19 انشا درباره شب یلدا برای دانش آموزان همه پایه ها (جدید 1402)
با نزدیک شدن به شب یلدا و روزهای آخر پاییز انشا با موضوع شب یلدا پای ثابت همه مدرسه هاست و تقریبا همه دانش آموزان در پایه های مختلف ابتدایی یک انشا درباره شب یلدا، آداب و رسوم شب یلدا، خاطرات شب یلدا، تاریخچه شب یلدا و … خواهند نوشت. در این مطلب چند انشا درباه شب یلدا تقدیمتان می کنیم که می توانید با خواندن آن ها برای نوشتن انشا درباره مراسم شب یلدا و شب چله ایده بگیرد و جرقه ای در ذهنتان شده شود تا خودتان انشای زیبا در باره شب یلدا البته با رعایت مراحل نوشتن بنویسید.
19 انشا زیبا و جدید در مورد شب یلدا
در ادامه 19 انشا با موضوع شب یلدا برای شما آورده ایم که اگر قصد نوشتن انشاء درباره شب یلدا داشته باشید به شما کمک می کند تا با ذهن بازتری به نوشتن انشا درباره شب یلدا و اداب و رسوم و خاطرات و تاریخچه ی شب یلدا بنویسید. اگر به دنبال انشا شب یلدا برای کلاس های چهارم، پنجم، ششم، هفتم و به طور کلی انشا شب یلدا برای دانش اموزان هستید مجموعه انشا شب یلدا این پست می تواند برای شما مفید باشد. برای نوشتن انشای زیبا با موضوع شب یلدا می توانید از متن طولانی برای شب یلدا نیز کمک بگیرید. همچنین برای نوشتن مقدمه انشاء در مورد شب یلدا می توانید از پست شعر شب یلدا استفاده کنید.
انشا در مورد شب یلدا در خانه مادر بزرگ
شب یلدا و خانه مادربزرگ با هم پیوندی دیرینه دارند، انگار شب یلدا یعنی جمع شدن همه فامیل در خانه مادربزرگ و جای دیگری نمی توان شب یلدا را برگزار کرد. مادربزرگم شب های یلدا روسری گل گلی اش را به سر می کند، انارها را با دست های چروک خورده اش دان می کند، خانه اش را تمیز می کند و منتظر می شود تا عزیزانش از راه برسند و دور هم یلدا را به سر کنند. خانه مادربزرگ محل جمع شدن ما دور هم است.
شب یلدا در خانه مادربزرگ حال و هوای زیبایی دارد همه چیز رنگ قدیم دارد و اصالت شب یلدا در آن به خوبی احساس می شود. اگر شب یلدا در خانه های خودمان باشیم اگرچه آن هم زیباست اما شب یلدای خانه مادربزرگ اصیل تر است. از خدا می خواهم عمر همه پدربزرگ ها و مادربزرگ ها، پدر ها و مادرها مانند شب یلدا بلند و طولانی باشد.
انشا در مورد میوه های شب یلدا
آیا تا به حال درباره میوه های شب یلدا فکر کرده اید، مثلا چرا باید در چله ی زمستان به سختی هندوانه پیدا کرد و در شب یلدا خورد؟ یا چرا انار پای ثابت شب های یلداست؟ دیگر میوه های شب یلدا نارنگی، لبو (چغندر قرمز)، ازگیل، کدوحلوایی، سیب، کیوی و پرتقال هستند.
اما فلسفه میوه های شب یلدا چیست؟ مثلا چرا شب یلدا انار و هندوانه میخوریم؟ قدیمی ها اعتقاد داشتند خوردن هندوانه در شب یلدا باعث می شود از سرماخوردگی و مریضی در امان باشیم. انار نماد شادی، زایش و خورشید است. انار یکی از میوه های بهشتی است. دانه های سرخ انار در میان میوه های شب یلدا جلوه خاصی دارند.
کدوحلوایی یکی دیگر از میوه های مخصوص شب یلداست و در کنار دیگر میوه ها سفره شب یلدا را کامل می کند. از آنجایی که شب یلدا در فصل سرد سال واقع شده (یک روز قبل از زمستان) کدو حلوایی و لبو برای گرم شدن مناسب هستند. البته برخی مناطق رسم است از میوه های یخ زده فصل تابستان مانند گیلاس، آلبالو، انگور یخ زده هم در شب یلدا استفاده می کنند.
انشا ادبی در مورد شب یلدا
یلدا نامی زیباست، شب یلدا را می توان به چیزهای زیادی تشبیه کرد، یلدا طولانی ترین شب سال را می توان به موهای مشکی دختری زیبا تشبیه کرد که ذوق زندگی در چشمانش جاری است. یلدا را می توان به چشم های منتظر مادری تشبیه کرد که در خانه سالمندان منتظر فرزندانش است، یلدا گاهی مفهوم شاد و گاهی مفهومی غمگین دارد، به خصوص اگر جای آن هایی که سال گذشته در کنارمان بوده اند خالی باشد.
یلدا که می شود دور هم جمع می شویم تا دل هایمان به بودن در کنار هم گرم شود و با قلب هایی پرمهرتر از قبل به استقبال زمستان سرد برویم. در این روزهای کم مهر و پرفاصله یلدا به یادمان می آورد که از کنار روزها به سادگی رد نشویم و قدر لحظات را بدانیم لحظاتی که مانند برق و باد در گذر هستند اما آنقدر با ارزشند که یک دقیقه بیشتر بودنش را باید جشن بگیریم.
برای نوشتن انشا انگلیسی شب یلدا می توانید از متن کوتاه درباره شب یلدا به انگلیسی کمک بگیرید.
انشا درباره شب یلدا با مقدمه و نتیجه
مقدمه:
به نام آفریننده یلدا که آنقدر کارهایش بر اساس حساب و کتاب است که وقتی یکی از شب ها یک دقیقه از همه شب ها طولانی تر است تبدیل به یک شب خاص می شود.
بدنه انشا:
انشای خود را با یک شعر از سعدی شروع می کنم: همه بر آن همه دردم امید درمان است که آخری بود آخر شبان یلدا را. این شعر خیلی زیبا و پرمفهوم است. همان طور که پایان همه شب ها صبح است حتی طولانی ترین و تاریک ترین شب ها هم صبح می شوند. سعدی در این شعر می خواهد به ما بگوید هیچ وقت از رحمت خدا ناامید نشویم و همیشه و در همه سختی ها تنها از او طلب کمک کنیم.
شب یلدا یم یک شب عادی است و به نظر من فرقی با شب های دیگر ندارد جز اینکه یک دقیقه طولانی تر است . اما بهانه خوبی برای دور هم جمع شدن است. در شب یلدا دور هم جمع می شویم تا دل هایمان به هم نزدیکتر شود و به دل هایی گرمتر به زمستان خوشامد بگوییم.
کلمه یلدا به معنی تولد و زایش است و می گویند به این دلیل که میترا (یکی از مهمترین خدایان اساطیری ایران) در چنین شبی متولد شده است این شب را یلدا نامگذاری کرده اند.
به نظر من حتی اگر به سنت ها هم اعتقادی نداشته باشیم بهتر است این یک شب بهانه ای باشد تا در این روزهای پراسترس که همدیگر را کمتر می بینیم حالی از همدیگر بپرسیم و بیشتر از حال هم باخبر شویم.
نتیجه:
شب یلدا یکی از رسوم باارزش در فرهنگ ماست و بهتر است آن را پاس بداریم.
انشا درباره شب یلدا امسال
یکی از زیبایی های آفرینش جابجایی شب و روز و تغییر مدت زمان آن ها است. مثلا در بهار و تابستان روزها طولانی و شب ها کوتاهتر است و برعکس در پاییز و زمستان شب ها طولانی و روزها کوتاه هستند. طولانی ترین شب سال یلداست. یعنی بعد از شب یلدا شب های دیگر کم کم کوتاه تر شده و روزها طولانی تر می شوند. شب یلدا آخرین روز از فصل پاییز است. در واقع در شب یلدا با استقبال زمستان می رویم. از زمان های قدیم رسم بوده که ایرانی ها در شب یلدا دور هم جمع می شوند و خوراکی هایی مثل انار، هندوانه، آجیل، شکلات و … می خورند. شب یلدا کمی شبیه عید نوروزاست. همان طور که در لحظه تحویل سال سفره هفت سین پهن می کنیم و هر کدام از سین ها نماد چیزی هستند. در شب یلدا هم هر کدام از خوراکی ها نماد و نشانه خاصی هستند. مثلا هندوانه شب یلدا فلسفه خاص خودش را دارد. قدیمی ها اعتقاد دارند اگر در شب یلدا هندوانه بخوریم تا آخر زمستان از شر سرماخوردگی در امان هستیم. یا مثلا انار به دلیل خون ساز بودن نماد شادی و زایش است.
به عقیده قدیمی ها در شب یلدا فرشته بدی ها (اهریمن) با فرشته خوبی ها (امشاسپندان) با هم می جنگند و پس از یک نبرد طولانی فرشته خوبی ها فرشته بدی ها را شکست می دهد و با پیروزی روشنای بر تاریکی دوباره صبح می شود.
سنت های شب یلدا بسیار قشنگ و بامعنی هستند و هر کدام فلسفه خاص خود را دارند. بهتر است درباره آن ها بیشتر بدانیم و آن ها را به جا بیاوریم تا با گذشت سال ها این آداب و رسوم کمرنگ نشوند.
شب یلدای امسال هم مانند سال های قبل در کنار هم خواهیم بود و به عزیزانمان یادآوری می کنیم که دوستشان داریم حتی اگر در کنار هم نباشیم.
انشا در مورد شب یلدا ساده مناسب پایه ابتدایی (اول تا ششم)
مقدمه انشا درباره شب یلدا:
شب یلدا آخرین شب پاییز است. یلدا می آید و ثانیه ای دیرتر از شب های گذشته به پایان می رسد تا لحظه ای را مشغول خداحافظی با پاییزش شود. مردم شهر هم در این شب به یادماندنی پاییز، در کنار خانواده شان گرم صحبت و میهمانی هایشان می شوند تا همراه یلدا، با آخرین شب پاییز وداع کنند.
پاییز تمام می شود اما دانه های درخشان انار، بوی تازگی می دهند و هندوانه های قاچ خورده ای که میهمان لبخندهای شب نشینی می شوند. شب یلدا اگرچه سرد است، اما چنان دل را به یک دورهمی زیبا، گرم می کند تا آنقدر غرق شادی شویم که به یک باره نظاره گر قدوم سرد زمستان باشیم.
متن انشا درباره ی شب یلدا برای کلاس ششم:
میگویید چند دقیقه بیشتر که این حرفها را ندارد و نیاز به اینهمه تشریفات نیست، ولی یلدا یکی از شبهای مهم سال برای خیلیهاست و در شهرهای مختلف تنها به شب نشینی و خوردن میوه و خوراکیهای مختلف ختم نمیشود. در حقیقت شب یلدا بهانهای است برای اینکه یک شب را کنار هم بگذرانیم و خوب هم بخوریم ولی برخی متفاوت برگزارش میکنند. رسم و رسومات شب یلدا در شهرهای مختلف متفاوت است و تنها یک شب نشینی ساده و معمولی نیست.
زمان بسیار سریع می گذرد. یلدا هر چقدر هم طولانی باشد بالاخره به پایان خواهد رسید و جایش را به زمستان خواهد داد. ما در شب یلدا در کنار خانواده و دوستانمان گرم گفت و گو و شادمانی هستیم آنقدر بحث هایمان گرم می شوند که حساب زمان از دستمان می رود! چه شب یلدا و چه شب های دیگر، اگر مملو از عشق و محبت باشد شبی به یادماندنی و خاطره انگیز خواهد شد.
کتاب شعر حافظ هم در شب یلدا، زیبایی بخش دورهیمان می شود و شعرهای دلنشین آن، فرح بخش روحمان. خوش تر از تمام اینها، گوش سپردن به سخنان نغز و شیرین بزرگترهایمان است که با خاطرات زیبایشان فضای خانه را دوست داشتنی تر می کنند.
پاییز، فصل برگ ریزان، فصل زیبای خداست و شب آخرش، یلدا، پایان خوش آن است. و دیگر خواب عمیق درختان ادامه خواهد داشت تا آنکه زمستان هم جای خود را به بهار دهد و سرسبزی و نشاط، همه جا را فرا گیرد.
پاییز، با برگ های رقصان زرد و نارنجی اش نشانگر آنست که هر فصلی از فصول خدا رنگ خاص خودش را دارد و زیباست.
انشاء در مورد شب یلدا کوتاه (مناسب دانش آموزان کلاس های پنجم تا نهم)
شب یلدا (چله) آخرین روز آذر ماه، طولانیترین شب سال، اول زمستان است. شب یلدا که در اصطلاح به آن شب چله هم می گویند، یکی از کهن ترین جشن های ایرانیان است. این شب آداب و رسومی دارد که قرن هاست که در بین ایرانیان رواج داشته است، مردم ایران در شهرها و روستاهای مختلف با توجه به فرهنگ، آداب و رسوم ویژهی خود شب چله را جشن میگیرند. در این شب طولانی همه ی اقوام نزد بزرگ طایفه ی خود می روند و پس صرف شام، تنقلاتی مثل میوه های زمستانی، آجیل میخورند و فال حافظ می گیرند.
شب یلدا فرصتی است برای دیدارهاست. یلدا، بهانه اى است تا پندها و تجربه هاى ارزشمند بزرگان خاندان را که در پس وقت نداشتن ها و بى حوصلگى هاى کوچک ترها مدفون مانده اند، زنده کنیم. یلدا، زمانی براى تکرار هر آنچه روزگارى، سرمشق خوبى هایمان بوده اند و امروز بر روى طاقچه عادت هایمان غبار مى گیرند و فراموش مى شوند.
شب چله مجالى است براى دیدن عزیزانى که تصویر و صدایشان در پس مشغله هاى زندگى رنگ باخته اند. زمانیست براى نشستن لبخند بر لبان کودکان، در آغوش پر مهر بزرگ ترها. یلدا یک روز از سال است که مجالى می دهد براى من و تو، تا همگى، لحظه هاى شیرین با هم بودن را تجربه کنیم.
انشا درباره ی شب یلدا و آداب و رسوم شب یلدا برای دانش آموزان
شب یلدا یا شب چله یکی از روزهای مهم در تقویم ما ایرانیان است این شب طولانی و بلند برای همه ما خاطره انگیز و زیباست و جمع شدن در کنار اقوام و فامیل به بهانه یک دقیقه بلندتر بودن در این شب برای همه ما خاطره انگیز و زیبا است.
واژه «یلدا» به معنای «زایش زادروز» و تولد است. ایرانیان باستان با این باور که فردای شب یلدا با دمیدن خورشید، روزها بلندتر میشوند و تابش نور ایزدی افزونی مییابد، آخر پاییز و اول زمستان را شب زایش مهر یا زایش خورشید میخواندند و برای آن جشن بزرگی برپا میکردند و از این رو به دهمین ماه سال دی ( دی در دین زرتشتی به معنی دادار و آفریننده) میگفتند که ماه تولد خورشید بود.
ایرانیان باستان بر این اعتقاد هستند که یلدا که یکی از خدا های مرد انان است در فردای این شب به وجود می اید و خون گاو مقدس را می ریزد و در زمانی که خون ان گاو به زمین می رسد ریشه گیاهان در زیر زمین سر سبز می شوند و در فصل بهار به رویت ایرانیان در می ایداو یلدا با شیطان به جنگ می ایستد و از مردم عادی را تحت مراقبت قرار می دهد. یلدا و جشنهایی که در این شب برگزار میشود، یک سنت باستانی است.
مردم روزگاران دور و گذشته، که کشاورزی، بنیان زندگی آنان را تشکیل میداد و در طول سال با سپری شدن فصلها و تضادهای طبیعی خوی داشتند، بر اثر تجربه و گذشت زمان توانستند کارها و فعالیتهای خود را با گردش خورشید و تغییر فصول و بلندی و کوتاهی روز و شب و جهت و حرکت و قرار ستارگان تنظیم کنند.
آنان ملاحظه میکردند که در بعضی ایام و فصول روزها بسیار بلند میشود و در نتیجه در آن روزها، از روشنی و نور خورشید بیشتر میتوانستند استفاده کنند. این اعتقاد پدید آمد که نور و روشنایی و تابش خورشید نماد نیک و موافق بوده و با تاریکی و ظلمت شب در نبرد و کشمکشاند. مردم دوران باستان و از جمله اقوام آریایی، از هند و ایرانی – هند و اروپایی، دریافتند که کوتاهترین روزها، آخرین روز پاییز و شب اول زمستان است و بلافاصله پس از آن روزها به تدریج بلندتر و شبها کوتاهتر میشوند، از همین رو آنرا شب زایش خورشید نامیده و آنرا آغاز سال قرار دادند.
یلدا و جشن هایی که در این شب برگزار می شود، یک سنت باستانی است. این جشن مراسمی آریایی است و پیروان میتراییسم آن را از هزاران سال پیش در ایران برگزار می کرده اند. یلدا روز تولد میترا یا مهر است. این جشن به اندازه زمانی که مردم فصول را تعیین کردند کهن است.برای در امان بودن از خطر اهریمن، در این شب همه دور هم جمع می شدند و با برافروختن آتش از خورشید طلب برکت می کردند.
آیین شب یلدا یا شب چله، خوردن آجیل مخصوص، هندوانه، انار و شیرینی و میوه های گوناگون است که همه جنبه نمادی دارند و نشانه برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی هستند. در این شب هم مثل جشن تیرگان، فال گرفتن از کتاب حافظ مرسوم است. حاضران با انتخاب و شکستن گردو از روی پوکی و یا پری آن، آینده گویی می کنند.جشن شب یلدا جشنی است که از ۷ هزارسال پیش تاکنون در میان ایرانیان برگزار می شود. یکی از آیین های شب یلدا در ایران، تفال با دیوان حافظ است. مردم دیوان اشعار لسان الغیب را با نیت بهروزی و شادکامی می گشایند و فال دل خویش را از او طلب می کنند.در برخی دیگر از جاهای ایران نیز شاهنامه خوانی رواج دارد.
انشا درباره شب یلدا و تاریخچه آن در فرهنگ ایرانی
یلدا و جشن هایی که در این شب برگزار می شود، یک سنت باستانی است. این جشن مراسمی آریایی است و پیروان میتراییسم آن را از هزاران سال پیش در ایران برگزار می کرده اند. یلدا روز تولد میترا یا مهر است. این جشن به اندازه زمانی که مردم فصول را تعیین کردند کهن است.
برای در امان بودن از خطر اهریمن، در این شب همه دور هم جمع می شدند و با برافروختن آتش از خورشید طلب برکت می کردند. آیین شب یلدا یا شب چله، خوردن آجیل مخصوص، هندوانه، انار و شیرینی و میوه های گوناگون است که همه جنبه نمادی دارند و نشانه برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی هستند. در این شب هم مثل جشن تیرگان، فال گرفتن از کتاب حافظ مرسوم است. حاضران با انتخاب و شکستن گردو از روی پوکی و یا پری آن، آینده گویی می کنند.
جشن شب یلدا جشنی است که از ۷ هزارسال پیش تاکنون در میان ایرانیان برگزار می شود. ۷ هزار سال پیش نیاکان ما به دانش گاه شماری دست پیدا کردند و دریافتند که نخستین شب زمستان بلندترین شب سال است. یکی دیگر از دلایل برگزاری این جشن، شب زادروز ایزدمهر یا میترا است. مهر به معنای خورشید است و تاریخ پرستش آن در میان ایرانی ها و آریایی ها به پیش از دین زرتشت بازمی گردد که پس از ظهور زرتشت این پیامبر او را اهورامزدا تعریف کرد. یکی از ایزدان اهورایی مهر بود که هم اکنون بخشی از اوستا به نامش نامگذاری شده. در «مهریشت» اوستا آمده است؛ «مهر از آسمان با هزاران چشم بر ایرانی می نگرد تا دروغی نگوید».
انشا در مورد شب یلدا برای کلاس اولی ها
در شب یلدا خویشاوندان نزدیک در خانه بزرگ خانواده گرد می آیند. به بیانی دیگر، در سرمای آغازین زمستان، دور کرسی نشستن و تا نیمه شب میوه و آجیل و غذا خوردن و بهفال حافظ گوش کردن از ویژگی های شب یلدا است.
برگزاری مراسم یلدا، اگر بتوان نام جشن بر آن نهاد، آیینی خانوادگی است و گردهمایی ها به خویشاوندان و دوستان نزدیک محدود می شود. در کتاب ها و سندهای تاریخی به برگزاری مراسم شب یلدا اشاره ای نشده است.
امروزه شب یلدا را جشن می گیرند، یعنی آخرین شب پاییز، نخستین شب زمستان، پایان قوس، آغاز جدی و درازترین شب سال. واژه یلدا سریانی و به معنی ولادت است. ولادت خورشید (مهر، میترا) و رومیان آن را ناتالیس انویکتوس یعنی روز تولد مهر شکست ناپذیر نامند.
زایش خورشید و آغاز دی را، آیین ها و فرهنگ های بسیاری از سرزمین های کهن آغاز سال قرار دادند، به شگون روزی که خورشید از چنگ شب های اهریمنی نجات می یافت و روزی مقدس برای مهرپرستان بود.
در لغت نامه دهخدا درباره این سنت کهن چنین آمده است:
یلدا لغت سریانی است به معنی میلاد عربی و چون شب یلدا را با میلاد مسیح تطبیق می کرده اند، از این رو، بدین نام نامیده اند. شب یلدا یا بلندترین شب سال اول زمستان و شب آخر پاییز است و در بیشتر نقاط ایران در این شب مراسمی انجام می شود
و یکی از زیباترین شب ها در بین ایرانیان است، در این شب رسم و رسوم مختلفی انجام می شود، از جمله خوردن هندوانه، آجیل، و بسیاری خوراکی های دیگر تا حافظ خوانی و شب شعر.
انشا برای شب یلدا برای دانش آموزان
یلدا می آید شبى که در آن انار محبت دانه مى شود و سرخى عشق و عاطفه، نثار کاسه هاى لبریز از شوق ما؛ شبى که طراوت هندوانه هاى تازه تابستان به سرماى دستان زمستان هدیه مى شود و داغى نگاه هاى زیباى بزرگ ترها در چشمان کودکان اوج مى گیرد و بالا مى رود. در ازدحام بشقاب هاى کوچک بلور، شیرینى صمیمیت ها و یکدلى ها، تقسیم مى شود و کام هاى همه را شیرین مى کند.
آخرین شب پاییز را شب یلدا یا به اصطلاح عوام شب چله می نامیم این شب آداب و رسومی دارد که قرنهاست در بین ایرانیان رواج داشته است…مردم ایران در شهرها و روستاهای مختلف با توجه به فرهنگ، آداب و رسوم ویژهی خود شب چله را جشن میگیرند. در این شب همه ی اقوام نزد بزرگ طایفه ی خود جمع می شوند و پس از خوردن شام تنقلاتی نظیر میوه های زمستانی ، آجیل یلدا میخورن … فال حافظ می گیرند و به شادی این شب را به پایان می رسانند.
یلدا و جشنهایی که در این شب برگزار میشود، یک سنت باستانی است. مردم روزگاران دور و گذشته، که کشاورزی بنیان زندگی آنان را تشکیل میداد و در طول سال با سپری شدن فصلها و تضادهای طبیعی خوی داشتند، بر اثر تجربه و گذشت زمان توانستند کارها و فعالیتهای خود را با گردش خورشید و تغییر فصول و بلندی و کوتاهی روز و شب و جهت و حرکت و قرار ستارگان تنظیم کنند.
آنان ملاحظه میکردند که در بعضی ایام و فصول روزها بسیار بلند میشود و در نتیجه در آن روزها، از روشنی و نور خورشید بیشتر میتوانستند استفاده کنند. این اعتقاد پدید آمد که نور و روشنایی و تابش خورشید نماد نیک و موافق بوده و با تاریکی و ظلمت شب در نبرد و کشمکشاند.
انشا در مورد خاطره شب یلدا
برای نوشتن خاطره شب یلدا خودتان بهتر از هر شخص دیگری می توانید اشنا بنویسید اما می توانید از نمونه انشای زیر که درباره خاطره شب یلدا نوشته شده ایده بگیرید.
- همچنین می توانید از خاطرات زیبای شب یلدای این مطلب برای نوشتن انشا استفاده کنید: چند خاطره کوتاه از شب یلدا
متن انشا درباره خاطرات شب یلدا:
مقدمه:
شب یلدا طولانی ترین شب سال می باشد و از غروب آخرین روز پاییز تا طلوع خورشید در روز اول زمستان طول می کشد. ایرانیان از قدیم الایام رسومات و آداب خاصی برای این شب داشته اند.
هنگامی که بچه تر بودم نمی دانستم یلدا چطور شبی است تا اینکه عزیز جان همان مادر بزرگم را می گویم برایم توضیح داد؛
عزیز جان می گفت : شب یلدا طولانی ترین شب سال می باشد که همه خانواده ها دور هم جمع می شوند و آن شب را جشن می گیرند و میوه و آجیل می خورند و بعد فال می گیرند و آرزو می کنند، آدمها در آن شب خودشان را برای شروع فصل زمستان و سرما آماده می کنند.
عزیز جان هر سال همه خانواده و حتی اقوام دور را دعوت می کند تا دور هم باشیم و آن شب را خوش بگذرانیم و همه عمه ها و عموهایم دور کرسی خانه عزیز جان جمع می شویم و خوشحال هستیم. هر کس هر کار با مزه و یا جوک خنده داری را که بلد است تعریف می کند.
هر سال عموی کوچکترم آجیل می خرد و عمه عاطفه جانم شیرینی درست می کند. ما هم مثل هرسال میوه می خریم و همگی همراه با هم به خانه عزیز جان می رویم.
تقریباً هیچ کس دست خالی نمی آید و هرکس هر چیز خوردنی که در خانه دارد با خودش می آورد، آنقدر شب یلدا به همه ما خوش می گذرد که حتی عزیز جانم با صدای بلند می خندد. من خندیدن بلند عزیز جانم را خیلی دوست دارم.
انشاالله گرمای مجلس امشب بتواند سرمای زمستانتان را از بین برده و برف های زندگیتان را ذوب نماید. من از این حرفهای مادر بزرگم هیچی نفهمیدم. هر وقت هم از بابا و مامان می پرسم می گویند: برای تو زود است معنی این چیزها را بدانید. عزیز جان هر سال شب یلدا به همه بچه ها عیدی می دهد و برای همه دعای سلامتی می کند تا همیشه در پناه خداوند شاد و سلامت باشیم.
امسال هم مثل هرسال برای یلدا لحظه شماری می کنم و دوست دارم دوباره همگی دور کرسی عزیز جان جمع شویم. ولی امسال عزیز جان کمی مریض شده است. بابام چند روزی است که دنبال داروهای مادر بزرگ می باشد و می گوید خیلی گران شده است. هر وقت از بابام در مورد شب یلدای امسال می پرسم می گویدم: خدا بزرگ است مطمئنم امسال دعای همه ما در شب یلدا برای شفای عزیز جان می باشد تا زود زود خوب شود و دوباره برایمان قصه بگوید. شما هم برای سلامتی مادر بزرگم و همه مریضان دعا کنید.
انشا درباره شب چله برای دبیرستان
این انشا حاوی لغات و جملاتی است که شاید برخی از آن ها پیچیده به نظر برسند می توانید از بعضی از جملات این متن استفاده کنید و آن را در انشای خود به کار ببرید
متن انشا:
چله و جشنهایی که در این شب برگزار میشود، یک سنت باستانی است. مردم روزگاران دور و گذشته، که کشاورزی، بنیان زندگی آنان را تشکیل میداد و در طول سال با سپری شدن فصلها و تضادهای طبیعی خوی داشتند، بر اثر تجربه و گذشت زمان توانستند کارها و فعالیتهای خود را با گردش خورشید و تغییر فصول و بلندی و کوتاهی روز و شب و جهت و حرکت و قرار ستارگان تنظیم کنند.
آنان ملاحظه میکردند که در بعضی ایام و فصول روزها بسیار بلند میشود و در نتیجه در آن روزها، از روشنی و نور خورشید بیشتر میتوانستند استفاده کنند. این اعتقاد پدید آمد که نور و روشنایی و تابش خورشید نماد نیک و موافق بوده و با تاریکی و ظلمت شب در نبرد و کشمکشاند.
مردم دوران باستان و از جمله اقوام آریایی، از هند و ایرانی – هند و اروپایی، دریافتند که کوتاهترین روزها، آخرین روز پاییز و شب اول زمستان است و بلافاصله پس از آن روزها به تدریج بلندتر و شبها کوتاهتر میشوند، از همین رو آنرا شب زایش خورشید (مهر) نامیده و آنرا آغاز سال قرار دادند کریسمس مسیحیان نیز ریشه در همین اعتقاد دارد در دوران کهن فرهنگ اوستایی، سال با فصل سرد شروع میشد و در اوستا، واژه Sareda, Saredha «سَرِدَ» یا «سَرِذَ» که مفهوم «سال» را افاده میکند، خود به معنای «سرد» است و این به معنی بشارت پیروزی اورمزد بر اهریمن و روشنی بر تاریکی است.
در برهان قاطع ذیل واژه «یلدا» چنین آمده است: یلدا شب اول زمستان و شب آخر پاییز است که اول جَدی و آخر قوس باشد و آن درازترین شبهاست در تمام سال و در آن شب و یا نزدیک به آن شب، آفتاب به برج جدی تحویل میکند و گویند آن شب بهغایت شوم و نامبارک میباشد و بعضی گفتهاند شب یلدا یازدهم جدی است.تاریکی نماینده اهریمن بود و چون در طولانیترین شب سال، تاریکی اهریمنی بیشتر میپاید، این شب برای ایرانیان نحس بود و چون فرا میرسید، آتش میافروختند تا تاریکی و عاملان اهریمنی و شیطانی نابود شده و بگریزند، مردم گرد هم جمع شده و شب را با خوردن، نوشیدن، شادی و پایکوبی و گفتگو به سر میآوردند و خوانی ویژه میگستردند، هرآنچه میوه تازه فصل که نگاهداری شده بود و میوههای خشک در سفره مینهادند.
سفره شب یلدا، «میَزد» Myazd نام داشت و شامل میوههای تر و خشک، نیز آجیل یا به اصطلاح زرتشتیان، «لُرک» Lork که از لوازم این جشن و ولیمه بود، به افتخار و ویژگی «اورمزد» و «مهر» یا خورشید برگزار میشد. در آیینهای ایران باستان برای هر مراسم جشن و سرور آیینی، خوانی میگستردند که بر آن افزون بر آلات و ادوات نیایش، مانند آتشدان، عطردان، بخوردان، برسم و غیره، برآوردهها و فراوردههای خوردنی فصل و خوراکهای گوناگون، خوراک مقدس مانند «میزد» نیز نهاده میشد.
انشا شب یلدا کوتاه
معاشران گره از زلف یار باز کنید
شبی خوش است بدین قصه اش دراز کنید
همه شب های پاییز را مشتاق آمده ایم تا به تو برسیم. چه قدر آمدن تو لذت بخش است! به اندازه بهاری که در راه است، آمدنت را انتظار کشیده ایم.
تو را دوست دارم، به اندازه همه ستاره هایی که در چشم هایت می درخشند، ای خواستنی ترینِ شب ها! طعم تو، به اندازه همه صبح های دل انگیز آفتابی بهار، شیرین است. ای دیرپاترینِ شب ها! چه قدر شاعران نام تو را دوست دارند؛ یلدا!
تو که می آیی، طعم گرم و صمیمی گرد هم آمدن خانواده ها را دوباره می توان حس کرد. تو به اندازه شب های عید، معجزه می کنی. تو که می آیی، خانواده های آشنا هم می آیند؛ دوستان صمیمی هم.
تو که می آیی، بزرگ ترهای شاید فراموش شده، دوباره به جوان ترهای مهمان، به گرمی لبخند می زنند.
انشا شب یلدا برای کلاس هفتم
امشب، پیاله دقایق کشدار، پر از شراب حافظ است و فضای صمیمی و ساده، همه را به سرزمین تصنیف های دل آرا می کشاند.
حکایات پندآموز، از گنجه ذهن کهن سالان، همچون کتاب سعدی که از قفسه های قدیمی خارج می شود، بیرون می آید و به دل های شب نشینان، رنگ تأثیر می زند.
طومار این شب ماندگار هر چه هست، یادهای شیرین کودکی است. مجال اندوه در دفترچه خاطرات امشب نیست.
آسمان این شب پر حوصله، با حضور ستاره های قشنگ شعر و حکایات، به زیبایی می رسد. اطراف قاچ های هندوانه و استکان های کمرباریک چای، تعریف های عاشقی و قصه های دلدادگی است.
امشب، جوان تر از حرف های پدربزرگ، خاطره ای نخواهد ماند.
از نقطه پایان فصل برگ ریزی، بوی خنده های یلدایی پدربزرگ شنیده می شود. همیشه گویا برف زمستان، زودتر بر گیسوی مادربزرگ باریده است؛ ولی او همچنان با خاطرات پیرامون کرسی، محفل یلدا را گرم تر از تابستان نگه می دارد.
انشا شب یلدا طنز
شب یلدا، شب خیلی خوبی است. ما توی این شب آنقدر میوه میخوریم که شکمهایمان باد میکند. انار و پرتقال و موز و هندوانه و آجیل و شیرینی و همه چیز پیدا میشود. من نمیدانم مامان این ظرف آجیل را از عید نوروز تا الان کجا قایم کرده بوده که توی این شب یکهو سر و کلهاش پیدا میشود. من هیچ وقت جای دو چیز را نتوانستم توی خانهمان پیدا کنم: 1-آجیلهایی که مامان قایم میکند. 2- جورابهایم که خودم قایم میکنم. اولی را مامان هیچ وقت لو نمیدهد اما دومی را همیشه با جملهی «همون جا تو کشوئه» جواب داده و خودش میآید جوراب غیب شده را ظاهر میکند. مامانِ من برای خودش جادوگری است.
تازه در این شب همهی خالهها و داییها و عموها و عمههای من هم میریزند توی خانه ما چون بابا بزرگِ من، بزرگ فامیل است و توی خانه ما زندگی میکند. بعد که مهمانها جمع میشوند، بحث و گفتگوی بابایِ من با شوهر عمهها و شوهر خالهها و داییها و عموها از مسئله آلودگی هوا و ترافیک گرفته تا فروش نفت برنت دریای شمال (اسمش را از یکی از عموهای روزنامهخوانم یاد گرفتهام) ادامه پیدا میکند. همچنین آنها برای حل مشکل گرانی کشور پیشنهادهایی به هم میدهند. البته یکی از شوهر عمههایم خیلی توی بحثشان شرکت نمیکند و فقط بین هر مشت تخمه جاپنی که میشکند عادت دارد یک بار بگوید: «شما سادهاید ها! اینها همهاش کار خودشان است!»
در جمعی کمی آن طرفتر هم مامانم با خالهها و زنداییها و عمهها معمولا بر سر ارتفاع بینی عروس فلانی با هم اختلافشان میافتد و یکی از خالههایم آدرس جدیدترین محلهای کاشت دماغ و سربالا کردن ناخن (یا شاید جابجا نوشته باشم!) را به بقیه میدهد. همچنین یکی از زنداییهایم از همه دعوت میکند که به کمپین یک شب یلدا بدون موبایل بپیوندند و به همین دلیل یکی دو ساعت فقط مشغول موبایلشان میشوند که این مطلب را برای این گروه و آن گروه بفرستند.
در پایان که همه چیز را خوردند و تمام شد تازه هندوانه را میآورند جلویشان میگذارند. قبلاها این طور بود که بابا هندوانه را میآورد نیم ساعت با شوهرعمه بر سر شیرین بودن یا نبودنش بحث میکردند و اینکه باید صدای طبل بدهد یا تیمپو. بعد هم قاچ شتری ازش میگرفتند. اما جدیدا مامان یاد گرفته هندوانه را شبیه گل رز درست میکند و کلا دیگر این بحثها از بین رفته است.
خلاصه که در این شب به ما خیلی خوش میگذرد و همه شاد و خوشحال هستیم، فقط دلم برای بابا بزرگ میسوزد که یک گوشه مینشیند و کسی باهاش حرف نمیزند. بابا بزرگ چندسالی هست که خوب نمیتواند حرف بزند، بابا میگوید که او سکته کرده و یک طرف بدنش از کار افتاده است. آخر شب هم همه میروند سراغ کار و زندگیشان و من میمانم و صبح فردا که باید مدرسه بروم و تکلیفهایی که انجام ندادهام! این بود انشای من.
انشا انگلیسی در مورد شب یلدا
Yalda means “birth”, and Yalda night refers to the longest night of the year or winter solstice. Ancient Iranians believed that this night coincides with the birth of Mitra or Mehr, the mythological goddess of light in ancient Persia
On December 21, Iranians start their celebration by eating since it is the most fun and delicious part of Yalda Night. Iranians eat nuts, watermelons, and pomegranates on this special night and share the last remaining fruits from summer together. Fruits of Shab-e-Yalda have symbolic significance as well. Some believe that watermelon symbolizes the sun by its spherical shape, while others believe that eating watermelon keeps one safe from being hurt by winter diseases. Pomegranate is also a symbol of birth, and its bright red seeds symbolize the glow of life
یلدا به معنای تولد است و شب یلدا به بلند ترین شب سال زمستانی گفته می شود. ایرانیان باستان بر این باور بودند که این شب مصادف با تولد میترا یا مهر، ایزدبانوی اساطیری نور در ایران باستان است. در روز 30 آذر، ایرانیان جشن خود را با خوردن غذا آغاز می کنند، زیرا این جشن لذت بخش ترین و خوشمزه ترین قسمت شب یلدا است. ایرانی ها در این شب خاص آجیل، هندوانه و انار می خورند و آخرین میوه های باقی مانده از تابستان را با هم تقسیم می کنند. میوه های شب یلدا دارای اهمیت نمادین نیز هستند. برخی بر این باورند که هندوانه با شکل کروی خود نماد خورشید است، در حالی که برخی دیگر معتقدند که خوردن هندوانه از آسیب رسیدن به بیماری های زمستانی محافظت می کند. انار همچنین نماد تولد است و دانه های قرمز روشن آن نماد درخشش زندگی است.
انشا کودکانه درباره شب یلدا
شب یلدا یکی از شب های بسیار زیبایی است که خیلی به من خوش میگذرد. زیرا در این شب همه ما در خانه پدربزرگم جمع می شویم و هر کسی یک خوراکی خوشمزه درست می کند و تمام خوراکی ها را با شکل های مختلف و زیبا تزیین می کنند. می گویند شب یلدا یک دقیقه از همه شب ها بیشتر است. وقتی از مادرم در مورد کارهایی که در شب یلدا انجام می دهند سوال کردم او گفت: شب یلدا مراسم های خاص خودش را دارد، مثلا فال حافظ می خوانند، میوهای خاص این شب که انارو هندوانه است را می خورند، شعر و شاهنامه می خوانند. البته ممکن است برخی از شهرهای ایران آداب و رسوم دیگری نیز برای شب یلدا داشته باشند. شب یلدا شبی است که همه ایرانیان از گذشته تا به امروز آن را جشن گرفته اند. شب یلدا جزو فرهنگ های مهم در ایران به شمار می آید.
انشا درباره شب یلدا در روزهای کرونایی
شب یلدای سال های گذشته همه خانواده ها به نوعی درگیر کرونا بودند. همه مدرسه ها غیرحضوری شده و دانش آموزان در خانه در حال یادگیریبوده و همه معلمین زحمت کش هم از طریق برنامه های موبایل به دانش آموزان آموزش می دادند. مثل عید نوروز که تحت تاثیر کرونا بود شب یلدا هم مانند سال های بدون کرونا نبود. شب یلدای کرونایی سال های گذشته به ما یادآور شد که قدر لحظات با هم بودن را بیشتر بدانیم و ارزش لحظه های خوش زندگی را بیشتر درک کنیم زیرا قبل از آن هیچ کس فکرش را هم نمیکرد که روزی نتوانیم دور هم جمع شویم. به امید اینکه شب یلدای امسال و آینده همه افرادی که میشناسیم سالم و سلامت باشند.