Take a fresh look at your lifestyle.

فولیک اسید برای چیست؟ (همه چیز درباره اسید فولیک)

فولیک اسید

نام های دیگر فولیک اسید:

متیل فولات، اسید پتروئیل گلوتامیک، تتراهیدروفولات، ویتامین B9 ،

مرور کلی بر اسید فولیک

فولات و اسید فولیک اشکال محلول در آب ویتامین B هستند. فولات به ‌صورت طبیعی در بسیاری از مواد غذایی یافت می‌شود و اسید فولیک شکل مصنوعی این ویتامین است. طبق قانون فدرال، از سال 1998، اسید فولیک به غلات، آرد، نان، ماکارونی، انواع نان ها، کلوچه و بیسکویت اضافه شده است. مواد غذایی که به طور طبیعی سرشار از فولات هستند عبارتند از: انواع سبزیجات برگ دار (مانند اسفناج، کلم بروکلی و کاهو)، بامیه، مارچوبه، میوه ها (مانند موز، خربزه و لیمو)، لوبیا، مخمر، قارچ، گوشت (مانند جگر و کلیه گاو)، آب پرتقال و آب گوجه فرنگی.

اسید فولیک برای پیشگیری و درمان سطح پایین فولات در خون (کمبود فولات) و همچنین عوارض آن از جمله آنمی یا کم خونی و عدم توانایی روده در جذب کامل مواد مغذی استفاده می شود. اسید فولیک برای سایر بیماری هایی که معمولاً با کمبود فولات همراه هستند از جمله کولیت اولسراتیو یا کولیت روده، بیماری های کبدی، اعتیاد به الکل و دیالیز کلیه نیز توصیه شده است.

همچنین، زنانی که باردار هستند یا قصد باردار شدن دارند، باید از اسید فولیک استفاده کنند تا از سقط جنین و «نقص لوله عصبی» ، نقص های مادرزادی مانند اختلال مادرزادی اسپینا بیفیدا یا مهره شکاف دار که به علت بسته نشدن کامل ستون فقرات و کمر جنین در دوران رشد اتفاق می افتد، جلوگیری کند. توصیه شده است که زنان قبل از بارداری و حین بارداری برای جلوگیری از بروز عوارضی مانند افزایش فشار خون در دوران بارداری و بهبود رشد و نمو جنین از اسید فولیک استفاده کنند.

برخی افراد برای جلوگیری از بروز انواع مختلف سرطان از جمله سرطان روده بزرگ یا سرطان دهانه رحم از اسید فولیک استفاده می کنند. بعلاوه، اسید فولیک برای کاهش درد عصبی در کسانی که قند خون بالا (دیابت) دارند، توصیه شده است. اسید فولیک برای جلوگیری از بیماری های قلبی و سکته مغزی، همچنین برای کاهش سطح ماده شیمیایی هموسیستئین در خون استفاده می شود. گفتنی است که سطح بالای هموسیستئین خطر بروز بیماری قلبی را افزایش می دهد.

اسید فولیک برای اگزما و جوش های روی پوست، التهاب لثه، از دست دادن حافظه، بیماری آلزایمر، کاهش شنوایی مربوط به سن، جلوگیری از بیماری چشمی وابسته به سن به نام تخریب ماکولا  (AMD)یا تباهی لکه زرد، کاهش علائم پیری، ضعف استخوان ها (پوکی استخوان)، اختلالی که باعث تمایل شدید به حرکت دادن پاها می شود (سندرم پای بی قرار RLS)، مشکلات خواب، افسردگی یا احساس ضعف، تشنج، دردهای عصبی، درد عضلانی یا استخوانی، ایدز، بیماری پوستی به نام ویتیلیگو یا لک و پیس، بیماری التهابی به نام نقرس و یک بیماری ژنتیکی به نام سندرم ایکس شکننده (Fragile-X syndrome) نیز استفاده می شود. قرص اسید فولیک برای کاهش عوارض جانبی داروهایی مانند نیتروگلیسیرین، لومترکسول یا متوترکسات استفاده می شود. اسید فولیک باعث تقویت تشکیل اسپرم نیز می شود.

برخی افراد برای درمان عفونت های لثه، اسید فولیک را به طور مستقیم روی لثه خود می زنند.

اگر مصرف اسید فولیک از راه دهان برای بیمار سخت باشد، گاهی اوقات مصرف این دارو به صورت تزریقی برای پیشگیری و درمان سطح پایین فولات خون (کمبود فولات) توصیه می شود. همچنین، مصرف اسید فولیک با سوزن به صورت وریدی برای درمان سندرم خستگی مزمن، که یک بیماری همراه با تب، سردرد و خستگی مزمن است، تجویز می شود.

اسید فولیک اغلب در ترکیب با سایر ویتامین های گروه B مصرف می شود.

 

طرز کار اسید فولیک چگونه است؟

به طور کلی، فولات برای رشد بدن ضروری است. این ماده در تولید عامل ژنتیکی به نام DNA و بسیاری از عملکرد‌های دیگر در بدن نقش مهمی دارد.

 

موارد مصرف و اثر بخشی

مصرف اسید فولیک در شرایط زیر موثر است:

  • کمبود فولات: مصرف اسید فولیک کمبود فولات را جبران می کند.

و به احتمال زیاد در موارد زیر نیز موثر واقع می شود:

  • بیماری های کلیوی: حدود 85 درصد از افراد مبتلا به بیماری های کلیوی دارای مقادیر زیادی هموسیستئین هستند. سطوح بالای هموسیستئین احتمال بروز بیماری های قلبی و سکته مغزی را افزایش می دهد. مصرف اسید فولیک باعث کاهش سطح هموسیستئین در افراد مبتلا به بیماری های کلیوی می شود. با این وجود، به نظر نمی رسد که مصرف مکمل اسید فولیک نیز از بروز بیماری های قلبی جلوگیری کند.
  • بیماران با مقادیر زیاد هموسیستئین در خون (هیپرهوموسیستئینمی): مقادیر بالای هموسیستئین باعث بروز بیماری های قلبی و سکته مغزی می شود. مصرف اسید فولیک میزان هموسیستئین را 20 تا 30 درصد در افراد با سطح هموسیستئین نرمال تا کمی زیاد، کاهش می دهد. برای افراد دارای سطح هموسیستئین بیشتر از 11 میکرو مول در لیتر، مکمل اسید فولیک و ویتامین B12 تجویز می شود.
  • کاهش اثرات مضر داروی متوترکسات: به نظر می رسد که مصرف اسید فولیک حالت تهوع و استفراغ که از عوارض جانبی احتمالی درمان با داروی متوترکسات است، را کاهش دهد.
  • نقایص مادرزادی (نقص لوله عصبی): مصرف مقادیر بالای فولات در رژیم غذایی و مصرف مکمل های اسید فولیک در دوران بارداری خطر نقص مادرزادی لوله عصبی را کاهش می دهد.

 

مصرف اسید فولیک احتمالا برای موارد زیر نیز می تواند موثر باشد:

  • کاهش بینایی مربوط به سن (دژنراسیون ماکولا وابسته به سن): پژوهش ها نشان می دهند که مصرف اسید فولیک همراه با سایر ویتامین ها از جمله ویتامین B6 و ویتامین B12 خطر ابتلا به کاهش بینایی مربوط به سن را کاهش می دهد.
  • افسردگی: پژوهش های کمی نشان می دهند که مصرف اسید فولیک همراه با داروهای ضد افسردگی علائم بیماری را در افراد مبتلا به افسردگی بهبود می بخشد.
  • فشار خون بالا: پژوهش ها نشان می دهند که مصرف روزانه اسید فولیک به مدت حداقل 6 هفته باعث کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا می شود. با این حال، مصرف اسید فولیک همراه با داروهای فشار خون، به نظر نمی رسد که بتواند به تنهایی و بیشتر از داروی فشار خون، باعث کاهش فشار خون شود.
  • مشکلات لثه ناشی از مصرف داروی فنی توئین: استفاده از اسید فولیک برای درمان بیماری های لثه، از بروز مشکلات لثه ناشی از عوارض داروی فنی توئین جلوگیری می کند. با این وجود، به نظر نمی رسد که مصرف اسید فولیک از راه دهان نیز بتواند علائم این بیماری را بهبود بخشد.
  • بیماری لثه در دوران بارداری: مصرف اسید فولیک در دوران بارداری باعث بهبودی بیماری لثه می شود.
  • اختلال تغییر رنگ پوست به نام ویتیلیگو (vitiligo). مصرف اسید فولیک از راه دهان علائم بیماری ویتیلیگو یا لک و پیس را بهبود می بخشد.

 

مصرف اسید فولیک احتمالا برای موارد زیر بی تاثیر است:

  • جلوگیری از انسداد مجدد رگ های خونی پس از آنژیوپلاستی: شواهد متناقضی در مورد فواید مصرف اسید فولیک بعد از عمل برای باز شدن رگ های خونی وجود دارد. با این وجود، مصرف اسید فولیک همراه با ویتامین B6 و ویتامین B12 ممکن است در استنت گذاری عروق قلبی، که در آن وسیله ای (استنت) برای باز نگه داشتن رگ ها، داخل رگ های خونی قرار داده شود، اختلال ایجاد کند.
  • سرطان گلبول های سفید خون (لوسمی لنفوبلاستیک حاد): مصرف فولات در دوران بارداری خطر سرطان گلبول های سفید در دوران کودکی را کاهش نمی دهد.
  • کمبود آهن: مصرف اسید فولیک همراه با مکمل های آهن، نسبت به مصرف مکمل های آهن بدون اسید فولیک، تاثیر چندانی برای درمان و پیشگیری از کمبود آهن و کم خونی ناشی از فقر آهن در بدن، ندارد.
  • سرطان سینه: مصرف فولات در رژیم غذایی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه در زنانی که از مقادیر بالای متیونین، ویتامین B12 (سیانوکوبالامین) یا ویتامینB6  (پیریدوکسین) در رژیم غذایی خود استفاده می کنند، کاهش دهد اما این ادعا ثابت نشده است. پژوهش های دیگری نشان می دهند که مصرف مکمل های اسید فولیک به تنهایی خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش نمی دهد. مطلبی در کذشته درباره غذاهای ضد سرطان سینه در سایت منتشر کردیم.
  • بیماری های قلبی: پژوهش ها نشان می دهند که مصرف اسید فولیک به تنهایی یا همراه با ویتامینB6 (پیریدوکسین) و ویتامین  B12 خطر مرگ یا بروز عوارض مربوط به بیماری های قلبی را در افراد مبتلا به بیماری قلبی کاهش نمی دهد.
  • سندرم خستگی مزمن: تزریق روزانه اسید فولیک هیچ تاثیری بر بهبود علائم سندرم خستگی مزمن ندارد.
  • مهارت های حافظه و فکر کردن در افراد مسن: هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد مصرف اسید فولیک می تواند باعث تقویت حافظ و مهارت های فکر کردن در افراد مسن شود.
  • اسهال: به نظر نمی رسد که مصرف یک مکمل غذایی خاص حاوی اسید فولیک و احتمالا ویتامین B12بتواند از بروز اسهال در کودکانی که دچار سوء تغذیه هستند، جلوگیری کند. مصرف این محصول حتی ممکن است باعث شود که دوره اسهال بیش از چند روز طول بکشد.
  • مرگ زودرس جنین و نوزاد: مصرف اسید فولیک در دوران بارداری، تاثیری در خطر مرگ نوزاد قبل یا بعد از تولد ندارد.
  • مسمومیت ناشی از داروی لومترکسول: به نظر می رسد که تزریق روزانه اسید فولیک هیچ تاثیری بر بهبود علائم سندرم خستگی مزمن ندارد.
  • عفونت های مجاری تنفسی تحتانی: مصرف یک مکمل غذایی خاص حاوی اسید فولیک و احتمالاً ویتامین B12 مانع از عفونت ریه ها در کودکانی که دچار سوء تغذیه هستند، نمی شود.
  • ضعف استخوان ها (پوکی استخوان): به نظر نمی رسد که در افراد مسن مبتلا به پوکی استخوان، مصرف اسید فولیک به همراه ویتامین B12 و احتمالاً ویتامین B6 (پیریدوکسین) بتواند از شکستگی استخوان ها جلوگیری کند.
  • نوزاد نارس: مصرف اسید فولیک در دوران بارداری خطر تولد نوزاد نارس را کاهش نمی دهد.

 

مصرف اسید فولیک در موارد زیر نیز تاثیری ندارد:

  • پولیپ روده بزرگ و راست روده (آدنوم روده بزرگ): به نظر نمی رسد که مصرف مکمل های اسید فولیک از رشد تومور در روده بزرگ یا راست روده جلوگیری کند.
  • بیماری ارثی سندرم ایکس شکننده: مصرف اسید فولیک از راه دهان باعث بهبود علائم سندرم ایکس شکننده نمی شود.

 

شواهد ناکافی و عدم تاییدیه برای ارزیابی میزان اثر بخشی برای موارد زیر وجود دارد:

  • آکنه: شواهد کمی وجود دارند که نشان دهند مصرف یک مکمل غذایی خاص، حاوی ویتامینB3 (نیکوتینامید)، ترکیب غذایی در غلات (اسید آزلائیک)، روی، ویتامین B6 (پیریدوکسین)، مس و اسید فولیک مربوط به شرکت (NicAzel, Elorac Inc., Vernon Hills, IL) بتواند التهاب ناشی از جوش های صورت را کاهش دهد.
  • بیماری آلزایمر: شواهد محدودی وجود دارند که نشان دهند افراد مسنی که بیش از حد مجاز رژیم غذایی (RDA) اسید فولیک در غذای خود مصرف می کنند، در مقایسه با افرادی که اسید فولیک کمتری مصرف می کنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری آلزایمر قرار بگیرند.
  • اوتیسم: پژوهش های کمی وجود دارند که نشان دهند مصرف اسید فولیک در دوران بارداری بتواند خطر اوتیسم را در کودک کاهش دهد.
  • تالاسمی بتا: بتا تالاسمی نوعی اختلال در خون است که منجر به تولید هموگلوبین کمتری می شود، پروتئینی که اکسیژن را در خون حمل می کند. بیماران مبتلا به بتا تالاسمی معمولاً درد استخوانی و عضلانی دارند و از قدرت و توانایی کمتری برخوردارند. برخی شواهد نشان می دهند که در کودکان مبتلا به این اختلال، مصرف اسید فولیک به تنهایی، یا همراه با ال کارنیتین که ترکیبی مشابه اسید آمینه پروتئین است، ممکن است درد استخوان را کاهش داده و باعث افزایش قدرت و توانایی بیمار شود.
  • اختلال دو قطبی: مصرف اسید فولیک باعث بهبود اثرات ضد افسردگی لیتیوم در افراد مبتلا به اختلال دو قطبی نمی شود. با این وجود، مصرف فولات با داروی والپروات باعث بهبود تاثیر والپروات می شود.
  • سرطان دهانه رحم: برخی شواهد نشان می دهند که افزایش مصرف اسید فولیک و فولات در منابع غذایی و مکمل های غذایی، همراه با تیامین، ریبوفلاوین و ویتامین B12 می تواند از سرطان دهانه رحم جلوگیری کند.
  • سرطان روده بزرگ، سرطان رکتوم: پژوهش ها نشان می دهند که مصرف اسید فولیک یا خوردن فولات در رژیم غذایی می تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ یا مقعد را کاهش دهد. با این وجود، برخی پژوهش ها نشان می دهند که مصرف اسید فولیک یا فولات در رژیم غذایی نمی تواند چنین تاثیری داشته باشد و باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ شود. در واقع، ممکن است اسید فولیک برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ مفیدتر از سرطان رکتوم عمل کند یا برای انواع خاصی از سرطان روده بزرگ موثر باشد.
  • دیابت: ثابت نشده است که مصرف مکمل های اسید فولیک برای افراد دیابتی مفید باشد.
  • صرع: مصرف اسید فولیک باعث کاهش تشنج در افراد مبتلا به صرع نمی شود.
  • سرطان مری: پژوهش ها نشان می دهند که مصرف مقادیر زیاد فولات در رژیم غذایی خطر ابتلا به سرطان مری را کاهش می دهد.
  • مقادیر زیاد هموسیستئین در خون ناشی از داروی فنو فیبرات: مصرف یک روز در میان اسید فولیک ممکن است باعث کاهش سطح هموسیستئین در خون ناشی از مصرف داروی فنو فیبرات شود.
  • سرطان معده: پژوهش ها نشان می دهند که مصرف اسید فولیک خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان معده را کاهش می دهد.
  • نقرس: پژوهش های اولیه نشان می دهند که مصرف فولات ممکن است خطر بروز نقرس را کم کند.
  • از دست دادن شنوایی: به نظر می رسد که سطح پایین فولات در خون باعث کاهش ناگهانی شنوایی در بزرگسالان می شود. برخی شواهد نشان می دهند که مصرف روزانه اسید فولیک به مدت 3 سال می تواند روند افت شنوایی در افراد مسن را که سطح فولات کمی دارند، کاهش دهد. مشخص نیست که آیا مصرف مکمل اسید فولیک نیز در کند شدن روند افت شنوایی در افرادی که سطح فولات نرمال دارند تاثیری دارد یا نه.
  • وزن کم نوزاد هنگام تولد: مصرف اسید فولیک در دوران بارداری مانع از تولد برخی نوزادان با وزن کم نمی شود، اما به نظر می رسد که مصرف اسید فولیک میانگین کلی وزن نوزاد هنگام تولد را افزایش می دهد. با این وجود، برخی پژوهش های اولیه نشان می دهند که مصرف اسید فولیک قبل از بارداری، ممکن است خطر داشتن نوزاد خیلی کوچک با وزن کم را کاهش دهد. اگر چه خطر داشتن نوزاد خیلی کوچک در مادرانی که بعد از بارداری، شروع به مصرف مکمل ها می کنند، کاهش نمی یابد.
  • ناباروری در مردان: برخی پژوهش ها نشان می دهند که مصرف روزانه اسید فولیک به همراه سولفات روی می تواند باعث افزایش تعداد اسپرم در مردان با اسپرم کم شود.
  • سرطان ریه: ارتباطی بین سطح پایین اسید فولیک و سرطان ریه در بیشتر افراد وجود ندارد.
  • نوعی سرطان پوست به نام ملانوما: پژوهش های محدودی نشان می دهند که مصرف مکمل های اسید فولیک ممکن است خطر ابتلا به ملانوم را کاهش دهد (91312).
  • کاهش فواید داروهایی که برای درد قفسه سینه استفاده می شوند: برخی شواهد نشان می دهند که مصرف اسید فولیک باعث کاهش تاثیرگذاری داروهایی می شود که برای درد قفسه سینه (نیترات) استفاده می شوند.
  • لب شکری یا شکاف لب و کام: برخی پژوهش ها نشان می دهند که مصرف اسید فولیک در دوران بارداری خطر شکاف لب را کاهش می دهد. با این وجود، تحقیقات دیگری وجود دارند که مصرف اسید فولیک در این مورد را بی تاثیر دانسته اند.
  • سرطان پانکراس: مصرف بیش از 280 میکرو گرم فولات در رژیم غذایی روزانه باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده می شود. با این حال، پژوهش های دیگر نشان می دهند که مصرف فولات با خطر سرطان لوزالمعده ارتباطی ندارد.
  • درد عصبی (نوروپاتی محیطی): شواهد متناقضی در مورد نقش اسید فولیک برای بهبود درد عصبی در افراد دیابتی (نوروپاتی دیابتی) وجود دارد. برخی پژوهش ها نشان می دهند که مصرف اسید فولیک به همراه ویتامین B6 (پیریدوکسین) و ویتامین B12 برخی از علائم درد عصبی را بهبود می بخشد تا افراد احساس بهتری داشته باشند. با این حال، به نظر نمی رسد که اعصاب عملکرد بهتری نیز داشته باشند.
  • سرطان گلو: پژوهش های محدودی نشان می دهند که مصرف اسید فولیک و فولات موجود در رژیم غذایی و منابع و مکمل ها می توانند از بروز سرطان دهان و حلق، که نوع خاصی از سرطان گلو است، محافظت کنند.
  • پری- اکلامپسیا (Pre-eclampsia): پری- اکلامپسیا یا پره اکلامپسی از عوارض دوران بارداری است که با علایمی مانند فشار خون بالا و پروتئین در ادرار در دوران بارداری مشخص می شود. پژوهش های محدودی نشان می دهند که مصرف مکمل های اسید فولیک در دوران بارداری خطر پره اکلامپسی را کاهش نمی دهد.
  • فشار خون بالا ناشی از بارداری: پژوهش های کمی وجود دارند که نشان می دهند مصرف اسید فولیک در دوران بارداری نمی تواند خطر فشار خون بالا (فشار خون حاملگی) را کاهش دهد.
  • اختلالی که باعث ایجاد تمایل شدید به حرکت دادن پاها می شود (سندرم پاهای بی قرار؛ (RLS : به نظر می رسد که مصرف اسید فولیک علائم سندرم پای بی قرار را کاهش می دهد. پژوهشگران در حال بررسی این موضوع هستند که آیا کمبود اسید فولیک باعث سندرم پاهای بی قرار می شود.
  • اسکیزوفرنی یا روانگسیختگی: مصرف ترکیبی از اسید فولیک و ویتامین B12 ممکن است برخی از علائم منفی مرتبط با اسکیزوفرنی را کاهش دهد، اما فقط در برخی از بیماران با ترکیب ژنتیکی خاص. زیرا در بیشتر افراد، مصرف اسید فولیک در کاهش این علائم نقشی ندارد.
  • بیماری سلول داسی شکل: مصرف اسید فولیک ممکن است سطح هموسیستئین را کاهش دهد. با این حال، مشخص نیست که آیا مصرف اسید فولیک در افرادی که به بیماری سلول داسی شکل مبتلا هستند، تاثیری دارد یا نه.
  • سکته مغزی: پژوهش ها نشان می دهند افرادی که از فولات در رژیم غذایی خود استفاده می کنند، کمتر دچار سکته مغزی ناشی از خونریزی مغز که با پارگی عروق مغز و رگ های خونی همراه است (سکته مغزی هموراژیک) می شوند. با این وجود، به نظر نمی رسد که مصرف فولات یا اسید فولیک در رژیم غذایی بتواند خطر سکته مغزی ناشی از لخته شدن خون (سکته مغزی ایسکمیک یا انسدادی) را کاهش دهد. همچنین، به نظر نمی رسد که مصرف مکمل های اسید فولیک بتواند خطر سکته مغزی را در افرادی که از غذاهای حاوی اسید فولیک استفاده می کنند (غنی سازی با اسید فولیک) کم کند، اما مصرف اسید فولیک ممکن است خطر سکته مغزی را در افرادی که اسید فولیک به مواد غذایی آنها افزوده نشده است، کاهش دهد.
  • سرطان به علت بیماری کولیت اولسراتیو: پژوهش های اولیه نشان می دهند که مصرف اسید فولیک ممکن است از ابتلا به سرطان در افراد مبتلا به کولیت اولسراتیو جلوگیری کند.
  • اعتیاد به الکل.
  • بیماری کبد.
  • سایر شرایط.

 

گفتنی است که برای ارزیابی مصرف اسید فولیک برای این موارد، پژوهش ها و شواهد بیشتری لازم است.

پایگاه جامع داروهای طبیعی میزان اثر بخشی را بر اساس مدارک و شواهد علمی مطابق با مقیاس های زیر رتبه بندی می کند: موثر، احتمالاً موثر، شاید موثر، شاید بی اثر (بی تاثیر)، احتمالاً بی اثر، و شواهد کافی و تاییدیه برای ارزیابی (شرح دقیق هر یک از رتبه ها).

بیشتر بدانید : صبحانه سالم

عوارض جانبی

مصرف اسید فولیک از راه دهان یا به صورت تزریق به بدن برای اکثر افراد به احتمال زیاد ایمن است. بیشتر بزرگسالان در دوزهای کمتر از 1 میلی گرم در روز هیچ عارضه جانبی را تجربه نمی کنند.

مصرف طولانی مدت اسید فولیک از طریق دهان، احتمالاً خطرناک است. دوزهای بالاتر اسید فولیک ممکن است باعث گرفتگی شکم، اسهال، اگزما یا بثورات پوستی، اختلالات خواب، تحریک پذیری، گیجی، حالت تهوع، ناراحتی معده، تغییر رفتار، واکنش های پوستی، تشنج، گاز معده، تحریک پذیری و سایر عوارض جانبی شود.

این نگرانی وجود دارد که مصرف بیش از حد اسید فولیک برای مدت طولانی ممکن است عوارض جانبی شدیدی ایجاد کند. برخی پژوهش ها نشان می دهند که مصرف اسید فولیک در دوزهای 800 میکرو گرم تا 1.2 میلی گرم ممکن است خطر حمله قلبی را در افرادی که مشکلات قلبی دارند، افزایش دهد. پژوهش های دیگری نیز وجود دارند که نشان می دهند مصرف دوزهای بالا ممکن است خطر سرطان مانند سرطان ریه یا پروستات را افزایش دهد.

 

هشدار ها و اقدامات احتیاطی ویژه

بارداری و شیردهی: مصرف مناسب اسید فولیک از طریق دهان در دوران بارداری و شیردهی، به احتمال زیاد ایمن است. به طور معمول، مصرف روزانه 400 – 300 میکرو گرم اسید فولیک در دوران بارداری برای جلوگیری از بروز نقایص مادرزادی توصیه می شود.

روش های باز کردن عروق باریک (آنژیوپلاستی): استفاده از اسید فولیک، ویتامین B6 و ویتامین B12 به صورت داخل وریدی (توسطIV ) یا از طریق دهان ممکن است وضعیت رگ های تنگ شده را وخیم تر کند. افرادی که با این روش بهبود می یابند، نباید از اسید فولیک استفاده کنند.

سرطان: پژوهش های اولیه نشان می دهند که مصرف 800 میکرو گرم تا یک میلی گرم اسید فولیک در روز ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. تا زمانی که در این زمینه، پژوهش های بیشتری صورت بگیرد، افرادی که سابقه سرطان دارند نباید از دوز بالای اسید فولیک استفاده کنند.

بیماری های قلبی: پژوهش های اولیه نشان می دهند که مصرف اسید فولیک به همراه ویتامین B6 ممکن است خطر حمله قلبی را در افرادی که سابقه بیماری قلبی دارند، افزایش دهد.

مالاریا: پژوهش های اولیه نشان می دهند که مصرف اسید فولیک بعلاوه آهن، ممکن است خطر مرگ یا نیاز به درمان در بیمارستان های مناطقی از جهان که مالاریا در آنجا رایج است، را افزایش دهد.

کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12: مصرف اسید فولیک ممکن است کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 را پوشانده و درمان به موقع و مناسب را به تأخیر بیندازد.

اختلال تشنج: مصرف مکمل های اسید فولیک به ویژه در دوزهای بالا ممکن است تشنج را در افراد مبتلا به اختلالات تشنج، بدتر کند.

بیشتر بدانید : میوه برای پاکسازی کید

اثرات متقابل

سنجش اثر متقابل فلوئوراسیل 5: متوسط، بهتر است در مصرف اسید فولیک با این ترکیب محتاط باشید. توصیه می شود که با ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و مشاور سلامت خود صحبت کنید.

این نگرانی وجود دارد که مصرف مقادیر زیاد اسید فولیک با فلوئوراسیل 5 ممکن است برخی از عوارض جانبی فلوئوراسیل 5، به ویژه مشکلات معده را افزایش دهد. بهتر است که قبل از مصرف آن با یک مشاور مراقبت های بهداشتی صحبت کنید.

سنجش اثر متقابل کپسیتابین (نام تجاری زلودا): متوسط، بهتر است در مصرف اسید فولیک با این ترکیب محتاط باشید. توصیه می شود که با ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و مشاور سلامت خود صحبت کنید.

این نگرانی وجود دارد که مصرف مقادیر زیاد اسید فولیک ممکن است عوارض جانبی کپسیتابین، به ویژه مشکلات معده مانند اسهال و استفراغ را افزایش دهد. بهتر است که قبل از مصرف آن با پزشک صحبت کنید.

سنجش اثر متقابل فسفنیتوئین (نام تجاری سربیکس): متوسط، بهتر است در مصرف اسید فولیک با این ترکیب محتاط باشید. توصیه می شود که با ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و مشاور سلامت خود صحبت کنید.

ماده فسفنیتوئین (نام تجاری سربیکس) برای بهبود تشنج استفاده می شود. بدن فسفنیتوئین (سربیکس) را تجزیه می کند تا از شر آن خلاص شود. اسید فولیک می تواند سرعت تجزیه فسفنیتوئین (سربیکس) در بدن را افزایش دهد. مصرف اسید فولیک همراه با فسفنیتوئین (سربیکس) ممکن است باعث کاهش اثر فسفنیتوئین (سربیکس) در جلوگیری از تشنج شود.

سنجش اثر متقابل متوترکسات (نام تجاری MTX, Rheumatrex): متوسط، بهتر است در مصرف اسید فولیک با این ترکیب محتاط باشید. توصیه می شود که با ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و مشاور سلامت خود صحبت کنید.

متوترکسات (نام تجاری MTX, Rheumatrex) با کاهش اسید فولیک در سلول های بدن اثر می کند. مصرف قرص های اسید فولیک همراه با متوترکسات ممکن است اثر بخشی متوترکسات (MTX, Rheumatrex) را کاهش دهد.

سنجش اثر فنوباربیتال (نام تجاری لومینال): متوسط، بهتر است در مصرف اسید فولیک با این ترکیب محتاط باشید. توصیه می شود که با ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و مشاور سلامت خود صحبت کنید.

از فنوباربیتال (نام تجاری لومینال) برای بهبود تشنج استفاده می شود. مصرف اسید فولیک می تواند اثر بخشی فنوباربیتال (لومینال) را برای جلوگیری از تشنج کاهش دهد.

سنجش اثر فنی توئین (نام تجاری دیلانتین): متوسط، بهتر است در مصرف اسید فولیک با این ترکیب محتاط باشید. توصیه می شود که با ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و مشاور سلامت خود صحبت کنید.

بدن فنی توئین (نام تجاری دیلانتین) را تجزیه می کند تا آن را از بین ببرد. اسید فولیک ممکن است سرعت تجزیه فنی توئین (دیلانتین) که دارویی ضد تشنج است، را در بدن افزایش دهد. مصرف اسید فولیک و مصرف فنی توئین (دیلانتین) ممکن است اثر فنی توئین (دیلانتین) را کاهش داده و احتمال تشنج را افزایش دهد.

سنجش اثر پریمیدون (نام تجاری میسولین): متوسط، بهتر است در مصرف اسید فولیک با این ترکیب محتاط باشید. توصیه می شود که با ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و مشاور سلامت خود صحبت کنید.

پریمیدون (نام تجاری میسولین) داروی ضد صرع است که برای بهبود تشنج استفاده می شود. اسید فولیک ممکن است در برخی افراد تشنج ایجاد کند. مصرف اسید فولیک همراه با پریمیدون (میسولین) ممکن است باعث کاهش اثر بخشی پریمیدون در جلوگیری از تشنج شود.

سنجش اثر پیریمتامین (نام تجاری داراپریم): متوسط، بهتر است در مصرف اسید فولیک با این ترکیب محتاط باشید. توصیه می شود که با ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و مشاور سلامت خود صحبت کنید.

پیریمتامین (نام تجاری داراپریم) برای درمان عفونت های انگلی استفاده می شود. اسید فولیک ممکن است باعث کاهش اثر بخشی پیریمتامین (داراپریم) در درمان عفونت های انگلی شود.

 

مقدار مصرف دارو (دوز)

دوزهای زیر در تحقیقات علمی بررسی شده است:

برای مصرف بزرگسالان

از طریق دهان:

  • برای جبران کمبود اسید فولیک: دوز معمول mcg 250 (میکرو گرم) تا mg  1 (میلی گرم) در روز تجویز می شود.
  • برای جلوگیری از نقص لوله عصبی: مصرف روزانه حداقل 400 میکرو گرم اسید فولیک در مکمل ها یا غذاهای غنی شده با اسید فولیک برای زنانی که قصد باردار شدن دارند، توصیه می شود که مصرف آن باید تا ماه اول بارداری ادامه یابد. برای زنانی که سابقه بارداری قبلی با مشکل عارضه نقص لوله عصبی داشته اند، معمولاً 4 میلی گرم در روز از یک ماه قبل و سه ماه بعد از بارداری تجویز می شود.
  • برای کاهش خطر سرطان روده بزرگ: مصرف مقدار 400 میکرو گرم در روز توصیه می شود.
  • برای درمان مقادیر بالای هموسیستئین در خون: مصرف دوز 200 میکرو گرم تا 15 میلی گرم در روز تجویز می شود، اگر چه تاثیر دوز 800 میکرو گرم تا 1 میلی گرم در روز بیشتر است.
  • در افراد مبتلا به بیماری مرحله انتهایی کلیوی، ممکن است درمان افراد با سطح بالای هموسیستئین سخت باشد و دوزهای 800 میکرو گرم تا 40 میلی گرم در روز تجویز می شود. همچنین دوزهای دیگر مانند 5 –5 میلی گرم 3 بار در هفته نیز توصیه می شود. به نظر نمی رسد که دوزهای بالاتر از 15 میلی گرم در روز موثر باشند.
  • برای اثر بخشی داروهای ضد افسردگی: مقادیر 500 -200 میکرو گرم در روز توصیه می شود. مقاله ای هم راجب قویترین دارو های گیاهی ضد افسردگی در سایت نوشته شده است .
  • برای ویتیلیگو: به طور معمول، دوز 5 میلی گرم دو بار در روز تجویز می شود.
  • برای کاهش عوارض سمیت داروی متوترکسات در درمان آرتریت روماتوئید (RA) یا پسوریازیس: مصرف دوز 1 میلی گرم در روز کافی است، اما ممکن است حداکثر تا 5 میلی گرم در روز نیز تجویز شود.
  • برای جلوگیری از دژنراسیون ماکولا: اسید فولیک 2.5 میلی گرم، ویتامینB12 (سیانوکوبالامین) 1000 میلی گرم، و ویتامین B6 (پیریدوکسین) 50 میلی گرم در روز.

 

کاربرد اسید فولیک برای پوست:

  • برای بهبود مشکلات لثه در دوران بارداری: استفاده از دهانشویه حاوی اسید فولیک دو بار در روز، به مدت یک دقیقه توصیه شده است.

کاربرد اسید فولیک با سوزن به صورت تزریقی:

  • برای کاهش هموسیستئین در افراد مبتلا به بیماری مرحله انتهایی کلیوی ((ESRD: مصرف دوز 10 میلی گرم بعد از همودیالیز سه بار در هفته به صورت وریدی تجویز می شود.

 

برای مصرف کودکان

مصرف خوراکی:

  • برای بهبود مشکلات لثه به دلیل اثرات جانبی داروی فنی توئین (15 تا 6 سال): مصرف دوز 500 میکرو گرم اسید فولیک روزانه تجویز می شود.

مصرف کافی  (AI) برای نوزادان 6 – 0 ماه، دوز 65 میکرو گرم و برای نوزادان 12 – 7 سال، مقدار 80 میکرو گرم توصیه می شود. مقادیر توصیه شده برای فولات در فولات غذایی معادل، شامل مواد غذایی حاوی فولات و اسید فولیک در غذاهای غنی شده و مکمل ها عبارت است از: کودکان 1 تا 3 سال دوز 150 میکرو گرم، کودکان 4 تا 8 سال دوز 200 میکرو گرم، کودکان 9 تا 13 سال دوز 300 میکرو گرم، بزرگسالان بالای 13 سال 400 میکرو گرم، زنان باردار دوز 600 میکرو گرم، و زنان شیرده دوز 500 میکرو گرم. میزان مصرف بالای قابل تحمل روزانه ((UL فولات عبارت است از: 300 میکرو گرم برای کودکان 1 تا 3 سال، 400 میکرو گرم برای کودکان 4 تا 8 سال، 600 میکرو گرم برای کودکان 9 تا 13 سال، 800 میکرو گرم برای نوجوانان 14 تا 18 سال، و دوز 1 میلی گرم برای تمام افراد بالای 18 سال.

 

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.