فلسفه ی سین های نوروزی و سفره هفت سین | هفت سین نماد چیست؟

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

سفره هفت سین

  • روز های آخر اسفند هر سال ، یکی از دغدغه های فکری خانواده های ایرانی ، سفره هفت سینه است .
  • سنتی دیرینه در فرهنگ چند هزار ساله و باستانی این سرزمین .
  1. اما چرا هفت سین ؟
  2. فلسفه هر یک از این سین های نوروزی چیست ؟ در ادامه این مقاله با ما همراه باشید .

سیب

یکی از سین هایی که در سفره هفت سین نوروز جا خوش می کند سیب است . سیب نماد سلامتی است . سین سلامت ، کلید راهیابی به همه کامیابی‌ها و خواست و آرزو‌ها است . سیب را میوه :

  • سلامتی
  • آگاهی
  • هوشیاری نیز نام داده اند .

در ادب پارسی به واژه‌های سیب ستان و سیب چهره برخورد می‌کنیم همانند پری‌چهر و گل چهره کسی که روی وی همانند سیب سرخ باشد و بشاش و بانشاط .

سیب هفت سین

سیب هفت سین

سنجد

سنجد ، نماد سنجیده عمل کردن است ، در اندیشه ایران کهن «خرد» تنها نگهبان همه لحظات زندگی انسان است از این رو سنجد را بر این باور بر سفره می‌نهند تا هر کس با خویشتن عهد کند که در آغاز سال ، هر کاری را سنجیده انجام دهد .

  • قرار دادن سنجد بر سفره هفت سین نشانه گرایش به خرد است و احترام به تفکر و ترویج خرد مندی است.
سنجد

سنجد

سبزه

  • سومین سین سفره هفت سین سبزه است ، سبزی نشانه خوش اخلاقی و خرمی و شادابی است ،

سبزه نماینده کوچکی از درخت است . باید از درخت آموخت که در اوج توانایی یا نهایت تنگ دستی از لطف و مهر و ایثار آنچه داری خودداری نکنی و بر بدی و پلشتی و بی حرمتی و پرخاش غلبه داشته باشی .

در ایران باستان خانواده‌ها معمولا سه قاب از سبزه‌ها به نماد هومت (اندیشه نیک)، هوخت (گفتارنیک) و هوورشت (کردار نیک) بر خوان می‌نهادند .

از جهتی دیگر رنگ سبز آرام بخش است و اضطراب را از ما دور می‌کند و موجب رفع تنش و گرمای عضلانی می شود ، سبز رنگ ایده آل برای فضا‌هایی است که در آن‌ها نیاز به تمرکز و آرامش است .

سبزه هفت سین

سبزه هفت سین

سمنو

سمنو را از آن جهت که قدرت توان افزایی در تن آدمی دارد نماد «قدرت» دانسته اند . از طرف دیگر ، چون طبخ آن دشوار است و برای تهیه‌ی آن باید ازکمک دوستان و همسایگان استفاده نمود ،

  • از این جهت سمنو نماد توجه به دیگران و همکاری و همبستگی تلقی شده است ،
سمنو

سمنو

سرکه

سرکه نماد پذیرش ناملایمات نماد رضا و تسلیم است ، چکیده مفهوم نهادن سرکه قبول ناهمواری‌های زندگی است ، در ادب پارسی، سرکه: گویای تلخی و سختی و تندی و ناگواری است ،

هیچ انسان معتقد و با مسئولیتی نیست که بدون دغدغه بتواند به زندگی ادامه دهد بر این مبادی است که سرکه را بر سفره می‌نهند بدین مفهوم هر آسایشی با رنج همراه است وسختی لازمه حیات است ،

سرکه به عنوان نماد ناگواری، در ادبیات ما سابقه دیرینه‌ای دارد از جمله «سرکه بر ابرو داشتن» کنایه از ترشرویی و عبوسی است یا «سرکه جبین» به معنای ترش رو و بداخلاق است و «سرکه فشاندن» کنایه از بدخلقی است .

سرکه

سرکه

سیر

سیر به معنای کامل و کافی ، تمام و پر می باشد ، سیر نماد و نشانه «مناعت طبع» است ، توانگری به ثروت زیاد نیست به بی نیازی دل است ،

«سیر چشمی» و چشم سیری از بزرگترین صفات انسان برتر و یار محبوب و مقبول است که باسیر در هفت سین بیان می‌شود ،

در ایران باستان گرامی داشتن حقوق و آسایش دیگران تا بدان جا رسید که یک روز در سال یعنی ۱۴ دی ماه جشنی به نام «سیر سور» می‌گرفتند که در روزی یگانه همگان سیر بخورند ، تا بوی آن دیگران را نیازارد .

سیر

سیر

سماق

یکی دیگر از سین های سفره هفت سین سماق است ، سماق نماد شکیبایی ، بردباری و تحمل دیگران است ، ایستادگی و صبر و استاقمت برای رسیدن به خواست‌ها و آرزو‌ها معنای دیگر سماق است .

  • صبر از ناحیه نگرش مثبت نه گفتن است نه به تحقیر ، نه به شکست ، نه به زبونی ، نه به سیطره غم و اندوه ، نه به بی سامانی و بلاتکلیفی .

هفت سین فلسفه زندگی خوب و سالم را به ایرانیان می‌آموزد ، سماق نشانه‌ی این است که تا رسیدن به پیروزی از تلاش باز نایستیم و تلاش کنیم گویی چکاد صبر و امید است .

سماق

سماق

 

نظرات