علت خشکی لب کمبود کدام ویتامین است
گاهی اوقات لب ها خشک می شوند. این امر کاملا طبیعی است و به طور معمول، جای نگرانی نیست. با این وجود، اگر خشکی لب و ترک خوردن پوست آنرا را تجربه می کنید، می تواند ناخوشایند و دردناک باشد. گاهی اوقات خشکی لب به قدری آزاردهنده می شود که حتی صحبت کردن یا خندیدن فرد نیز سخت می شود. عوامل متعددی می توانند موجب بروز این مشکل شوند. در این مقاله دلایل خشکی لب و رابطه خشکی لب و کمبود ویتامین را بررسی می کنیم.
خشکی لب نشانه کمبود کدام ویتامین است
اگر در اغلب موارد لب هایتان خشک می شود، ممکن است ناشی از کمبود ویتامین باشد. پوست روی لب های شما درست مانند سایر قسمت های بدن برای سالم ماندن به مواد مغذی نیاز دارد. مکمل ها و غذاهای سرشار از ویتامین B کمپلکس برای پوست شما مفید هستند، به بازسازی سلولی کمک می کنند و از خشک شدن لب های شما جلوگیری می کنند. اگر کمبود ویتامین دارید، ممکن است ترک خوردن لب ها ناشی از آن باشد. اما کمبود کدام ویتامین می تواند باعث خشکی لب شود؟
1. ویتامین B کمپلکس
ویتامین B برای تغذیه مناسب تمام قسمتهای بدن از اندام های حیاتی گرفته تا متابولیسم، عضلات، چشم، پوست و مو ضروری است. ویتامین B به بدن کمک میکند تا غذا و مواد مغذی را که میخورید به انرژی تبدیل کند. اما ایرادی که ویتامین B دارد این است که تنها مقدار محدودی از آن ذخیره می شود و در نتیجه باید همیشه بازسازی شود. اگر به اندازه کافی مواد غذایی حاوی مواد مغذی از جمله ویتامین B را مصرف نکنید، ممکن است خشکی لب را تجربه کنید.
2. نیاسین (ویتامین B-3)
کمبود ویتامین نیاسین نیز می تواند دلیل خشکی لب باشد. ویتامین B-3 یا نیاسین برای سلامت پوست مهم است. علائم دیگری که ممکن است کمبود نیاسین به همراه داشته باشد، عبارتند از درماتیت، تورم دهان یا زبان.
دوز توصیه شده روزانه بین 14-20 میلی گرم است. افزودن غذاهایی مانند شیر، گوشت گاو، ماهی تن، مرغ، لوبیا، غلات و سبزیجات برگ سبز به شما کمک میکند تا ویتامین B-3 مورد نیاز برای حفظ سلامت پوست خود را دریافت کنید.
3. ریبوفلاوین (ویتامین B-2)
اگر کمبود ویتامین B-2 یا ریبوفلاوین داشته باشید، ممکن است شکسته شدن ناخن، نازک شدن موها یا حتی خشکی لب را تجربه کنید. اگر سطح این ویتامین در بدن شما خیلی پایین باشد، ممکن است داخل دهان یا اطراف آن دچار زخم شوید. دوز توصیه شده روزانه ریبوفلاوین 7/1 میلی گرم برای افراد 4 سال و بالاتر است. مواد غذایی سرشار از ویتامین B-2 عبارتند از تخم مرغ، لوبیا، گوشت بدون چربی، لبنیات، آجیل و سبزیجات سبز برگ.
4. پیریدوکسین (B-6)
افراد بزرگسال بالای 50 سال باید روزانه 3/1 میلی گرم ویتامین B-6 یا پیریدوکسین مصرف کنند تا از بیماری های پوستی و لب جلوگیری شود. سطح پایین این ماده مغذی میتواند منجر به ایجاد ترک در گوشه های دهان، خشکی پوست و درماتیت شود. پیریدوکسین در حبوبات، گوشت، سبزیجات با برگ سبز و غلات کامل وجود دارد.
5. روی
اگر سطح روی کم باشد میتواند منجر به خشکی لب شود. کارشناسان توصیه می کنند که باید روزانه 10 تا 25 میلی گرم روی مصرف کنید. با این وجود، مصرف روزانه شما نباید بیشتر از 100 میلی گرم باشد زیرا مقدار بیش از حد روی در بدن می تواند موجب مسمومیت شود. مواد غذایی سرشار از روی عبارتند از گوشت گاو، لوبیا، غلات کامل، پنیر گودا، ریکوتا و آجیل.
توجه: مقدار بیش از حد ویتامین A نیز میتواند موجب خشکی لب شود
وقتی صحبت از ویتامین در میان باشد، مقدار بیش از حد نیز می تواند مضر باشد. مقدار بیش از حد ویتامین A می تواند موجب مرگ شود. یکی از علائمی که نشان می دهد مقدار ویتامین A در بدن شما زیاد است، ترک خوردن و خشکی پوست است. تحقیقات نشان میدهند که داشتن یک رژیم غذایی متعادل میزان مورد نیاز برای بدن را تامین میکند و نیازی به مصرف مکمل نیست.
دو نوع ویتامین A وجود دارد:
- رتینوئیدها از غذاهای حیوانی استخراج میشوند.
- کاروتنوئیدها از گیاهان بدست میآیند.
مقدار مجاز ویتامین A 10000 واحد بین المللی است. مواد غذایی غنی از این ماده مغذی عبارتند از گوشت گاو، مرغ و جگر گوساله، میوه یا سبزیجات زرد و نارنجی رنگ مانند هویج و سیب زمینی، سبزیجات سبز تیره، لبنیات و تخم مرغ.
سایر دلایل خشکی لب
1. کم آبی بدن
برخلاف بقیه نواحی پوست، لب ها دارای غده چربی نیستند تا از خشک شدنشان جلوگیری کند. به همین دلیل خشک شدن لب ها می تواند نشانه ای از کم آبی باشد. اگر فعالیت فیزیکی زیادی دارید یا در شرایط آب و هوایی نامطلوب همراه با باد یا گرمای شدید زندگی می کنید، بدن شما ممکن است آب زیادی را از دست دهد. در چنین مواردی باید مقدار زیادی آب بنوشید تا دچار کم آبی نشوید.
2. تنفس از دهان
وقتی صحبت از خشکی لب به میان باشد کمبود ویتامین تنها دلیل نیست. اگر به دلایل مختلف همچون حساسیت، خروپف یا آپنه خواب از دهان نفس میکشید، ممکن است دلیل اصلی خشک شدن لب هایتان باشد. اگر همیشه از دهان تنفس میکنید، لب ها ترک خورده و خشک می شوند.
فعالیت فیزیکی بهترین روش برای جلوگیری از این وضعیت است. در طول روز مایعات زیادی بنوشید و در صورت نیاز از بالم لب یا وازلین برای ترک خوردگی لب ها استفاده کنید.
3. خمیر دندان
سدیم لوریل سولفات مادهای است که معمولا در خمیردندان وجود دارد. تحقیقات نشان دادهاند که این ترکیب می تواند موجب خشک شدن لب ها و ترک خوردن آن ها شود. بنابراین اگر هیچ یک از دلایل دیگر مذکور در این مقاله برای شما صدق نمی کنند، بهتر است خمیر دندان خود را عوض کنید.
درباره خمیردندان های ذغالی بیشتر بدانید.
4. مرکبات
میوه ها و سبزیجات اسیدی می توانند موجب تحریک پوست و لب شده و آن را خشک کنند. گاهی خوردن لیمو، پرتقال، نارنگی و حتی گوجه فرنگی می تواند موجب خشکی لب شود.
5. لیس زدن لب
وقتی لب ها خشک می شوند، به طور ناخواسته آن ها را لیس می زنید. اگرچه این کار به صورت موقت موجب تسکین شما می شود، اما در واقع لب ها را بیشتر خشک میکند. به همین دلیل هرچه بیشتر لب ها را لیس بزنید، احتمال خشک شدن و ترک خوردن آن ها بیشتر می شود.
با تعدادی از روش های درمان لب های ترک خورده آشنا شوید.
6. سایر دلایل
· لب ها نیز مانند قسمت های دیگر پوست، دچار آفتاب سوختگی می شوند. اگر قرار است برای مدت زمان طولانی در فضای باز باشید، از یک بالم لب با SPF بالای 15 استفاده کنید.
· پرکننده های لب حاوی موادی مانند منتول، روغن نعناع، فلفل دلمهای، روغن زنجبیل یا متوکسی پروپاندیول نیز ممکن است باعث خشکی لب ها شوند.
· گاهی اوقات برخی از انواع عفونت که با نام برفک دهان نیز شناخته می شوند، منجر به خشک شدن لب ها میگردند. برای رفع این مشکل پزشک به شما دارو تجویز میکند.
· رژ لب هایی با ماندگاری طولانی و رژ لب های مات، لب های شما را خشک می کنند.
· آکوتان، داروی ضد آکنه ایزوترتینوئین میتواند باعث ترک خوردگی و خشکی لب ها شود.
نکاتی برای مقابله با خشکی لب
همانطور که گفتیم خشکی لب می تواند به دلیل کمبود ویتامین باشد. برای رفع این مشکل درمان های خانگی وجود دارند که در ادامه معرفی میکنیم.
1. مرطوب کردن لب ها
مرطوب کردن لب ها در طول روز بسیار اهمیت دارد، به خصوص اگر ترک خوردگی را تجربه میکنید. بهتر است از بالم لب استفاده کنید تا لب هایتان مرطوب بماند.
2. لایه برداری لب ها
پوست لب نیز مانند سایر قسمت های پوست بدن نیاز به لایه برداری دارد. فقط باید توجه کنید که از اسکراب هایی برای پوست های ظریف و لطیف استفاده کنید. شما می توانید این اسکراب ها را خریداری کنید و یا در خانه تهیه نمایید.
برای تهیه اسکراب لب در خانه مواد زیر را تهیه کنید:
- 2 قاشق چایخوری شکر قهوهای
- نصف قاشق چایخوری عسل
- 1 قاشق چایخوری روغن زیتون
- یک چهارم قاشق چایخوری عصاره وانیل
این مواد را با هم ترکیب کنید. سپس، این مخلوط را بر روی لب های خود بزنید و به آرامی ماساژ دهید. در نهایت با یک حوله گرم آن را بردارید. این درمان را بیشتر از دو بار در هفته تکرار نکنید.
3. خیار
خیار به دلیل داشتن آب زیاد میتواند به آبرسانی پوست و کاهش پف کمک کند. یک خیار را برش دهید و چند تکه آن را به مدت 10 دقیقه روی لب های خود نگه دارید. سپس آن ها را بردارید.
4. آلوئه ورا
آلوئه ورا به دلیل خواص آبرسانی و مرطوب کنندگی خود شناخته شده است. اگر لب ها یتان خشک میشود، روزی چند بار آلوئه ورا را بر روی لب های خود بزنید. شما می توانید ژل آن را خریداری کنید و یا برشی از گیاه آلوئه ورا را برش داده و ژل درون آن را بر روی لب های خود بزنید.