لرزش دست نشانه چیست؟
شاید به تازگی متوجه لرزش دست خود شدهاید و یا شاید لرزش دستانتان بدتر شده است. به احتمال زیاد این مشکل به تدریج برای شما به وجود آمده است. ممکن است قرار گرفتن در یک موقعیت استرسزا و یا عصبانیت موجب بروز این مشکل شده باشد و یا عوارض جانبی یک بیماری است. دلیل آن هرچه که باشد، لرزش نامی است که متخصصان برای لرزش دست (گاهی اوقات برای صدا، سر، دهان و پا) انتخاب کردهاند. این مشکل شایعتر از آن چیزی است که فکرش را میکنید و دلایل و پیامدهای متفاوتی برای آن وجود دارد. با مینویسم باشید تا بدانید علت لرزش دست چیست.
لرزش دست نشانه چه بیماری است (لرزش شدید)
لرزش شدید دست ها (اسنشال ترمور) رایجترین و شایعترین نوع اختلال لرزش است. این نوع لرزش معمولا از دستها شروع میشود، اما میتواند به بازوها، سر، صدا یا سایر قسمتهای بدن نیز سرایت کند. لرزش اساسی از انواع دیگر لرزش متفاوت است زیرا وقتی دستانتان در حال حرکت هستند آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. بیشتر انواع دیگر لرزش دست وقتی رخ میدهند که شما بی حرکت هستید.
لرزش اساسی میتواند در نتیجهی یک ژن به وجود آمده باشد. این بدان معنی است که اگر یکی از والدینتان لرزش دست دارد، این احتمال وجود دارد که شما نیز به آن مبتلا شوید.
سموم و آلودگیهای موجود در محیط میتوانند باعث بروز این مشکل شوند. اما تحقیقات بیشتری برای یافتن ارتباطهای احتمالی مورد نیاز است. سن یکی دیگر از فاکتورهای موثر است. اگرچه لرزش اساسی در هر سنی ممکن است رخ دهد، اما احتمال آن در افراد بالای 40 سال بیشتر است. اما گاهی شاهد لرزش دست در جوانی هستیم. با بالا رفتن سن، احتمال ابتلا به لرزش دست افزایش مییابد.
لرزش اساسی زندگی فرد را تهدید نمیکند، اما ممکن است با گذشت زمان شدیدتر شود. استرس، خستگی و مصرف کافئین زیاد آن را بدتر میکنند. در برخی مواقع کارهای ساده مانند خوردن، نوشیدن، نوشتن و تمام کارهای روزانه با لرزش دستها به یک چالش بزرگ تبدیل میشود.
درمان لرزش دست ممکن است کمی دشوار باشد. داروهایی وجود دارند اما هیچ یک درمان قطعی و همیشگی نیستند. جراحی نیز یک گزینه است. همچنین، درمانی به نام تحریک عمقی مغر وجود دارد که در آن پزشک متخصص دستگاهی را برای کنترل لرزش داخل مغز قرار میدهد.
اگر لرزش دست برای شما مشکلساز شده است، به پزشک مراجعه کنید.
بیماری پارکینسون
لرزش دست یکی از علائن و نشانههای ابتدایی بیماری پارکینسون است که 10 میلیون نفر در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار داده است. لازم به ذکر است که همه افراد مبتلا به این بیماری لرزش دست را تجربه نمیکنند، اما اکثر افراد در مراحل آغازین این بیماری حرکت خفیف در دستها، پاها و حتی انگشتان را تجربه میکنند.
در اکثر موارد، لرزش تنها یک سمت از بدن را تحت تاثیر قرار میدهد. بیشتر اوقات، زمانی رخ میدهد که فرد عضلات بدن را شل میکند. به همین دلیل است که به آن لرزش استراحت نیز گفته میشود. با حرکت فرد، لرزش نیز متوقف میشود. حتی کمی خم کردن انگشتان نیز میتواند مانع از لرزش شود. مانند سایر انواع لرزش، در بیماری پارکیسنون نیز استرس یا هیجان علائم بیماری را تشدید میکنند.
با گذشت زمان این احتمال وجود دارد که لرزش از یک سمت به سمت دیگر بدن گسترش یابد.
اسکلروز متعدد یا ام اس (MS)
این بیماری که به سیستم ایمنی بدن، مغز، اعصاب و ستون فقرات حمله میکند، میتواند موجب لرزش سر شود. این احتمال وجود دارد که لرزش دست و پا را نیز فرد تجربه کند. ام اس میتواند موجب انواع مختلفی از لرزشها شود. در ام اس نیز همانند لرزش اساسی، لرزش وقتی فرد در حال حرکت است رخ میدهد.
دلایل لرزش دست به غیر از بیماری
لرزش دستها همیشه به معنی وجود یک بیماری نیست. گاهی اوقات، لرزش دست میتواند پاسخ و واکنش بدن به یکی از موارد زیر باشد:
دارو
یکی از رایجترین دلایل لرزش مصرف داروهایی است که یک ماده شیمیایی داخل مغز به نام دوپامین را مسدود میکنند. این داروها برای یکنواخت نگه داشتن خلق و خو مورد استفاده قرار میگیرند. با قطع مصرف این داروها، لرزش نیز از بین خواهد رفت.
کمبود ویتامین B12
بدون ویتامین B12، سیستم عصبی بدن به درستی کار نمیکند. منابع ویتامین B12 در مواد غذایی همچون گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم مرغ و محصولات لبنی وجود دارد. اگر کمبود این ویتامین را داشته باشید، پزشک برای شما آمپول تجویز خواهد کرد.
کافئین
نوشیدن یک فنجان قهوه یا چای نیز میتواند موجب لرزش دست شود.
استرس
از نگرانیهای مالی و کاری گرفته تا مشکلات مرتبط با روابط و بیماریهای مختلف، استرس ناشی از همه این موارد لرزش دست را تشدید میکنند. عصبانیت شدید، گرسنگی زیاد و کمبود خواب میتوانند موجب لرزش شوند. این نوع لرزش را لرزش فیزیولوژیک مینامند.
قند پایین
پزشک آن را کم قند خونی مینامد. کم قند خونی، واکنش استرسی طبیعی بدن را تحریک میکند و باعث لرزش دست میشود.
تیروئید پرکار
تیروئید، غدهای است که در گردن، بالای ترقوه واقع شده است. زمانی که تیروئید پرکار میشود، سرعت کل بدن را افزایش میدهد. شما ممکن است دچار مشکلات خواب شوید، گرسنگی مداوم داشته باشید و قلبتان ممکن است تندتر بزند و لرزش دست پیدا کنید.
آسیب عصبی
جراحت، بیماری یا مشکل مرتبط با سیستم عصبی مرکزی نیز میتواند منجر به لرزش شود. پزشک آن را نوروپاتی محیطی مینامد. این بیماری میتواند بر روی دست و پا اثرگذار باشد.
کلام آخر
از آنجایی که علل و روشهای درمانی برای انواع مختلف لرزش دست متفاوت هستند، مشاوره با پزشک در خصوص سابقهی خانوادگی و علائم از اهمیت بسیاری برخوردار است.