ماه شعبان به چه ماهی معروف است و منسوب به کیست؟
ماه شعبان یکی از پرفضیلت ترین ماه های قمری است که تولد چند امام در این ماه پر برکت قرار گرفته است. از آنجایی که ماه شعبان قبل از ماه رمضان می باشد، دعا و مناجات مختلفی برای ماه شعبان روایت شده تا با آمادگی بیشتری وارد ماه رمضان شویم. اما ماه شعبان به چه معناست، ماه شعبان کی هست و ماه شعبان المعظم منسوب به کیست.
در این مطلب به این موضوع می پردازیم که ماه شعبان به چه ماهی معروف است و منسوب به کیست؟ همراه مینویسم باشید.
شعبان به چه ماهی معروف است
ماه شعبان به چه معناست و ماه شعبان جندمین ماه قمری هست. همه ما در مورد پر فضیلت بودن ماه شعبان شنیده ایم و شعبان ماه بسیار مبارکی می باشد. شعبان از ریشه شعب می باشد و به دلیل فراوانی روزی و حسنات مومنین در این ماه، شعبان نام گرفته است.
از زیاد بن میمون نقل شده که پیغمبر خدا ص فرمودند: ماه شعبان را شعبان نامیدند، زیرا از این ماه خیر و برکات فراوانی سرازیر می شود. همچنین از پیامبر (ص) روایت شده که شعبان ماه من است و خدا بیامرزد کسی که مرا به ماه من اعانت کند. در حدیثی دیگر از پیامبر آمده که: ماه شعبان ماهی است که اعمال انسانها بالا می رود در حالیکه مردم از آن غفلت می کنند.
قال رسول الله: (هر کس یک روز از این ماه را روزه بدارد بهشت بر او واجب می شود، و در برخی احادیث از شعبان به سید و سرور ماه ها تعبیر شده است.)
شعبان المعظم، هشتمین ماه قمری است و به ماه پیامبر (ص) منسوب است. در مفاتیح الجنان آمده که خداوند در روز اول ماه شعبان امر می کند تا درهای بهشت بازشود و به درخت طوبی دستور می دهد تا شاخه های خود را بر این دنیا نزدیک کند، آنگاه ندا می کند که ای بندگان این شاخه های درخت طوبی است، پس درآویزید به او که شما را بسوی بهشت بلند کند.
در روایتی از صفوان جمال آمده که امام صادق (ع) فرمودند: (کسانی را که در اطراف تو هستند به روزه ماه شعبان وادار کن). گفتم فدایتان شوم. مگر در فضیلت آن چیزی می بینید فرمودند: بلی به درستی که رسول خدا (ص) هرگاه می دید هلال ماه شعبان را، امر می فرمود به منادی که در مدینه ندا می کرد: ای اهل مدینه من از جانب خداوند به سوی شما مبعوث شدم آگه باشید که شعبان ماه من است. پس خدا رحمت کند کسی را که مرا بر ماه من یاری کند یعنی روزه بدارد.)
پیامبر (ص) فرموده اند: رجب، «شهرالله الأصم» است و بدان سبب آن را «اصم» نامیدند که هیچ ماهى به عظمت آن نمى رسد، مردم زمان جاهلیت به رجب حرمت مى نهادند و آنگاه که اسلام درخشیدن گرفت، بر حرمت آن افزود. بدانید که رجب ماه خدا، شعبان ماه من و رمضان ماه امت من است.
(رَسُولُ اللَّهِ صلى الله علیه و آله : أَلَا إِنَّ رَجَباً شَهْرُ اللَّهِ الْأَصَمُّ وَ هُوَ شَهْرٌ عَظِیمٌ وَ إِنَّمَا سُمِّیَ الْأَصَمَّ لِأَنَّهُ لَا یُقَارِبُهُ شَیْ ءٌ مِنَ الشُّهُورِ حُرْمَةً وَ فَضْلًا عِنْدَ اللَّهِ وَ کَانَ أَهْلُ الْجَاهِلِیَّةِ یُعَظِّمُونَهُ فِی جَاهِلِیَّتِهِمْ فَلَمَّا جَاءَ الْإِسْلَامُ لَمْ یَزْدَدْ إِلَّا تَعْظِیماً وَ فَضْلًا أَلَا إِنَّ رَجَباً شَهْرُ اللَّهِ وَ شَعْبَانَ شَهْرِی وَ رَمَضَانَ شَهْرُ أُمَّتِی) وسائل الشیعة: ج 10 ص 475
ماه شعبان منسوب به کیست
آغاز ماه شعبان در سال 1401، مصادف است با روز چهارشنبه 3اسفند ماه 1401 و 22 مارس 2023. ماه شعبان المعظم منسبوب به پیامبر (ص) می باشد. روایت شده که هرگاه آن حضرت هلال ماه شعبان را مشاهده می کردند، امر می کردند تا در سراسر مدینه ندا دهند که ای مردم! این ماه، ماه من است، خدا رحمت کند کسی که مرا بر ماه من یاری دهد، یعنی آن را روزه بدارد.
اعمال متعددی به عنوان اعمال ماه شعبان سفارش شده اند، اما روزه گرفتن در ماه شعبان از جمله اعمالی است که پیامبر( ص) در مورد آن فرموده اند:
( هرکه شب عید (فطر و قربان) و شب نیمه شعبان را احیا کند، در آن روزى که دلها مى میرند، دل او نمیرد.)
رسولُ اللّه صلى الله علیه و آله : مَن أحیا لَیلةَ العِیدِ ولَیلةَ النِّصفِ مِن شَعبانَ ، لَم یَمُتْ قَلبُهُ یَومَ تَموتُ القُلوبُ .
ثواب الأعمال : ١/١| ٢/٢
و از امام صادق (ع) در مورد فضیلت روزه در ماه شعبان نقل شده که ایشان فرموده اند: (روزه شعبان ذخیره روز قیامت بنده است و هر بنده اى که در ماه شعبان زیاده روز بگیرد خداوند امر معیشت او را سامان بخشد و شرّ دشمن را از او دفع کند.)
(قَالَ صِیَامُ شَعْبَانَ ذُخْرٌ لِلْعَبْدِ یَوْمَ الْقِیَامَةِ وَ مَا مِنْ عَبْدٍ یُکْثِرُ الصَّوْمَ فِی شَعْبَانَ إِلَّا أَصْلَحَ اللَّهُ لَهُ أَمْرَ مَعِیشَتِهِ وَ کَفَاهُ شَرَّ عَدُوِّهِ وَ إِنَّ أَدْنَى مَا یَکُونُ لِمَنْ یَصُومُ یَوْماً مِنْ شَعْبَانَ أَنْ تَجِبَ لَهُ الْجَنَّةُ) وسائل الشیعه ج : 10ص 505
مناسبت های ماه شعبان
ماه شعبان پر از برکت و رحمت است و وقایع مهم و مبارکی همچون ولادت چند امام در این ماه رخ داده است. ولادتهای ماه شعبان عبارتند از:
- ولادت امام حسین (ع) در سومین روز ماه شعبان (روز پاسدار)
- ولادت حضرت ابولفضل (ع) در چهارمین روز ماه شعبان(روز جانباز)
- ولادت امام سجاد (ع) در پنجمین روز ماه شعبان
- ولادت حضرت علی اکبر (ع) در یازدهمین روز ماه شعبان(روز جوان)
- ولادت امام زمان (عج) در نیمه شعبان