طرز تهیه شیر سویا + خواص و روش طعم دار کردن
این شیر سویا خانگی، یک روش بسیار خوشمزه و مقرون به صرفه برای لذت بردن از خوردن روزانهی شیر غیرلبنی است. من چیز زیادی در مورد شیر سویا نمیدانستم تا وقتی که همراه با همسرم در سال 2015 به چین نقلمکان کردیم. تازه یک رژیم غذایی مبتنی بر گیاه را شروع کرده بودم و شیر سویا تنها شیر غیرلبنی بود که میتوانستم در شهر کوچک محل زندگیمان پیدا کنم.
کمی بعد از رسیدن به چین، شروع کردم به درست کردن شیر سویا خانگی تا بتوانم مقدار شکر موجود در شیر را کنترل کنم زیرا شیر سویایی که در خیابانها فروخته میشد، بسیار شیرین بود. درست کردن شیر سویا در خانه میتواند بسیار ترسناک باشد اما شدنی است! و نهتنها شدنی است بلکه شیر سویا خانگی هم ارزان و هم خوشمزه است.
در نهایت، دستگاهی خریدم که میتوانست شیر سویا را در کوتاهترین زمان ممکن برایم درست کند اما امروز میخواهم طرز تهیه شیر سویا خانگی را با استفاده از ظروف آشپزخانه، سویای خام و آب به شما نشان دهم!
در ادامه، روش تهیه شیر سویا خانگی این شیر غیرلبنی را به شما آموزش و پاسخ برخی از سوالات متداول در زمینه تهیه شیر سویا خانگی را خواهم داد.
فهرست مطالب
آیا میتوان شیر سویا را در خانه درست کرد؟
مشخص است که اگر بر روی این مقاله کلیک کردهاید، پس احتمالاً میدانید که پاسخ این سوال بله است. شما میتوانید شیر سویا خانگی درست کنید.
با این وجود، برخلاف شیر بادام خانگی یا شیر جو دوسر خانگی که کافی است آنها را مخلوط و صاف کنید و از آن لذت ببرید، شیر سویا خانگی را پیش از خوردن باید بجوشانید. اما در این مورد بیشتر صحبت خواهیم کرد.
چگونه میتوان شیر سویا خانگی درست کرد؟
فرآیند درست کردن شیر سویا خانگی شبیه به شیر بادام خانگی است.
ابتدا، اجازه میدهید تا دانههای سویا برای یک شب خیس بخورند. سپس، آنها را با آب مخلوط میکنید. در گام بعدی، مایع خروجی را صاف میکنید و تفاله دانههای سویا که اوکارا نام دارد را جدا میدانید (اوکارا را دور نیندازید! میتوانید هوموس اوکارا یا براونی اوکارا وگان به کمک آن درست کنید).
سپس، برخلاف سایر شیرهای غیرلبنی و جو دوسر، باید شیر سویا صاف شده را بجوشانید تا بو و طعم سویا از بین برود. زمانی که شروع به جوشیدن کرد، حرارت را کم کنید و اجازه دهید برای 15 تا 20 دقیقه بپزد. مراقب آن باشید تا سر نرود.
در نهایت، اجازه دهید شیر سویا جوشیده به طور کامل خنک شود. پیش از ریختن در ظرف هوابندی شده و قرار دادن در یخچال، سرشیر تشکیل شده روی آن را بردارید.
طرز تهیه شیر سویا در خانه
- زمان آمادهسازی: 20 دقیقه
- زمان پخت: 20 دقیقه
- زمان کلی: 40 دقیقه
نکته: زمان آمادهسازی شامل مدت زمان خیس خوردن دانههای سویا نیست.
این شیر سویا خانگی، یک روش خوشمزه و ارزان برای لذت بردن از شیر غیرلبنی خانگی است!
مواد اولیه برای درست کردن شیر سویا در منزل:
دانه سویا | 2 فنجان |
آب تصفیه شده (جوشیده) | 8 فنجان |
خرما بدون دانه (اختیاری) | 6 عدد |
وانیل (اختیاری) | مقداری |
مراحل طرز تهیه شیر سویا خانگی:
زمان مورد نیاز: 40 دقیقه
- خیساندن دانه های سویا
دانههای سویا را در یک کاسهی بزرگ بریزید. روی آنها آب پر کنید و اجازه دهید تا برای یک شب خیس بخورند. مطمئن شوید که اب روی آنها را پوشانده باشد زیرا هنگام خیس خوردن، آب بسیار زیادی جذب میکنند.
- مخلوط کردن دانه های سویا و آب
روز بعد، دانههای سویا را آب بکشید. 2 فنجان دانهی سویا خیس خورده را با 4 فنجان آب تصفیه در مخلوطکن بریزید و مخلوط کنید. شیر را صاف کنید به طوری که تنها تفاله سویا باقی بماند. تفاله دانههای سویا را کنار بگذارید و این فرآیند را یک بار دیگر تکرار کنید تا زمانی که 8 فنجان شیر سویا به دست آید. (این کار را میتوانید تا زمانی که تمام شیر از دانههای خیس خورده سویا خارج شود، ادامه دهید).
- جوشاندن شیر سویا
در ماهیتابه، شیر سویا را بجوشانید، آن را هم بزنید و مراقب باشید. شیر سویا وقتی میجوشد، حجمش بیشتر میشود؛ پس مراقب باشید تا سر نرود. زمانی که شیر شروع به جوشیدن کرد، حرارت را کم کنید و اجازه دهید تا برای 15-20 دقیقه حرارت ببیند. آن را هم بزنید و مراقب باشید تا سر نرود.
- مرحله آخر
سرشیری که در طول فرآیند پخت شکل میگیرد را بردارید.
بعد از 20 دقیقه، اجازه دهید تا شیر تا دمای اتاق خنک شود. سرشیر تشکیل شده هنگام پخت را بردارید.
اختیاری: اگر میخواهید شیر سویا وانیلی شیرین داشته باشید، شیر را دوباره در مخلوطکن بریزید و با چند عدد خرما و دانههای وانیل مخلوط کنید.
شیر سویا را یک ظرف هوابندی شده بریزید و برای 3 تا 4 روز در یخچال نگه دارید.
نحوه طعم دار کردن شیر سویا خانگی
کار خود تنها با شیر سویا بدون طعم به پایان نرسانید!
شما به آسانی میتوانید به شیر سویا جوشیده، طعم و شیرینی اضافه کنید تا شیر سویا خانگی شیرین و خوشمزهای داشته باشید.
- کافی است شیر سویا صاف و جوشیده شده را با چند عدد خرما و دانه وانیل ترکیب کنید تا شیر سویا وانیلی شیرین و خوشمزهای داشته باشید.
- یا میتوانید آن را با خرما، پودر کاکائو و مقدار نمک دریایی ترکیب کنید و شیر سویا خانگی شکلاتی درست نمایید.
- اگر به دنبال یک گزینهی ارزانتر از شیر غیرلبنی هستید، پس قطعاً باید این شیر سویا خانگی را امتحان کنید.
همچنین بخوانید: طرز تهيه جو دو سر پرك برای صبحانه
خواص شیر سویا
فکر میکنم که شیر سویا یک نوشیدنی عالی برای جا دادن در رژیم غذایی است. بگذارید دلیل آن را به شما بگویم.
شیر سویا حاوی مقدار زیادی پروتئین گیاهی است که عضلات و اندامهای بدن را تقویت میکند.
همگی ما اهمیت اسیدهای چرب امگا-3 را میدانیم و شیر سویا حاوی مقدار بسیار زیادی امگا-3 است. بدن ما نمیتواند امگا-3 درست کند؛ در نتیجه، لازم است تا این اسیدهای چرب را از طریق مواد غذایی به بدن برسانید.
صرفنظر از این که شیر سویا غنی شده باشد یا نه، پتاسیم بسیار زیادی دارد که برای سیستم قلبی-عروقی ما بسیار مفید است.
شیر سویا، منبع خوبی از:
- کلسیم
- فولات
- کولین
- ویتامین A و B
- پتاسیم
- رتینول
ارزش غذایی شیر سویا
بگذارید نگاه دقیقتری بر یک فنجان شیر سویا بیندازیم.
یک فنجان شیر سویا حاوی موارد زیر است:
- 100 کالری
- 7 گرم پروتئین
- 4 گرم چربی
- 8 گرم کربوهیدرات
- 1 گرم فیبر
همه تعجب میکنند که من پروتئین موردنیاز بدن خود را به عنوان یک گیاهخوار از کجا تامین میکنم و یکی از روشهای تامین پروتئین بدن از طریق نوشیدن شیر سویاست!
چگونه میتوان شیر سویا را به رژیم غذایی خود اضافه کرد؟
روشهای مختلفی برای افزودن شیر سویا به رژیم غذایی وجود دارد.
- اضافه کردن به اسموتیها
- پخت و پز با آن
- اضافه کردن به قهوه یا چای
- ریختن روی غلات صبحانه
- پختن جو دوسر با آن
- مخلوط کردن شربت شکلات خانگی با آن برای درست کردن شیر شکلات خانگی غنی از پروتئین.
سوالات متدوال درباره شیر سویا خانگی
شیر سویا خانگی برای حداقل سه روز و گاهیاوقات نیز 5 روز باقی میماند.
اگر سه روز از درست کردن شیر سویا گذشته است، آن را پیش از استفاده بو بکشید تا مطمئن شوید که ترش نشده باشد. اگر بوی بدی داشت، نباید آن را مصرف کنید.
بله!
شما میتوانید شیر سویا را در فریزر قرار دهید. شیر سویا خانگی را میتوان برای 3 الی 6 ماه در فریزر نگه داشت.
با این وجود، بافت شری سویا ممکن است تغییر کند اما مواد مغذی درون آن بدون تغییر باقی خواهند ماند.
بستگی به تعریف شما از بهتر بودن دارد.
همانطور که در بالا نیز به طور مختصر توضیح دادم، تفالهی باقیمانده از تهیه شیر سویا خانگی، اوکارا نام دارد. آن را دور نریزید! اوکارا اغلب به عنوان غذای دام یا کود طبیعی یا کمپوست استفاده میشود. اما میتوانید با آن غذا هم درست کنید!
در ادامه، چندین دستور پخت ساده به کمک اوکارا آورده شده است:
هوموس اوکارا
براونی اوکارا وگان
پات تفاله دانه سویا
ناگت توفو اوکارا
کیک اواکارا
همچنین بخوانید: طرز تهیه اسموتی برای چاقی
در این بخش، نگاهی بر خواص و معایب شیر سویا خانگی میاندازیم:
خواص شیر سویا:
- بسیار ارزان است!
- میتوانید میزان شکر و افزودنیهای آن را کنترل کنید.
معایب شیر سویا:
- برای مدت زمان طولانی قابل نگه داشتن نیست.
- غنی شده نیست.
- ممکن است در مقایسه با شیر سویا آماده بیشتر مزهی سویا بدهد.
فکر میکنم که هم شیر سویا خانگی و هم شیر سویا آماده دارای مزایایی هستند؛ بنابراین، میتوانید از خوردن هر دو لذت ببرید!