درمان یبوست بعد از ترک سیگار

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

سیگار کشیدن تاثیرات مخربی روی بدن می گذارد اما همه افراد سیگاری با حالات مشابهی پس از مصرف سیگار مواجه نمیشوند. نیکوتین سیگار قوی ترین ترکیب اعتیاد آور است و رهایی از آن سخت بوده و بازگشت مجدد به سیگار شیوع گسترده ای دارد. مشکلات روده ای مانند حالت تهوع و یبوست از مهم ترین علائم ترک سیگار هستند. این مشکلات معمولا چند هفته پس از ترک سیگار برطرف میشود، ناراحتی های گوارشی و یبوست نباید روی روند ترک سیگار اثر بگذارد. در این مقاله شما را با مشکلات بعد از ترک سیگار و راههای درمان این مشکلات و بهبود و درمان یبوست پس از ترک سیگار آشنا میکنیم. استفاده از داروهای گیاهی برای درمان یبوست پس از ترک سیگار نیز توصیه می شود.

مشکلات رایج پس از ترک سیگار

همان طور که گفتیم یکی از مشکلات بعد از ترک سیگار یبوست می باشد. قبل از اینکه درباره درمان یبوست بعد از ترک سیگار صحبت کنیم درباره مشکلات رایج بعد از ترک کردن سیگار خواهیم گفت.

افزایش وزن

خوردن غذای زیاد و میان وعده های متنوع در بین کسانی که سیگار را ترک کردند بسیار معمول است. افرادی که سیگار و دود را ترک می کنند، به طور متوسط ​​چندین کیلو پس از ترک سیگار، درگیر افزایش وزن میشوند.

اختلالات خواب

اختلالات خواب از  عوارض جانبی بسیار شایع ترک کردن نیکوتین و سیگار است و باعث بروز مشکلات و اختلالات خواب در فرد می شود. اختلال خواب به شدت با اختلال کنترل دوپامین مرتبط است، دوپامین هورمونی است که در آرامی و سرخوشی تاثیر دارد.

وقتی شما سیگار و نیکوتین را ترک می کنید، حرکت سریع چشم ها در مرحله رم خواب غیرطبیعی است و منجر به کمبود خواب، کم خوابی و خستگی در روز می شود.

سرفه های پشت سر هم

پس از ترک سیگار و در طول روند درمان ترک و مدتی پس از آن، سرفه های مکرر و پشت سر هم طبیعی است و خطری ندارد. بروز سرفه پس از ترک احتمالا نشان دهنده بهبود ریه ها و ارگان های تنفسی شما است. درباره مدت زمان ترمیم ریه بعد از ترک سیگار بیشتر بخوانید.

موی ریزی در داخل ریه ها وجود دارند که به خروج هوای آلوده کمک می کنند که به مژک تنفسی شناخته میشوند. دود سیگار و سموم منجر به غیر فعال شدن مژک می شود. پس از ترک سگار مژک ها به حالت قبلی خود باز گشته و سموم نیکوتین را از ریه بطریق سرفه بیرون میکند.

همچنین بخوانید: درمان خانگی سرفه چیست؟

ظاهر شدن علائم ترک سیگار مشابه آنفولانزا

در حین ترک سیگار با علایمی مشابه آنفولانزا روبه رو هستید. مانند: تب خفیف، ضعف، بیقراری و بیحالی، سینوزیت و سردرد بالای چشم، سرفه و درد های بدن. وقفه در سیگار کشیدن سیستم ایمنی بدن را مشابه زمانی که یک ویروس یا باکتری حمله می کند، تحریک کند. درمان های جایگزینی نیکوتین همراه با داروهای ضد درد، به کاهش این علائم کمک میکند.

تغییرات خلق و خوی و ترک سیگار

استرس و تغییرات در خلق و خوی از علائم شایع و زودرس ترک نیکوتین و سیگار است. این علایم بعلت اختلال در تنظیم غدد درون ریز و سیستم عصبی مرکزی است. این شرایط تغییرات شدیدی در خلق و خو ایجاد کرده و باعث تغییرات فیزیولوژیکی مانند افزایش فشار خون و ضربان قلب میشود. اختلال حافظه و تمرکز از مشکلات شایع ترک سیگار و نیکوتین است که البته گذرا و موقتی است.

محرومیت از خواب، اضطراب یا افسردگی، اگر شدید باشد ممکن است به درمان پزشکی و روانشناختی نیاز داشته باشند.

از دیگر مشکلات رایج که افراد سیگاری هنگام ترک با آن روبه رو هستند، موارد زیر است:

ترش کردن

اگر قبل از ترک سیگار مشکلات معده و ترش کردن داشتید، در زمان ترک این مشکل بیشتر میشود. اگر قبلا این مشکل را نداشتید، پس از ترک نیکوتین، تقریبا ۳هفته تا۳ماه درگیرش خواهید شد.

نفخ

این حالت را چند هفته با خود به همراه دارید. از مصرف موادغذایی نفاخ مانند حبوبات، کلم جلوگیری کنید.

اسهال

این مشکل چند روز شما را درگیر میکند زیرا بدن به تغییرات گوارشی جدید عادت نداشته است.

یبوست بعد از ترک سیگار

علاوه بر ریه و مغز، در اثر ترک سیگار و نیکوتین، دستگاه گوارش می تواند به شدت تحت تاثیر قرار گرفته و موجب تغییر حرکت و انقباض روده ها شده و حرکات روده ای کاهش یافته و سرعت هضم غذا کم شود.از هر ۶ نفر، یک نفر به یبوست پس از ترک مبتلا می شود. جای نگرانی نیست چون یک یا دو هفته پس از ترک نیکوتین، یبوست کم کم بهتر شده و حرکات روده ای به حالت معمول خود باز می گردد.یبوست پس از ترک بعلت افزایش اشتها و خوردن غذای زیاد است. اما چون دستگاه گوارش بعلت نیکوتین آسیب دیده، سرعت کافی برای هضم و جذب غذا را ندارد. مصرف فراوان مایعات و آب و مصرف زیاد فیبرها در رژیم غذایی، برای بهبود حرکات روده ها و کاهش یبوست کمک کننده است. مشکل یبوست بعد ترک سیگار چند هفته یا چند ماه بعد از ترک سیگار ادامه دارد.

حالت تهوع

شبیه به آنفولانزاست یک هفته ادامه دارد. در جهت رفع آن نوشیدنی های مناسب بسیار مناسب است.

در این نوشته منحصرا درباره درمان یبوست بعد از ترک سیگار صحبت می کنیم.

رژیم غذایی مناسب برای جلوگیری از یبوست پس از ترک سیگار

ترک سیگار، استرس و اضطراب را در فرد بالا میبرد. استرس  بر روی دستگاه گوارش و هضم غذا تاثیر میگذارد.

برای جلوگیری از یبوست پس از ترک سیگار:

  • از رژیم غذایی غنی از  سبزیجات سبز، میوه ها و پروتئین خام استفاده کنید.
  • آب زیادی بنوشید و سعی کرده نوشیدنی های سالم کم کالری مصرف کنید.
  • برای یک ساعت ورزش و تحرک بدنی داشته باشید. علاوه بر بهبود یبوست پس از ترک سیگار کمک کننده است که بدن بسمت مصرف نیکوتین و سیگار نرود.
  • با گرفتن مشاوره درست از پزشک و انجام دستورات تجویزی شما توانسته با رعایت رژیم غذایی و تحرک و ورزش از بروز یبوست جلوگیری کرده و شما روزهای خوبی در پیش رو دارید، صبور باشید و به روند ترک خود ادامه دهید.

باور های اشتباه درباره نیکوتین

برخی باورهای غلط در رابطه با ترک سیگار وجود دارد که باعث می شود افراد از ترک سیگار خودداری کنند.

نیکوتین از چاقی جلوگیری می کند

نیکوتین در کاهش انسولین اثر موقتی دارد و باعث کاهش اشتها می‌شود. در موقع ترک سیگار، دست آزاد است و سیگاری دست شما نیست پس امکان ریزه خواری و چاقی هست و ارتباطی به نیکوتین در لاغری ندارد.

نیکوتین باعث افزایش کارکرد بدن می‌گردد

نیکوتین باعث تحریک موقت در سیستم عصبی بدن شده است و با کمبود نیکوتین فرد درگیر گیجی می‌شود و با مصرف دوباره نیکوتین کارکرد بدن به شکل اولیه میشود.

مراقبت های بعد از ترک سیگار

سیگار کشیدن، به علت اعتیاد به نیکوتین در جامعه شناخته شده است. از علایم ترک سیگار،گرایش و تمایل به نیکوتین و مصرف دوباره نیکوتین است.

زمانیکه بدن ناگهانی از نیکوتین دور می شود، مغز هورمون دوپامین که عامل احساس خوش و آرامی است را ترشح نکرده است. گرایش به نیکوتین پنج تا ۱۰ دقیقه پشت سر هم طول میکشد. این وضعیت بسیار نگران کننده است، اما صبر داشته باشید چون شما در حال ترک هستید. با جویدن آدامس نیکوتین دار و پیاده روی طولانی مدت سر خود را گرم کنید تا نیازی به نیکوتین حس نکنید.

کنترل استرس

عوامل استرس زا در زندگی، محرکی برای بازگشت به عادت قدیمی مثل سیگار کشیدن است. اگر تمایل دارید دیگر طرف سیگار نروید، باید به استرس تان توجه کرده و به دنبال راه برای آرام ماندن در زمان فشار باشید.

ورزش و تحرک بدنی

ورزش اساس زندگی سالم برای افراد سیگاری است. هر روز 30 دقیقه ورزش کنید و به یاد داشته باشید که ورزش پیچیده و سخت لزومی ندارد.

فعالیت هوازی به مدت حداقل 10 دقیقه بر سیستم قلبی عروقی افراد تاثیر زیادی دار. پیاده روی  خطر بیماری های قلبی و عروقی را کاهش داده است. ورزش برای مدیریت استرس راه مناسبی است.

مصرف مقدار زیادی میوه و سبزیجات

تغذیه خوب بخش مهمی از زندگی سالم است. مواد غنی از آنتی اکسیدان ها، التهاب سلولی را کاهش می دهند و به ترمیم بافت های آسیب دیده ناشی از مصرف سیگار کمک میکند. غذا های سرشار از آنتی اکسیدان شامل: میوه هایی چون بلوبری، انگور قرمز و بنفش و توت های قرمز، سبزیجات تیره و همچنین آجیل، چای و غلات در بهبود کیفیت افراد پس از ترک سیگار تاثیرگذار است.

یوگا و مدیتیشن

کاهش استرس برای سلامتی حیاتی است. روزانه 5 تا 10 دقیقه مدیتیشن و یوگا نتیجه بسیار مثبتی دارد.

انجام آزمایشات منظم

غربال گری سالانه برای مراقبت از شما پس از ترک سیگار مهم است. اگر سیگار کشیدن را ترک کردید باید سالانه طبق نظر پزشک، آزمایشات منظم خون و ادرار یا حتی سی تی اسکن دهید.

خواب کافی

سیگار کشیدن با اختلالات خواب و بیماری های قلبی، چاقی و دیابت همراه است. پس از ترک سیگار، عادت های خوب خواب راحت را تمرین کرده و زود به رخت خواب بروید تا هفت تا هشت ساعت در روز بخوابید.

مصرف زیاد ویتامین ب

پس از ترک سیگار ، غذاهای دریایی مثل میگو، ماهی و لبنیات کم چرب مصرف کنید زیرا برای سیستم عصبی شما لازم است.

مصرف زیاد ویتامین سی

در بدن فرد سیگاری، مواد سمی انباشته شده است. این افراد بهتر است مواد غذایی حاوی ویتامین سی مانند بروکلی، فلفل دلمه قرمز، گوجه فرنگی، پرتقال و مرکبات را مصرف کنند.

مصرف زیاد ویتامین ای

بعد از ترک سیگار برای اینکه بتوانید ابتلا به سرطان ها را کاهش دهید و پوست مناسبی داشته باشید ، از مواد غذایی حاوی از ویتامین ای مثل تخمه ی آفتاب گردان، بادام  و اسفناج مصرف نمایید.

نوشیدن مایعات فراوان

برای دفع بهتر و بیشتر سموم نیکونین و سیگار آب بیشتری بنوشید. نوشیدن آب از چاقی بعد از ترک سیگار جلوگیری کرده زیرا معده پر شده و کمتر غذا میل میکنید.

مصرف هم‌زمان داروهای جایگزینی نیکوتین با سیگار

  • مصرف همزمان داروی باعث آسانی روند ترک در افراد متقاضی ترک سیگار می‌‌شود.
  • هنگام درمان ، باید مصرف کلیه دودها و دخانیات قطع شود و سپس اقدام به داروی جایگزین کنید.
  • با لبنیات میل کنید تا از عوارض گوارشی نیکوتین خوراکی، جلوگیری شود.
  • مواد غذایی به دلیل ایجاد محیط بازی و یا اسیدی، باعث آسیب و تداخل در جذب و دفع نیکوتین میشوند.

مراقبت در روزهای اول پس از ترک سیگار

اگر به تازگی سیگار را ترک کردید، توصیه های زیر لازم و ضروری است:

  • دوری از افراد منفی گرا

از افرادی که موج منفی می دهند، دوری کنید. دوستان و خانواده باید مشوق باشند و روحیه دهند.

  • رعایت بهداشت دندان ها

ترک کردن سیگار باعث شده دهان بوی بد ندهد، مرتب مسواک زده و بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید تا دهانتان خوشبو شود.

  • به تفریح بروید

برای جلوگیری از وسوسه شدن به مکان هایی عمومی مانند سینما، کتابخانه رفته که نمی توان در آنجا سیگار کشید.

  • آب سرد بنوشید

روزهای ابتدایی ترک سیگار، آب سرد را با نی بنوشید. این کار باعث آزاد شدن هورمون دوپامین و حس خوب و دور شدن افکار منفی می شود.

  • دوری از مصرف الکل

نوشیدن الکل باعث وسوسه به سیگار کشیدن می شود.

  • با دوستانتان به گردش بروید

برنامه ای برای تفریح با دوستانتان بنویسید. البته دوستانتان باید افراد سالمی باشند.

  • همیشه خوراکی هایی به همراه داشته باشید

زمانی که احساس کردید میل شدیدی به سیگار دارید. آدامس، آبنبات سفت و یا میان وعده سالم میل کنید.

  • فعال بدنی داشته باشید

زیرا فعالیت بدنی باعث شده  روحیه شما تقویت و استرس کم شود.

  • مصرف کافئین را محدود کنید

نوشیدن کافئین و قهوه و چای در برخی افراد حالات عصبی  ایجاد می کند. این نوشیدنی ها شما را وسوسه می کند تا سیگار روشن کنید.

  • دوری از افکار منفی

پس از ترک سیگار  افراد دچار استرس و افسردگی می شوند. این احساسات تمایل را  به سیگار کشیدن بیشتر کرده پس باید فکر خودتان از این افکار منفی منحرف کنید.

افرادی که سیگار و نیکوتین را ترک میکنند بهتر است تحت نظر پزشک باشند تا بروز علائم پس از ترک سیگار کاهش یابد و برای جلوگیری از یبوست و سایر عوارض شایع مصرف موادغذایی سالم و سرشار از فیبر را فراموش نکنند.

نظرات