چگونه بفهمیم خمیر مایه سالم است + عکس
خمیر مایه یکی از مهمترین مواد اولیه برای طبخ هر نوع نان می باشد به طوری که برخی از انواع نان ها و کیک ها بدون خمیر مایه، دارای بافت خوبی نخواهند بود و به همین دلیل لازم است از سالم بودن خمیر مایه مطمئن شویم. شاید برایتان سوال شود که از کجا بفهیم خمیر مایه سالم است؟ برای پاسخ به این سوال پیشنهاد می کنیم این پست از سایت مینویسم را مطالعه کنید تا روش تست سالم بودن خمیر مایه را یاد بگیرید.
چطور بفهمیم خمیر مایه سالم است
خمیر مایه یا خمیر ترش اگر سالم نباشد باعث می شود کیک یا نانی که طبخ کرده اید را دور بریزید. همانطور که می دانید طبخ نان زحمت زیادی دارد و بنابراین اگر قرار باشد بعد از تهیه نان متوجه شویم که خمیر مایه فوری سالم نبوده، اصلا خوشایند نیست. از این رو بهتر است از ابتدای کار، تست سالم بودن خمیر مایه فوری را انجام دهیم تا اگر قرار است چیزی را دور بریزیم فقط کمی پودر خمیر مایه باشد نه نان!
در مینویسم رسپی های متفاوتی نظیر خمیر هزارلا ، نان بربری، نان سیب زمینی با خمیر مایه و غیره را که در آن ها از خمیر مایه استفاده می شود، آموزش داده ایم.
برای تشخیص سالم بودن خمیر مایه، آن را عمل می آوریم به این معنی که در کاسه ای شیشه ای همراه با مقداری آب و شکر می ریزیم و درب روی آن می گذاریم و در دمای محیط قرار می دهیم تا عمل آید، بعد از 10 دقیقه چک می کنیم که اگر حباب هایی روی آن تشکیل شده بود و بوی خمیر مایه (بویی شبیه به بوی خمیر) به مشام می رسید یعنی سالم است و در صورتی که حباب تشکیل نشده و بوی تند و ترشیدگی ایجاد شد، این خمیر مایه سالم نیست. توجه به این نکته ضروری است که لازم نیست تمام پودر خمیر مایه به روی سطح آب بیاید پس در همان زمان که حباب هایی روی آن تشکیل شد، به کیک اضافه کنید. همچنین همان میزان که وجود خمیر مایه سالم در مواد اولیه کیک ضروری است، خمیر مایه ای که سالم نباشد حتما کیک و شیرینی را نامطبوع می کند و ممکن است باعث ترش شدن و یا تلخ شدن نان و کیک شود.
نگهداری خمیر مایه
حال لازم است نکاتی را بیاموزید تا خمیر مایه را طوری نگهداری کنید که خراب نشود. حال شاید بپرسید چگونه خمیر مایه را نکهداری کنیم که خراب نشود؟ برای یافتن پاسخ با ما همراه باشید.
ابتدا توجه کنید که اگر بسته بندی خمیر مایه را باز نکنید، تقریبا دوسال سالم و فعال می ماند. اما اگر درب خمیر مایه را باز کردید می توانید در فریزر یا یخچال نگهداری کنید که زمان نگهداری خمیر مایه در یخچال 3 الی 4 ماه و در فریزر 5 الی 6 ماه است. بهترین روش نگهداری خمیرمایه است که خمیر مایه را در ظرف شیشه ای درب دار و به دور از هوا و رطوبت نگهداری کنید. اگر ظرف درب داری که درب محکمی داشته باشد را در دسترس نداشتید، از زیپ کیپ استفاده کنید.
نکته مهم دیگر در نگهداری خمیر مایه این است که روی ظرف یا زیپ کیپ، تاریخ باز کردن بسته خمیر مایه و تاریخ انقضای آن را یادداشت کنید تا به خاطر داشته باشید. توجه کنید که هنگام استفاده از خمیر مایه خشک و منجمد، یک مرحله مهم وجود دارد که باید آن را انجام دهید، همیشه اجازه دهید مخمر قبل از استفاده به دمای اتاق بازگردد تا به خوبی عمل آید. باید بدانید خمیر مایه به عمل آمده را فقط می توان 1 روز در یخچال نگهداری کرد.
نحوه عمل آوردن خمیر مایه
عمل آوردن خمیر مایه مهم ترین مرحله است و این یعنی خمیر را برای اضافه کردن به مواد نان یا کیک فعال کنید. توجه به این نکته ضروری است که ممکن است هر خمیر مایه ای به روشی متفاوت عمل آید که اگر از خمیر مایه های بسته بندی و شرکتی استفاده می کنید حتما راهنمای روی بسته را مطالعه کنید تا روش به عمل آوردن آن را بیاموزید.
مواد لازم برای عمل آوردن خمیر مایه
پودر خمیر مایه | 2 قاشق غذاخوری |
شکر | 1 قاشق غذاخوری |
آب یا شیر | نصف لیوان |
روش عمل آوردن خمیر مایه
زمان مورد نیاز: 10 دقیقه
- جوشاندن شیر یا آب
لازم است شیر یا آب را بجوشانید و سپس اجازه دهید کمی ولرم شود. توجه کنید اگر داغ یا سرد باشند خمیر مایه به درستی فعال نمی شود. برای تست دمای مناسب، از انگشت خود استفاده کنید که باید به گونه ای باشد که انگشت گرم شود ولی نسوزد!
- اضافه کردن شکر
در این مرحله از به عمل آوردن خمیر مایه، وقتی شیر یا آب به دمای موردنظر رسید، شکر را در آن می ریزیم و هم می زنیم تا حل شود.
- اضافه کردن پودر خمیر مایه
حال خمیر مایه را به مواد فوق اضافه می کنیم و یکبار هم می زنیم و درب آن را می گذاریم و در دمای محیط قرار می دهیم تا حباب هایی روی آن ایجاد شود. اکنون خمیر مایه فعال شده است.
در آخر چون تست سالم بودن خمیر مایه را انجام دادید، پیشنهاد می کنیم طرز تهیه اگردک خانگی را بیاموزید و این خمیر مایه را در مواد اولیه آن استفاده کنید تا عصرانه ای خوشمزه داشته باشید.
خمیر مایه از شهد نیشکر یا چغندر قند حاصل می شود و خمیر ترش خمیر آماده شده ای است که برای مدتی در یخچال نگه می داریم تا ترش شود. لازم به ذکر است کاربرد هر دو تقریبا یکسان است.
خمیر مایه فعال شده(عمل آمده) برای 1 روز در یخچال می ماند و خمیر مایه خشک، به مدت 3 الی 4 ماه در یخچال ماندگاری دارد.