در جهان چند نوع پلنگ وجود دارد؟ (انواع نژاد پلنگ + عکس)
پلنگ یکی از «گربه های بزرگ» که امروزه در جهان زندگی می کند، در مناطقی از آسیا و محدوده گستردهای در جنوب صحرای آفریقا یافت می شود. در مقایسه با سایر اعضای خانواده گربه ها، پلنگها بدن بزرگ تر و پاهای کوتاه تری دارند. اگرچه از نظر ظاهری مشابه جاگوارها هستند، اما هیکل کوچک تری دارند. ممکن است از خود بپرسید که در جهان چند نوع پلنگ وجود دارد؟ با ما باشید تا پاسخ پرسش خود را بیابید و با انواع نژاد پلنگ در دنیا آشنا شوید.
انواع پلنگ در جهان را بشناسید
پلنگ ها شکارچیان چابکی هستند که بخوبی استتار می شوند و پایگاه شکار گسترده هستند. در این مطلب در مورد 9 مدل از انواع مختلف پلنگ ها، ویژگی های مهم آن ها و وضعیت فعلی حفاظتشان صحبت شده است. 50 عکس پلنگ وحشی نیز در سایت مینویسم قابل مشاهده و دانلود است.
1 – پلنگ سریلانکا
دانلود صدای حیوانات برای کودکان mp3 با تصویر (تمام حیوانات اهلی، وحشی و پرندگان)
پلنگ سریلانکا (Panthera pardus kotiya) گونه ای ازانواع نژاد پلنگ است که بومی سریلانکا است. این پلنگ دارای پوست زرد کم رنگ یا زرد مایل به قهوهای با لکه های انبوه تیره است. وزن پلنگ ماده سریلانکا حدود 29 کیلوگرم و وزن پلنگ نر آنها حدود 56 کیلوگرم می باشد.
پلنگ سریلانکا از دیرباز در محدوده گستردهای از زیستگاه های موجود در مجمع الجزایر از جمله جنگل اسکراب خشک، جنگل های بارانی، جنگل های مرتفع و جنگل موسمی همیشه سبز یافت شده است.
پارک ملی یلا و پارک ملی ویلپاتو در سریلانکا مکان های مناسبی برای دیدن این پلنگ ها هستند. امروزه، نابودی زیستگاه ها، شکار غیرقانونی و آزار و اذیت انسان ها به دلیل درگیری های انسان و حیوانات، تلفات زیادی به جمعیت پلنگها در سراسر سریلانکا وارد کرده است.
2 – پلنگ جاوان
پلنگ جاوان (Panthera pardus melas)، بسیار خطرناک و بومی جزیره جاوه در اندونزی است. پلنگ ها به دلایل فیزیولوژیکی یا کاملاً سیاه هستند یا پوست لکه دار معمولی دارند. پلنگ جاوان به شدت در معرض خطر است و تنها حدود 250 پلنگ در محدوده زیستگاه های محافظت شده خود زنده ماندهاند و بعد از پلنگ آمور یکی از نادرترین پلنگ ها هستند.
از بین رفتن پایگاه شکار، شکار غیرقانونی، از بین رفتن زیستگاه و همچنین درگیری با انسان ها باعث کاهش تعداد پلنگ های جاوان شده است.
3 – پلنگ هندوچینی
یکی از انواع پلنگ، پلنگ هندوچینی (Panthera pardus delacouri)، بومی جنوب چین و جنوب شرقی قاره آسیا است. مانند بسیاری دیگر از حیوانات وحشی منطقه، پلنگ هندوچینی به دلیل از بین رفتن زیستگاه ها و شکار غیرقانونی تجارت حیات وحش با تهدیداتی روبرو است.
به دنبال گزارشی که در سال 2016 تهیه شد، شوک بزرگی برای طرفداران محیط زیست ایجاد شد، زیرا نشان داد که فقط 400 تا 1000 پلنگ هندوچینی بالغ که تولید مثل میکنند، در طبیعت باقی مانده اند.
پلنگ هندوچینی عمدتاً با پوستی سیاه در جنوب کرا ایسموس و غالباً یه صورت لکه دار در شمال ایتموس ظاهر می شود. کمبود ببرها ناشی از استفاده از اجزای بدن پلنگ برای تهیه داروهای سنتی چینی است که به شدت بر روی جمعیت پلنگ وحشی هندوچینی تأثیر گذاشته است.
4 – پلنگ آمور
پلنگ آمور یا پلنگ خاور دور (Panthera pardus orientalis) گونه ای از پلنگ است که به شدت در معرض خطر است. پلنگ آمور بومی جنوب شرقی روسیه و شمال شرقی چین است. براساس داده های WWF، امروز فقط حدود 70 پلنگ آمور در جهان زنده مانده اند. و پلنگ آمور به عنوان نادرترین پلنگ شناخته می شود.
این حیوانات دارای پوستی ضخیم و پر از لکه هستند که برای بقا در آب و هوای سرد (جایی که این پلنگ ها در آن زندگی می کنند) مناسب است. این نژاد از پلنگ با گونه های دیگر تفاوت زیادی دارد.
عواملی مانند: تجاوز به سكونتگاه هاي انساني، شكار غیر قانونی، ساخت جاده ها در زيستگاه آنها، آتش سوزي جنگلي، بيماري ها و خونريزي از جمله عوامل تهديد جمعيت پلنگ آمور است.
5 – پلنگ شمالی چینی
پلنگ شمالی چینی (Panthera pardus japonensis) یکی از انواع نژادهای پلنگ است که بومی شمال چین است. این پلنگ تقریباً هم اندازه پلنگ آمور است. اما، پوست این نوع پلنگ تیره تر و رنگ آن بیشتر نارنجی است. لکه های پوست آن نیز تیره تر و از هم فاصله بیشتری دارند. پلنگ شمالی چینی در درجه اول گوزن و گراز وحشی را شکار میکند. شکار غیرقانونی، جنگل زدایی و تجارت غیرقانونی پوست پلنگ از عواملی است که منجر به از بین رفتن این نوع پلنگ ها در طبیعت می شود.
6 – پلنگ پارسی
پلنگ پارسی یا پلنگ قفقازی (Panthera pardus ciscaucasica) به عنوان یکی از بزرگترین انواع پلنگ شناخته می شود و بومی منطقه قفقاز است که دامنه آن شامل ترکمنستان، جمهوری آذربایجان، ایران و غرب افغانستان است.
طبق گفته سازمان بینالمللی حفاظت از محیط زیست (IUCN)، پلنگ پارسی در معرض خطر قرار گرفته است. در حال حاضر فقط حدود 871 تا 1.290 پلنگ بالغ از این گونه وجود دارد. مطالعه ای که بین سالهای 2007 و 2011 در ایران انجام شد، نشان داد که نزدیک به 70٪ مرگ و میر های پلنگ های پارسی به دلیل شکار و مسمومیت غیرقانونی بوده است. تصادفات جاده ای نیز 18 درصد از تلفات را به خود اختصاص داده است.
7 – پلنگ عربی
پلنگ عربی (Panthera pardus nimr) بومی شبه جزیره عربی و یکی از انواع پلنگ است که به شدت مورد تهدید قرار گرفته است. این گونه از پلنگ، در فهرست قرمز IUCN به طور جدی در معرض خطر قرار گرفته است. جمعیت این پلنگها به کمتر از 50 پلنگ محدود است.
پلنگ عربی یکی از کوچکترین انواع پلنگ است. این پلنگ ها پوستی دارند که از رنگ زرد کمرنگ تا طلایی متغیر است. محدوده جغرافیایی این پلنگ ها، محدود به شبه جزیره عربستان و متعلق به شبه جزیره سینا در مصر است. در این محدوده، پلنگ عربی در جلگه ها و ارتفاعات کوهستانی ساکن است.
این نوع از پلنگ، از آهوی کوهی عربی، خرگوش کیپ، خرگوش هیراکس کوهی، بز کوهی نوبی و سایر پستانداران بومی منطقه تغذیه می کنند. شکار و اسارت و همچنین تخریب پایگاه شکار، نابودی زیستگاه و آزار و اذیت منجر به وضعیت تهدیدآمیز پلنگ عربی شده است.
8 – پلنگ هندی
پلنگ هندی (Panthera pardus fusca) یکی از انواع نژاد پلنگ است که در شبه قاره هند یافت می شود و به عنوان یک زیرگونه آسیب پذیر در فهرست قرمز IUCN قرار می گیرد. شکار غیرقانونی پوست و اجزای بدن این نوع پلنگ، آزار و اذیت توسط انسان و از بین رفتن زیستگاه، جان این پلنگ ها را تهدید می کند.
یک بررسی در سال 2014 نشان داد که امروزه حدود 12000 تا 14000 پلنگ هندی در طبیعت وجود دارد. پلنگ های هندی در دامنه وسیعی از زیستگاه ها در محدوده خود زندگی می کنند. در گذشته برخی پلنگ های هندی به عنوان پلنگ انسان خوار به ثبت رسیده و تا امروز درگیری انسانی همچنان مانع بزرگی برای حفاظت از پلنگ هاست.
9 – پلنگ آفریقایی
پلنگ آفریقایی (Panthera pardus pardus) گونه ای از پلنگ است که بومی قاره آفریقا است، اما به طور گسترده در جنوب صحرای آفریقا پراکنده شده اند.
رنگ پوست پلنگ های آفریقایی از زرد کمرنگ به سیاه تا طلایی سیر یا طوسی متفاوت است. پلنگ های آفریقایی قربانی صنعت شکار سر یا پوست هستند و گزارش هایی درباره تأثیرات منفی شکار سر یا پوست بر روی جمعیت پلنگ و زندگی های اجتماعی منتشر شده است.
جمعیت پلنگ آفریقایی در نزدیکی شهرک های انسانی نیز به دلیل شکار این حیوانات به شدت کم شده است.