کدام میوه ها برای اسهال خوب است؟ (میوه درمانی اسهال)
با شروع فصل تابستان و رفتن به باغ و گردش احتمال دارد بعلت مصرف موادغذایی آلوده یا مصرف بی رویه برخی موادغذایی، شما یا یکی از اعضای خانواده به اسهال و بیرون روی دچار شده باشید و درصدد رفع این مشکل باشید. شاید برایتان سوال پیش آید که آیا چه میوه هایی در سبد غذایی، مناسب برای درمان اسهال است. خوردن هر میوهای در زمان اسهال توصیه نمیشود زیرا هضم میوهها نیاز به آنزیم دارد و فشار زیادی به معده وارد میکند. زمانی که فرد دچار اسهال شود یکسری میوهها بر سیستم گوارش تأثیر مثبت گذاشته است.
در این مقاله چند میوه مفید برای درمان اسهال را برایتان معرفی خواهیم کرد تا بهتر بتوانید در خانه به درمان مشکل اسهال بپردازید.
بهترین میوه برای درمان اسهال کدام است؟
در بیماری اسهال اجابت مزاج حالت جامد نیست و بافتی شل و روان دارد. اسهال شایع است و معمولا بیشتر از ۳ روز طول نمیکشد. افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر یا بیماری کرون بیشتر دچار اسهال میشوند. در اسهال آب زیادی از بدن از دست میرود و برای بهبودی ، سرم خوراکی و مایعات تجویز میشود.
علائم بیماری اسهال
بیماری اسهال علاوه بر شل شدن مدفوع، نشانههای دیگری دارد، مانند:
- دل پیچه
- درد و نفخ شکم (برای درمان نفخ بعد از غذا کلیک کنید)
- احساس وجود حباب در رودهها
- نیاز فوری به اجابت مزاج
- حالت تهوع
- استفراغ
- تب
علل ایجاد کننده اسهال
- عوارض جانبی آنتی بیوتیک ها
- سلیاک: فرد تحمل گلوتن، پروتئین گندم و جو را ندارد.
- بیماری کرون: بیماری التهابی است و باعث تورم در روده کوچک می شود.
- دیورتیکولیت: کیسه هایی به نام دیورتیکول در دیواره روده بزرگ ملتهب شده و سبب اسهال می شود.
- اسهال خونی: ناشی از آب آشامیدنی حاوی انگل انتامیبا است.
- مسمومیت غذایی: مصرف غذاهای آلوده زیرا غنی از میکروارگانیسم های مضر و یا مواد سمی هستند.
- ژیاردیا: یک انگل است و از طریق آب شرب منتقل میشود.
- عفونت باکترایی و یا ویروسی: سالمونلا، شیگلا و اشرشیاکلی سبب ایجادش می شود.
- سندرم روده تحریک پذیر
- عدم تحمل لاکتوز
- سوءجذبمواد مغذی
- کولیت اولسروز
- گاستروآنتریت ویروسی به آن آنفولانزای معده می گویند.
- ورزش بیش از حد
میوه های مناسب برای درمان اسهال
رژیم غذایی مبتلایان به اسهال، مهم است. بعضی از موادغذایی و میوه ها به کاهش علائم علائم اسهال کمک میکند، بعضی از غذاها سبب بدتر شدن اسهال میشوند.
خرما
خرما از میوه های مفید برای درمان اسهال است و فرآیند گوارش را تنظیم میکند. این میوه اسهال حاد و یبوست را رفع کرده و اختلالات روده را بهتر میکند. خرما غنی از فیبرهای محلول و نامحلول و اسیدهای آمینه است و به هضم غذا کمک میکند. مصرف خرما سبب تحریک باکتریهای مفید روده میشود.
میوه به
میوهی به، بهترین میوه برای درمان اسهال است. این میوه، مقوی معده و دستگاه هاضمه میباشد و میتواند اسهالهای خونی را درمان کند.
موز کال
از بهترین میوه ها برای درمان اسهال است. آمیلاز موز اسهال همراه با استفراغ را درمان میکند. موز سرشار از فیبر قابل حل اینولین، به رشد باکتریهای مفید روده کمک میکند. پتاسیم موز الکترولیتهای دفع شده بدن توسط اسهال را احیا کرده و در بهبود بیماری تاثیرگذار است.
موز به دلیل پکتین که یک فیبر قابل حل است از دفع مایعات و آب روده اجتناب میکند.
سیب
سیب برای درمان اسهال مفید است البته پخته شود. سیب خام به دلیل داشتن فیبر هضم را درون روده سخت میکند و در معده احساس سنگینی ایجاد میشود.
زردآلو
چند برگ خشک زردآلو را در آب سرد خیس کنید. زردآلو برای رفع تشنگی در هنگام اسهال مؤثر است.
لیمو
لیمو به ضدعفونی کننده دستگاه گوارش محسوب میشود. مبتلایان به اسهال که آب از دست دادهاند، آب لیمو میل کنند. لیمو در از بین بردن بیماری حصبه موثر است و اسهال خونی را درمان میکند. لیمو خاصیت ضد باکتریایی دارد و حالت تهوع را بهبود خواهد داد.
نارگیل
آب نارگیل ملین و ضد اسهال است و برای سوهاضمه مفید میباشد. نارگیل ضد سم است. برای رفع اسهال ۲ فنجان آب نارگیل بنوشید. دم کرده ریشهی نارگیل برای درمان اسهال خونی استفاده میشود.
مواد غذایی دیگر برای درمان اسهال
- دم کرده یونجه: اسهال را درمان می کند. اما مصرف زیاد یونجه سبب ایجاد نفخ می شود.
- علف هفت بند: اسهال خونی، بواسیر و اسهال را درمان میکند.
- چای ریحان: برای درمان اسهال و زخم معده به کار می رود.
- گشنیز: یک ملین برای درمان یبوست و برای درمان اسهال مفید است.
- ماست: برای درمان اسهال مفید است.
- گل های خشک شده و مغز هسته انبه: برای درمان اسهال و مشکلات مثانه مفید است.
- ازگیلخام: موجب تقویت بدن شده و برای درمان اسهال مفید است.
- زنجبیل: برای درمان اسهال دارای خواص ضد باکتری، ضد ویروسی، ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است.
- سرکه سیب: برای اسهال کمک کننده است. ( خواص سرکه سیب )
- جوش شيرين: آنتی اسید برای کاهش اسید معده است.
- نعناع: ضد میکروب و ضد اسپاسم است و به تسکین ناراحتی معده و روده کمک میکند. همچنین خواص نعناع برای کبد شناخته شده است.
- بابونه:به علت ضد التهاب، ضد میکروبی در سلامت دستگاه گوارش نقش دارد.
مهمترین دلایل ابتلا به اسهال
اینکه افراد مبتلا به اسهال شوند دلایل زیادی مانند:
- آنفولانزای معده
- خوردن غذا یا مادهی غذایی خاصی که بدن با آن سازگاری ندارد.
نوشیدنی برای درمان اسهال
مایعات برای درمان اسهال ضروری است.
نوشیدن آب فراوان از کمآبی بدن جلوگیری میکند و به دفع سموم کمک میکند. باید مایعاتی حاوی موادمعدنی و الکترولیتها بنوشید تا مواد ازدست رفته را جبران کند. الکترولیتها و موادمعدنی در مواد زیر وجود دارد:
- سوپ رقیق
- آبنارگیل
- آب الکترولیتدار
پرهیز غذایی برای درمان اسهال
بعضی از موادغذایی بهسرعت از دستگاه گوارش عبور کرده و سبب تحریک دستگاه گوارش میشوند و اسهال را بدتر میکند. برای درمان اسهال از خوردن غذاهای زیر اجتناب کنید:
غذاهای چرب
غذاهای سرخشده و چرب در زمان ابتلا به اسهال توصیه نمیشود. هضم چربی برای معده و روده سخت است و علائم بیماری را تشدید میکند. باید از سبزیجات آب پز یا بخارپز استفاده کنید.
محصولات لبنی خصوصا شیر
حتی اگر اسهال بعلت عدم تحمل لاکتوز نباشد، ولی وقتی درگیر اسهال شده اید از مصرف لبنیات و شیر پرهیز کنید. البته ماست فرق دارد، زیرا پروبیوتیکها به تعادل باکتری رودهای کمک میکنند و دوره اسهال را کوتاه میکنند.
الکل و نوشیدنیهای گازدار
باید از غذاها و نوشیدنیهایی که سبب از دست دادن مایعات بدن میشود دوری کنید. الکل ادرار آور است. نوشیدنیهای گازدار غنی از شیره ذرت دارای فروکتوز بالاست. مقادیر بالای فروکتوز گوارش را با مشکل مواجه میکند و سبب اسهال میشود. کافئین قهوه، چای و نوشابه سبب تحریک دستگاه گوارش میشوند و علائم بیماری را زیاد میکند.
شیرینکنندههای مصنوعی
شیرینکنندههای مصنوعی نقش ملین دارند. بهتر است از آبنبات، نوشیدنیهای غیرالکلی صرفنظر کنید. مصرف شکر سبب میشود رودهها آب و الکترولیت بیشتری تولید کنند که موجب شل شدن مدفوع میشود.
خوراکیها و غذاهای شیرین
مواد قندی در روده بزرگ عملکرد باکتریهای روده مختل میکند و سبب بدتر شدن اسهال میشود.
غذاهای تولید کننده گاز
وقتی دچار اسهال شده اید، باید از مواد غذایی مثل کلم، انواع لوبیا، کلم بروکلی و گل کلم دوری کنید.
غذاهای فاسد شده
از مصرف غذاهایی که برای مدت طولانی بیرون از یخچال بوده، اجتناب کنید.
غذاهای پر از ادویه
موادغذایی ادویه دار سبب تحریک دستگاه گوارشی میشوند. مبتلایان به اسهال باید از غذاهای فاقد ادویه استفاده کنند.
فلفل تند
فلفل های تند اسهال را بدتر میکند. کپسایسین فلفل، محرک اسهال است.
مغزیجات
مغزهای خوراکی و میوه های خشک شده سرشار از فیبر نامحلول، علائم اسهال را بدتر میکند و سبب نفخ زیاد میشوند.
گوشت قرمز
گوشت قرمز سطوح پروتئین واکنشی سی و فریتین را افزایش می دهد. التهاب اسهال را بدتر میکند.
میوه های مسهل
توت ها، آناناس، گیلاس، مویز و انگور اسهال را بدتر میسازند. جذب بد فروکتوز عامل شل شدن مدفوع است.
غذاهای سرشار از فیبر نامحلول
از مصرف غذاهای حاوی فیبر دوری کنید. فیبرهای محلولی مانند پکتین در سیب و موز به بهبود اسهال کمک میکند.
فیبر نامحلول علائم بیماری را بدتر کرده است. فیبرهای نامحلول مضر هستند. این فیبرها در غذاهای زیر یافت میشوند:
- غلات کامل مثل گندم، برنج و جو
- نان غلات کامل
- حبوبات
- مغزها و دانهها
- پیاز و سیر
- بیشتر غذاهای فرآوری شده
- سبزیجات خام
- مرکبات
- ماهی ساردین و گوشت گوساله.
راهکارهای مقابله با اسهال و داروهای موجود
برای کاهش علائم اسهال و کاهش دفع آب، از داروهای داروخانه استفاده کنید. ولی یک روز از این داروها استفاده کنید. این داروها شامل:
- بیسموت سابسالیسیلات
- پپتو بیسمول
- لوپرامید
زمان مراجعه به پزشک برای درمان اسهال
در صورت مشاهده هر کدام ار علائم زیر به پزشک مراجعه شود:
- زمانیکه بیمار در مدفوع خود موکوس یا خون مشاهده کند.
- فرد دچار تب میشود.
- اگر تب بالاتر از ۳۹ درجهی سانتیگراد با دردهای شدید شکمی باشد.
علائم کمآبی بدن
نشانههای کم آبی بدن شامل موارد زیر است:
- خشکی دهان
- خشکی پوشک بهمدت بیش از ۳ ساعت
- کاهش وزن
- گریه کردن بدون اشک
رژیم غذایی، داروها و کاهش استرس در بهبودی بدن حائز اهمیت است. مصرف غذاهای ساده، مصرف مایعات به رفع سریع علائم کمک میکند. اما باید برای درمان قطعی به پزشک مراجعه کنید.
تا چه مدت رژیم غذایی برای درمان اسهال رعایت شود؟
چند روز دنبال کردن رژیم برای درمان کافی است. هرگاه احساس بهبودی داشتید میتوانید به رژیم سبزیجات، میوه و غلات بازگردید.
غذاهای مناسب در رژیم غذایی اسهال
در درمان اسهال در روز اول باید غذاهای سبک میل کنیدکه به جذب آب از مدفوع کمک کند. غذاهای پر از ادویه باعث تحریک روده میشوند.
مصرف غذاهای ساده با بافت نرم، فیبر پایین و ادویه کم مانند جو دوسر پختهشده، موز، برنج سفید است. غذاهای ساده دیگر که هضم آن آسان است به موارد زیر اشاره میشود:
- سیب زمینی آبپز
- چوب شور
- مرغ پخته بدون چربی
- غلات و حبوبات گرم
- نان یا نان تست
- پروبیوتیک ها
موادغذایی دارای پروبیوتیک طول دوره اسهال را کوتاهتر میکنند. باکتریهای ناسالم سبب ایجاد اسهال میشوند اما پروبیوتیکها عفونت این باکتریها را خنثی میکنند. پروبیوتیکها در ماست و کفیر یافت میشوند. پروبیوتیکها با تعادل میان باکتریهای مفید و مضر در روده به هضم غذا کمک میکنند.
- نان تست
- آبگوشت
- آب نارگیل
- ماکارونی
- سیب زمینی
- موز کال
- برنج سفید
- گلابی پخته شده
- سس سیب
- تخم مرغ و هویج پخته
- ماست کم چرب
- سینه مرغ
- بیسکوئیت
- چای بدون کافئین
- بیسکوئیت نمکی
غذاهای نامناسب در رژیم غذایی اسهال
- شیر
- گوشت سرخ شده
- غلات کامل
- آجیل و دانه ها
- لوبیا و حبوبات
- سبزیجات خام
- ذرت
- پیاز و سیر
- چیپس سیب زمینی
- آب نبات یا آدامس
- کلم و کلم بروکلی
- میوه خشک شده
- کره
- نوشیدنی گازدار
- قهوه
- مرکبات و آب میوه
- الکل