روش های پخت شلغم

شلغم نوعی سبزی ریشه به رنگ های سفید و بنفش است که نوعی گیاه بومی اروپا و آسیای مرکزی محسوب می شود. با توجه به ارزش غذایی بالایی که در شلغم نهفته است، توصیه می شود که شلغم را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا از فواید سلامتی آن نهایت بهره را ببرید. روش های پخت متعددی برای شلغم وجود دارند که در این مقاله برخی از آن ها را معرفی می کنیم. شما می توانید یکی از روش های معرفی شده برای پخت شلغم را امتحان کنید. تا انتهای مطلب همراه مینویسم باشید.
انواع طرز پخت شلغم
شلغم منبع خوبی از ویتامین C، پتاسیم و فولیک اسید است. از طرف دیگر، شلغم حاوی سولفور است که ممکن است باعث نفخ شود. ویتامینها و مواد معدنی زیادی از جمله کلسیم، فولات، منیزیم، فسفر، پتاسیم و ویتامین C در شلغم وجود دارند. روش های پخت مختلفی برای شلغم وجود دارد. تفت دادن شلغم، تفت دادن شلغم با کره، پوره شلغم و سیب زمینی، شلغم شکراندود و یا گراتن شلغم، تنها برخی از روش های پخت این سبزی مغذی هستند. شلغم های کوچک و تازه خوشمزه و کمی شیرین هستند. این در حالی است که شلغم های بزرگتر طعم تند سیب و یا طعم تلخ کلم و تربچه می دهند. شلغم از اواسط پاییز تا اوایل بهار برداشت میشود.
طرز پختن شلغم با روغن زیتون در فر
- فر را از قبل با دمای 400 درجه فارنهایت گرم کنید.
- شلغم را به روغن زیتون آغشته کنید، روی آن کمی نمک بپاشید. شلغمها را نوک چنگال سوراخ کنید.
- شلغمها را داخل سینی فر و یا روی فویل نسوز قرار داده و سپس روی توری فر بگذارید.
- بسته به اندازهی شلغمها آنها را بین 45 الی 60 دقیقه بپزید.
- پخت شلغمها را تا وقتی ادامه دهید که پوست آنها طلایی و ترد شود. برای اطمینان از پخته شدن کامل شلغمها یک چاقوی تیز را وارد بافت شلغم کنید، اگر به راحتی وارد شد که یعنی شلغم به طور کامل پخته شده است، اگرنه به زمان بیشتری برای پختن نیاز دارد. دمای داخلی شلغمها باید 210 درجه فارنهایت باشد.
روش پختن شلغم خوشمزه با تفت دادن
- میتوانید شلغمها را با یا بدون پوست تفت دهید. شلغمهای بزرگ را به صورت ورقههای ضخیم برش دهید.
- شلغمهای ورقه ورقه شده را از قبل در مایکروویو بپزید تا کمی نرم شوند اما نباید کامل پخته شده باشند؛ حدود 4 دقیقه کافی است. یا این که آنها را به مدت 10 دقیقه در آب نمک بجوشانید.
- فر را از قبل تا دمای 450 درجه فارنهایت گرم کنید.
- برشهای شلغم را بر روی سینی فر قرار دهید و روغن زیتون بریزید تا کاملا آغشته شوند. سرتاسر سینی فر و یا ماهیتابه باید از روغن زیتون پوشیده شده باشد.
- با نمک، گیاهان معطر و یا هر ادویهای که دوست دارید، شلغمها را مزهدار کنید.
- 20 الی 30 دقیقه آنها را تفت دهید، یعنی تا زمانی که به رنگ قهوهای درآیند.
طرز پخت شلغم با اب (آب پز کردن شلغم)
- شلغم ها را پوست گرفته و خرد کنید.
- کل شلغم را یکجا بپزید یا آن را به اندازه های مساوی به قطر 1 الی 2 اینچ برش دهید.
- شلغم ها را داخل قابلمه ای بریزید و روی آن را آب بریزید تا جایی که شلغم ها را بپوشاند. کمی نمک به آن اضافه کنید.
- برای این که شلغم ها کمی طعم شیرین داشته باشند، یک قاشق چایخوری شکر به آنها اضافه کنید.
- اجازه دهید آب به جوش آید و شلغم ها کاملا نرم شوند؛ حدود 10 دقیقه برای شلغم های خرد شده و 35 دقیقه برای پخت یک شلغم درسته زمان نیاز است.
طرز پخت شلغم در مایکروویو
- شک شلغم درسته یا خرد شده را دورن یک ظرف دربدار قرار دهید.
- روی آن کمی آب بپاشید.
- حدود 10 دقیقه در مایکروویو با حرارت بالا بپزید.
نحوه سرخ کردن شلغم
- شلغم ها را پوست گرفته و خرد کنید.
- شلغم ها را به نوارهای نازک برش دهید؛ هر چه این نوارها نازک تر باشند زودتر پخته می شوند.
- یک تابه بزرگ و عمیق را روی حرارت متوسط قرار دهید. 2 قاشق غذاخوری روغن ذرت در آن بریزید و به مدت 3 تا 4 دقیقه روی شعله قرار دهید تا روغن گرم شود.
- شلغم ها را همراه با یک چهارم فنجان آب به تابه اضافه کنید.
- شلغم ها را مداوم هم بزنید تا تمام قسمت های آن پخته شده و نرم شوند؛ تقریبا 7 دقیقه زمان لازم است.
روش پخت شلغم به شکل پوره
اگر می خواهید شلغم را به شکل پوره مصرف کنید، به روش زیر عمل کنید:
- شلغمها را حلقه حلقه کنید و در قابلمه بریزید. در قابلمه آب بریزید تا روی آنها کاملا با آب پوشیده شود و کمی نمک روی شلغمها بپاشید.
- اجازه دهید آب بجوشد.
- حرارت را کم کنید و اجازه دهید که بافت شلغمها کاملا نرم شود؛ بسته به اندازهی شلغمها این مرحله به 15 الی 40 دقیقه زمان نیاز دارد.
- شلغمها را آبکش کنید و با ابزاری که برای پوره سیب زمینی استفاده میکنید، آنها را له کرده و به پوره تبدیل کنید.
- 4 تا 6 قاشق غذاخوری کره ذوب شده را با نمک و فلفل یا کمی پودر جوز هندی یا دارچین برای مزهدار کردن به پوره اضافه کنید.
طرز تهیه شلغم برشته
- شلغم ها را به صورت نواری برش دهید.
- برش های شلغم را با روغن زیتون، نمک و ادویه طعم دار کنید. برای طعمدار کردن می توانید از پودر سیر، آویشن خشک یا گیاهان معطر دیگر کمک بگیرید.
- برش های شلغم را روی سینی فر یا ماهیتابه قرار داده و در دمای 425 درجه فارنهایت به مدت 30 دقیقه تفت دهید.
طرز تهیه گراتن شلغم
- فر را از قبل با دمای 400 درجه فارنهایت گرم کنید.
- شلغمها را پوست بگیرید و آنها را با ضخامت یک چهارم اینچ برش دهید.
- برشهای شلغم را در یک ظرف نسوز قرار دهید.
- بر روی شلغمها 2 الی 3 قاشق غذاخوری کره آب شده بریزید. سپس حدود 2 تا 3 پیمانه از ترکیب شیر و خامه را به آن اضافه کنید.
- ظرف نسوز یا ماهیتابه را روی شعله گاز قرار دهید تا مایع آن شروع به جوشدن کند. سپس، حرارت را کم کنید و اجازه دهید 10 دقیقه دیگر بپزد و مایع به یک سس غلیظ تبدیل شود.
- ماهیتابه را در فر قرار دهید و به مدت 10 دقیقه بپزید تا روی آن قهوهای شود.
- حرارت را تا 300 درجه فارنهایت کم کنید و روی آن را با پنیر پیتزای رنده شده بپوشانید. میتوانید به جای پنیر پیتزا از پنیر چدار یا پارمزان نیز استفاده کنید. اجازه دهید 10 دقیقه دیگر در فر بماند تا پنیر روی شلغمها آب شده و ترد و طلایی شود.
نکات مهم در طرز پخت شلغم
در صحیح ترین روش پخت شلغم، باید برخی نکات توجه داشته باشید که عبارتند از:
انتخاب شلغم برای پخت
- شلغم هایی را انتخاب کنید که نسبت به اندازه شان سفت و سنگین هستند و هیچ گونه ترک یا زدگی نداشته باشند. از خرید شلغمهای بزرگ خودداری کنید زیرا آنها بافت فیبری و طعمی تلخ دارند.
- شلغمهایی را انتخاب کنید که قطر آن ها بیشتر از 3 اینچ (5/7 سانتیمتر) نباشد. اگر برگ های شلغم ها را نزدهاند، باید شلغمهایی با برگ سبز تیره و ترد را انتخاب کنید.
- بیشتر شلغم ها گوشت سفید رنگی دارند. اگر شلغم را برش بدهید و داخل آن زرد باشد، آن را روتاباگا یا شلغم زرد مینامند. روتاباگا تا حدودی شبیه شلغم است اما بزرگتر، گردتر، بافت متراکمتر و طعمی شیرینتر از آن دارد.
نگهداری شلغم برای پخت
- همانطور که گفته شد، شلغم هایی را انتخاب کنید که نسبت به اندازهشان سفت و سنگین هستند و هیچ گونه ترک یا زدگی نداشته باشند.
- آنها را به مدت 1 تا 3 هفته در یک کیسه پلاستیکی در یخچال نگهداری کنید.
- برگ شلغم باید برداشته شده و به صورت جداگانه در یک کیسه پلاستیکی نگهداری شود.
- برگ شلغم را میتوان 4 یا 5 روز در یخچال نگهداری کرد. برای فریز کردن شلغم ابتدا باید چند دقیقه آنها را بپزید و به سپس به صورت پوره درآورید.
آمادهسازی شلغم برای روش های پخت مختلف
- قبل از استفاده، شلغمها را با آب سرد بشویید. در صورت نیاز پوست بگیرید. نیازی به گرفتن پوست شلغمهای کوچک و جوان نیست، اما شلغمهای بزرگتر و پیرتر را باید پوست گیری کرد زیرا پوست ضخیم و سفتی دارند.
- پخت شلغم بیشتر هویج زمان میبرد، هنگام جوشیدن 10-15 دقیقه و هنگام بخار پز کمی بیشتر زمان لازم است تا شلغمها به طور کامل پخته شوند.
- شلغم به راحتی چربی را جذب میکند، بنابراین شلغم سرخ شده کالری بالایی دارد.
چند نکته در مورد روش های پخت شلغم
- شلغم را می توان به صورت خام، پخته، آب پز و یا پوره مصرف کرد. روش های پخت شلغم بسیار مشابه با روش پخت هویج است.
- شلغم خام رنده شده یا خلال شده را میتوانید به سالاد خود اضافه کنید و طعم شگفتانگیز آن لذت ببرید.
- شلغم های کوچک و جوان را میتوانید به جای تربچه بکار ببرید. شلغم بخارپز یا آب پز را میتوان با کره یا سس سفید سرو کرد.
- در تهیه سوپ میتوان از شلغم استفاده کرد و یا آن را به عنوان دورچین کباب سرو نمود.
- فرانسویها شلغم را زود هنگام برداشت میکنند و آن را به صورت سرخ کرده مصرف میکنند.