در این صفحه همراه شما هستیم تا در تاریخ قدمی بزنیم و مهمترین رویدادهای تاریخ جهان را بررسی کنیم. وقایع مهمی که در تاریخ 16 مهر مصادف با 8 اکتبر رخ داده اند. اشخاص مشهور و تاثیر گذاری که در 16 مهر به دنیا آمده اند و افرادی مهمی که در تاریخ نامشان پرآوازه بود و در این تاریخ درگذشته اند را بصورت مختصر و مفید بررسی خواهیم نمود.
رویدادهای مهم تاریخی مصادف با امروز 16 مهر
روز جهانی کودک
مجمع عمومی سازمان ملل بعد از جنگ جهانی دوم در راستای حمایت از کودکان، سازمانی به نام یونیسف را ایجاد کرد که این سازمان پس از مدتی تبدیل به یکی از بخشهای دائمی سازمان ملل متحد گردید و روز ۸ اکتبر برابر با 16 مهر، از سوی این سازمان به روز جهانی کودک نام گذاری شد.
بر اساس ماده یک پیماننامه حقوق کودک، به هر انسانی که کمتر از ۱۸ سال داشته باشد، کودک گفته میشود. وظیفهٔ انجمن کمک به کودکان(یونیسف)، مراقبت از کودکان و برآوردن نیازهای اولیهٔ آنان در سالهای آغازین زندگی، و ترغیب و تشویق والدین به تعلیم فرزندان است.
این انجمن برای کاهش بیماری، مرگ و میر در کودکان، و حمایت از آنان در هنگام جنگ و حوادث طبیعی نیز در تلاش است.
روز مهرگان در ایران
16مهر در ایران مصادف با «روز مهرگان» است كه ايرانيان از هزاره دوم پيش از ميلاد در این روز جشن برپا می کردند. روز مهرگان پس از «نوروز»، دومين روز مهم سال محسوب می شد و در این روز جشن مفصلی برپا می شد.
مهر، در فارسی به معنای «فروغ، دوستي، پيوستگي و محبت» می باشد و به همین دلیل مهرگان یا جشن مهر در ماه مهر برگزار میشود. این جشن در جوامع ایرانی خارج از ایران نیز برگزار میشود
فلسفه جشن مهرگان سپاسگزاری از خداوند به خاطر نعمتهایی است که به انسان ارزانی داشته و استوار کردن دوستی بین انسان ها است.
افتتاح دانشگاه سوربن فرانسه در پاریس 1256
روبرت دو سوربن، كشيش دربار لويى نهم و بنيانگذار مركز علمي سوربُن بود و همواره در صدد بود تا مراکز ویژه ای براي دانشجويان فقير برپا كند تا بتوانند در آن، علوم الهي را فرا بگیرند و آیین مسيحیت را رواج دهند.
بنابراین؛ مركز علمي سوربن در 8 اكتبر برابر با 16 مهر در سال 1256م در پاريس افتتاح شد و محلی شد برای فراگیری علوم دینی و الهی.
دانشگاه سوربن به عنوان يكي از قديميترين و معتبرترين دانشگاههاي جهان به تدريج فعالیت خود را گسترش داد و در آن به رشته هاي مختلف علمی پرداخته شد.
دستگیری و تبعید آیت الله سید حسن مدرس 1307
آيت اللَّه سید حسن مدرس از مخالفان نظام دیکتاتوری بود که رضاخان با مشاهده اوج گیری مخالفت های وی دستور داد تا ایشان را دستگیر و تبعید نمایند.
از اینرو در تاریخ 16 مهر(8اکتبر) سال 1307 رئیس شهربانی تهران به همراه نیروهای نظامی به منزل آیت الله مدرس حمله کرده و ایشان را وادار کردند تا منزلش ترک کند. بعد از این ماجرا، آیت الله مدرس به شهر خواف تبعید شد و مدت 9 سال را در تبعید به سر برد.
اسارت و قتل ارنستو چه گوارا 1967
ارنستو چه گِوارا (Ernesto Che Guevara)، پزشک، چریک، سیاستمدار، نظریهپرداز جنگی و انقلابی و یکی از شخصیتهای اصلی انقلاب کوبا بود. چهره و ظاهر او به عنوان یکی از نمادهای انقلابی بشر دوستانه و به عنوان یک نشان جهانی شناخته شده است.
او که مدتی وزير صنايع كوبا شده بود در16 مهر برابر با 8 اكتبر سال 1967 در زد و خورد با ژاندارمهاي كشور بوليوي دستگير و در اسارت كشته شد.
چهار دهه پس از قتل چه گوارا، قدرت حکومتي بولیوی به دست پیروان عقايد او افتاد و حکومت آنان ادامه یافت. او هنگامی که کشته شد 39 سال سن داشت.
صدور قطعنامه 588 شورای امنیت درباره جنگ ایران و عراق 1365
استفاده از سلاح شيميايي عراق در جنگ، اعتراض ایرانیان را به دنبال داشت که با اعزام كارشناسان سازمان ملل، دبير كل تا حدودی در جریان این بمباران قرار گرفت و بیانیه ای صادر کرد که طبق آن استفاده از این سلاح های شیمیایی توسط عراق محکوم شمرده می شد.
در تاريخ 16 مهر 1365 ش (8 اكتبر 1986 م) صدور قطعنامه 588 به اتفاق آراء، صورت گرفت. علت اصلي صدور اين قطعنامه، بيشتر به خاطر تهديد ايران به انجام حمله به عراق است و مي توان گفت كه اين قطعنامه، آخرين اتمام حجت به طرفين و به ويژه ايران براي پذيرش توصيه هاي شورا بود.
ايران که در این دوران درگیر حملات عراق در خاک خود بود با پذیرفتن این قطعنامه موافقت نکرد.
تولد اشخاص مشهور جهان به تاریخ 16مهر
تولد برونو مارس، خواننده و آهنگساز آمریکایی 1985
پیتر گنه هرناندز، با نام هنری برونو مارس، خواننده، آهنگساز نوازنده گیتار و درام است که در(16 مهر) ۸ اکتبر ۱۹۸۵) متولد شد و در خانوادهای اهل موسیقی بزرگ شد.
او از کودکی به هنر علاقه مند بود و هنرمندانی مثل الویس پریسلی و مایکل جکسون را الگو خود قرار داده بود. پس از سفر به لوس انجلس موسیقی را به شکل حرفه ای دنبال کرد و از سال ۲۰۰۷ خوانندگی خود را بهطور رسمی آغاز کرد و سه سال بعد اولین آلبوم رسمی خود به نام «Doo-Wops & Hooligans» را روانه بازار کرد
در سال 2016 با همکاری مارک رانسون برنده بهترین ضبط سال شد و جایزه گرمی دریافت کرد.
تولد مت دیمون، بازیگر و تهیه کننده آمریکایی 1970
«مت دیمون»(Matt Damon)، بازیگر، فیلمنامهنویس و تهیهکننده آمریکایی است که در ۸ اکتبر برابر با 16 مهر سال ۱۹۷۰ به دنیا آمده است.
آغاز فعالیت حرفه ای او با نویسندگی او برای فیلنامه فیلم “ویل هانتینگ خوب” به دریافت جایزه اسکار منجر شد. او فیلمنامه این فیلم را در دانشگاه هاروارد نوشته بود. مت دیمون برای بازی در این فیلم نامزد دریافت جایزه اسکار، جایزه گلدن گلاب، جایزه ستلایت و جایزه انجمن بازیگران فیلم شد.
بازی در فیلم “نجات سرباز رایان” به کارگردانی استیون اسپیلبرگ، از نقاط عطف زندگی هنری مت دیمون محسوب می شود. او در این فیلم با تام هنکس و وین دیزل همبازی بود.
تولد سحر دولتشاهی، بازیگر ایرانی 1358
سحر دولتشاهی بازیگر ایرانی سینما ، تئاتر و تلویزیون می باشد که در 16 مهر 1358 در تهران به دنیا آمده است. او در رشته های ادبیات نمایشی و مترجمی زبان فرانسه فارغ التحصیل شده است.
دولتشاهی فعالیت هنری خود را از اوخره دهه 70 با تئاترهای دانشجویی آغاز کرد و بعد از مدتی با حضور در فیلم فرزند صبح به مردم معرفی شد.
بازی او در فیلم طلا و مس باعث شد تا او به عنوان نامزد جایزهٔ بهترین بازیگر نقش دوم زن از سوی خانه سینما انتخاب شود. همچنین برای بازی در فیلم عصر یخبندان و بازی در فیلمهای عرق سرد و چهارراه استانبول، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن را به دست آورد.
افراد مشهوری که در تاریخ 16 مهر، از دنیا رفتند
درگذشت گابریل مارسل، فیلسوف فرانسوی 1973
16 مهر(8 اکتبر) مصادف با درگذشت گابریل مارسل، فیلسوف معروف فرانسوى می باشد. گابریل در خانواده ای با مذهب پروتستان پرورش یافت و شیوه تربیت او نیز بر پایه نظامى آموزشى استوار بود.
او به عنوان یکی مهمترین فیلسوفان اگزیستانسیالیسم مسیحی شمرده می شود و همچنین علاوه بر فلسفه و تئاتر، در زمینه موسیقی نیز یک منتقد طراز اول است.
گابریل حدود ۳۰ نمایشنامه نوشته است. مهمترین اثر او کتاب «راز وجود» (Mystery of Being) است که در آن فلسفهٔ خود را «مذهب سقراطی مسیحی» میخواند.
درگذشت عبدالحسین نوایی، تاریخ نگار ایرانی 1383
دکتر عبدالحسین نوایی استاد دانشگاه، نویسنده، تاریخنگار، نسخهشناس و از چهرههای ماندگار ایران بود که در زمینهٔ ادبیات و تاریخ متبحر و مسلط بود و آثار تحقیقی تاریخی زیادی ارائه داده است، او در زمینه تصحیح متون تاریخی قدیمی نیز تبحر داشت. نوایی با ورود به دانشسرای عالی در رشته زبان و ادبیات فارسی به تحصیل پرداخت و در مقطع کارشناسی فارغ التحصیل شد.
او درجه دکترا خود را در رشته تاریخ از دانشگاه سوربن فرانسه اخذ کرد و از سال ۱۳۲۳ به معلمی و سپس در دانشگاههای شهید بهشتی و تهران به تدریس مشغول شد. او از شاگردان عباس اقبال آشتیانی، ملکالشعراء بهار و بدیعالزمان فروزانفر بود. دکتر نوایی در 16 مهر(8 اکتبر) سال 1383 درگذشت.