15 روش برای پیشگیری از جوش زدن صورت
همه هرزگاهی جوش می زنند. فاکتورهای بسیار زیادی منجر به جوش صورت می شوند از جمله هورمون ها، استرس، ژنتیک و رژیم غذایی. برخی از داروها نیز پوست را تحریک میکنند. در بهترین حالت هم، جوش آزاردهنده است. در بدنترین حالت، منجر به خراش عمیق، اضطراب جدی یا حتی افسردگی هم می شود. جلوگیری ممکن است بهتر باشد اما صد درصد نیست.
هر کسی که جوش صورت زده باشد، می داند که التیام پوست بعد از آن می تواند دشوار باشد. اما در حالی که سعی می کنید جوش صورت خود را از بین ببرید، می توانید از زدن جوش های جدید نیز جلوگیری کنید.
برای پیشگیری از جوش صورت چه کنیم
جوش ها می توانند در قسمت های مختلف پوست ظاهر شوند اما اغلب بر روی صورت زده می شوند. در حالی که میکروبیوم پوست پیچیده است، دانشمندان باکتری به نام propionibacterium acnes را شناسایی کردهاند که منجر به ایجاد جوش می شود. این باکتری هنگام تبدیل سبوم (چربی طبیعی روی پوست) به اسیدهای چرب منجر به التهاب پوستی می شود.
در حالی که یک روش صد درصد موثر برای از بین بردن جوش صورت وجود ندارد اما می توانید به کمک این 14 روش، پوست صورت خود را تا حد امکان سالم نگه دارید. در ادامه، 14 روش کاربردی به منظور جلوگیری از جوش صورت و داشتن صورتی شفاف و زیبا آورده شده است.
همچنین در مینویسم می توانید با چند ماسک برای جوش های صورت بعد از اصلاح آشنا شوید.
چرا جوش میزنیم؟ علت جوش زدن چیست؟
قبل از معرفی روش های جلوگیری از جوش صورت، چند تا از رایج ترین دلایل ایجاد جوش روی صورت را با هم مرور می کنیم:
جوش صورت ممکن است به خاطر هورمون ها (جوش هورمونی) به وجود آید که تولید سبوم (چربی طبیعی چوست) را تحریک می کند. ژنتیک، رژیم غذایی، استفاده بیش از اندازه از محصولات پوستی و فاکتورهای محیطی (مانند آلودگی) می توانند حساسیت پوستی از جمله جوش و انواع آکنه را به وجود آورند.
دلایل رایج ایجاد جوش شامل موارد زیر می باشند:
- تمیز کردن خشن پوست
- بلوغ، بارداری و چرخهی قاعدگی
- فشار دادن جوشهای صورت
- فشار ناشی از کلاه و کلاه ایمنی
- رطوبت بالا
- لوازم آرایشی از جمله محصولات مبتنی بر چربی
- برخی از داروها
تفاوت بین جوش و آکنه چیست؟
اگرچه واژه آکنه و جوش اغلب به جای یکدیگر استفاده می شوند اما آکنه در واقع یک بیماری پوستی است که جوش صورت نشانهای از آن می باشد و بر فولیکول ها و غدد مویی پوست تاثیر می گذارد. علائم مختلف آکنه می توانند جوش های صورت را به وجود آورند. این علائم عبارتند از:
- جوش های سرسیاه (منافذ پوستی که باز هستند). مقاله درمان جوش سرسیاه را بخوانید.
- جوش های سرسفید (منافذ پوستی که بسته هستند)
- جوش نوک تیز (کوچک، برآمدگیهای صورتی یا قرمز)
- برآمدگی های بزرگ، دردناک و عمیق زیر سطح پوست
- کیست های دردناک، پر از چرک زیر سطح پوست
راه های جلوگیری از جوش زدن صورت
برای پیشگیری از جوش زدن صورت، روش های زیر را امتحان کنید:
صورت خود را خوب بشویید
برای جلوگیری از جوش صورت، این نکته حایز اهمیت است که چربی اضافی، گرد و غبار و عرق روزانه را از صورت خود پاک کنید. با این وجود، شستن بیش از اندازهی صورت نیز می تواند منجر به بدتر شدن آکنه شود.
دکتر آنار میکایلاو، متخصص پوست میگوید: زمانی که چربی طبیعی پوست را با شستشوی بیش از اندازه از بین می برید، پوست برای تنظیم پوست، چربی بیشتری تولید میکند. در نتیجه، شستن بیش از اندازهی صورت در واقع میتواند آکنه را بدتر کند. علاوه بر این، پاک کننده های صورت نیز منجر به خشکی بیش از اندازهی پوست میشوند.
او همچنین پیشنهاد میکند که به جای شستن صورت یا استفاده از پاک کننده های نامناسب از پاک کننده های بدون سولفات و نرم برای دو مرتبه در روز استفاده شود. به منظور شستن صورت خود:
- صورت خود را با آب ولرم، نه داغ خیس کنید.
- به آرامی از یک نوع صابون مناسب پوست استفاده کنید و آن را با استفاده از انگشتانتان به حالت چرخشی به پوست بزنید.
- صورت خود را به طور کامل بشویید و آن را خشک کنید.
نوع پوست خود را بشناسید
دانستن نوع پوست عموماً مفید است زیرا میتوانید محصولات مناسب نوع پوست خود را انتخاب کنید. شما میتوانید از پارامترهای زیر به منظور شناسایی نوع پوست خود استفاده کنید (از سوی دیگر، میتوانید از یک متخصص پوست نیز در اینباره مشورت بگیرید).
- خشک: پوست معمولاً پوسته پوسته میشود.
- چرب: پوستتان در انتهای روز برق میزند.
- ترکیبی: قسمتهایی از پوست خشک و قسمتهای دیگر چرب هستند (قسمتهای چرب پوست صورت اغلب در منطقهی پیشانی، بینی و چانه هستند).
- حساس: پوستتان به راحتی تحریک می شود و مستعد قرمز شدن است.
در مجموع، نوع پوست چرب بیشتر مستعد آکنه و جوش صورت می باشد اما هر کسی ممکن است جوش بزند. کسب اطلاعات در مورد نوع پوست می تواند به شما در انتخاب نحوه صحیح تمیز کردن پوست کمک کند.
به عنوان مثال، اگر پوست حساسی دارید، استفاده بیش از اندازه از مواد فعالی که آکنه را هدف قرار می دهند، مانند مواد شستشوی اسید سالیسیلات، ممکن است منجر به آکنه بیشتر شود و به پوست آسیب وارد کند. در صورتی که پوست چربی دارید، استفاده از مرطوب کننده های مناسب پوست خشک می تواند منجر به بسته شدن منفذ پوست شود.
از یک مرطوب کننده استفاده کنید
مرطوب کننده ها به هیدراته ماندن پوست کمک می کنند. حتی اگر جوش صورت دارید، مرطوب کننده مهم است زیرا وقتی پوست خیلی خشک میشود، چربی (سبوم) تولید می کند و چربی بیش از اندازه پوست، منجر به جوش صورت می شود.
با این وجود، بسیاری از مرطوبکننده ها حاوی چربی و موادی هستند که پوست را تحریک می کنند و منجر به جوش می شوند. پیش از خرید مرطوب کننده، حتماً مواد سازنده آن را بررسی کنید. زمانی که صحبت از انتخاب محصولات مناسب پوست های حساس و مستعد جوش میرسد، هر چه مواد اولیه کمتر باشند، بهتر است.
از داروهای بدون نسخه برای جلوگیری از جوش صورت استفاده کنید
داروهای بدون نسخه ی درمان آکنه می توانند به از بین بردن جوش صورت و حتی جلوگیری از به وجود آمدن آن ها کمک کنند. استفاده بیش از اندازه از این داروهای بدون نسخه گاهی اوقات منجر به قرمزی، تحریک و خشکی پوست می شود. بنابراین، مهم است که دستورالعمل سازنده را به طور کامل دنبال کنید.
این چیزی است که باید در مورد برخی از مهم ترین داروهای بدون نسخه برای درمان آکنه بدانید:
- بنزوئیل پراکسید: بنزوئیل پراکسید بر روی آکنه التهابی – مانند کیست یا برآمدگیهای قرمز بسیار خوب عمل میکند زیرا باکتریهای منجر به تولید آکنه را از بین میبرد.
- سالیسیلیک اسید: این ماده برای جوشهای سرسیاه و سرسفید مفید است زیرا منافذ پوست را باز میکند و التهاب را کاهش میدهد.
- سولفور: سولفور یک مادهی طبیعی است که اغلب ملایمتر از دو مادهی مذکور میباشد. آن میتواند سلولهای مردهی پوست را از بین ببرد و منافذ پوست را برای جذب سبوم اضافی باز کند.
اگر مطمئن نیستید که باید از کدامیک از داروهای مذکور برای پوست خود استفاده کنید، بهتر است که به یک متخصص پوست مراجعه کنید و از او مشورت بگیرید.
به اندازه کافی آب بخورید
اگر بدنتان دچار کم آبی شود، بدن به غدد چربی پوست دستور تولید چربی بیشتر را می دهد. کم آبی همچنین پوست را کدر می کند و منجر به التهاب یا قرمزی آن نیز می شود. برای این که بدن آب کافی دریافت کند، حداقل 8 لیوان آب در روز بخورید. بعد از ورزش ، دوران بارداری یا شیردهی، وقت گذراندن زیر نور آفتاب یا محیط های مرطوب بیشتر آب بخورید.
برای جلوگیری از جوش صورت، کمتر آرایش کنید
استفاده از لوازم آرایشی برای پوشاندن جوش ها بسیار وسوسه انگیز است. با این وجود، این کار باعث بسته شدن منافذ پوست می شود. شاید کم کردن آرایش از برنامه روزانه برایتان دشوار باشد. اگر همچنان تصمیم به استفاده از لوازم آرایشی گرفتهاید، محصولات بدون چربی و بدون رایحه را انتخاب کنید تا پوستتان حساس تر نشود.
مطمئن شوید که آرایش خود را به آرامی پاک کنید؛ به خصوص قبل از خوابیدن. علاوه بر محدود کردن استفاده از محصولات آرایشی باید مراقب هر گونه موادی که بر روی نواحی نزدیک به صورت استفاده می کنید، نیز باشید. از جمله محصولات مراقبت از مو. اسپری مو، شامپو و غیره می توانند با پوست شما تماس پیدا کنند و منجر به جوش صورت شوند. به دنبال گزینه های بدون رایحه و بدون چربی برای این محصولات نیز باشید.
سعی کنید به صورت خود دست نزنید
این می تواند دشوار باشد اما دست زدن به پوست صورت منجر به انتقال باکتری به پوست می شود. سعی کنید تعداد دفعاتی که به پوست صورت خود دست می زنید را متوجه شوید و سپس، تا حد امکان این دفعات را کاهش دهید. سعی کنید دستان خود را به طور مکرر بشویید تا اگر به صورت خود می زنید، کاملاً تمیز باشند.
قرار گرفتن در معرض نور آفتاب را تا حد امکان محدود کنید
اشعه خورشید ممکن است جوش صورت را در کوتاه مدت خشک کند اما منجر به مشکلات جدی دیگری در بلند مدت می شود. قرار گرفتن بیش از اندازه زیر نور آفتاب منجر به بی آبی پوست صورت می شود که در طول زمان باعث تولید چربی بیشتر و انسداد منافذ پوست میگردد.
این نکته حائز اهمیت است که برای مراقبت از پوست خود حتماً کرم ضد آفتاب مناسب پوست خود بزنید. با این وجود، بسیاری از کرم های ضدآفتاب دارای چربی هستند. برای محافظت از پوست هم در برابر آفتاب و هم جوش صورت، ضدآفتاب های بدون چربی و بدون رایحه را انتخاب کنید.
جوش صورت را فشار ندهید!
در حالی که فشار دادن جوش های سرسفید روی نوک بینی بسیار وسوسه کننده است اما این کار را انجام ندهید. فشار دادن جوش ها ممکن است منجر به خونریزی، خراش عمیق یا حتی عفونت شود. آن همچنین التهاب و انسداد منافذ اطراف را نیز افزایش می دهد و مشکل جوش صورت را بدتر می کند.
روغن درخت چای را امتحان کنید
روغن ضروری درخت چای یک درمان طبیعی محبوب برای از بین بردن جوش صورت محسوب می شود. روغن درخت چای حاوی ترکیبی به نام ترپینن است که برخی از باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها را از بین می برد و همچنین گلبول های سفید خود را برای التیام بیشتر افزایش می دهد.
در استفاده از روغن درخت چای برای از بین بردن جوش صورت، چند قطره از آن را روی ناحیه ملتهب قرار دهید. شما همچنین می توانید چند قطره از این روغن را به مرطوب کننده روزانه خود نیز اضافه کنید.
پیش از استفاده از این روغن روی پوست، حتماً آن را بر روی قسمت کوچکی از پوست امتحان کنید تا مطمئن شوید که منجر به حساسیت نمی شود. چند قطره از آن را پشت گوش بزنید و چند ساعت منتظر بمانید. اگر ایجاد حساست کرد، روغن را با نسبت 1:1 با آب رقیق کنید و بعد بر روی صورت استفاده کنید.
از آنتی بیوتیک ها برای جلوگیری از جوش صورت استفاده کنید
اگر داروهای بدون نسخه تاثیری بر روی پوست صورتتان نداشتند، متخصص پوست ممکن است برای کاهش التهاب و باکتری به شما آنتی بیوتیک تجویز کند. آنتی بیوتیک ها هم به صورت موضعی و هم به صورت خوراکی در دسترس هستند و سطح باکتری های پوست را کاهش میدهد.
آنتی بیوتیک های موضعی از قبیل کلیدامایسین معمولاً برای موارد خفیفتر تجویز می شوند در حالی که آنتی بیوتیک های خوراکی از قبیل داکسی سایکلین برای موارد شدیدتر بکار میروند. متخصص پوست معمولاً ژل ینزوئیل پروکسید را به همراه داروی تجویزی پیشنهاد میدهد.
نکته مهمی که باید در نظر گرفته شود، این است که بدن در درازمدت به این آنتی بیوتیک ها عادت می کند و در نتیجه، اثربخشی آن ها کمتر می شود. به همین دلیل است که باید دستورالعمل های متخصص پوست خود را دنبال کنید تا به بهترین نتیجه ممکن دست یابید. علاوه بر این، در مورد داروهای دیگری که مصرف میکنید، نیز با پزشک خود صحبت کنید تا تداخل دارویی ایجاد نشود.
خاک رس سبز استفاده کنید
خاک رس سبز سرشار از مواد معدنی دراای خواص التیامی است. بر اساس پژوهش انجام گرفته در سال 2010، خاک رس سبز دارای خواص ضدباکتریایی است که به کاهش التهاب و جذب چربی بیش از اندازه پوست صورت کمک میکند.
خاک رس سبز به صورت پودر دردسترس است که باید با آب ترکیب شود و به صورت ماسک صورت مصرف گردد. شما همچنین می توانید عسل یا ماست را نیز به آن اضافه کنید تا یک ماسک طبیعی بسیار موثر به دست آورید.
از خوردن برخی از مواد غذایی برای جلوگیری از جوش صورت بپرهیزید
رژیم غذایی نیز می تواند فاکتور مهمی در ایجاد آکنه یا جوش صورت باشد. غذاهای فراوری شده، محصولات لبنی، الکل و شکر همگی منجر به جوش می شوند. کاهش مصرف این مواد غذایی ممکن است جوش و اکنه صورت را کاهش دهد.
در صورتی که این کار به جلوگیری از جوش کمک نکرد، رژیم غذایی حذفی را امتحان کنید. معمولاً پروتکل اصلی برای یک رژیم غذایی حذفی، حذف گلوتن، محصولات لبنی، تخم مرغ، سویا، فست فود و الکل برای 23 روز است. این مدت زمان می تواند طولانی به نظر رسد اما بعد از 23 روز دوباره به رژیم غذایی اصلی خود برمی گردید. به این ترتیب، متوجه می شوید که آیا این مواد غذایی منجر به تحریک پوست صورتتان می شوند یا نه.
پیش از شروع هر گونه رژیم غذایی جدید، با پزشک خود در این باره صحبت کنید تا مطمئن شوید که مواد مغذی کافی به بدنتان میرسد.
فعالیت هایی برای کاهش استرس انجام دهید
استرس منجر به جوش نمی شود اما آن را بدتر می کند. بر اساس آکادمی پوست امریکا، تحقیقات نشان دادهاند که وقتی استرس دارید، بدن هورمون های تحریککننده ی چربی تولید می کند.
برخی از گزینه ها برای کمک به کنترل استرس به شرح زیر می باشند:
- یوگا (درباره فواید یوگا بیشتر بخوانید)
- مدیتیشن
- رویدادنویسی
- ماساژ
- رایحه درمانی
- ورزش
سخن پایانی
در هر برنامه ای که برای جلوگیری از جوش صورت انتخاب می کنید، باید صبور و ثابت قدم باشید. داروهایی از قبیل بنزوئیا پرکسید ممکن است جوش صورت را یک شبه از بین ببرد اما روش های درمانی دیگر چندین هفته به طول می انجامند تا به نتیجهی دلخواه شما برسند.