در این صفحه همراه شما هستیم تا در تاریخ قدمی بزنیم و مهمترین رویدادهای تاریخ جهان را بررسی کنیم. وقایع مهمی که در تاریخ 19 مهر مصادف با 11 اکتبر رخ داده اند. اشخاص مشهور و تاثیر گذاری که در 19 مهر به دنیا آمده اند و افرادی مهمی که در تاریخ نامشان پرآوازه بود و در این تاریخ درگذشته اند را بصورت مختصر و مفید بررسی خواهیم نمود.
رویدادهای مهم تاریخی مصادف با امروز 19 مهر
روز جهانی دختر
19 مهر برابر با 11 اکتبر، از سوی سازمان ملل متحد به عنوان روز دختر نامگذاری شده است. دلیل این نامگذاری حمایت از فرصت های بیشتر برای دختران و گسترش آگاهی در مورد نابرابری جنسیتی است، که در سراسر جهان دختران با این مسئله مواجه می باشند.
همچنین معطوف داشتن توجه جهانیان به کمبودهای اجتماعی و شرایط سخت، برای دختران در سراسر جهان نیز از دلایل نامگذاری این روز می باشد.
سالروز اعلام تشکیل دولت ایران 539 پیش از میلاد
19مهرماه (11 اکتبر) سالروز اعلام تشکیل دولت ایران در سال 539 پیش از میلاد می باشد. به عبارتی، ایران در این روز، دو هزار و 556 ساله شده است.
کوروش بزرگ (Cyrus the Great) در 19مهر(11 اکتبر) پس از تصرف شهر بابل، تاسيس ايران واحد و همچنین ایجاد یک جامعه جهانی متشکل از ملل مشترک المنافع را اعلام کرد تا به از بین رفتن جنگ، فقر و تفاوت ها منجر شود.
در حقیقت آرزوی کوروش تحقق یک جامعه جهانی مشترک المنافع و نیز حقوق انسان بود که به آن دست یافت. كوروش بزرگ همواره به عنوان مردي آزاده كه همه انسانها را داراي حقوق و حيثيت برابر اعلام كرده بود، مورد ستایش جهانیان قرار گرفته است.
گشایش دانشگاه سیدنی، قدیمی ترین دانشگاه استرالیا 1852
19 مهر(11 اکتبر) مصادف است با گشایش دانشگاه سیدنی (University of Sydney)، که اولین دانشگاه استرالیا محسوب میشود و در سال ۱۸۵۰ میلادی در ایالت New South Wales در شهر سیدنی ساخته شده است.
این دانشگاه عضو گروه هشت (دانشگاههای مطرح استرالیا)، عضو AC۲۱ (شبکه بینالمللی تعلیم، تحقیق و سازمانهای صنعتی در آسیا، ایالات متحده و اروپا)، عضو APRU و عضو WUN (شبکه بینالمللی ۱۶ دانشگاه تحقیقاتی دنیا) میباشد.
دانشگاه سیدنی از سوی مؤسسه THES جزو ۵ دانشگاه برتر دنیا قرار گرفته است و دارای اساتید و دانشجویان برجسته ای می باشد که ۵ نفر از این دانشگاه، تاکنون موفق به دریافت جایزه نوبل در شاخههای مختلف شده اند و این موضوع باعث شده که این دانشگاه نسبت به سایر دانشگاهها در استرالیا بسیار متمایز باشد.
تولد اشخاص مشهور جهان به تاریخ 19مهر
تولد محمدرضا شفیعی کدکنی، شاعر و نویسنده ایرانی 1318
محمد رضا شفیعی کدکنی، شاعر و نویسنده ایرانی در 19 مهر ماه 1318 در روستای کدکن، یکی از ولایت های نیشابور در خانواده ای روحانی متولد شد.
او در اویل جوانی به شعر و شاعری روی آورد و شاعری را با غزل آغاز کرد. و توانایی خود را در سرودن غزل و سایر قالبها، با انتشار کتاب «زمزمه ها» به اثبات رساند.
کدکنی بعد از فراگیری مقدمات علوم دینی، وارد حوزه ی علمیه ی خراسان شد و در آنجا از شیخ هاشم قزوینی تاثیر فراوانی گرفت. او همچنین مدتی در بنیاد فرهنگ ایران و کتابخانه مجلس سنا فعالیت داشت. شفیعی از استادان برجسته ادبیات معاصر ایران شمرده می شود که در نقد شعر و ادب فارسی صاحب نظر و دارای سبک و روش خاصی است.
تولد بابی چارلتون، فوتبالیست انگلیسی 1937
سر بابی چارلتون (Sir Robert Charlton) اسطوره فوتبال انگلیس و یکی از برترین بازیکنان تاریخ فوتبال جهان در 19 مهر (۱۱ اکتبر) ۱۹۳۷ در انگلستان متولد شد.
او در سن 17 سالگی، با بازی در باشگاه منچستر یونایتد، فوتبال را آغاز کرد. در فصل ۱۹۵۸ ـ ۱۹۵۶ در لیگ انگلیس برای منچستر به میدان رفت و در۱۴ مسابقه ۱۰ گل به ثمر رساند و همراه این تیم فاتح مسابقات لیگ شد. او همچنین تنها بازمانده در سانحه هوایی، هواپیمای حامل بازیکنان یونایتد بود.
چارلتون بعد از ۶۰۶ بازی در لیگ انگلیس و ۱۹۸ گل برای منچستریونایتد از فوتبال خداحافظی کرد و به پاس خدمات فراوانش لقب (سر) را دریافت کرد.
تولد اشکان خطیبی، بازیگر و مجری ایرانی 1358
اشکان خطیبی، بازیگر، کارگردان، خواننده و مجری در 19 مهر 1358 در شمیران متولد شد. او پس از فارغ التحصیلی در رشته تئاتر از دانشکده هنر و معماری، همکاری خود را با بابک سعیدی آغاز کرد. خطیبی به اکثر سازهای موسیقی مسلط است و در نواختن پیانو و گیتار تبحر زیادی دارد.
از فعالیت های اشکان خطیبی در عرصه بازیگری، فیلمهای “بچههای نسبتا بد”، “تکیه بر باد”، “از نفس افتاده”، “دوران سرکشی” و “اسب حیوان نجیبی است” را می توان نام برد. او با داوری در خنداننده شو برنامه خندوانه به محبوبیت زیادی دست پیدا کرد.
تولد پوری بنائی، بازیگر ایرانی پیشکسوت سینما و تئاتر 1319
19 مهر([11 اکتبر) مصادف شده است با تولد پوری بنایی، هنرپیشه تئاتر، سینما و تلویزیون ایران، که در سال 1319 در اراک به دنیا آمده است.
او با بازی در فیلم «عروس فرنگی» فعالیت سینماییاش را آغاز کرد. ایفای نقش (اعظم) در فیلم های قیصر و کوچه مردها از بازیهای به یاد ماندنی و خاطرهانگیز پوری بنایی می باشد. فیلم «مریم و مانی» آخرین فیلم سینمایی بود که بنایی در آن حضور داشت.
در سالهای بعد از انقلاب، بنایی به خارج از کشور رفت و با وجود پیشنهادهایی که برای بازیگری داشت، به ایران بازگشت و حاضر به اقامت در خارج از کشور نشد.
تولد آمیتاب باچان، خواننده، بازیگر و مجری هندی 1942
آمیتاب باچان (Amitabh Bachchan)، بازیگر، تهیهکننده، خواننده و مجری تلویزیونی فیلمهای بالیوود هند است که در 19مهر(11 اکتبر) ۱۹۴۲ در هند به دنیا آمد.
این ستاره بالیوودی، بیش از بیست میلیون هوادار در توییتر دارد و در دنیای هنری این کشور مانند پادشاه با او رفتار میشود. باچان نخستین بازیگر هندی است که در موزه لندن جایی برای خود دارد و به او لقب «بازیگر هزاره» داده شده است.
آمیتاب باچان علاوه بر بازیگری در زمینه تهیه کنندگی نیز فعالیت دارد. او یکی از بهترین بازیگران سینمای هند و یکی از گرانقیمتترین ستارگان در این زمینه میباشد.
بیشتر بخوانید: بیوگرافی و عکس های پریانکا چوپرا بازیگر زن هندی مشهور
افراد مشهوری که در تاریخ 19مهر، از دنیا رفتند
درگذشت سید کریم امیری فیروز کوهی، شاعر ایرانی 1363
سید کریم امیری فیروزکوهی از شاعران معاصر ایرانی بود که پدرش از رجال اروپا رفته عهد مظفری و آشنا به تمدن جدید و همچنین بانی دبستان خیریه ایتام در تهران بود که به دبستان فیروزکوهی مشهور است. او همچنین در علوم منطق و کلام و حکمت نیز به تحصیل پرداخت و نزد استادان صاحب نامی مثل «آقا شیخ عبدالبنی کجوری» و «آقا سید حسین مجتهد کاشانی» بهره برد.
امیری فیروزکوهی از شیفتگان صائب بود و به سبک هندی شعر میسرود و در شعر به «امیر» تخلص میکرد. او اشعاری نیز به زبان عربی سروده است.
امیری فیروز کوهی سرانجام در 19 مهر سال 1363 در تهران درگذشت.
درگذشت جیمز ژول، فیزیکدان انگلیسی 1889
جیمز پرسکات ژول (James Prescott Joule)، فیزیکدان انگلیسی و نخستین کسی بود که رابطهٔ میان کار و گرما و اثر گرمایی جریان الکتریکی را مورد بررسی قرار داد.
ژول برای اثبات اینکه گرما شکلی از انرژی است، آزمایشهای زیادی انجام داد. آزمایشهای او به همراه چند دانشمند دیگر، یکی از قانونهای اصلی علم به نام «قانون پایستگی انرژی» را به وجود آورد.
یکای اندازهگیری انرژی و کار به افتخار جیمز ژول، با عنوان ژول شناخته شد.
درگذشت حسن گلنراقی، خواننده ایرانی (مرا ببوس) 1373
19 مهر سالروز درگذشت حسن گلنراقی، خوانندهٔ ایرانی است که با ترانه معروف (مرا ببوس) به شهرت رسید. او سال ها در بازار تهران به بلور فروشی مشغول بود و به انصاف و درستکاری زبانزد بود.
پس از اجرای آهنگ مرا ببوس، گلنراقی در زمره خوانندگان قرار گرفت. ترانه مرا ببوس از خاطرهانگیزترین ترانههای ایرانی بود که یکی از دلایل شهرت این ترانه، همزمان شدن آن با وقوع کودتای ۲۸ مرداد بود.
گلنراقی در پایان عمر خود، دچار بیماری آلزایمر و تومور مغزی شد، و در 19 مهر سال ۱۳۷۲ در تهران درگذشت.