عوامل مؤثر بر قیمت دلار در ایران چیست؟ آیا پیش بینی قیمت دلار در ایران امکان پذیر است؟
در این نوشته به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت که عوامل مؤثر بر قیمت دلار در ایران چیست و آیا پیش بینی قیمت دلار در ایران امکان پذیر است؟برای پیش بینی قیمت دلار در ایران ابتدا باید ببینیم چرا نرخ دلار و ارز دچار نوسان می شود و چه عواملی بر افزایش یا کاهش قیمت دلار تأثیر گذار هستند؟ چرا قیمت دلار و ارز در ایران ثبات ندارد و قیمت دلار مدام در حال تغییر است؟ چه عواملی باعث نوسان قیمت دلار می شود و علت تغییر زیاد قیمت دلار چیست؟ در ادامه عوامل تأثیر گذار بر افزایش یا کاهش قیمت دلار را برمی شماریم:
ملزومات پیش بینی قیمت دلار در ایران
برای پیش بینی قیمت دلار در ایران لازم است بدانیم چه چیزهایی باعث افزایش قیمت دلار در ایران می شود. چند عامل مهم که باعث افزایش قیمت دلار در ایران می شود را بررسی می کنیم تا با اطلاع از آن ها بتوانید قیمت دلار در ایران را تخمین بزنید.
افزایش عرضه و تقاضا باعث تغییر قیمت دلار می شود
هرچقدر در بازار تقاضای بیشتری برای دلار موجود باشد درصد افزایش قیمت دلار بیشتر خواهد بود. هرچه تقاضا برای خرید دلار در بازار بیشتر باشد قیمت دلار نیز بیشتر می شود. گاهی در شرایط اقتصادی با حالتی مواجه می شویم که مردم برای خرید دلار به بازار هجوم می آورند که همین امر به شدت بر افزایش قیمت دلار در ایران اثر می گذارد و شاید مهم ترین عامل افزایش قیمت دلار در ایران همین موضوع باشد: افزایش تقاضا
بنابراین برای پیش بینی قیمت دلار در ایران می توانید میزان خرید دلار توسط مردم (میزان تقاضا) را بررسی کنید یک راه ساده این است که در اطرافیان خود جستجو کنید و ببینید آیا تمایل به خرید دلار در آن ها افزایش یافته یا کاهش.
عوامل مؤثر بر میزان عرضه و تقاضای دلار درایران
1. افزایش صادرات باعث افزایش عرضه و تقاضا و در نتیجه افزایش قیمت دلار می شود
هرچه میزان صادرات یک کشور نسبت به واردات آن بیشتر باشد، تقاضای ارز آن کشور نیز افزایش می یابد و ارزش دلار در آن کشور پایین می آید. بنابراین یکی از عوامل مؤثر بر قیمت دلار حجم صادرات کشور است و برای پیش بینی قیمت دلار در ایران می توانید میزان صادرات و واردات کشور را بررسی کنید.
2. نرخ سود بانکی یا سود بهره
میزان سود بهره بر افزایش قیمت دلار تأثیر می گذارد. هرچقدر میزان سود بانکی بیشتر باشد قیمت دلار بالاتر خواهد رفت. بنابراین برای پیش بینی قیمت دلار در ایران می توانید سیاست های دولت برای افزایش یا کاهش سود بانگی را در نظر بگیرید. در شرایط کنونی کشور سیاست های مالی بیشتر به سمت کاهش سود بانکی است.
3. میزان ثبات سیاسی کشور
هرچقدر کشور از ثبات سیاسی بیشتری برخوردار باشد امکان جذب سرمایه خارجی در آن بیشتر خواهد بود که باعث ورود ارز به داخل کشور می شود و قیمت ارز کاهش پیدا خواهد کرد.
4. وضعیت اقتصادی کشور
بهبود وضعیت اقتصادی کشور یکی از عوامل مؤثر بر افزایش یا کاهش قیمت دلار می باشد. هر چه وضعیت اقتصادی کشور بهتر شود، جذب سرمایه خارجی به کشور بیشتر و در نتیجه قیمت ارز در ایران کاهش پیدا خواهد کرد. وضعیت اقتصادی کشور ناشی از عواملی مانند جذب سرمایه خارجی، میزان مبادلات تجاری با کشورهای دیگر، حجم بدهی های دولت و … است که باعث جذب سرمایه خارجی می شود.
5. حجم بدهی های دولت
این نیز مربوط میشود به وضعیت اقتصادی یک کشور. هر چه بدهی کمتر، وضعیت اقتصادی بهتر، و جذب سرمایهی خارجی بهتر خواهد بود و این به افزایش ارزش ارز آن کشور و کاهش ارزش دلار کمک میکند. گاهی اوقات افزایش قیمت دلار یکی از اقدامات دولت برای جبران کسری بودجه و جبران بدهی های دولت است.
6. خارج شدن سرمایه از کشور
گاهی وضعیت اقتصادی یک کشور به نحوی است که سرمایه گذاران تمایلی به سرمایه گذاری در داخل از کشور ندارند و پول های خود را در خارج از کشور سرمایه گذاری می کنند. فرار سرمایه به خارج باعث افزایش تقاضای ارز شده و قیمت آن بالا خواهد رفت. بنابراین یکی از عوامل مؤثر بر قیمت دلار که تأثیر مهمی نیز دارد خروج سرمایه از کشور است.
7. نرخ رشد پول
هرچقدر رشد ارزش پول در کشور بیشتر باشد پول ملی از ارزش بیشتری برخوردار می شود که همین امر باعث کاهش قیمت دلار خواهد شد.
8. افزایش تعرفه
چنانچه میزان تعرفه ای که بر واردات تعلق می گیرد افزایش پیدا کند میزان واردات کم شده و تقاضای ارز و دلار کاهش پیدا می کند. با کاهش تقاضای ارز، نرخ ارز نیز کاهش پیدا می کند.
9. تورم
اگر تورم در کشور بالا باشد به این معنی است که در آینده نزدیک شاهد ورود کالاهای خارجی برای ثابت کردن بازار خواهیم بود که به معنی افزایش واردات و کاهش صادرات می باشد که همین امر باعث می شود قیمت دلار افزایش پیدا کند.
10. پیشرفت کشور از لحاظ تکنولوژی
هرچه تکنولوژی یک کشور پیشرفته تر باشد به احتمال زیاد صادرات در آن کشور افزایش پیدا خواهد کرد که همین موضوع باعث افزایش عرضه برای دلار شده و قیمت ان را کاهش می دهد.
11. قیمت نفت
قیمت نفت و همچنین میزان تولید نفت یکی از عواملی است که تأثیر چشمگیری بر افزایش و یا کاهش قیمت دلار خواهد داشت.
12. قیمت سهام
کاهش قیمت سهام در بازار بورس و هجوم برخی از سرمایهداران برای عرضه سهام و پیشگیری از ضرر بیشتر، به معنای انتقال بخشی از نقدینگی فعال به بازار ارز و سایر بازارهاست و این امر نیز باعث افزایش قیمت دلار می شود.
13. رشد جمعیت
شاید به این موضوع فکر نکرده باشید اما یکی از عوامل تأثیر گذار بر قیمت دلار افزایش یا کاهش جمعیت است که به طور مستقیم بر میزان عرضه و تقاضا تأثیر می گذارد. هرچه جمعیت افزایش پیدا کند تقاضا نیز بالا می رود که بیشتر شدن حجم واردات را در پی خواهد داشت. با افزایش واردات تقاضای ارز بیشتر می شود و قیمت ارز بالا می رود.
14. شایعات
تأثیر شایعات بر قیمت دلار به خصوص در یاران را نباید نادیده گرفت. اگر جوی که در جامعه حاکم است به سمتی باشد که مردم انتظار افزایش قیمت دلار را داشته باشند این امر باعث فرار سرمایه شده و در نتیجه باعث افزایش قیمت دلار خواهد شد.
به طور کلی هر چیزی که باعث شود وضعیت اقتصادی و سیاسی یک کشور بهبود پیدا کند (به عنوان مثال افزایش حجم صادرات که باعث می شود ورود ارز خارجی به کشور افزایش پیدا کند و خروج سرمایه به خارج از کشور کم شود) بر کاهش تقاضای دلار در بازار اثر می گذارد و نتیجه ی مستقیم کاهش تقاضای دلار کاهش قیمت آن است. بنابراین برای پیش بینی قیمت دلار در ایران باید عوامل مؤثر بر افزایش یا کاهش قیمت دلار که 14 مورد از آن ها را نام بردیم را مورد بررسی قرار دهیم.