افراد مبتلا به فیبروز کبد (سیروز کبدی) چه غذاهایی نباید بخورند؟
کبد از ارکان اصلی بدن برای حفظ سلامت است که اختلال در عملکرد آن باعث مشکلات جدی در فعالیت سایر دستگاه های بدن می شود. پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و سالم می تواند تا حد زیادی به سلامتی کبد کمک کند.
فیبروز کبدی در اثر التهاب بافت های کبد بروز پیدا می کند و یک بیماری کبدی است که با عدم پیشگیری و تغذیه نامناسب درمان را با مشکل مواجه می کند و یکی از انواع کبد چرب به شکل حادتر است. اما سوالی که در مواجهه با این اختلال کبدی مطرح می شود این است که کدام مواد غذایی برای بیماران فیبروز کبدی مضر است و باید از مصرف آنها اجتناب کنند تا به روند درمان کمک کنند.
چه غذاهایی برای فرد مبتلا به فیبروز کبدی مضر است؟
برای درمان فیبروز کبدی باید تخریب سلول های کبد را به حداقل رساند و روند بیماری را متوقف کرد که برای دستیابی به این هدف، کنترل تغذیه مهمترین عامل است. حال ببینیم رژیم غذایی فیبروز کبدی چیست و از مصرف چه غذاهایی باید اجتناب کرد.
حتما در برخورد با افرادی که به مشکل فیبروز کبدی دچار هستند مشاهده کرده اید که اشتهایی برای خوردن غذا ندارند و یا با خوردن مقدار کمی غذا، احساس خوشایندی ندارند، تخریب بافت های کبد در مبتلایان به فیبروز کبدی باعث می شود که مصرف برخی مواد پروتئینی و یا حاوی کربوهیدارت احساس درد در ناحیه شکم را برای این افراد به همراه داشته باشد.
مبتلایان به فیبروز کبدی تغییراتی را در بدن خود احساس می کنند که نشان از آسیب به عملکرد سیستم ایمنی بدن است. از جمله:
علائم فیبروز کبدی:
- کاهش بی دلیل وزن بدن
- احساس ضعف و بی حالی
- از دست دادن اشتها
- احساس حالت تهوع
- باد کردن پاها و یا شکم
- تغییر رنگ پوست و یا چشم ها به رنگ زرد
- کاهش تمرکز
برای درمان بیماری فیبروز کبدی و کاهش هرچه سریعتر روند این بیماری، باید مواردی را در برنامه غذایی روزانه رعایت کرد و از مصرف برخی مواد پرهیز کرد:
انواع مواد غذایی که برای فرد مبتلا به فیبروز کبدی مناسب نیستند را در ادامه خواهید دید:
افراد مبتلا به فیبروز کبدی نباید مواد قندی مصرف کنند
همه افراد برای حفظ سلامت خود باید مصرف شکر را به حداقل برسانند اما مواد حاوی قند و شکر برای مبتلایان به فیبروز کبدی به هیچ عنوان توصیه نمی شود و موجب پیشرفت این عارضه می شود، بنابراین مبتلایان به فیبروز کبدی باید شکر و قند را در برنامه غذایی خود به حداقل برسانند.
شکر قهوه ای یا عسل را جایگزین شکر سفید کنید.
فرد مبتلا به فیبروز کبدی نباید از خوراکی های چرب یا روغنی استفاده کنند
استفاده از غذاهای سالم و ارگانیک باید در برنامه غذایی فرد مبتلا به فیبروز کبدی قرار بگیرد، مصرف غذاهای چرب و روغنی عملکرد کبد را دشوار می کند و به التهاب کبد دامن می زند.
برای تامین پروتئین مورد نیاز در افراد مبتلا به فیبروز کبدی، از گوشت بدون چربی بصورت کبابی و یا شیر کم چرب استفاده کنید.
افراد مبتلا به فیبروز کبدی باید نمک را از وعده غذایی خود حذف کنند
مصرف بیش از اندازه نمک خود یکی از عوامل بروز فیبروز کبدی است که با ایجاد زخم در کبد آغاز می شود. این افراد باید مصرف نمک را به حداقل برسانند تا التهاب کبد را متوقف کنند و نمک دریایی را جایگزین نمک سفید کنند.
مواد فرآوری شده برای فرد مبتلا به فیبروز کبدی خوب نیستند
مواد فرآوری شده گوشت های آماده، سبزیجات بسته بندی شده و … که از حالت طبیع و ارگانیک خارج می شوند؛ برای فردی که فیبروز کبدی دارد مناسب نیستند و به پیشرفت این بیماری منجر می شوند.
از مواد طبیعی ارگانیک مانند اسفناج پخته و یا هویج پخته استفاه کنید و مصرف میوه را افزایش دهید و سویا را جایگزین گوشت کنید.
مواد الکلی برای افراد مبتلا به فیبروز کبدی مضر است
مصرف بیش از حد الکی یکی دیگر از عوامل بروز بیماری فیبروز کبدی است و مصرف آن برای بیماران مبتلا به فیبروز کبدی بسیار خطرناک است، زیرا التهاب شدید کبد را به همراه خواهد داشت.
مبتلایان به فیبروز کبدی باید تنقلاب و هله هوله را حذف کنند
خوراکی هایی مانند چیپس و پفک، پاپ کورن، شکلات و مواد این چنینی در تغذیه افراد مبتلا به فیبروز کبدی نباید وجود داشته باشد. به جای این تنقلات ناسالم، از میوه هایی مانند سیب و یا لقمه سبزی و پنیر اصتفاده شود.
مصرف نان سفید را کاهش دهید
نان بدون سبوس برای فردی که فیبروز کبدی دارد، مناسب نیست و با کبدی که دارای التهاب و زخم سازگاری ندارد. از نان جو و نان های سبوسدار استفاده کنید.
دیگر مواد غذایی که مصرف آنها برای افراد مبتلا به فیبروز کبدی مضر است:
- ماهی دودی
- زیتون شور یا پرورده
- غذاهای فست فودی
- انواع کنسروها
- انواع ترشی ها
- آب گوجه
- بیسکوئیت
موارد مهمی که در تغذیه بیمار مبتلا به فیبروز کبدی باید رعایت نمود
به این نکته توجه داشته باشید که برای درمان بیماری فیبروز کبدی باید همه ویتامین ها و پروتئین های لازم بدن دریافت شود و به دلیل اهمیت تغذیه بر روند این بیماری، نباید رژیم های سختی را برای درمان بیماران فیبروز کبدی به کار گرفت که تشدید بیماری را بهمراه خواهد داشت.
تنها باید مواد غذایی سالم را انتخاب نمود و تعادل را در مصرف وعده های غذایی رعایت نمود.
نکته پایانی
بطور کلی برای حفظ سلامت بهتر است همه افراد در برخی عادات روزمره تجدید نظر کنند که از آسیب به کبد جلوگیری می کنند:
- مصرف بیش از حد روغن
- غذا خوردن بیش از ظرفیت
- خوردن وعده صبحانه با عجله
- مصرف زیاد برخی داروها
- نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی
- استفاده بیش از حد از موادی که دارای مواد نگهدارنده هستند، مانند آبنبات، آدامس، ..)
مصرف موادی مانند دم کرده گل مریم، عرق کاسنی، سرکه انگبین، زردچوبه و ویتامین C در کنترل فیبروز کبدی موثر هستند، اما بهتر است همه این موارد با مشورت پزشک صورت گیرند تا از نتیجه مطلوب انها اطمینان داشته باشیم.