هر چند وقت یکبار باید خاک گلدان را عوض کرد + نحوه تعویض خاک گلدان

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

اگر به نگهداری گل و گیاه علاقه دارید، شاید این سوال برایتان مطرح شده باشد که هر چند وقت یکبار باید خاک گلدان را عوض کرد؟ زمان مناسب برای تعویض خاک گلدان گیاهان گلدانی و آپارتمانی وقتی است که گیاه نسبت به گلدانش خیلی بزرگ شده باشد، وقتی 1 الی 2 روز بعد از آبیاری پژمرده شده باشد و یا اگر برگ‌ها زرد و قهوه‌ای شده باشند. در ادامه با جزئیات بیشتری توضیح خواهیم داد.

چه زمانی خاک گلدان را عوض کنیم

در پاسخ به این سوال که هر چند وقت یکبار باید خاک گلدان را عوض کرد نمی توان قانون کلی صادر کرد چون این کاملا به شرایط گیاه بستگی دارد. ما به شما خواهیم گفت چه زمانی باید خاک گلدان را تعویض کنید. همچنین نحوه عوض کردن خاک گلدان نیز آورده شده است.

 

تعویض خاک گلدان وقتی گیاه برای گلدانش خیلی بزرگ است

اگر فکر می‌کنید که گیاهتان نسبت به گلدانش خیلی رشد کرده است و فضای گلدان برای آن کوچک است، بهتر است خاک گلدان را تعویض کنید و دوباره آن را به گلدان اصلی بازگردانید و یا آن را به گلدان بزرگ‌تری منتقل کنید. برای بسیاری از گیاهان آپارتمانی مانند پوتوس، گیاه به اندازه‌ی گلدان رشد می‌کند و سپس رشدش متوقف می‌شود. این بدان معنی است که اگر گیاه بزرگ‌تری می‌خواهید باید خاک گلدان را تعویض کرده و آن را به گلدان بزرگ‌تری منتقل کنید تا گیاه فضای کافی برای رشد را داشته باشد.

اگر دوست دارید گیاهتان به همان اندازه بماند، کافی است گیاه را از داخل گلدان درآورده و مقداری از خاک گلدان در اطراف ریشه‌های را جدا کنید. کف گلدان را با خاک تازه پر کنید، گیاه را در گلدان قرار دهید و کناره‌ها را نیز خاک تازه بریزید.

توصیه ما این است که خاک گلدان مرغوب و ارگانیک بکار ببرید. اگر خاک حاوی مواد معدنی ضروری رشد گیاه هم باشد که چه بهتر زیرا این کار موجب می‌شود تا ریشه‌های گیاه سالم‌تر باشند و رشد آن‌ها در گلدان جدید با سرعت بیشتری آغاز شود. گیاه را خوب آبیاری کنید و اجازه دهید آب اضافی از گلدان خارج شود.

 

تعویض خاک گلدان وقتی گیاه 1 الی 2 روز بعد از آبیاری پژمرده شده است

اگر گیاهان شما بلافاصله بعد از آبیاری پژمرده می‌شوند و یا برگ‌های آن‌ها یکی پس از دیگری می‌افتند، این احتمال وجود دارد که خاک گلدان آبگریز شده و در نتیجه باید تعویض شود. در چنین مواردی یک لایه بر روی خاک تشکیل می‌شود و مانع از جذب آب توسط خاک می‌گردد. در نتیجه، آب کافی به گیاه نمی‌رسد. علاوه بر این، جذب مواد معدنی از خاک نیز مختل می‌شود و گیاه به خوبی رشد نمی‌کند.

از همان روندی که در مورد قبل برای تعویض خاک گلدان عنوان کردیم استفاده کنید. خاک گلدان را تعویض کرده و گیاه را دوباره در گلدان خود قرار دهید. اگر دوست دارید گیاهتان رشد بیشتری داشته باشد می‌توانید آن را به گلدان بزرگ‌تری منتقل کنید.

نکته‌ای که باید به آن دقت کنید این است که نیاز نیست کل خاک اطراف ریشه‌ها را جدا کنید، فقط کافی است ریشه‌ها را تکان دهید تا خاک اضافی از آن‌ها جدا شود. در اینصورت هیچ آسیبی به ریشه گیاه وارد نمی‌شود.

 

تعویض خاک گلدان وقتی برگ‌های گیاه زرد یا قهوه‌ای شده‌اند

اگر گیاه به مدت یک سال در گلدان خود بوده است و برگ‌های آن به رنگ زرد و قهوه‌ای درآمده‌اند، ممکن است گیاه مواد معدنی کافی را دریافت نمی‌کند. یک راه حل عالی برای برطرف کردن این مشکل، تعویض خاک گلدان است زیرا یک خاک مرغوب حاوی مواد معدنی مورد نیاز گیاه شماست. به همین دلیل است که باید یک خاک مرغوب با کود اضافی را انتخاب کنید.

اگر خاک گلدان شما بدون کود است، می‌توانید کود را خودتان به گیاه اضافه کنید تا تقویت شود. توصیه ما این است که از کود ارگانیک استفاده کنید؛ اگرچه بوی نامطبوعی دارد ولی وقتی با خاک مخلوط شود کمتر به مشام می‌رسد. بعد از گذشت یک الی دو روز از آبیاری گیاه بوی نامطبوع کود نیز کمتر خواهد شد.

 

تعویض خاک گلدان اگر گیاه رشد کافی ندارد

اگر رشد برگ‌های جدید گیاه شما متوقف شده است، نشانه‌ی خوبی از این موضع است که باید خاک گلدان را تعویض کنید. توقف رشد گیاه می‌تواند نشانه‌ای از ناتوانی در جذب آب کافی یا مواد معدنی مورد نیاز باشد که هر دو این مشکلات با تعویض خاک برطرف خواهند شد.

پس از تعویض خاک ممکن است چند هفته‌ای به طول انجامد تا رشد مجدد برگ‌های گیاه آپارتمانی شروع شود، اما به محض این که ریشه‌های گیاه به محیط جدید خود عادت کردند برگ‌های جدید رشد خواهند کرد. بیشتر گیاهان خاک تازه را دوست دارند، بنابراین اگر گیاه آپارتمانی دارید که رشدش متوقف شده است این کار را امتحان کنید.

 

هر چند وقت یکبار باید خاک گیاهان گلدانی را عوض کرد؟

توصیه می‌شود که هر یک الی سه سال خاک گلدان‌ها را عوض کنید. به عنوان مثال، خاک گیاهی مثل پوتوس را می‌توان هر سال عوض کرد. البته همه گیاهان نیازی به تعویض خاک در این بازه زمانی ندارند. خاک درختان میوه بزرگ که در گلدان‌های بزرگ کاشته شده‌اند را می‌توان هر پنج سال یکبار تعویض کرد.

ترفند نگهداشتن یک درخت میوه بزرگ در گلدان در فضای باز این است که مقداری ماسه را هنگام کاشت در خاک گلدان بریزید. هنگامی که درخت میوه خود را در گلدان بزرگ می‌کارید، حدود 4/1 ماسه درشت را به خاک گلدان اضافه کنید. این کار ساختار بیشتری را به خاک اضافه می‌کند و از افت سطح خاک جلوگیری می‌کند.

خاک گلدان معمولی حاوی مقادیر زیاد مواد آلی است که با گذشت زمان تجزیه می‌شوند. همه‌ی ما متوجه شده‌ایم که سطح خاک بعد از گذشت 2 الی 3 سال در حدود چند سانتیمتر کاهش یافته است. این نشانه‌ای از این موضوع است که خاک گلدان یکپارچگی خود را از دست داده و مواد آلی در حال تجزیه هستند و هوا یکمتری برای تنفس گیاه در خاک باقی مانده است.

درختان میوه را می‌توان با دقت از گلدان خارج کرده و در یک گلدان بزرگ‌تر کاشت. اگر قصد چنین کاری را دارید باید کف گلدان را با خاک تازه بپوشانید و بعد گیاه را با دقت و به آرامی در گلدان قرار دهید. مراقب باشید که به ریشه‌های گیاه آسیب وارد نشود. گیاهان آپارتمانی مقاوم مانند پوتوس نسبت به از دست دادن مواد آلی خاک تحمل و مقاومت بیشتری دارند.

 

آیا هر سال نیاز به تعویض خاک گلدان دارید؟

نیازی نیست که خاک گلدان گیاهان آپارتمانی خود را هر سال عوض کنید، اما باید مراقب علائم و نشانه‌ها باشید. وقتی من یک سال پیش گیاه پوتوس را در گلدان جدیدش کاشتم، از خاک گلدانی بی کیفیت با ذرات درشت استفاده کردم. همین امر موجب شد تا بعد از یک سال مجبور به عوض کردن خاک آن شوم زیرا گیاه به حالت نرمال رشد نمی‌کرد.

با توجه به مثالی که عنوان کردم، اگر گیاه را در خاک مرغوب و باکیفیت کاشته باشید، می‌توانید بعد از 2 سال خاک آن را عوض کنید. مثال با گیاه پوتوس را در نظر بگیرید. پوتوس می‌تواند به گیاه خیلی بزرگی تبدیل شود و خیلی رشد کند و طاقچه را کاملا بگیرد. این گیاه را می‌توان به راحتی قلمه زد تا گیاهان کوچک‌تری را داشته باشم.

 

نحوه تعویض خاک گلدان گیاهان آپارتمانی

هر چند وقت یکبار باید خاک گلدان را عوض کرد

به منظور تعویض خاک گلدان گیاهان آپارتمانی چند مرحله‌ی ساده را باید انجام دهید. من به تازگی خاک پوتوس خود را عوض کردم و اولین مرحله این است که گیاه را از گلدان خارج کنید. بعد گلدان را وارونه کنید تا خاک ته‌نشین شده در کف گلدان از آن جدا شود.

در مرحله‌ی بعد باید مقدار زیادی خاک تازه را در کف گلدان خشک بریزید. گیاه را به آرامی تکان دهید تا خاک اضافی چسبیده به ریشه‌های گیاه از آن جدا شود. سپس، گلدان را با خاک ارگانیک پر کنید و یک حفره‌ی کوچک ایجاد کنید و گیاه را در آن قرار دهید. حدود یک الی دو سانتیمتر از لبه‌های گلدان را خالی بگذارید تا هنگام آبیاری خاک از آن خارج نشود. سپس، گیاه را آبیاری کنید.

 

نحوه تعویض خاک برای درختان میوه داخل گلدان

تعویض خاک برای درختام میوه داخل گلدان به خصوص برای گلدان‌های کوچک کار آسانی است. به عنوان مثال، اگر توت فرنگی یا بلوبری را داخل گلدان کاشته‌اید، تعویض خاک آن کار چندان دشواری نیست. اما تعویض خاک گلدان درختان بزرگ‌تر به زحمت بیشتری نیاز دارد.

به منظور انجام این کار، گلدان را برعکس کنید و درخت را با گرفتن ساقه به آرامی از خاک خارج کنید. درخت را روی زمین قرار دهید و خاک باقیمانده در گلدان را از آن خارج کنید. گلدان را با خاک گلدان مرغوب همراه با 4/1 ماسه مخلوط کرده و پر کنید و سپس درخت میوه را داخل آن قرار دهید. اطراف درخت را نیز با خاک پر کنید و در نهایت درخت را آبیاری کنید.

اگر با درخت بزرگی سروکار دارید ممکن است کمی تلاش فیزیکی نیاز باشد. ابتدا به خوبی فکر کنید که آیا به تنهایی می‌توانید این کار را انجام دهید یا به چند نفر کمک نیاز دارید. درختان میوه می‌توانند سنگین باشند، بنابراین مراقب باشید.

برای درختان میوه بزرگی که در گلدان کاشته شده‌اند، بهتر است قبل از تعویض خاک به آن کمی کود بدهید. اگر متوجه شدید که رشد درخت متوقف شده است سا برگ‌های آن به رنگ زرد درآمده‌اند، یکبار در ماه به آن کود مایع بدهید. دادن کود به درخت موجب می‌شود تا در هنگام تعویض خاک آماده‌تر باشد.

نحوه انتخاب خاک گلدان برای گیاهان گلدانی

خاک گلدان را با توجه به نوع گیاه انتخاب کنید. در حال حاضر، طیف وسیعی از خاک‌های گلدانی وجود دارند که برای گیاهان مختلف ازجمله ساکولنت‌ها، آزالیا، گیاهان بومی و سبزیجات تولید می‌شوند. یک خاک معمولی برای اکثر گیاهان آپارتمانی در دسترس مناسب است، اما اگر قصد خاک گلدان جدید را دارید آن را بر اساس نوع گیاهی که می‌خواهید بکارید انتخاب کنید.

خاک‌های غیر ارگانیک گلدان معمولاً حاوی کود مصنوعی هستند که طی 3 تا 6 ماه به آرامی از بین می‌روند.  پس از این مدت، باید کود را به گیاهان گلدانی خود اضافه کنید.

 

چرا خاک گلدان نیاز به تعویض دارد؟

خاک گلدان هر چند وقت یکبار نیاز به تعویض دارد زیرا این خاک حاوی مواد آلی است که با گذشت زمان به تدریج تجزیه شده و از بین می‌روند. از این رو، سطح خاک در گلدان کاهش پیدا می‌کند، خاک متراکم‌تر می‌شود و مواد معدنی و آب کافی و مورد نیاز گیاه به او نمی‌رسد.

وقتی مواد آلی موجود در خاک به تدریج تجزیه می‌شوند، متوجه خواهید شد که سطح خاک کاهش یافته است. اگرچه کاهش سطح خاک در گلدان به خودی خود یک مشکل به حساب نمی‌آید، اما نشانه‌ای از تجزیه و از بین رفتن مواد آلی است.

در اینصورت فضاها و حفره‌های هوا در خاک کاهش یافته و گیاه در جذب مواد معدنی با مشکل روبرو می‌شود و میکروب‌های موجود در خاک اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت نخواهند کرد. خاک می‌تواند بی هوازی شود (بدون اکسیژن) و برای گیاه مناسب نخواهد بود.

علاوه بر این، خاک می‌تواند آبگریز شود که یعنی وقتی آبیاری را انجام می‌دهید خاک آن را جذب نمی‌کند. در عوض، آب مستقیما از خاک عبور کرده و از کف گلدان خارج می‌شود. این می‌تواند مشکل دیگری را ایجاد کند زیرا ریشه‌های گیاه برای مدت طولانی در آب باقی می‌مانند و منجر به پوسیدگی آن‌ها خواهد شد.

 

کلام آخر

در این مقاله گفتیم هر چند وقت یکبار باید خاک گلدان را عوض کرد و همچنین نحوه عوض کردن خاک گلدان را توضیح دادیم. تعویض خاک گلدان برای گیاهان آپارتمانی ساده و سرگرم‌کننده است. با تعویض خاک، گیاه جان تازه‌ای به خود می‌گیرد و رشد آن به طرز قابل توجهی افزایش خواهد یافت.

 

مطالب مرتبط: 

نظرات