سرکه بالزامیک چیست (ترکیبات، کاربرد و نحوه مصرف آن در غذاها)
گذراندن وقت با خانواده و خوردن یک وعده غذایی عالی حس خوبی به انسان می دهد. سرکه یک محلول آبی از اسید استیک و مواد شیمیایی می باشد که هم به تنهایی و هم به عنوان چاشنی از آن استفاده می شود. یکی از خوش طعم ترین انواع سرکه، سرکه بالزامیک است. غلظت بالزامیک یکی از فاکتورهای مهم در کیفیت آن است. یک سرکه بالزامیک خوب و باکیفیت، غلظت بالاتری دارد. به این نکته توجه داشته باشید که سرکه بالزامیک یکی از مواردی است که هرچه قیمت آن بیشتر باشد، معمولا از کیفیت بالاتری برخوردار است. انواع مختلف سرکه بالزامیک برای مصارف مختلف کاربرد دارند. همراه این مطلب از مینویسم باشید تا بگوییم سرکه بالزامیک چیست. کاربردهای سرکه بالزامیک کدام است و موارد مصرف سرکه بالزامیک در غذاهای مختلف چگونه است.
ترکیبات سرکه بالزامیک چیست
سرکه بالزامیک از شیره انگور تهیه میشود. (شیره انگور، آب انگور تازه به همراه پوست، خوشه و دانهی له شدهی انگور است). سرکه بالزامیک رنگ تیرهای دارد و بسیار غلیظ و خوش طعم است. انواع مختلفی از سرکه بالزامیک وجود دارند که از نظر تاریخ تولید، مواد تشکیل دهنده و رنگ و بافت با هم متفاوت هستند. سرکه بالزامیک سنتی به دلیل فرآیند طولانی ساخت به صورت تدریجی تهیه می شود. به همین دلیل نسبت به بالزامیک های تجاری با قیمت بالاتری به فروش می رسد.
سرکه بالزامیک چگونه تهیه میشود
هنگام خرید سرکه بالزامیک، مهم است که با انواع مختلف آن آشنایی داشته باشید زیرا فرآیند تولید هر یک از آنها با هم متفاوت است.
به طور کلی، سه نوع اصلی سرکه بالزامیک وجود دارد:
- سنتی
- بالزامیک مودنا
- بالزامیک تجاری
سرکه بالزامیک سنتی همانطور که از نامش پیداست بر اساس فرآیند تهیه می شود که هزاران سال قدمت دارد. سرکه بالزامیک تاریخچه طولانی و غنی در مناطق مودنا و رجیو امیلا ایتالیا دارد یعنی جایی که این سرکه ایجاد و توسعه یافت. سرکه بالزامیک اصیل و سنتی تنها یک ماده تشکیل دهنده دارد و آن شیره انگور است. شیره انگوز تازه که شامل پوست، خوشه و دانههای انگور نیز میشود.
استانداردهای سفت و سخت اتحادیه اروپا ایجاب میکنند که انگورهای مورد استفاده برای سرکه بالزامیک باید در مناطق مودنا یا رجیو امیلیا رشد کنند. این مناطق انگور سفید تربیانو و لامبروسکو تولید میکنند. بعد از فشرده کردن انگورها و تهیه شیره انگور، آن را می جوشانند. سپس، آن را در یک بشکه چوبی می ریزند تا فرآیند تخمیر آغاز شده و اسیدی شود. سرکه بالزامیک اصیل باید حداقل 12 سال کهنه شود. در این مدت، سرکه به بشکه های چوبی کوچک تر که از نوع خاصی از چوب ساخته شده اند، منتقل می شود.
سرکه های بالزامیک اصلی و سنتی تهیه شده در مودنا یک مهر و موم خاص با گواهی تاییدیه اتحادیه اروپا دارند. این گواهی را اتحادیه اروپا صادر می کند که قوانین سختگیرانهای در مورد نحوه تولید و عرضه سرکه بالزامیک دارد. به منظور دریافت این گواهی، تولیدکنندگان باید تمام الزامات لازم را رعایت کنند.
باید به این نکته توجه داشته باشید که عمر طولانی سرکه لزوما به معنی کیفیت بالاتر آن نیست. به همین دلیل است که اتحادیه اروپا تنها اجازه می دهد بازه زمانی خاصی بر روی بستهبندی ها درج شوند. به عنوان مثال، برای سرکه مودنا تنها بطری هایی را می توان برچسب زد که 12 یا 25 سال عمر کرده باشند. برای رجیو امیلیا تنها برچسب های 12، 18 یا 25 قابل قبول هستند. این مقررات همچنین در مورد ابعاد و شکل بطری ها نیز اعمال می شوند.
برخلاف سرکه بالزامیک سنتی که خیلی گران قیمت است و تنها در فروشگاه های خاص به فروش می رسد، بالزامیک تجاری در بیشتر فروشگاه ها در دسترس عموم است. فرآیند تهیه بالزامیک سنتی برای تولید انبوه مناسب نیست زیرا هزینه و زمان بر است. در نتیجه، یک فرآیند جایگزین برای پاسخگویی به تقاضای جهانی توسعه داده شد.
تهیه سرکه بالزامیک به روش تجاری
فرآیند تهیه در این روش به شدت صنعتی است و به تولید کنندگان اجازه می دهد تا روزانه صدها لیتر سرکه تولید کنند. دو دوره عمر متفاوت برای سرکه مودنا وجود دارد که هر یک برچسب های خاص خود را دارند. حداقل الزام یک دوره عمر دو ماهه است.
سرکه بالزامیک تجاری مدرن در واقع سرکهای است که در فروشگاه های عرضه مواد غذایی در قفسه ها دیده می شوند. این سرکه ترکیبی از شیره انگور و سرکه شراب است که روند اسیدی شدن را تسریع می بخشد. در واقع به جای 12 الی 25 سال در روش های سنتی، این سرکه در طی دو الی سه ماه در بشکه های مخصوص آماده می شوند. فرآیند سریع تر، تولید را سرعت می بخشد و به تولید کنندگان اجازه می دهد تولید بیشتری داشته باشند. بسته به ترکیب بکار گرفته شده، غلظت و میزان شیرینی سرکه بالزامیک تجاری متفاوت خواهد بود.
وقتی که از سرکه استفاده نمی کنید آن را در جای خنک و تاریک نگهداری کنید تا به بهترین شکل نگهداری شود. اگرچه این نوع سرکه منقضی نمی شود یا طعم آن تغییر نخواهد کرد، اما مطمئن ترین راه نگهداری همین شیوه است. سرکه را از قرار دادن در کنار سایر طعم های تند دور نگه دارید.
موارد استفاده از سرکه بالزامیک در غذا
سرکه بالزامیک سنتی سرشار از طعم ترکیبی از بشکه های چوبی است که در آن قدیمی شده است. رنگ قهوه ای غنی و براق برای سرکه بالزامیک اصیل معمولی است. این سرکه شیرین است و بافتی شربت مانند دارد که سرکه های تجاری تنها نمونه ی تقلید شده از آن را به بازار عرضه می کنند. انواع مختلف سرکه بالزامیک مصارف مختلفی دارند که در ادامه برخی از مرسوم ترین آن ها را معرفی میکنیم.
1. افزودن به یک خوراکی شیرین
سرکه بالزامیک به خصوص نوع سنتی را نباید برای پخت و پز مورد استفاده قرار داد. در عوض، آن را همراه با میوههای تازه مانند توت فرنگی یا هلو به عنوان شربت شیرین بکار ببرید. همچنین میتوانید آن را به همراه پنیر و یا دسرهای خامهای مانند بستنی وانیلی یا پاناکوتا مصرف کنید. هرچه سرکه تیرهتر باشد، بهتر است آن را با خوراکیهای شیرین مانند انواع توتها یا بستنی مصرف کنید.
2. چاشنی گوشت کبابی و غذاهای دریایی
بهترین شیوه مصرف سرکه بالزامیک در مرحله پایانی پخت و پز است زیرا حرارت میتواند بافت و طعم سرکه را از بین ببرد. بهتر است آن را بر روی وعده غذایی اصلی مانند گوشت کبابی، مرغ یا غذاهای دریایی بریزید. از آنجایی که طعم آن بسیار غنی است، کافی است یک قاشق چایخوری از آن را روی غذا بریزید.
3. نوشیدن سرکه بالزامیک
برخی از افراد به قدری طعم و مزهی سرکه بالزامیک را دوست دارند که آن را به تنهایی مینوشند. فقط کمی از آن را بنوشید تا طعم فوق العاده آن را بنوشید. طعم شیرین شیره انگور و بشکههای چوبی با هم یک ترکیب فوق العاده هستند.
4. پاکسازی طعم دهان
در گذشته سرکه بالزامیک به عنوان یک ماده مقوی یا بالم مورد استفاده قرار میگرفت که منشا پیدایش نام بالزامیک نیز همین است. بالزامیک سنتی و باکیفیت را به عنوان یک ماده برای پاکسازی دهان بکار میبردند که به هضم غذا نیز کمک میکرد.
5. سس سالاد
بیشترین استفاده از بالزامیک های تجاری به صورت سس در سالاد است. بافت سبک تر و مزه ترش تر این نوع بالزامیک نسبت به بالزامیک سنتی برای سالاد بسیار مناسب است. شما می توانید کمی روغن زیتون و نمک و فلفل نیز به سالاد اضافه کنید. بویژه برای سالادهایی که از سبزیجات تهیه می شوند، ایده آل است اما همراه با مغزیات نیز می توان از آن استفاده کرد. استفاده از سرکه بالزامیک در سالاد سزار نیز طعم آن را فوق العاده می کند.
6. مزه دار کردن گوشت
همانطور که در موارد قبلی به آن اشاره شد، سرکه بالزامیک سنتی برای طعم دار کردن گوشت بعد از پخت مناسب است اما بالزامیک های تجاری را میتوان قبل از پخت نیز بر روی گوشت زد تا مزه دار شود. بالزامیکهای تیرهتر، شیرینتر هستند و برای مزه دار کردن گوشت گزینهی ایده آل میباشند.
اسید موجود در سرکه پروتئینها و چربیهای گوشت را تجزیه میکند تا آن را نرمتر کند. همچنین بدون نیاز به استفاده از شکر یا شیرین کننده، طعم شیرینی به آن میبخشد. فرقی نمیکند که بالزامیک را برای مزه دار کردن گوشت مرغ، استیک یا غذاهای دریایی بکار میبرید، در هر صورت نتیجهی کار فوق العاده خوشمزه خواهد بود.
7. روی سبزیجات تفت داده
به احتمال زیاد جای تعجب نیست که ترکیب بالزامیک با سبزیجات فوق العاده است و محبوب ترین کاربرد آن در سالادهاست. سبزیجات تفت داده از فلفل دلمهای گرفته تا کلم بروکسل تنوع زیادی را به غذای شما می بخشند. بالزامیک طعم شیرین جذابی را به سبزیجات میبخشد که به خوبی با نمک و فلفل ترکیب میشود.
8. پخت همراه با سیب زمینی
از آنجایی که حرارت تاثیر چندانی بر طعم بالزامیک های تجاری موجود در فروشگاه های عرضهی مواد غذایی ندارد، در طی فرآیند پخت به خوبی بکار برده می شود. از این رو، سیب زمینیهای خود را با کمی بالزامیک مزه دار کنید و آنها را با چاشنی های مختلف طعم دار کنید تا در نهایت از نتیجه کار لذت ببرید.
9. افزودن به سالاد ماکارونی
با مقداری ماکارونی، سبزیجات، پنیر و گوشت می توانید یک غذای خوشمزه تهیه کنید که برای آشپزی عالی است. شما می توانید از تکههای مرغ یا میگو در سالاد ماکارونی استفاده کنید و سرکه بالزامیک را به آن اضافه کنید تا ترکیب شگفت انگیز به دست آید. سرکه شیرین در تضاد با طعم گوشت فوق العاده عمل می کند.
10. در ساندویچ
محبوبترین کاربرد سرکه بالزامیک در ساندویچ کاپریس است. کاپریس یک ساندویچ ایتالیایی است که با پنیر موزارلا، گوجه فرنگی، ریحان، نمک و روغن زیتون تهیه می شود. در نهایت کمی بالزامیک بر روی آن می ریزند تا ساندویچ آماده شود. حتی می توانید بالزامیک را با سس مایونز ترکیب کنید و به ساندویچ اضافه کنید.