توصیه هایی برای شناخت بهتر روحیات سالمندان به مناسبت روز جهانی سالمندان

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

1 اکتبر روز جهانی سالمندان است، این روز توسط سازمان ملل در سال 1990 نامگذاری شده است. شورای سالمندی در سال 1982 در سازمان ملل تأسیس شد که هدف آن حمایت از سالمندان و اندیشیدن تدابیری برای زندگی بهتر و سالمتر آن ها بود که این شورا سرانجام در سال 1990 تصمیم گرفت تا به دلیل اهمیت سالمندان یک روز را به این نام نامگذاری کند. در ایران نیز روز 9 مهر روز سالمندان است که پس از پیشنهاد سازمان بهزیستی توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی در تقویم رسمی ایران به ثبت رسید.

به مناسبت روز جهانی سالمندان مناسب دیدیم کمی درباره بهداشت روان سالمندان و رژیم غذایی مناسب سالمندان صحبت کنیم.

پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: برای انکه جوان بمانیم و دیرتر پیر شویم چه چیزی بخوریم؟

بهداشت روانی سالمندان را جدی بگیریم

سالمندان و افراد پیر و پا به سن گذاشته ای که در اطرافمان می بینیم مانند پدربزرگ، مادربزرگ، پدر، مادر و یا هر فرد مسن دیگری که می شناسیم افرادی هسنتند باید به آن ها به عنوان سرمایه های گران بهایی نگریسته شود که باید از تجارب آنان استفاده نمود. گرچه تفاوت بین جوان ها و سالمندان همیشه وجود داشته و دارد و یک امر طبیعی است وظیفه ی ماست که با پذیرفتن این تفاوت ها به جای بحث و جدل برای قانع کردن آن ها به آن ها احترام گذاشته و باعث ناراحتی شان نشویم.

سالمندی معمولا از سال های 60 به بعد شروع می شود که البته با بهبود الگوی زندگی و بالارفتن آگاهی مردن نسبت به نحوه صحیح زندگی سن شروع سالمندی نیز افزایش پیدا کرده و نمی توان به افرادی که در دهه 60 زندگی خود هستند سالمند گفت. بنابراین شروع سن سالمندی نسبی است.

بهداشت روانی سالمندان موضوعی است که به شدت حائز اهمیت است و باید آن را جدی گرفت. سالمندان به دلیل کاهش کاهش فعالیت‌های اجتماعی و تأثیر مهمی که قبل ها می توانستند در جامعه و بر اطرافیان خود بگذارند در معرض افسردگی هستند. تغییر سبک زندگی، بازنشستگی و از دست دادن موقعیت شغلی می تواند برای افراد دوران سختی را رقم بزند و باعث شود افراد شادابی و نشاط گذشته را نداشته باشند.

به مناسبت 9 مهر (1 اکتبر) روز جهانی سالمندان: سلامت روان سالمنداناز دست دادن همسر در سن بالا این شرایط را تشدید می کند و علاوه بر اینکه فرد سالمند موقعیت اجتماعی خود را تا حدودی از دست داده است فوت همسر می تواند تأثیرات به شدت بیشتری بر سلامت روان سالمندان بگذارد و آن ها را بیشتر مستعد افسردگی نماید.

مشکل بزرگی که معمولا افراد سالمند با آن مواجه اند کاهش حمایت و توجه اطرافیان است، به عبارتی آن ها به دنبال یک گوش شنوا هستند تا با هم درد و دل کنند و چون همیشه شانس داشتن همچین مصاحبی را ندارند ممکن ست گوشه گیر و منزوی شوند.

برای حفظ سلامت روان سالمندان چه کنیم؟

برای اینکه دوران سالمندی خودتان یا اطرافیان سالمندتان را به شکل بهتری سپری کنید و از آن لذت ببرید راه های زیر پیشنهاد می شود:

  • سالمندن باید روابط اجتماعی خود را حفظ کنند و به جای انزوا و گوشه گیری سعی کنند در جمع دوستان و هم سن و سال های خود قرار بگیرند و اوقات فراغت خود را با آنان سپری کنند.
  • سعی کنید برای اینکه دیرتر به آلزایمر مبتلا شوید به مغزتان نرمش بدهید و برای اینکه روند پیری را کندتر کنید به بازی های فکری مثل شطرنج بپردازید یا جدول حل کنید.
  • پیاده روی منظم را فراموش نکنید.
  • برای خود یک کار نیمه وقت پیدا کنید و یا یک سرگرمی دائمی داشته باشید مثل رسیدگی به گل ها و داشتن یک باغچه از گل های متنوع.
  • کار با تکنولوژی را یاد بگیرید و فکر نکنید که برای یادگیری دیر است.
  • استرس را از سالمندان دور کنید و درباره امید به زندگی و داشتن روحیه شاد با آن ها صحبت کنید.
  • خواندن کتاب در سن پیری بهترین و سالمترین تفریح ها است.

سلامت جسمی و رژیم غذایی سالمندان

یکی دیگر از مشکلاتی که گریبانگیر سالمندان است تحلیل رفتن قوای جسمی آنان و کاهش قوای بدنی آن ها است که باعث می شود رفته رفته انواع ناراحتی های جسمی به سراغ آن ها بیاید از جمله دردهای مفصلی، ناراحتی های قلبی، افزایش قند خون، بالا رفتن فشار خون، مشکل در شنوایی، بینایی و… برای اینکه این مشکلات را به حداقیل برسانید داشتن یک رژیم غذایی مناسب برای سالمندان سیار حائز اهمیت است.

رژیم غذایی مناسب برای سالمندان چیست؟

 

  • کاهش مصرف نمک
  • عدم مصرف چربی‌های جامد
  • گنجاندن همه ویتامین ها و مواد مغذی در برنامه غذایی
  • مصرف منظم سبزیجات و میوه ها
  • مصرف لبنیات
  • پرهیز از پرخوری و چاقی
  • عدم استعمال دخانیات
  • دوری از الکل
  • مصرف غذاهای آب پز و خانگی
  • خوردن ماهی و گوشت سفید
  • استفاده از روغن زیتون در غذا
  • چای سبز بنوشید.

شاید دیگر همه با این موارد آشنایی داشتیم اما نکته حائز اهمیت در این مقوله این است که باید با تشویق و حمایت از سالمندان آنها را به رعایت موارد بالا کمک کنیم.

همچنین ببینید: فواید چای سبز و نقش ان در پیشگیری از سرطان

تقریبا 10 درصد جمعیت ایران را سالمندان تشکیل می دهند که پیش بینی می شود این میزان به طرز چشمگیری در حال افزایش است بنابراین باید برای آن فکری اندیشید. سالمندی زمانی برای انتقال تجربه به نسل های بعدی است نه دوران یاس و ناامیدی. سالمندی نزول تدریجی عملکرد برخی از دستگاه‌های بدن است اما درعین‌ حال بسیاری از افراد سالمند توانایی‌های جسمانی و شناختی خود را تا حد قابل‌توجهی حفظ می‌کنند.

به‌طورکلی پیر شدن به معنای پیر شدن سلول‌های بدن است، با افزایش سن اتفاقاتی رخ می دهد که اجتناب ناپذیرند مانند ضعیف شدن بدن و کاهش ایمنی بدن در برابر بیماری ها که ناشی از پیر شدن سلول های بدن است و همین طور کاهش سلامت روانی و افسردگی در پیری که البته قابل کنترل و پیشگیری اند و ما افراد سالمندی داریم که از لحظه لحظه زندگی خود لذت می برند و افراد موفقی هستند و با هیچ بحران نگران کننده ای مواجه نمی شوند.

ورزش، رژیم غذایی سالم، استراحت کافی و مراقبت‌های پیشگیرانه پزشکی در سنین جوانی کمک می کند تا سالمندی خوشایندتری را تجربه کنیم.

 

نظرات