مواد غذایی محرک میگرن که میگرن را تشدید می کند (10 مورد)
الکل، گوشت فرآوری شده و پنیر کهنه همگی ممکن است باعث سردرد شوند. در واقع برخی مواد غذایی برای میگرن مضر هستند و آن را تشدید می کنند. مشکل این است که محرک میگرن نه تنها از فردی به فرد دیگر متغیر هستند، بلکه بیشتر دانش ما در مورد آنها نه از مطالعات دقیق کنترل شده بلکه از مشاهده بیماران ناشی می شود. این را لی پیترلین، بنیانگذار و مدیر مرکز سردرد پنسیلوانیا می گوید.
ما در این مقاله فهرستی از محرک های رایج میگرن که میگرن را تشدید می کند را گردآوری کرده ایم، اما قبل از این که هر یک از آن ها را از رژیم غذایی خود حذف کنید یک نکته را به یاد داشته باشید: روزه گرفتن یا حذف یک وعده غذایی خود موجب میگرن می شود، به خصوص در زنان. بنابراین، اطمینان حاصل کنید که در فواصل زمانی منظم در طول روز به اندازه کافی غذا می خورید.
همچنین، طبق گفته بنیاد میگرن آمریکا (AMF)، محرک های غذایی که باعث حمله میگرن می شوند در هر فرد مبتلا به میگرن می تواند متفاوت باشد و تشخیص محرک های غذایی میگرن شخصی ممکن است دشوار باشد.
لیست غذاهای مضر برای میگرن در ادامه آمده است:
1. الکل در صدر فهرست مواد خوراکی محرک میگرن
طبق مطالعه ای در سال 2018 در مجله اروپایی نورولوژی، نوشیدنی های الکلی به عنوان محرک میگرن در 6/35 % از افراد مبتلا به میگرن گزارش شده است. 8/77 % از شرکت کنندگان در این مطالعه گزارش کردند که شراب، به خصوص شراب قرمز موجب میگرن در آن ها می شود. در بین نوشیدنی های الکلی، شراب شایع ترین محرک میگرن است.
دلیل آن همچنان مورد بحث است، اما برخی از کارشناسان بر این باورند که ترکیبات خاص موجود در شراب مانند تانین ها و فلاونوئیدها مقصر این موضوع هستند. یک بررسی در سال 2014 در مجله Headache بیان کرد که ترکیبات فنلی فلاونوئیدی که شامل تانین ها می باشد، به احتمال زیاد دلیل اصلی سردرد ناشی از نوشیدن شراب هستند.
علاوه بر این، نوشیدن الکل ممکن است منجر به کم آبی بدن شود که خود به سردرد می انجامد.
2. مصرف بیش از حد کافئین
بر اساس بررسی انجام شده در مجله Nutrients در سال 2021، کافئین رابطه مبهم و پیچیده ای با میگرن دارد. سال هاست که میگرن از یک سو به عنوان محرک میگرن و از سوی دیگر به عنوان درمانی برای آن در نظر گرفته شده است.
مطالعات شواهد کافی برای توصیه قطع مصرف کافئین به همه بیماران مبتلا به میگرن ارائه نمی دهند. با این وجود، تاکید شده است که مصرف بیش از حد کافئین ممکن است منجر به میگرن شود و قطع ناگهانی مصرف کافئین نیز خود محرک حملات میگرنی است.
مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین را به 200 تا 300 گرم در روز محدود کنید. همچنین، از آنجایی که کافئین دارای اثر تسکین دهنده درد است، مصرف مقدار کمی از آن در طول حمله میگرنی می تواند مفید باشد. البته باید توجه کنید که بیش از حد مصرف نکنید.
همچنین بخوانید: نوشیدنی های مفید برای میگرن
3. پنیر کهنه
گورگونزولا، پنیر نرم فرانسوی، پنیر چدار، پنیرهای کهنه (یعنی همه پنیرهای خوب) به دلیل طعم و بافت های غنی شان محبوب هستند و چون زندگی منصفانه نیست، معمولاً به عنوان محرک های میگرن نیز شناخته می شوند. در واقع، مطالعه ای در سال 2012 در مجله Neurological Sciences منتشر شد که بیان می کرد پنیر کهنه یکی از اصلی ترین محرک های غذایی میگرن است.
به گفته دفتر سلامت زنان، پنیرهای کهنه در میان مواد غذایی قرار دارند که حاوی ترکیبی به نام تیرامین هستند (همراه با محصولات حاوی سویا، لوبیا فاوا، سوسیس، ماهی دودی و شراب چیانتی). تیرامین ممکن است با انتقال دهنده های عصبی در بدن تداخل داشته باشد و منجر به میگرن شود.
4. گوشت های فرآوری شده
دکتر ربکا تراب، متخصص مغز و اعصاب از دانشکده پزشکی دانشگاه کارولینای شمالی، می گوید: «هات داگ، سوسیس و حتی ساندویچ بوقلمون همگی غذاهایی هستند که ممکن است موجب میگرن شوند.»
این گوشت ها حاوی مواد نگهدارنده ای به نام سدیم نیترات می باشند که AMF از آن به عنوان محرک غذایی رایج برای میگرن یاد می کند.
5. MSG
مونوسدیم گلوتامات که با نام MSG نشاخته می شود، نمک سدیم اسید آمینه اسید گلوتامیک است که به طور طبیعی در بدن و در برخی از مواد مغذایی و افزودنی هایی غذایی وجود دارد.
سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) افزودن MSG به غذاها را به طور کلی بی خطر در نظر می گیرد. مطالعه ای در سال 2016 در مجله Headache and Pain به این نتیجه دست یافت که MSG یک محرک احتمالی برای میگرن است، اگرچه این مطالعه اشاره کرد که نتیجه گیری در مورد این که MSG موجب سردرد می شود زود است. تحقیقات درباره این موضوع همچنان ادامه دارند.
برخی از افراد ممکن است به MSG حساسیت داشته باشند. اگر به میگرن مبتلا هستید، ممکن است بخواهید از مصرف مواد غذایی حاوی MSG اجتناب کنید. MSG به طور طبیعی در گوجه فرنگی، پنیر و در موادی مانند پروتئین گیاهی هیدرولیز شده یافت می شود.
MSG اغلب به عنوان یک تقویت کننده طعم عمل می کند و ممکن است در چاشنی های مختلف مانند سس کچاپ و سس باربیکیو استفاده شود.
6. مرکبات
بحث در مورد این گروه غذایی همچنان ادامه دارد. برخی از مطالعات دریافته اند که ارتباطی بین مرکبات و میگرن وجود دارد، در حالی که مطالعات دیگر چنین ارتباطی را پیدا نکردند. مطالعه ای در سال 2016 در مجله Cephalagia منتشر شد که بیان می کرد که مرکبات محرک های قابل توجهی برای میگرن با اورا هستند و نه میگرن بدون اورا.
با این وجود، همچنان این احتمال وجود دارد که مرکبات باعث میگرن در برخی از مبتلایان شوند. به منظور کمک به تشخیص دقیق آنچه باعث میگرن می شود، دکتر تراب توصیه می کند که یک دفترچه سردرد تهیه کنید، فرقی نمی کند به صورت ژورنال یا سرررسید باشد. میگرن، شدت حمله، غذاهایی که مصرف کرده اید و داروهایی که خورده اید را ثبت کنید.
7. آسپارتام
آسپارتام یک شیرین کننده مصنوعی است. طبق گفته سازمان غذا و دارو، آسپارتام یکی از جامع ترین مواد غذایی مورد مطالعه در تامین غذای انسانی است و بیش از 100 مطالعه بی خطر بودن آن را تایید می کنند.
تصور می شود که آسپارتام می تواند محرک میگرن در برخی از افراد باشد. لوئیز کلبانوف، متخصص مغز و اعصاب مرکز سردرد در کالج پزشکی ویل کورنل می گوید: «این یکی از اولین مواردی است که از بیمارانم می خواهم در رژیم غذایی خود حذف کنند. اگر می خواهید از شیرین کننده های کم کالری اجتناب کنید، برچسب های مواد غذایی را بخوانید و از برخی غذاها و نوشیدنی های بسته بندی شده با برچسب «بدون قند» یا «سبک» مانند نوشابه های رژیمی، غلات صبحانه، پودینگ، ماست و ژلاتین دوری کنید.
8. حبوبات
به گفته دکتر تراب، لوبیا، نخود و عدس نیز به عنوان محرک های میگرن در نظر گرفته می شوند. البته لازم به ذکر است که نسبت به الکل و کافئین تاثیر کمتری دارند. متخصصان هنوز به دلیل اصلی تاثیرگذاری حبوبات بر حملات میگرنی دست نیافته اند، اما تحقیقات دیگر بر اهمیت غذاهای گیاهی بر برطرف کردن این سردردها اشاره می کنند.
مطالعه ای در سال 2014 در مجله Headache and Pain به این نتیجه دست یافت که افراد گیاهخوار در طی دوران حمله میگرنی شدت درد کمتری را تجربه می کنند. غذاهای گیاهی حاوی ترکیبات ضدالتهابی است، اما محققان خاطر نشان کردن که افراد تحت درمان در این دوران وزن کم کردند. بر اساس برخی از مطالعات، چاقی ارتباط نزدیکی با میگرن دارد.
9. آجیل
این مورد نیز به خوبی مورد مطالعه قرار نگرفته است، اما توسط پزشکان در این فهرست قرار می گیرد. دکتر کلبانوف می گوید: «من به بیمارانم توصیه می کنم که مراقب رژیم غذایی خود باشند، اما نسبت به آن وسواس نداشته باشند. اگر هر بار یک مشت آجیل می خورید بین 4 الی 12 ساعت بعد از آن دچار سردرد شوید، این احتمال وجود دارد که آجیل محرک میگرن برای شماست.»
انجمن اختلالات میگرن آجیل (از جمله کره بادام زمینی و همه دانه ها) را به عنوان یک محرک رایج میگرن شناسایی می کند زیرا آنها یک ماده غذایی حاوی فنیل آلانین هستند. به گفته کتابخانه ملی پزشکی، فنیل آلانین ها آمینو اسیدهایی هستند که می توانند بر عروق تأثیر بگذارند، که ممکن است در میگرن نقش داشته باشد.
10. شکلات
این مورد کمی مشکل زا است. مطالعه ای در سال 2012 در مجله Neurological Sciences به این نتیجه دست یافت که شکلات یکی از رایج ترین مواد غذایی گزارش شده ای است که میگرن را تحریک می کند.
با این وجود، دکتر پیترلین می گوید: «شکلات به عنوان یک محرک واقعی میگرن اثبات نشده است.» در حالی که ممکن است مردم بر این باور باشند که شکلات عامل سردردهای آنهاست، برخی از کارشناسان فکر می کنند که در واقع برعکس این موضوع صادق است – که ولع خوردن شیرینی ها نشانه میگرن است نه علت آن. در یک بررسی در سال 2020 از مطالعات در مجله Nutrients، نویسندگان خاطرنشان کردند که این سوال مطرح می شود که آیا خوردن شکلات قبل از سردرد پیامد ولع غذایی است یا در واقع یک محرک واقعی است. اما بر اساس بررسی آنها از ادبیات فعلی، شواهد کافی مبنی بر اینکه شکلات محرک میگرن است وجود ندارد.
شکلات همچنان در فهرست مواد غذایی محرک میگرن قرار دارد و افرادی که از سردردهای میگرنی رنج می برند ممکن است آن را به فهرست خود اضافه کنند.
همچنین بخوانید: