رژیم غذایی برای افرادی که سنگ کلیه اگزالات دارند؟

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

سوال: من سنگ کلیه کلسیم اگزالات دارم و به من گفته شد که از خوردن غذاهای حاوی مقدار زیادی اگزالات مانند اسفناج پرهیز کنم. آیا باید از خوردن کلسیم نیز بپرهیزم؟ در صورت داشتن سنگ کلیه، ایجاد اصلاحاتی در رژیم غذایی به منظور کمک به جلوگیری از ایجاد دوباره سنگ کلیه ضروری است. و اگر درد شدید دفع سنگ کلیه را تجربه کرده باشید، احتمال انگیزه پیدا کردن برای انجام این اصلاحات بیشتر است. سنگ کلیه به دلیل افزایش نرخ چاقی و دیابت نوع 2 که منجر به ایجاد سنگ در کلیه‌ ها می‌شوند، تبدیل به یک بیماری رایج شده است.

رژیم غذایی، نقش مهمی را ایفا می‌ کند. به عنوان مثال، نوشیدن آب کم منجر به افزایش احتمال سنگ کلیه می‌ شود. همین موضوع در مورد مصرف مقدار زیادی نمک، گوشت و شکر نیز صادق است. در این نوشته رژیم غذایی سنگ کلیه اگزالات را بررسی می کنیم.

سنگ کلیه چیست؟

سنگ کلیه زمانی ایجاد می‌شود که سطح بالای مواد معدنی خاص و نمک در ادرار (کلسیم، اگزالات، اسید اوریک، فسفات، سیستین)، کریستال‌هایی را ایجاد می‌کند که بر روی سطح داخلی کلیه‌ ها تشکیل می‌ شوند. سنگ‌ها از نظر اندازه با هم تفاوت دارند، برخی از آن‌ها به اندازه‌ دانه‌ ماسه هستند و برخی دیگر به بزرگی یک توپ گلف.

سنگ‌ های کلیه بسته به مواد شیمیایی تشکیل‌ دهنده با هم تفاوت دارند. سنگ‌ های حاوی کلسیم، متداول‌ ترین نوع هستند؛ 80 درصد از سنگ کلیه‌ ها از این نوع هستند و در این میان، اکثر آن‌ ها سنگ‌ های کلسیم اگزالات می‌ باشند (80 درصد).

سنگ‌ های دیگر شامل اسید اوریک، سیستین یا استروویت هستند. توصیه در مورد رژیم غذایی برای افرادی که سنگ کلیه دارند برای هر نوع از این سنگ‌ ها کمی با هم تفاوت دارد.

رژیم غذایی مناسب سنگ کلیه کلسیم اگزالات

اصلاح رژیم غذایی به منظور جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه کلسیم اگزالات به معنای نخوردن غذاهای حاوی اگزالات یا کلسیم نیست. در واقع، یک رژیم غذایی حاوی سطح پایین کلسیم می‌تواند خطر تشکیل سنگ کلیه را افزایش دهد.

رژیم غذایی برای پیشگیری از سنگ کلیه کلسیم اگزالات را در ادامه بخوانید:

افزایش مصرف مایعات

مهم‌ترین نکته، خوردن مقدار آب مورد نیاز بدن در روز است. این کار موجب رقیق شدن مواد شیمیایی درون ادرار می‌ شود و تشکیل سنگ کلیه را سخت‌ تر می‌کند.

هر روز دو و نیم لیتر مایعات بخورید. این میزان در روزهای گرم یا هنگام ورزش کردن باید بیشتر شود زیرا بخشی از مایعات مصرفی از طریق عرق از دست می‌روند.

در طول روز، به نسبت یکسانی مایعات مصرف کنید. اگر برای نوشیدن آب به یک یادآور نیاز دارید، هشدارهای ساعتی در گوشی هوشمند خود تنظیم کنید یا نرم افزارهای یادآوری نوشیدن آب را روی گوشی خود نصب کنید.

یک قاشق غذاخوری آب لیمو به هر فنجان (259 میلی‌لیتر) آب (نصف فنجان در هر دو لیتر) اضافه کنید. آب لیمو سرشار از سیترات است که به افزایش حجم ادرار و تشکیل سنگ کلیه کمک می‌کند.

محدود کردن غذاهای سرشار از اگزالات

اگزالات (اسید اکسالیک) به طور طبیعی در غذا های گیاهی وجود دارد؛ با این وجود، اگزالات موجود در این غذاها به سادگی توسط بدن جذب نمی‌شوند.

غذاهای سرشار از اگزالات که باید از خوردن آن‌ ها پرهیز شود، شامل بادام، پودر کاکائو، گندم سیاه، چغندر، بامیه، شکلات، پرتقال، سیب زمینی، اسفناج، خرما، انجیر، تمشک، گردو، لوبیا سفید، کوینولا و ریواس است. سازمان‌ های سلامت همچنین پرهیز از مصرف سبوس گندم و چای سیاه را توصیه می‌ کنند.

اگر نمی‌ توانید از مصرف غذاهای سرشار از اگزالات بپرهیزید، میزان مصرف خود را کاهش دهید و آن‌ها را همراه با غذاهای سرشار از کلسیم (از قبیل لبنیات، شیر غیرلبنی سرشار از کلسیم، توفو، ماهی کنسروی با استخوان) مصرف کنید. کلسیم در دستگاه گوارش به اگزالات می‌ چسبد و اجازه نمی‌دهد اگزالات وارد کلیه‌ها شود.

در صورتی که ویتامین C مصرف می‌ کنید، بیش از 1000 میلی‌ گرم نخورید. مقدار زیاد ویتامین C منجر به افزایش اگزالات در ادرار می‌ شود.

جبران کمبود کلسیم

مصرف روزانه‌ کلسیم به اندازه‌ی کافی منجر به کاهش احتمال تشکیل سنگ کلیه می‌ شود. بزرگسالان به 1000 تا 12000 میلی‌ گرم کلسیم در روز، بسته به سن، نیاز دارند. سعی کنید کلسیم موردنیاز بدنتان را از طریق غذاها و وعده‌ های غذایی تامین کنید. در صورت نیاز به مکمل، آن را بین غذا مصرف کنید.

کاهش مصرف سدیم

رژیم‌ های غذایی حاوی مقدار زیادی سدیم، مقدار کلسیم موجود در ادرار و در نتیجه احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش می‌ دهند. مصرف روزانه‌ سدیم را محدود به کمتر از 2000 میلی‌ گرم در روز کنید و بیش از مقدار سدیم مورد نیاز بدن در روز مصرف نکنید.

برچسب روی محصولات غذایی را برای آشنایی با میزان سدیم موجود در آن‌ ها بخوانید. مصرف غذاهای رستورانی و تهیه غذا که سرشار از سدیم هستند را محدود کنید.

بررسی میزان پروتئین حیوانی

خوردن مقدار زیادی گوشت قرمز، مرغ و ماهی ممکن است احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش دهد؛ مصرف این مواد غذایی را به شش اونس (170 گرم) در روز محدود کنید. پروتئین گیاهی از قبیل لوبیا، توفو، عدس، تمپه و دانه‌ ها را جایگزین کنید.

مصرف روزانه‌ میوه و سبزیجات

گفته می‌شود که پتاسیم موجود در میوه و سبزیجات منجر به کاهش کلسیم موجود در ادرار می‌ شود. علاوه بر این، آب موجود در این مواد غذایی می‌تواند حجم ادرار را نیز افزایش دهد.

مطالب پیشنهادی:

چرا نباید اسفناج را با ماست خورد

آیا توت فرنگی برای سنگ کلیه ضرر دارد

آیا قهوه باعث سنگ کلیه می شود

نظرات