دلایل عصبانیت بی دلیل | علت عصبانیت بدون دلیل

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

عصبانیت و خشم یک پاسخ طبیعی به شرایط و موقعیت‌های منفی است و گاهی اوقات روشی سالم برای ابراز احساسات نسبت به چیزی است که به شما آسیب رسانده است. عصبانیت تاحدودی مفید است به گونه‌ای که می‌تواند شما را برای یافتن راه حل‌های خاص متناسب با شرایطی که در آن قرار دارید، ترغیب کند. با این وجود، عصبانیت در حالتی می‌تواند مشکل‌آفرین باشد که بی دلیل باشد یا زمانی که عصبانیت شما طاقت‌فرسا، بیش از حد و افراطی و یا غیرقابل کنترل شود. برای دانستن علت عصبانیت بدون دلیل با مینویسم همراه باشید.

روش های ابراز عصبانیت به طور معمول

قبل از اینکه بگوییم چرا بدون دلیل عصبانی می شویم کمی درباره روش های معمول ابراز عصبانیت و علت عصبانیت توضیح می دهیم. افراد عصبانیت خود را به شیوه‌های مختلفی ابراز می‌کنند، ازجمله:

  • نادیده گرفتن دیگران، گوشه گیری و انزوا
  • فریاد زدن و داد و بیداد کردن
  • فحش دادن و تهدید کردن
  • خشونت فیزیکی مانند پرتاب کردن اشیا یا ضربه زدن به دیگران
  • آسیب زدن به خود مانند بریدن پوست یا زدن سر به جایی

 علت عصبانیت چیست

یافتن علت اصلی عصبانیت و خشم مهم‌ترین گام در جهت مدیریت آن است. محرک‌های اصلی برای بروز عصبانیت عبارتند از بی عدالتی، استرس، مشکلات مالی، مشکلات خانوادگی یا شخصی، رویدادهای آسیب‌زا یا احساس نادیده گرفتن و کم ارزش بودن. گاهی اوقات، فرآیندهای فیزیولوژیکی مانند گرسنگی، درد مزمن، ترس، یا هراس نیز می‌توانند موجب بروز عصبانیت بی دلیل شوند.

خشم و عصبانیت می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل سلامت روان مانند اختلال دوقطبی، اختلال خلق و خو و .. باشد. همچنین می‌تواند به دلیل عدم تعادل هورمونی ایجاد شود. به عنوان مثال، افزایش سطح کورتیزول به دلیل مصرف داروها یا وجود تومور، کاهش سطح استروژن درست قبل از قاعدگی، عدم تعادل هورمون تیروئید و غیره.

عصبانیت بی مورد می تواند دلیل وجود برخی اختلال های رفتاری باشد، علاوه بر این در هنگام عصبانیت نمی توانیم خوب فکر کنیم. بنابراین بهتر است در مورد دلایل عصبانیت بی دلیل بیشتر بدانیم. خواندن کتاب با موضوع سلامت روان نیز می تواند مفید باشد.

 علت عصبانیت بی دلیل

چرا بدون دلیل عصبانی می شویم

اگرچه دلایل بسیار متفاوتی برای عصبانیت بی دلیل یک فرد وجود دارد، اما گاهی اوقات هیچ دلیل خاصی وجود ندارد. به همین دلیل ممکن است این سوال برایتان پیش آید که چرا چنین احساسی دارید و چرا همیشه عصبانی هستید.

برخی از دلایل انفجارهای بی دلیل عصبانیت ممکن است شامل موارد زیر باشد:

مرزهای ضعیف

اگر به چیزهایی که می‌خواهید نه بگویید، بله می‌گویید یا احساس می‌کنید مجبور هستید کارهایی را برای دیگران انجام دهید که نمی‌خواهید، این احساس به شما دست می‌دهد که دیگران از شما سواستفاده می‌کنند. همین امر موجب می‌شود احساس ناراحتی و خستگی کنید.

کمبود خواب

شما ممکن است به اندازه‌ی کافی نخوابید، کارهایی را دیر هنگام انجام دهید و تا دیر وقت بیدار بمانید. همین امر می‌تواند مدیریت مشکلات عاطفی و احساسی را برای شما دشوار کند. خواندن مقاله چند ساعت خواب کافی است توصیه می شود.

اضطراب

افراد مبتلا به مشکلات مرتبط به اضطراب احساس ناراحتی می‌کنند زیرا باید برای مدیریت وضعیت روحی و عاطفی بیشتر تلاش کنند. اگر اضطراب دارید و در شرایط چالش‌برانگیزی قرار گرفته‌اید، این امکان وجود دارد که بی دلیل عصبانی شوید.

احساس نادیده گرفته شدن

احساس نادیده گرفته نشدن یا نامرئی بودن می‌تواند منجر به عصبانیت بی دلیل شود. شما ممکن است از دست همسر، فرزندان، والدین یا همکاران خود عصبانی شوید زیرا احساس می‌کنید که آن‌ها شما را نادیده گرفته‌اند یا ارزشی برای شما قائل نیستند.

افسردگی

عصبانیت یکی از علائم و نشانه‌های کمتر شناخته شده‌ی افسردگی است. حدود 10% از افراد مبتلا به افسردگی، تحریک‌پذیری و 40% فوران خشم را تجربه می‌کنند.

مشکلات مرتبط با کنترل

برای برخی از افراد، عصبانیت ناشی از تمایل افراد به کنترل همه چیز است و در صورت عدم توانایی برای انجام آن‌ها فرد احساس ناراحتی می‌کند.

نادیده گرفتن احساسات

از آنجایی که عصبانیت و خشم یک احساس پذیرفته شده در جامعه نیست، بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند احساسات خود را سرکوب کنند. اگر این کار را انجام می‌دهید، هرچه بیشتر احساس نامرئی بودن و نادیده گرفته شدن خواهید کرد.

اختلال وسواس فکری عملی (OCD)

خشم و عصبانیت بی دلیل یکی از علائم شایع اختلال وسواس فکری یا OCD است و نیمی از افراد مبتلا به این اختلال را تحت تاثیر قرار می‌دهد. فرد مبتلا به وسواس فکری افکار، امیال یا خواسته‌های وسواسی آزاردهنده‌ای دارد که باعث رفتار اجباری می‌شود.

سومصرف الکل

سومصرف الکل می‌تواند موجب افزایش پرخاشگری شود. الکل توانایی شما در تفکر روشن و تصمیم‌گیری منطقی را مختل می‌کند. همچنینکنترل رفتار خشونت‌آمیز را برای فرد دشوارتر می‌کند.

اختلال کم توجهی- بیش فعالی (ADHD)

افراد مبتلا به اختلال کم‌توجهی-بیش فعالی (ADHD) می‌تواند یکی از دلایل اصلی عصبانیت بی دلیل باشد. ADHD یک اختلال عصبی است که با بی ‌وجهی، بیش فعالی، پرخاشگری و تغییر خلق و خو مشخص می‌شود.

اختلال نافرمانی مقابله‌جویانه (ODD)

یک اختلال رفتاری است که کودکان در سن مدرسه را تحت تاثیر قرار می‌دهد و می‌تواند موجب شود تا کودک نافرمانی کند و به راحتی توسط دیگران مورد سواستفاده قرار گیرد.

اختلال دوقطبی

گاهی اوقات، عصبانیت، تحریک‌پذیری، پرخاشگری و خشم می‌تواند از علائم اختلال دوقطبی باشد. اختلال دوقطبی یک اختلال مغزی است که موجب بروز تغییرات در خلق و خو می‌شود. این تغییرات در خلق و خو می‌تواند از دوره‌های شیدایی پرانرژی تا حملات افسردگی متغیر باشد.

اختلال انفجاری متناوب

افراد مبتلا به این اختلال، انفجارهای متناوب و غیرمنتظره خشم و عصبانیت را تجربه می‌کنند. آن‌ها ممکن است نسبت به شرایطی که در آن قرار دارند بیش از حد عصبانی شوند.

اختلال شخصیت مرزی (BPD)

این اختلال با فردیت‌زدایی، تغییرات خلقی، مشکل در روابط و گاهی اوقات خودآزاری یا اقدام به خودکشی تشخیص داده می‌شود. بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال عصبانیت ناشی از ترک یک فرد را تجربه می‌کنند.

اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی (PMDD)

عصبانیت می‌تواند یکی از علائم تغییرات هورمونی باشد که در اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی رخ می‌دهد. این اختلال می‌تواند موجب شود تا فرد احساس عصبانیت بی دلیل را تجربه کند.

اسکیزوفرنی

علائم این بیماری شامل توهم و هذیان است. این اختلال گاهی اوقات با عصبانیت ناشی از تصور اینکه دیگران می‌خواهند به او صدمه بزنند، همراه است. اسکیزوفرنی پارانوئید می‌تواند منرج به رفتار خشونت‌آمیز شود.

کلام آخر

کنترل خشم و عصبانیت، چه با دلیل و چه بی دلیل، می‌تواند گاهی اقوت چالش‌برانگیز باشد. مقابله‌ی زودهنگام با عصبانیت بی دلیل بسیار اهمیت دارد زیرا می‌تواند به فرد کمک کند تا از بدتر شدن شرایط جلوگیری کند و در نهایت به خود و دیگران آسیب وارد نکند.

اگر عصبانیت شما روابط و زندگی شخصی‌تان را تحت تاثیر قرار داده است، اگر دائما احساس ناراحتی و خصومت دارید و یا قادر به کنترل خشم خود نیستید، باید از یک فرد متخصص کمک بگیرید.

نظرات