارداری و سلامت نوزاد شما تأثیر بگذارد. این بیماری در زنانی مشاهده می شود که قبلاً دیابت نداشتند و برای بسیاری از زنان پس از به دنیا آمدن نوزاد، از بین می رود. برای آشنایی با علائم دیابت بارداری، تشخیص و درمان آن در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
اطلاعات مفید درباره دیابت بارداری
دیابت بارداری چیست؟
دیابت بارداری نوعی دیابت موقتی (در بیشتر موارد) است که در آن بدن مقادیر کافی انسولین برای تنظیم قند در دوران بارداری تولید نمی کند. همچنین ممکن است به آن عدم تحمل گلوکز یا عدم تحمل کربوهیدرات گفته شود.
همچنین خوانید: آیا مصرف قهوه در دوران بارداری مضر است؟
نشانه ها و علائم دیابت بارداری
دیابت بارداری ممکن است علائم آشکاری نداشته باشد، زیرا بسیاری از تغییرات ممکن است مشابه مواردی باشد که در دوران بارداری رخ می دهد.
اما علائم و نشانه های احتمالی شامل موارد زیر است:
- خستگی
- تاری دید
- تشنگی شدید
- حالت تهوع
- عفونت های مکرر مثانه، واژن یا پوست
- تکرر ادرار
- وجود قند در ادرار
هر زنی که در دوران بارداری علائم جدید یا غیرمعمول را تجربه می کند، باید با پزشک خود صحبت کند. پزشک ممکن است بتواند تشخیص دهد که وی به دیابت بارداری مبتلا شده است یا خیر.
همچنین بخوانید: بهترین مواد غذایی در دوران بارداری به گفته یک متخصص تغذیه معروف
روش های تشخیص دیابت بارداری
پزشک ممکن است در طی یک بررسی روتین سلامت، دیابت بارداری را تشخیص دهد. به طور معمول، پزشکان از زنان باردار در مورد احوالاتشان سؤال می کنند و از او درخواست نمونه ادرار می کند.
اگر مقدار قابل توجهی قند در ادرار وجود داشته باشد، ممکن است غربالگری را برای دیابت بارداری انجام دهند.
بیشتر خانمهای باردار بین هفته 24 تا 28 بارداری، آزمایش غربالگری دیابت بارداری دریافت می کنند. ممکن است زنانی که خطر ابتلا به دیابت بارداری بیشتری دارند، نیاز به آزمایش مکرر داشته باشند.
دو نوع غربالگری وجود دارد:
آزمایش اولیه گلوکز
آزمایش اولیه گلوکز شامل نوشیدن یک ماده مانند شربت است که حاوی گلوکز است. بعد از یک ساعت، پزشک میزان قند خون فرد را آزمایش می کند. هرکسی که نتایج بالاتر از حد طبیعی داشته باشد، نیاز به آزمایش تحمل گلوکز دارد تا پزشک تشخیص دهد که آیا دیابت بارداری دارد یا خیر.
آزمایش تحمل گلوکز
برای این آزمایش، فرد باردار باید در طول شب ناشتا باشد، روز بعد محلول گلوکز را بنوشد. سپس پزشک طی مدت 3 ساعت، سه بار قند خون را بررسی کند. اگر دو مورد از سه قرائت بالا باشد، پزشک معمولاً دیابت بارداری را تشخیص می دهد.
دیابت بارداری چگونه بوجود می آید؟
انسولین هورمونی است که در لوزالمعده تولید می شود و متابولیسم بدن در چربی و کربوهیدرات را تنظیم می کند و به بدن کمک می کند تا قند را به انرژی تبدیل کند. دیابت بارداری زمانی اتفاق می افتد که هورمون های حاصل از جفت، انسولین را مسدود می کنند و مانع از تنظیم بدن هنگام افزایش قند خون بارداری می شوند. این امر باعث ایجاد قند خون می شود که می تواند به اعصاب، رگ های خونی و اندام های بدن آسیب برساند.
همچنین بخوانید: خواص شاهدانه برای درمان دیابت و قند خون بالا
معمولا چه زمانی دیابت بارداری شروع می شود؟
دیابت بارداری معمولاً بین هفته 24 و 28 بارداری شروع می شود.
چه کسانی در معرض دیابت بارداری هستند؟
داشتن اضافه وزن :داشتن بی ام آی 30 یا بیشتر در دوران بارداری یکی از مهمترین عوامل خطر دیابت بارداری است، زیرا وزن اضافی بر توانایی انسولین در نگه داشتن سطح قند خون تأثیر می گذارد.
داشتن چربی شکمی بالا :تحقیقات منتشر شده در ژورنال Diabetes Care در انجمن دیابت آمریکا نشان داد زنانی که در سه ماهه اول بارداری چربی شکمی بیشتری داشتند، احتمال دارد بعداً به دیابت بارداری مبتلا شوند.
سن بالا هنگام بارداری :در زنان بالای 35 سال خطر ابتلا به دیابت بارداری به میزان قابل توجهی بیشتر است.
سابقه خانوادگی :اگر بیماری دیابت در خانواده وجود داشته باشد، شما با احتمال بیشتری در معرض دیابت بارداری قرار می گیرید.
داشتن سابقه شخصی :اگر در دوران بارداری قبلی به دیابت بارداری مبتلا شده اید، تحقیقات نشان می دهد که در بارداری بعدی احتمال ابتلا به آن را دارید.
تشخیص پیش دیابت :اگر میزان قند خون شما قبل از بارداری کمی بالا رفته باشد، ممکن است در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری قرار بگیرید.
عدم فعالیت بدنی :برخی تحقیقات نشان داده اند که عدم فعالیت و تحرک بدنی، سبب اضافه وزن در طول بارداری می شود و بنابراین احتمال ابتلا به دیابت بارداری را افزایش می دهد.
خطرات دیابت بارداری برای مادر و جنین
اگر دیابت بارداری دارید، ممکن است کودک شما در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشد:
وزن بیش از حد هنگام تولد :قند خون بالاتر از طبیعی در مادران می تواند باعث رشد زیاد نوزادان آنها شود. نوزادان بسیار بزرگ – كسانی كه وزن آنها 9 پوند یا بیشتر است – احتمالاً در کانال زایمان كج می شوند و صدمات زایمانی دارند.
تولد زودرس :قند خون بالا ممکن است خطر ابتلا به زایمان زودرس و زایمان قبل از موعد مقرر را افزایش دهد. همچنین ممکن است زایمان زودرس به دلیل بزرگ بودن نوزاد توصیه شود.
مشکلات تنفسی جدی :نوزادانی که از مادران مبتلا به دیابت بارداری به دنیا می آیند، ممکن است سندرم پریشانی تنفسی را تجربه کنند.
قند خون پایین :بعضی اوقات نوزادان مادران مبتلا به دیابت بارداری اندکی پس از تولد قند خون کمی دارند. اپیزودهای شدید قند خون پایین ممکن است باعث تشنج در نوزاد شود. تغذیه سریع و بعضی اوقات محلول گلوکز داخل وریدی می تواند سطح قند خون نوزاد را به حالت عادی برگرداند.
چاقی و دیابت نوع 2 :نوزادان مادرانی که به دیابت بارداری مبتلا هستند، خطر ابتلا به چاقی و دیابت نوع 2 را در مراحل بعدی زندگی دارند.
همچنین عوارضی که مادر مبتلا به دیابت بارداری را در معرض خطر قرار می دهد عبارتند از :فشار خون بالا، پره اکلامپسی و دیابت نوع 2
همچنین بخوانید: مدل ژست عکس بارداری اسپرت دو نفره در طبیعت و خانه
راههای جلوگیری از دیابت بارداری
هیچ گونه تضمینی در رابطه با جلوگیری از دیابت بارداری وجود ندارد، اما هر چه عادت های سالم تری قبل از بارداری داشته باشید، برای شما بهتر است. همچنین اگر به دیابت حاملگی مبتلا شده اید، انتخاب های سالم ممکن است خطر ابتلا به آن را در بارداری های آینده کاهش دهد.
تغذیه سالم :غذاهای پر فیبر و کم چربی و کالری را انتخاب کنید. روی میوه ها، سبزیجات و غلات کامل تمرکز کنید.
تحرک و فعالیت بدنی :ورزش قبل و در حین دوران بارداری می تواند شما را از ابتلا به دیابت بارداری محافظت کند. در بیشتر روزهای هفته 30 دقیقه فعالیت متوسط انجام دهید. پیاده روی روزانه داشته باشید. دوچرخه سواری کنید.
بارداری را بدون اضافه وزن شروع کنید :اگر قصد بارداری دارید، از دست دادن وزن اضافی از قبل ممکن است به شما در بارداری سالم تر کمک کند. قبل از بارداری روی ایجاد تغییرات پایدار در عادت های غذایی خود تمرکز کنید که می تواند در دوران بارداری به شما کمک کند، مانند خوردن سبزیجات و میوه های بیشتر.
بیشتر از مقدار توصیه شده وزن اضافه نکنید :افزایش وزن در دوران بارداری امری طبیعی است. اما افزایش بیش از حد وزن می تواند خطر دیابت بارداری را در شما افزایش دهد. حتما از پزشک خود بپرسید که میزان معقول افزایش وزن برای شما چه مقدار است.