چه چیزی باعث کبد چرب می شود؟
بیماری کبد چرب یک بیماری شایع است که به دلیل ذخیره چربی اضافی در کبد ایجاد می شود. اکثر افراد هیچ علامتی ندارند و مشکلات جدی برای آنها ایجاد نمی کند. اگرچه در برخی موارد می تواند منجر به آسیب کبدی شود. خبر خوب این است که شما اغلب می توانید با تغییر سبک زندگی از بیماری کبد چرب پیشگیری کنید یا حتی آن را معکوس کنید.
بیماری کبد چیست؟
بیماری کبد چرب (استئاتوز) یک بیماری شایع است که به دلیل تجمع بیش از حد چربی در کبد ایجاد می شود. یک کبد سالم حاوی مقدار کمی چربی است. زمانی که چربی به 5 تا 10 درصد وزن کبد شما برسد مشکل ساز می شود. در بیشتر موارد، بیماری کبد چرب هیچ مشکل جدی ایجاد نمی کند یا مانع از عملکرد طبیعی کبد شما نمی شود. اما برای 7 تا 30 درصد افراد مبتلا به این بیماری، بیماری کبد چرب با گذشت زمان بدتر می شود.
بیماری کبد در سه مرحله می تواند پیشرفت کند:
کبد شما ملتهب (متورم) می شود که به بافت آن آسیب می رساند. این مرحله استئاتوهپاتیت نامیده می شود. بافت اسکار در جایی تشکیل می شود که کبد شما آسیب دیده است. این فرآیند فیبروز نامیده می شود.
در این مرحله بافت اسکار گسترده جایگزین بافت سالم می شود که سیروز کبدی نام دارد. سیروز کبدی در نتیجه آسیب شدید به کبد است. بافت اسکار سخت که جایگزین بافت سالم کبد می شود، عملکرد کبد را کند می کند. در نهایت، می تواند عملکرد کبد را به طور کامل مسدود کند. سیروز می تواند منجر به نارسایی کبد و سرطان کبد شود.
چه عواملی که سبب چرب شدن کبد می شود؟
عوامل متعددی می تواند در چرب شدن کبد موثر باشد که شامل:
- چاقی و افزایش وزن
- ابتلا به دیابت نوع 2 و یا مقاوت به انسولین
- فشار خون بالا
- خوردن غذاهای حاوی قند و چربی زیاد
- مصرف برخی از داروها
- کلسترول خون بالا
- ابتلا به بیماری های قلبی
علائم بیماری کبد چرب
- درد شکم یا احساس پری در سمت راست بالای شکم
- حالت تهوع
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- پوست مایل به زرد و سفیدی چشم (یرقان)
- ورم شکم و پاها (ادم)
- خستگی شدید یا آشفتگی ذهنی
- ضعف