همه چیز درباره ارتباط سروتونین و افسردگی و معرفی منابع طبیعی سروتونین
اطلاعات کاملی درباره ارتباط سروتونین و افسردگی در این نوشته تقدیم حضورتان می کنیم که امیدواریم برای شما مفید باشد. به طور کلی سروتونین و افسردگی ارتباط نزدیکی با هم دارند و اولین نشانه افسردگی کاهش سطح هورمون سروتونین خون می باشد. کاهش سروتونین در بدن باعث کم شدن حس خوشحالی در انسان می شود که اگر بیش از اندازه باشد به شکل افسردگی خودش را نشان می دهد. در ادامه دلیل ارتباط سروتونین و افسردگی را با جزئیات بیشتری توضیح می دهیم و همچنین منابع سروتونین، تأثیر سروتونین در عملکرد بدن، علائم کمبود سروتونین در بدن و … را به شما معرفی می کنیم. خواندن این پست ارزشمند را از دست ندهید.
هورمون سروتونین چه ارتباطی با افسردگی دارد؟
سروتونین چیست؟
سروتونین (Serotonin) یا هیدروکسی تریپتامین یک انتقال دهنده عصبی است که از مشتقات تریپتوفان میباشد. در پاسخ به سوال هورمون سروتونین چیست می توانیم بگوییم که سروتونین همان چیزی است که باعث حس خوب در انسان می شود. البته این به این معنی نیست که هر وقت احساس شادی نکردید میزان سروتونین شما پایین است. این موضوع می تواند دلایل گسترده ای داشته باشد. اما پایین بودن میزان سروتونین یکی از دلایل کم شدن حس خوشی و احساس غم و افسردگی است.
ماده اصلی در ساخت سروتونین در بدن یک اسیدآمینه با نام تریپتوفان است. فنفلورامین، دکسفنفلورامین، فلوکستین از اگونیست های سروتونین هستند.
سروتونین در عملکرد بدن چه تأثیری دارد؟
ارتباط سروتونین و افسردگی اثبات شده است و وجود سروتونین در بدن علاوه بر احساس شادی و جلوگیری از احساسات منفی مانند خشم و اضطراب و همچنین احساس سیری و پرهیز شخص از غذاهای چرب می شود. بنابراین سروتونین یک ماده مؤثر در درمان چاقی است. افزایش ترشح سروتونین موجب تهوع و اسهال میشود.
کمبود سروتونین باعث بروز افسردگی می شود.
تأثیر سروتونین در درمان افسردگی چیست؟ ارتباط سروتونین و افسردگی بسیار نزدیک است و در تحقیقات بسیاری ثابت شده که کمبود میزان سروتونین در بدن می تواند تأثیر سوئی بر خلق و خو داشته باشد و باعث بروز افسردگی، اضطراب، خشم، عصبانیت، پرخاشگری، و ترس شود. میزان سروتونین به طور طبیعی در مردان کمی بیشتر از زنان است و به همین دلیل است که مردان کمتر از زنان با مشکل افسردگی روبرو می شوند.
میزان سروتوین در بافت مغزی و نخاعی افراد مبتلا به افسردگی کمتر از سایرین است به همین دلیل دانشمندان کاهش سروتونین را یکی از عوامل ابتلا به افسردگی دانسته اند. بنابراین در بسیاری از داروهای ضدافسردگی مانند تیانپتین از سروتونین استفاده می شود.
صحبت های یک دکتر روان شناس در رابطه با ارتباط سروتونین و افسردگی را در زیر می خوانید:
” کاهش سروتونین و دوپامین باعث بروز افسردگی میشود. هورمونهای سروتونین و دوپامین انتقال دهنده عصبی هستند که بروز عوارضی چون افسردگی ازجمله اثرات نامطلوب ترشح ناکافی این ماده در مغز محسوب میشود. کاهش این دو هورمون در بدن باعث بروز عوارض دیگری چون اضطراب، هراس، اختلالات رفتاری نیز خواهد شد. فزایش هورمون سروتونین و دوپامین باعث بهبودی خلق و خو میشود و استرس و اضطراب را کاهش میدهد. سروتونین و دوپامین در تعدیل رفتار نقش بسیار مهمی دارند و نوعی آرامبخش طبیعی برای بدن هستند. پرهیز از مواد غذایی و عادتی که باعث کاهش سروتونین و دوپامین میشوند به سلامت بدن و جلوگیری از افسردگی کمک میکند.”
علائم کمبود سروتونین در بدن کدامند؟
علائم کمبود سروتونین در زنان شامل اضطراب و افت خلق و خو است. علائم کمبود سروتونین در مردان را می توان با افزایش تمایل به اعتیاد به مشروبات الکلی، بیش فعالی و بی انگیزگی تشخیص داد. علائم کمبود سروتونین در بدن به طور کلی شامل موارد زیر است:
- احساس غم و افسردگی
- نگرانی بیش از اندازه
- اضطراب و دلواپسی
- وسواس فکری
- مشکلات گوارشی روده
- زودرنجی
- زود خسته شدن
- پایین بودن سطح انرژی
- کاهش میل جنسی
- اختلال در خواب (بی خواتبی یا خواب زیاد)
- حساسیت به صداهای معمول اطراف
- تغییر نگهانی خلق و خو
نکته: سروتونین یکی از مواد مهم برای ساعت بیولوژیکی بدن است به همین دلیل کمبود آن باعث اختلال در خواب و بیدار شدن می شود.
این علائم ممکن است ناشی از عوامل دیگری باشند اما کمبود میزان سروتونین یکی از دلایل ایجاد کننده آن ها است.
منابع طبیعی سروتونین را بشناسید
به طور کلی غذاهایی که باعث بهتر شدن حالت روحی می شوند میزان سروتونین را افزایش می دهند به طور مثال خوردن شیرینی و مواد قندی ایجاد حس شادی در بدن می کنند و از این طریق باعث افزایش سطح سروتونین در بدن می شوند. مواد غذایی که شامل تریپتوفان و سایر ویتامین ها و مواد معدنی هستند منایع طبیعی برای سروتونین هستند و خوردن آن ها باعث افزایش سطح سروتونین می شود. در ادامه منابع طبیعی دارای سروتونین را به شما معرفی می کنیم:
- کربوهیدرات و شیرینی
- نور آفتاب: ویتامین دی و سروتونین به شدت به هم وابسته هستند
- مواد چرب مانند انواع ماهی که غنی از امگا 3 هستند.
- زرده تخم مرغ سرشار از تریپتوفان است.
- شیر و لبنیات به دلیل دارا بودن اسید آمینه های ضروری
- آجیل
- شکلات
- گوشت قرمز
- موز سرشار از تریپتوفان است
- پنیر
- آناناس
- تخمه آفتابگردان
به طور کلی مواد غذایی که دارای تریپتوفان باشند سطح سروتونین خون را افزایش می دهند زیرا تریپتوفان، اسید آمینه ای است که در ساخت سروتونین نقش مهم و اساسی دارد. برای افزایش سرعت تبدیل تریپتوفان به سروتونین مصرف مقدار کافی ویتامین B6 می تواند مؤثر باشد. همچین ورزش، مدیتیشن، مثبت اندیشی، خوردن غذاهای حاوی منیزیم
چه موادی باعث کاهش سروتونین می شوند؟
- مصرف بیش از حد کافئین
- الکل
- نیکوتین
- بی تحرکی
سروتونین هورمون سرخوشی و شادی است که به آن هورمون ضد افسردگی نیز می گویند. کاهش میزان سروتونین یک دلیل اصلی برای افسردگی و اضطراب است. دلیل ارتباط سروتونین و افسردگی را شرح دادیم و اطلاعات مفید درباره آن ارائه کردیم. امیدواریم همیشه شاد باشید.