آزمایش کراتین خون چیست؟ (برای آزمایش کراتین باید ناشتا بود؟)

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

آزمایش خون کراتینین نیازی به آمادگی قبلی ندارد. لازم نیست ناشتا باشید. شما می توانید به طور نرمال بخورید و بنوشید تا نتایج دقیق به دست آیند.

آزمایش کراتینین خون چیست؟

آزمایش کراتینین خون ، سطح کراتینین در خون را اندازه می گیرد. کراتینین محصول زائدی است که با تجزیه ی کراتینی که در ماهیچه ها یافت می شود، تولید می گردد. سطوح کراتینین خون، اطلاعاتی را در مورد کلیه های شما برای پزشک فراهم می کند.

هر کلیه دارای میلیون ها واحد کوچک تصفیه ی خون به نام نفرون است. نفرون ها به طور مداوم خون را از طریق گروه بسیار کوچکی از رگ های خونی به نام گلومرول ها؛ تصفیه می کنند. این ساختارها، محصولات زائد، آب اضافی و دیگر ناخالصی ها را از خون تصفیه می کنند. سموم در مثانه ذخیره شده و سپس با ادرار دفع می شوند.

کراتینین یکی از موادی است که کلیه های شما به طور طبیعی آن را از بدن خارج می کنند. پزشکان سطح کراتینین خون را به منظور بررسی عملکرد کلیه اندازه می گیرند. سطوح بالای کراتینین ممکن است نشانگر آن باشد که کلیه ی شما آسیب دیده است و به خوبی کار نمی کند.
برای اطلاع از چکونگی پایین آوردن سطح کراتین خون اینجا کلیک کنید .

آزمایشات خون کراتینین معمولاً همراه با چندین آزمایش آزمایشگاهی از جمله آزمایش نیتروژن اوره ی خون(BUN) یا پنل متابولیک جامع(CMP) انجام می شوند. این آزمایشات طی آزمایشات فیزیکی به منظور تشخیص بیماری های معین و برای بررسی مشکلات مربوط به عملکرد کلیه انجام می شوند.

 

چرا آزمایش خون کراتینین باید انجام شود؟

پزشک شما ممکن است آزمایش خون کراتینین را به منظور ارزیابی سطوح کراتینین خون شما در صورت وجود نشانه هایی از بیماری کلیوی، تجویز کند. این علائم عبارتند از:

  • خستگی و مشکلات خواب
  • از دست دادن اشتها
  • تورم صورت، مچ دست، قوزک پا یا شکم
  • درد پایین کمر نزدیک به کلیه ها
  • تغییرات در ادرار و تعداد دفعات آن
  • فشار خون بالا
  • تهوع
  • استفراغ

مشکلات کلوی می توانند مربوط به بیماری ها یا شرایط مختلف باشند، از جمله:

  1. گلومرولونفریت که التهاب گلومرولی ناشی از آسیب است.
  2. التهاب لگنچه و کلیه که یک عفونت باکتریایی کلیه هاست.
  3. بیماری پروستات از جمله پروستات بزرگ شده
  4. انسداد مجاری ادرار که می تواند ناشی از سنگ کلیه
  5. کاهش جریان خون به کلیه ها که ممکن است از نارسایی احتقانی قلبی، دیابت یا کمبود آب باشد
  6. مرگ سلول های کلیوی در اثر مصرف مواد مخدر
  7. عفونت های استرپتوکوکی از جمله گلومرولونفریت متعاقب اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻲ

داروهای آمینوگلیکوزید از جمله جنتامایسین(گارامایسین، جنتاسل) نیز می توانند در برخی افراد موجب آسیب به کلیه شوند. اگر این نوع دارو را مصرف می کنید، پزشک شما باید به طور منظم آزمایش خون کراتینین را به منظور اطمینان حاصل نمودن از سلامت کلیه ها، تجویز کند.

 

چگونه باید برای آزمایش خون کراتینین آماده شوم؟

آزمایش خون کراتینین نیازی به آمادگی قبلی ندارد. لازم نیست ناشتا باشید. شما می توانید به طور نرمال بخورید و بنوشید تا نتایج دقیق به دست آیند.

با این وجود، مهم است تا پزشک خود را از داروهای با نسخه و بدون نسخه(OTC) که مصرف می کنید، مطلع سازید. برخی داروها ممکن است باعث افزایش سطوح کراتینین خون بدون آسیب رساندن به کلیه و تداخل در نتایج آزمایش شما، شوند. اگر داروهای زیر را مصرف می کنید، پزشک خود را در جریان قرار دهید:

سایمتیدین(تاگامت، تاگامت HB)
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی(NSAID) از جمله آسپیرین یا ایبوپروفن(ادویل، میدول)
داروهای شیمی درمانی
آنتی بیوتیک های سفالوسپورین ها از جمله سفالکسین(کفلکس) و سفوروکسیم(سفتین)
ممکن است پزشک از شما بخواهد پیش از آزمایش، مصرف این داروها را متوقف کنید یا میزان مصرف را کم کنید. آن ها همچنین هنگام تفسیر نتایج آزمایش نیز این نکته را در نظر خواهند رفت.

 

چه چیزی باید از آزمایش خون کراتینین انتظار داشت؟

آزمایش خون کراتینین یک آزمایش ساده است که به گرفتن نمونه ی کوچکی از خون نیاز دارد.

ارائه دهنده ی مراقبت های بهداشتی در ابتدا از شما خواهد خواست تا آستین های خود را بالا بزنید. آن ها محل تزریق را توسط ضدعفونی کننده استریل می کنند و سپس باندی را دور بازوی شما می بندند. این باعث می شود تا رگ ها از خون ورم کنند و پیدا کردن رگ را آسان تر می سازد.

زمانی که رگ را پیدا کردند، سرنگ را داخل رگ می کنند تا خون بگیرند. در بیشتر موارد، از رگ داخل آرنج استفاده می شود. شما ممکن است هنگام وارد کردن سرنگ، احساس سوزش خفیفی بکنید اما خود آزمایش دردناک نیست. پس از خارج کردن سرنگ، بانداژی را روی زخم قرار می دهند.

آزمایش خون کراتینین یک روش با خطر کم است. با این وجود، خطراتی نیز وجود دارد، از جمله:

غش کردن
سرگیجه و منگی
درد و قرمزی محل تزریق
کبودی
درد
عفونت
زمانی که خون کافی گرفته شد، نمونه برای تجزیه به آزمایشگاه فرستاده می شود. پزشک شما نتایج را پس از چند روز ارائه خواهد داد.

نتایج آزمایش خون کراتینین من به چه معناست؟

کراتینین به صورت میلی گرم در دسی لیتر خون(mg/dL) اندازه گیری می شود. افرادی که عضلانی تر هستند، دارای سطوح کراتینین بالتر می باشند. نتایج ممکن است بسته به سن و جنسیت نیز تغییر کنند.

اگرچه، در کل، سطوح نرمال کراتینین از mg/dL 9/0 تا 3/1 در مردان و از mg/dL 6/0 تا 1/1 در زنان است که سن آن ها 18 تا 60 سال می باشد. سطوح نرمال تقریباً برای افرادی بالای 60 سال یکسان می باشد.

سطوح کراتینین سرو بالا در خون نشان می دهد که کلیه ها به خوبی کار نمی کنند.

سطوح کراتینین سرم خون ممکن است به دلایل زیر اندکی بالا روند:

  • انسداد مجاری ادرار
  • رژیم غذایی پروتئین بالا
  • کم اّبی
  • مشکلات کلیوی از جمله آسیب کلیوی یا عفونت
  • کاهش جریان خون به کلیه ها ناشی از شوک، نارسایی احتراقی قلب یا دیابت

در صورت بالا بودن کراتینین خون به دلیل بیماری مزمن کلیوی، سطح کراتینین خون تا حل نشدن مشکل، پایین نمی آید. اگر بالا بودن آن موقتی و به خاطر کم آبی، رژیم پروتئین بالا یا مصرف مکمل ها باشد، پس تغییر چنین شرایطی موجب کاهش سطح کراتینین می شود. همچنین فردی که دیالیز می کند، سطوح پایین تری از کراتینین خون پس از درمان خواهد داشت.

داشتن سطوح پایین کراتینین نامتداول است اما این می تواند در نتیجه ی شرایط معینی همچون تحلیل عضلانی رخ دهد. معمولاً در چنین مواردی، جای نگرانی نیست.

چه اتفاقی پس از دریافت نتایج آزمایش کراتینین خون می افتد؟

لازم به ذکر است که محدوده ی نرمال و غیرنرمال در آزمایشگاه های مختلف، متفاوت است زیرا برخی از معیارهای منحصر به فرد یا نمونه های مختلف آزمایش استفاده می کنند. شما همیشه باید به منظور تحلیل نتایج آزمایش خود به پزشک مراجعه نمایید. آن ها به شما خواهند گفت که آیا آزمایشات بیشتری لازم است و آیا نیاز به درمان هست یا نه.

نظرات