متادون چیست و چه خطراتی دارد ؟ (موارد استفاده و عوارض جانبی)
متادون چیست؟
متادون جزئی از گروه مواد مخدر است. آن توسط پزشکان آلمانی در طول جنگ جهانی دوم ایجاد شد. وقتی به ایالات متحده رسید، از متادون برای درمان افراد با درد شدید استفاده کردند. امروزه، پزشکان از آن به عنوان بخشی از درمان برای معتادان به هروئین یا داروهای مسکن استفاده می کنند.
عملکرد آن شبیه به مورفین است. شما می توانید آن را به عنوان قرص، پودر یا مایع مصرف کنید. مصرف آن باید با تجویز پزشک باشد. افرادی که متادون را به صورت غیرقانونی مصرف می کنند، اغلب آن را تزریق می کنند که آن ها را در معرض بیماری های همچون HIV قرار می دهند.
اگرچه مصرف متادون نسبت به دیگر مواد مخدر بی خطرتر است اما مصرف آن باید تحت نظارت پزشک صورت گیرد. مصرف آن می تواند منجر به اعتیاد یا سوء مصرف شود.
متادون چه می کند؟
متادون روش واکنش مغز و سیستم عصبی نسبت به درد را تغییر می دهد، در نتیجه شما احساس آرامش می کنید. تاثیرات آن کندتر از تاثیر مسکن های قوی از جمله موفین است. آن مصرف داروهایی همچون کدئین، هروئین، هیدروکدون، مورفین و اکسی کدون را کم می کند. پزشک شما ممکن است متادون را تجویز کند اگر شما درد زیادی به خاطر آسیب دیدگی، جراحی یا بیماری مزمن تحمل می کنید.
بیشتر بخوانید : چگونه استفاده از زاناکس بر مغز تاثیر میگذارد؟
آن همچنین وقتی می تواند به شما کمک کند که تحت درمان مواد مخدر دیگر باشید. آن می تواند همان احساس را به شما بدهد و مانع ظاهر شدن علائم ترک اعتیاد شود. ممکن است عبارت درمان جایگزین به گوشتان خورده باشد. متادون جایگزین مواد مخدر در سیستم بدن شما با تاثیرات ملایم تری می شود.
از متادون معمولاً به عنوان بخشی از برنامه ی درمان استفاده می شود. آن درمانی برای معتادان نیست.
موارد استفاده و عوارض جانبی
در حالی که مدت زمان معینی برای مصرف متادون به منظور درمان معتاد وجود ندارد، متخصصان می گویند که آن را باید حداقل یک سال و شاید بیشتر از یک سال، مصرف کرد. پزشک به دقت واکنش بدن شما نسبت به آن را دنبال می کند و درمان را تنظیم می نماید. وقتی زمان توقف مصرف رسید، پزشک به بیمار کمک می کند تا ترک کند.
با مصرف کوتاه مدت ممکن است شاهد موارد زیر باشید:
- بی قراری
- تهوع و استفراغ
- تنفس کند
- خارش پوست
- عرق شدید
- یبوست
- مشکلات جنسی
برخی از عوارض جانبی آن جدی تر هستند. در صورت داشتن علائم زیر با پزشک تماس بگیرید:
- داشتن مشکل در تنفس یا کشیدن نفس های کم عمق
- کهیر یا جوش
- لب ها، زبان، گلو یا صورت متورم
- درد سینه یا ضربان تند قلب
- داشتن توهم یا احساس گیجی و منگی
اگر متادون را برای مدت زمان طولانی مصرف می کنید، ممکن است منجر به مشکلات تنفسی و ریوی شود. آن می تواند چرخه ی قاعدگی زنان را نیز تغییر دهد. اگر باردار هستید، برای تغییر میزان مصرف به پزشک ماجعه کنید. آن می تواند موجب پیچیدگی شود.
خطرات متادون چیست؟
برخی افراد نباید متادون مصرف کنند. اگر یکی از بیماری های زیر را دارید، پزشک خود را مطلع سازید:
- بیماری قلبی
- اختلال ریتم قلبی
- عدم تعادل الکترولیت
- مشکلات تنفسی یا بیماری ریوی
- سابقه ی جراحت سر، تومور مغزی یا حمله ی ناگهانی
- بیماری کبد یا کلیه
- مشکل در ادرار
- مشکلات کیسه صفرا، پانکراس یا تیروئیدی
- وضعیتی که به خاطر ان آرام بخش مصرف می کنید.
داروهایی که می توانند بر متادون اثر بگذارند، عبارتند از:
- مواد مخدر دیگر
- داروهای خواب آور یا کندکننده ی تنفس
- داروهایی که سطح سروتونین شما را تغییر می دهند.
شما همچنین می توانید به مصرف آن وابستگی پیدا کنید. مغز شما ممکن است وابسته ی تسکین دردی که این دارو به همراه می آورد، شود.
اگرچه تاثیرات آن از دیگر مواد مخدر خفیف تر است اما باز هم بدن شما می تواند به آن عادت کند. این بدان معنی است که شما باید برای تسکین همان درد یا تحمل همان علائم، بیشتر مصرف کنید که منجر به سوء مصرف و اعتیاد می گردد. پزشک شما به آن قدرت تحمل نسبت به دارو می گوید.
واککنش افراد نسبت به متادون متفاوت است. پزشک ممکن است میزان مصرف مناسب برای شما را محاسبه کند. تغییر آن می تواند منجر به عوارض جانبی خطرناک و یا اوردوز(مصرف بیش از حد) شود.
علائم مصرف بیش از حد عبارتند از:
- تنفس کند
- ضربان قلب کند
- خواب آلودگی شدید
- عضلات ضعیف
- پوست سرد و مرطوب
- کوچک شدن مردمک چشم
- غش
در برخی موارد، مصرف بیش از حد می تواند کشنده باشد. لازم است تا در مورد میزان مصرف متادون با پزشک خود صادق باشید.