هوش هیجانی چیست و چرا هوش هیجانی اهمیت دارد؟
هوش هیجانی یا احساسی از حدود چند دهه اخیر یک واقعیت شناخته شده است.در حقیقت دید ما نسبت به اهمیت آن به حدود سال ۱۹۶۴ توسط Michael Beloch برمی گردد و به آن نامهای متفاوتی را نسبت داده اند مانند هوش اجتماعی یا قدرت احساسی.اما اهمیت آن همیشه غیر قابل انکار است، در حقیقت برخی از تحقیقات بیان کرده که هوش هیجانی یا احساسی برای ۵۸ درصد از عملکرد کار شما مسئولیت پذیر است و حدود ۹۰ درصد از اجرا کننده های تاپ و فوق العاده EQ بالایی دارند. پس این هوش چیست و چرا هوش هیجانی در محل کار مهم است؟
-
هوش هیجانی چیست؟
هوش هیجانی به اندازه IQ که هوش معمولی می باشد؛ قابل سنجش نیست. از این حیث اولین مشکل به وجود می آید. هوش هیجانی نمی تواند همانند IQ با اطلاعات و دیتاها ساپورت و حمایت شود و در نتیجه در محل کار اساساً اندازه گیری IQ آسان تر بوده و بنابراین نقش مهم تری ایفا میکند.EQ میتواند شامل توانایی های فردی لیست شده زیر باشد:
خودآگاهی: این مورد شامل دانش فردی و توانایی تشخیص و درک خود فرد،رفتارها و احساساتش میشود.
مدیریت تنظیم فرد: این یعنی توانایی فرد برای کنترل احساساتش و بنابراین واکنش یا عکس العمل ها به تمام احساساتی که فرد دارد.
دادن انگیزه به خود: یعنی منابع درونی ما برای حرکت؛ اجرا،عملکرد و رسیدن به اهداف مان.
تلقین یا فکر: توانایی ما برای فهمیدن و درک دیگران؛ درک احساسات مان و بنابراین برقراری ارتباط با آن ها به صورت موثر.
ارتباطات و وابستگی:توانایی ما برای ساخت و فراهم کردن روابط مناسب؛ ارتباطات اینترنتی و مدیریت مقابله و کار با آن ها.
بیشتری بخوانید : روش های افزایش هوش هیجانی
چرا هوش هیجانی اهمیت دارد؟
EQ دشمن IQ نیست و امکان دارد فردی هر دوی آن ها را به میزان زیاد داشته باشد. به هر حال زندگی یک ساختار اجتماعی است. بدون توانایی خوب عمل کردن در محیط ارتباطی میتوانید متوجه شوید این هوش به شدت شما را درگیر می کند.
فردی به نام Theodore Roosevelt گفته:” کسی اهمیت نمی دهد چقدر میدانید تا زمانی که متوجه شوند چقدر اهمیت می دهید.” EQ معمولاً ذات و گوهر وجودی انسان است و هوش هیجانی و توانایی ما در اجرای آن میتواند به ما بسیار کمک کند.
از کمک به مراقبت از جسم و سلامت ذهنی ما گرفته تا توانایی ما برای الهام بخشی و رهبری کردن. این توانایی ما به زمانی برمیگردد که بتوانیم روابط مان را به طرز موثری مدیریت کنیم و با تصمیمات خود بجنگیم.
در بسیاری از موارد این راه؛ راه موفقیت است. EQ به عنوان یک محرک برای موفقیت فقط به زندگی شخصی افراد بستگی ندارد. این هوش هم چنین به محل کار نیز مربوط می شود. در بیشتر موارد افرادی که IQ معمولی دارند; نسبت به افرادی که IQ بالاتر دارند بهتر عمل می کنند.آیا دلیل آن EQ می باشد؟
البته که IQ و EQ دشمن یک دیگر نیستند و امکان دارد فردی هر دو مورد را به میزان زیاد داشته باشد. آیا EQ فرد را بیشتر به سمت موفقیت رهنمون نمی کند؟ بر طبق گفته های مرکز رهبری ۷۵ درصد از مشاغل به دلایلی که وابسته به شایستگی و صلاحیت احساسی است, از خط خارج شده اند. همانند عدم توانایی مدیریت مشکلات شخصی و فردی,عدم رضایت رهبری تیم در دوران سخت یا عدم توانایی انطباق فرد برای تغییر یا اعتماد کردن.
-
چرا هوش هیجانی در محل کار حائز اهمیت است؟
زندگی کاری و شغلی شما میتواند توسط EQ تحت تاثیر قرار بگیرد. اساساً محل کار ها محیطهایی هستند که به هم ارتباط دارند. چون اساساً افرادی دارای شخصیت ها،مهارت ها؛ قدرت و احساسات متفاوت در آن ها هستند.
پس هدف از این کار شکافتن چنین موضوعاتی می باشد. بنابراین EQ به هرکدام از تصمیمات و عملکرد شما در محل کار برمی گردد. و دارای دستورالعمل پایه در تیم شما می باشد.
هم چنین در تغییرات بزرگ سازمانی نیز وجود دارد. بنابراین آن هایی که EQ بالایی دارند; اساساً در محل کار به طرز موثری با اطرافیان گفت و گو می کنند.
EQ به فرد کمک میکند بتواند تیم فوقالعاده و ماهری بسازد و به اندازهای که نیاز است مسئولیت پذیر باشد. بنابراین موفق تر خواهد بود. به طور مشابه سطح پایین EQ میتواند در محل کار شما مختل کننده باشد. و بدتر از آن میتواند در قلدری, تعرض; آزار و غیره دیده شود .
هم چنین می تواند در عدم حساسیت; تکبر, غرور, خشم و نواسانات دیگر وجود داشته باشد. همان طور که EQ بالاتر به انعطاف فرد کمک میکند, EQ پایین هم منجر به عدم انعطاف و سختی فرد می شود که خصلت های بسیار خطرناکی در حیطه کاری هر فرد محسوب می شود.
EQ و استخدام:
بعد از فهمیدن ارزش EQ در محل کار می خواهیم به توانایی تشخیص آن در داوطلبان مرحله استخدام دست پیدا کنیم. به هر حال به عنوان معمای اصلی شما نمی توانید به EQ همانند IQ که در یافته های آکادمیک به آن دست یافته اید; پی ببرید. در حالی که بسیاری از تست های روان درمانی که هدف شان تشخیص EQ است; هدف دار نبوده و در حقیقت نیاز است EQ در عملکرد فرد تعیین و مشخص شود. بنابراین مصاحبه فردی با شخص میتواند نشانههای بارز و بیشتری برای EQ به شما بدهد.
آیا EQ غیر قابل تغییر است؟
در حالی که IQ اساساً در طول دوره زندگی تان ارتقا پیدا میکند و میتواند تغییر کند; اما EQ چنین نیست. می توانید EQ خود را بهبود ببخشید اما قطعاً به زمان احتیاج دارید و نه تنها روی زندگی کاری شما تغییرات مثبتی می گذارد بلکه هم چنین سبب خوشحالی و احساس خوب در شما می شود. موارد و تمرینات زیر می تواند به شما کمک کند EQ خود را افزایش دهید:
☆ خود را مشاهده کنید: اغلب ما بدون توجه زیاد به احساسات مان در زندگی اشتباه میکنیم. اگر شخصیت شما سرکوب شده است یا به چیزی که احساسات تان به شما میگوید توجه نمیکنید؛ پس قادر نخواهید بود از آن ها به درستی استفاده کنید.
☆ پاسخ دهید ولی عکس العمل بد نشان ندهید: این دو مورد باهم تفاوت اندکی دارند؛ اما وقتی شما عکس العمل نشان می دهید یک موقعیت استاندارد و ناآگاهانه به وجود میآید و در عوض به طور آگاهانه باید به دنبال تشخیص احساسات خود باشید و از قبل به آن فکر کنید که چگونه می توانید در جهت مثبت از آن ها استفاده کنید. حتی می توانید در هنگام عصبانیت یک پاسخ مثبت داده و به راحتی از محل مورد نظر خود دور شوید.
☆ بیش از حد از خود تعریف نکنید: مهم نیست یک فرد چه رتبه و چه جایگاهی دارد؛ اما در هر صورت هر شخص ارزش و شخصیت والای خود را دارا است و این فقط مختص شخص شما یا دوست تان نیست. بنابراین در مورد خود فکر بد نکنید و همچنین فکر نکنید نسبت به دیگران برتری خاصی دارید.
با ارتقاء و بهبود EQ خود و برداشتن قدم هایی به سمت تغییر کردن متوجه می شوید چقدر فرد سازنده ای هستید و می توانید روابط مستحکم و قابل اطمینانی با افراد برقرار کنید. هوش هیجانی بسیار مهم است و این که چه کسی هستید به ذات و شخصیت شما بر می گردد. ذات شما می تواند روی تمام جنبه های زندگی تان و از همه مهم تر محل کار خود تاثیر بگذارد.