وضوی جبیره چیست و چگونه انجام می شود؟

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

گرچه وضو گرفتن دارای مراحل خاصی است و آب باید بطور کامل به نقاط مورد نظر برسد اما گاهی به دلیل وجود زخم یا شکستی و یا به دلایل انجام روش های زیبایی که امروزه رایج است، این امکان وجود ندارد. در این شرایط است که وضوی جبیره انجام می شود. اما وضوی جبیره چیست و چگونه انجام می شود. برای اینکه با چگونگی وضوی جبیره آشنا شوید و بدانید وضوی جبیره چگونه گرفته میشود و چه احکامی دارد، در این مطلب همراه ما باشید.

وضوی جبیره چیه

در ساده ترین توضیح اینکه وضوی جبیره یعنی چی باید گفت جبیره به پارچه یا هرچیزی گفته می شود که با آن زخم یا جراحت را می بندند و در شرایطی که شخص به دلیل وجود مانع نتواند بر روی یکی از اعضای وضو یا اعضای مسح آب بریزد، می تواند با دست خیس بر روی پارچه یا جبیره بکشد که به آن وضو جبیره ای گفته می شود.

در حقیقت وضو جبیره ای وضو گرفتن با وجود دستمال یا پانسمانی است بر روی جراحت وجود دارد، بدون اینکه با سطح پوست تماس پیدا کند و تنها در صورتی جایزاست که امکان ریختن آب مستقیم بر روی اعضای وضو یا اعضای مسح وجود نداشته باشد یا باز کردن جبیره مشکل باشد.

وضوی جبیره چگونه است

نحوه وضوی جبیره ای به این صورت می باشد؛ در شرایطی که یکی از اعضای وضو در اثر جراحت یا آسیب با پارچه یا باند بسته شده، بعد از نیت کردن و شستن صورت با آب، برای مسح کشیدن نقطه پانسمان شده، دست مرطوب را روی پانسمان با پارچه ای که روی زخم بسته ایم می کشیم و سایر اعضا (حتی نقاطی که از جبیره بیرون مانده) را مانند وضوی معمولی مسح می کشیم.

وضو جبیره ای تفاوت چندانی با وضوی معمولی ندارد و همه مراحل آن یکسان است با این تفاوت که برای مسح کشیدن قسمتی که به دلیل جراحت یا آسیب با پارچه، باند یا آتل بسته شده، مسح را بر روی پارچه می کشیم و آب را به پوست نمی رسانیم.

وضوی جبیره ای زمانی انجام می شود که جبیره یا در اعضای وضو (صورت و دست ها) و یا در اعضای مسح باشد. در صورتی که رسیدن آب به زخم ضرر نداشته باشد، باید با برداشتن جبیره وضو گرفت و چنانچه جبیره تنها در اعضای مسح باشد، در صورت امکان باید جبیره را برداشت و روی زخم را مسح کرد اما اگر نتوان بر روی زخم مسح کرد، باید روی جبیره مسح کرد و در صورتی که امکان مسح بر روی جبیره نیز ممکن نباشد، تیمم به وضو واجب است.

همچنین در مینویسم می توانید با حکم کاشت مژه از نظر مقام معظم رهبری آشنا شوید.

نیت وضوی جبیره چگونه است؟

نحوه نیت وضو جبیره با نیت وضو معمولی و عادی تفاوتی ندارد و چیزی که اهمیت دارد قصد قربت برای گرفتن وضو و خواندن نماز است.

فرق وضوی جبیره و تیمم چیست؟

تیمم به عنوان عملی که جایگزین وضو می شود؛ در مواقعی بکار برده می شود که دسترسی به آب ممکن نباشد، وقت کافی برای وضو گرفتن نداشته باشیم و یا رسیدن آب به اعضای وضو برای فرد ضرر داشته باشد.
بنابراین هرگاه بین انجام وضوی جبیره و تیمم مردد بودید، بنابر احتیاط به جا آوردن هردو واجب است.
اگر در شرایط تیمم هستید اما در اعضای تیمم، زخم یا جراحت دارید، باید تیمم جبیره ای کنید. (مانند وضو جبیره ای)

وضو جبیره چگونه انجام میشود

احکام وضوی جبیره

موارد استفاده از وضوی جبیره متفاوت است و ممکن است در شرایط مختلفی نیاز به گرفتن وضو جبیره ای باشد. در ادامه رایج ترین شرایط وضوی جبیره ای و انواع مختلف آنرا با شما در میان گذاشته ایم.

  • اگر جراحت بر روی نقاطی مانند صورت و دست باشد و رسیدن آب به آن ضرر داشته باشد، اما بتوان با دست تر بر روی آنها کشید، باید روی آن دست تر بکشد و بنابر احتیاط پارچه ای تمیز روی محل زخم قرار داده و روی پارچه مسح بکشد.
  • گاهی باز کردن جبیره ممکن است اما ریختن آب روی زخم ضرر دارد، در این حالت باید با دست تر بر روی اعضای وضو (دست و صورت) کشید و یا برای احتیاط، پارچه ای تمیز بر روی زخم قرار دهید و با دست تر روی آن بکشید. اما اگر امکان گذاشتن پارچه بر روی زخم وجود نداشته باشد، نیازی به کشیدن مسح نیست.
  • در صورت نجس بودن زخم، یا ضرر داشتن کشیدن دست تر بر روی زخم، اطراف زخم را از بالا تا پایین آب بگیرید، پارچه ای تمیز روی زخم قرار داده و با دست تر روی آن بکشید. (اگر به پارچه دسترسی ندارید، اطراف زخم را بشویید و تیمم کنید.)
  • اگر زخمی که در محل اعضای وضو وجود دارد نجس است، در صورت امکان محل زخم را آب بکشید.
  • اگر امکان برداشتن جبیره وجود دارد، پس از برداشتن جبیره، در صورتی که زخم در اعضای وضو (دست و صورت) وجود دارد، اطراف آنرا بشویید و اگر جراحت یا زخم در اعضای مسح (سر و روی پاها) است، اطراف آنرا مسح بکشید. برای جای زخم می توانید پارچه ای روی زخم قرار داده و با دست خیس روی آن بکشید.
  • در صورتی که جبیره همه نقاط اعضای مسح را گرفته، اما اطراف آنها مقداری باز است، باید بر روی نقاطی که باز است با دست نمدار مسح کند و نقاطی که جبیره پوشانده را بر روی جبیره مسح کند.
  • در صورت نجس بودن جبیره، پارچه ای تمیز بر روی جبیره قرار داده و با دست تر روی آن بکشد و اگر امکان رساندن آب به اعضا وجود دارد، جبیره را برداشته، زخم را زیرآب گرفته و وضو بگیرد.
  • اگر فردی در کف دست و انگشت ها جبیره دارد و برای وضوی جبیره ای، روی آن دست تر کشیده، باید سر و پا را نیز با همان رطوبت مسح کند.
  • در صورت وجود چند جبیره در صورت یا دست، باید بین جبیره ها را بشویید و اگر روی پا ها یا رو سر جبیره باشد باید بین آنها را مسح بکشید.
  • اگر هیچ اثری از زخم و جراحت در اعضای وضو وجود ندارد، تیمم واجب و گرفتن وضوی جبیره ای مستحب است.اگر در محل وضو مانعی وجود دارد که باعث می شود آب به پوست نرسد، باید وضوی جیبره بگیرد، همچنین مستحب است که تیمم کند.
  • چنانچه همه اعضای وضو را جبیره پوشانده، وضوی جبیره ای و تیمم هر دو واجب است. این حکم برای حالتی که جبیره همه صورت یا یکی از دست ها و یا هر دو دست را پوشانده باشد نیز صدق می کند.
در چه مواردی گرفتن وضوی جبیره ای جایز نیست

تصور نکنید که در صورت هر نوع جراحت یا آسیبی باید وضوی جبیره گرفت. اما چنانچه رسیدن آب به نقطه جراحت دیده ضرر نداشته باشد و باز کردن جبیره یا پانسمان به راحتی ممکن باشد گرفتن وضوی جبیره جایز نیست و باید مانند سایر اوقات وضو گرفت.

لازم به ذکر است امروزه وضوی جبیره تنها برای زخم و جراحت استفاده نمی شود بلکه وضوی جبیره برای کاشت ناخن، برای تاتو، برای عمل بینی و کاشت ناخن نیز انجام می شود و اگر چنین موانعی در اعضای وضو و مسح فرد وجود داشته باشد، بایستی وضوی جبیره ای بگیرد.

آموزش نماز برای بچه ها با عکس

حکم خالکوبی از نظر مراجع

نظرات