آموزش کاشت هندوانه مرغوب به روش دیمی و قطره ای

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

اگر به کشاورزی علاقه داشته باشید ممکن است بخواهید کاشت هندوانه را امتحان کنید. هندوانه در دسته صیفی جات قرار می گیرد و به شکل بوته است. هندوانه گیاهی خزنده است و منشأ اصلی آن آفریقا است و در مناطق گرمسیر رشد بهتری دارد. هندوانه در ایران طرفداران زیادی دارد و قسمت زیادی از زمین های کشاورزی در ایران به کاشت هندوانه اختصاص داده شده اند.

در این مقاله آموزش کاشت هندوانه مرغوب و باکیفیت را برای شما تهیه کرده ایم که می تواند برای کشاورزان و همه ی آن هایی که به کشاورزی و کاشت هندوانه علاقه دارند مفید باشد.

راهنمای کامل کاشت هندوانه مرغوب

برای اینکه یک هندوانه مرغوب و شیرین برداشت کنید مهمترین نکته انتخاب بذر مناسب هندوانه است. علاوه بر کیفیت بذر هندوانه موارد مهم دیگری در برداشت یک هندوانه مرغوب تأثیر گذارند مانند شرایط آب و هوایی مناسب برای کاشت هندوانه، زمین مناسب کاشتن هندوانه، انتخاب کود مناسب برای برداشت هندوانه مرغوب و با کیفیت و …  که در این نوشته به آن ها می پردازیم و جزئیات هرکدام را بررسی می کنیم.

روش های کاشت هندوانه

کاشت هندوانه مرغوب به روش های متفاوتی انجام می شود. کاشت هندوانه به صورت پشته ای و جوی انجام می شود. کاشت هندوانه به روش پشته و جوی کم عمق که سیستم فارو نام دارد معمولا برای کاشت مناسب تر از کاشت به روش پشته ای با جوی عمیق می باشد. روش کاشت هندوانه به روش پشته و جوی به این صورت است که پشته ها را با فاصله 70 تا 120 سانتی متر از یکدیگر و فاصله بوته های هندوانه از هم را 50 تا 80 سانتی متر در نظر می گیرند.

بعد از آماده سازی پشته و جوی، بذر هندوانه را در عمق 1 الی 2 سانتی متری از سطح زمین می کارند. هر هکتار از زمین کاشت هندوانه به حدود 2 الی 3 کیلوگرم بذر هندوانه نیاز دارد.

نحوه کاشت هندوانه در خانه و در گلدان

آموزش کاشت هندوانه مرغوب: کاشت هندوانه در گلدان و در خانهبرای کاشت هندوانه در خانه ابتدا باید بذر هندوانه را در گلدان بکارید برای رشد بهتر باید از خاک دارای کود گیاهی استفاده کنید و بعد از اینکه بوته هندوانه شکل گرفت آن را به باغ یا باغچه منتقل کنید.

بوته هندوانه گیاهی است که رشد زیادی دارد و بخاطر همین به فضای زیادی نیز برای رشد ریشه و همچنین مواد مغزی زیادی نیاز دارد.پس توصیه می کنیم اگر می خواهید هندوانه را در گلدان و در خانه پرورش دهید آن را در یک گلدان بزرگ و در نور زیاد قرار دهید و برای رشد بهتر آن از یک توری و یا فنس محکم مانند شکل با در بالای آن استفاده کنید.

نکته مهم: پس از آنکه بوته به بار نشت و میوه ها به وزن زیادی رسیدند آنها را به یک پارچه روی توری مهار کنید چون بوته توان نگهداشتن آنها را نخواهد داشت.

کاشت هندوانه به روش دیم

یکی از هنواع هندوانه، هندوانه دیمی بوده که بیشتر در شهرهای کویری و کم آب کاشت می شود. این نوع هندوانه ریشه های قوی ای دارد که آب مورد نیاز خود را از زمین جذب کرده و نیاز به آبیاری منظم ندارد.

کاشت هندوانه به روش دیم می تواند راه حلی برای مقابله با کم آبی باشد. امروزه کشاورزان با روش های نوین کشاورزی موفق شده اند هندوانه های با کیفیتی را به روش دیم و بدون نیاز به آبیاری تولید کنند.

کاشت هندوانه به روش آبی

در روش کاشت هندوانه آبی معمولا از آبیاری قطره ای استفاده می شود. در این روش بعد از آماده سازی زمین و مشخص کردن خطوط کاشت نوارهای آبیاری قطره ای در زمین مشخص و جاگذاری می شوند. در این روش ابتدا آبیاری قطره ای شروع شده و سپس اقدام به کاشت بذرها می کنند.

آموزش کاشت هندوانه مرغوب: کاشت هندوانه به روش آبی

شرایط آب و هوایی مناسب برای کاشت هندوانه

آب و هوای گرم برای کاشت هندوانه مناسب تر می باشد. هندوانه به میزان رطوبت محیط حساسیت زیادی ندارد اما اگر هندوانه در مناطق مرطوب کاشته شود احتمال بروز بیماری های برگ در آن بیشتر است. بنابراین کاشت هندوانه در مناطق خشک و گرم برای اینکه یک هندوانه مرغوب برداشت کنیم مناسب تر می باشد.

می توان نتیجه گرفت بهترین مکان برای کاشت هندوانه مناطقی است که دارای تابستان های طولانی است و آب و هوای آن گرم و خشک است. البته مقدار کمی رطوبت هوا در ایجاد بیماری های مربوط به برگ تأثیر چندانی ندارد.

زمین مناسب برای کاشت هندوانه

  • زمین مناسب برای اشت هندوانه زمینی است که خاک سبک و شنی داشته باشد. برای برداشت هندوانه مرغوب باید زمین آن به خوبی زهکشی شود و دارای کود مناسب باشد تا مواد مورد نیاز هندوانه را دارا باشد.
  • خاک های شنی لومی و شنی رسی برای کشت هندوانه مرغوب مناسب می باشند و کاشتن هندوانه در زمینی که خاک آن سنگین است باعث می شود که رشد هندوانه کند صورت بگیرد و هندوانه برداشت شده کیفیت و اندازه لازم را نداشته باشد.
  • خاک مناسب برای کشت هندوانه باید از نظر اسیدی و بازی بودن خنثی و تا مقداری اسیدی باشد. ph مناسب برای کاشت هندوانه ۷- ۶ می باشد.
  • بهتر است قبل از کاشت هندوانه زمین آن را به خوبی شخم زد تا ریشه های نسبتا بلند هندوانه با مانع روبرو نشوند.

کود مناسب برای کاشت هندوانه مرغوب

هندوانه میو ای است که تقریبا به کود زیادی نیاز ندارد. مقدار کود مورد نیاز برای کاشت هندوانه به ازای هر هکتار زمین 5 تا 10 تن کود حیوانی می باشد. کود های شیمیایی هم برای کاشت هندوانه استفاده می شود که باید طبق نظر متخصص کشاورزی مصرف شود.

بهترین کود برای کاشت هندوانه کودهای فسفاته و پتاسه هستند که بهتر است در زمین های مرطوب حدود 3 ماه قبل از کشت و در زمین های خشک حدود 6 ماه قبل از کشت و قبل از شخم زدن زمین به زمین اضافه شوند.

در انتخاب کود مناسب برای کاشتن هندوانه باید نوع خاک را در نظر گرفت.

انواع هندوانه از نظر تنوع و شکل و اندازه

آموزش کاشت هندوانه مرغوب: انواع هندوانه

انواع مختلفی از هندوانه در ایران کشت می شوند که دارای اشکال، رنگ ها و ویژگی های متفاوتی هستند. اشکال مختلف هندوانه عبارتند از: هندوانه پوست نازک و پوست ضخیم، هندوانه گرد و هندوانه بیضی، هندوانه راه راه(آرژانتینی). انواع مختلف هندوانه که در ایران کشت می شوند عبارتند از: هندوانه قرق، هندوانه شریف آبادی، هندوانه محبوبی و هندوانه همدانی و هندوانه مشهدی.

هندوانه های پوست ضخیم تحمل بیشتری نسبت به انواع پوست نازک آن دارند.
نمونه های خارجی هندوانه عبارتند از: چارلستون گری، دیسکی کوئین، فیرفاکس، چیلیان بلاک و کونگور که برخی از آن ها در ایران نیز کاشت می شوند.

زمان مناسب برای کاشت بذر هندوانه

در مناطق با آب و هوای معتدل بذر هندوانه را در اواسط یا اواخر فروردین پس از برطرف شدن کامل سرما و در مناطق گرمسیر در اواخر زمستان می باشد. در واقع بهترین زمان برای کاشت هندوانه موقعی است که دمای محیط به 20 درجه سانتی گراد رسیده باشد.

قبل از اقدام به کاشت هندوانه باید بذر آن را آماده کرد. برای آماده سازی بذر هندوانه یک یا دو روز قبل از کاشت بذر یا همان تخم هندوانه را در پارچه های مرطوب و در دمای محیط نگه می دارند. آماده سازی بذر هندوانه قبل از کاشت باعث می شود دانه ها زودتر جوانه بزنند و سبز شوند.

نکته: میزان بذر لازم برای 100 متر مربع زمین حدوداً 45 گرم می باشد.

هندوانه چه زمانی بعد از کاشت میوه می دهد؟

هندوانه های زودرس در مدت ۸۰-۷۰ روز به میوه می نشینند و هندوانه هایی که دیرتر به بار می نشینند مانند نوع چارلستون گری بین ۹۰-۸۰ روزه میوه می دهند و پس از مدتی اماده برداشت می شوند.

 

زمان برداشت هندوانه
زمان قطعی برای برداشت هندوانه وجود ندارد و عوامل زیادی در رسیدن هندوانه نقش دارد که افراد با تجربه می توانند تشخیص دهند کدام میوه کاملا رسیده است و کدام میوه همچنان به زمان نیاز دارد.

نظرات